Alla resor i bokstavsordning:

Vi:s Reseklubben: Prag och Krakow med Malcolm Dixelius - det dramatiska 1900-talets omvälvningar

En ny chans att följa med på succéresan med tidningen Vi:s reseklubb. Vår tidigare ciceron Kjell Albin Abrahamson har ersatts av Malcolm Dixelius, före detta Östeuropa- och Rysslandsreporter på SVT och som var utrikeschef på Aktuellt under det Kalla krigets sista år. Malcolm delar med sig av sin rika erfarenhet och kunskap om regionens nutida historia och håller föredrag som anknyter till de platser och sevärdheter som besöks.

Prag och Krakow är städer med lång historia, men på denna resa fokuserar vi främst på skeenden under 1900-talet. Vi påminns om hur första och andra världskrigen präglat regionen, hur Tjeckoslovakien bildades och så småningom delades, hur Pragvåren 1968, sammetsrevolutionen 1989 och järnridåns fall bidragit till att forma dagens Tjeckien och Polen. Vi besöker även Brno, Tjeckiens näst största stad, där vi uppmärksammas på situationen för Europas romer i museet för romsk kultur. En förmiddag ägnar vi åt det före detta koncentrationslägret Auschwitz som ligger längs vägen till Krakow.

I samarbete med
Tidningen Vi
Tidningen Vi »

Resan på 90 sekunder

6 dagar

Flyg med Norwegian Airlines

Malcolm Dixelius är resans historiska ciceron

Svensktalande lokala guider

Specialprogram för tidningen Vi:s reseklubb

 

Resmål: 

Prag, Brno, Katowice, Krakow

Dag 1 Avresa med flyg till Prag

Dag 2 Prag

Dag 3 Prag, buss till Brno, buss till Katowice

Dag 4 Katowice, buss till Auschwitz, buss till Krakow

Dag 5 Krakow

Dag 6 Krakow, hemresa med flyg, hemkomst

Vi:s Reseklubben: Prag och Krakow med Malcolm Dixelius - det dramatiska 1900-talets omvälvningar

Kontakta oss för information och bokning, ring 08-545 95 200 eller maila homeros@historiskaresor.se

Program i detalj

Historisk ciceron - Malcolm Dixelius

Malcolm Dixelius besökte Östeuropa som ung reseledare redan 1969. Han fick då bland annat uppleva årsdagen av den sovjetiska invasionen i Tjeckoslovakien på plats i Prag, en omskakande händelse som väckte hans intresse för utrikesjournalistik. Så småningom kom han att arbeta nio år som korrespondent i Moskva (1979-94 och 1990-94) för SR och SVT. Däremellan var han resande korrespondent i Östeuropa och utrikeschef på Aktuellt i den period då de Östeuropeiska länderna frigjorde sig från sovjetsystemet. Malcolm upplevde Sovjetunionens upplösning som korrespondent i Moskva och övergick kort efter det till att bli dokumentärfilmare. Idag har han hela världen som arbetsfält, men behåller ett stort intresse för Östeuropa och har på senare år varit en uppskattad färdledare och ciceron i forna Sovjetunionen och på Donau.

 

 

 

 

Dag 1 – Avresa med flyg, Prag

Avresa kl 09.25 från Arlanda med Norwegian Airlines direkt till Prag, ankomst kl 11.20. Svenske guiden Carl Rüster, bosatt i Prag sedan mer än 20 år, möter gruppen på flygplatsen. Transfer till Hotel Modra Ruze, incheckning för två nätter. Stadsvandring under eftermiddagen (ca 3,5 tim) med betoning på platser och händelser som format Tjeckoslovakiens och Tjeckiens moderna historia. Middag på hotellet.

Dag 2 – Prag

Frukost. Föredrag av Malcolm. Besök i det nationella minnesmärket vid Vítkov som med bilder och filmer berättar landets historia från början av nittonhundratalet till idag. Det är även platsen där landets första kommunistiska president, Klement Gottwald, bevarades i ett mausoleum. Vi får bl a se laboratoriet där kroppen balsamerades. Lunch. Guidad promenad (ca 2 tim) genom Prags äldre delar, från slottet på kullen med utsikt över gamla stan, och över Karlsbron med anor från 1200-talet. En fri kväll för att på egen hand upptäcka Prags charmiga caféer och pubar.

Dag 3 – Prag, Brno, Ostrava

Frukost. Föredrag av Malcolm. Med buss till Brno (ca 3 tim), huvudort i regionen Mähren. Lunch. Guidad presentation av Europas enda Romska museum där romernas historia och aktuella situation lyfts fram. Bussen fortsätter till Ostrava i Tjeckiens tredje region, Schlesien. Övernattning på Hotel Maria, middag på hotellet.

Dag 4 – Ostrava, Auschwitz, Krakow

Frukost. Föredrag av Malcolm. En svensktalande polsk lokalguide tar vid efter Carl Rüster. Vi lämnar Katowice och kör till Auschwitz (ca 45 min) för ett besök i det före detta koncentrationslägret som nu är ett viktigt museum och minnesmärke över de 1,1 miljon människor som dödades här under andra världskrigets nazistiska utrotningskampanjer. Guidad visning. Lunch. Färden fortsätter till Krakow (ca 1,5 tim) där vi checkar in på hotell Maksymilian för två nätter. En ledig kväll för att bearbeta dagens djupa intryck.

Dag 5 – Krakow

Frukost. Föredrag av Malcolm. Stadsvandring i Krakow (ca 2,5 tim). Hela gamla stan är klassad som världsarv och vi börjar med att se delar av det medeltida slottet Wawel. Fram till 1596 var Krakow huvudstad i Polen, men kung Sigismund – Gustav Vasas sonson -  flyttade huvudstaden till Warsawa. Lunch i de tidigare judiska kvarteren Kazimierz med efterföljande besök i bland annat den gamla synagogan. Här ligger också Schindlers fabrik som vi besöker. Industrimannen Oscar Schindler räddade över tusen judar undan förintelse genom att ge dem arbete i sin fabrik. Storfilmen ”Schindler’s list” bygger på denna händelse och fabriken är nu ett museum över det judiska Krakow. Middag.

Dag 6 – Krakow, hemresa

Frukost. Nio km från Krakow ligger Nowa Huta, som byggdes som en socialrealistisk mönsterstad av kommunisterna intill Leninstålverket där. Under 1980-talet förekom stora demonstrationer vid verket, där många av de ca 38 000 arbetarna var medlemmar i Lech Wałęsas fackförbund Solidaritet. Demonstrationerna bidrog till kommunismens fall i Polen. Guidad rundtur. Transfer till flygplatsen. Flyg från Krakow non-stop till Stockholm Arlanda med Norwegian Airlines kl 12.55-14.50.

 

I priset ingår

  • Flyg med Norwegian Airlines inkl flygskatter, Stockholm-Prag, Krakow-Stockholm.
  • Hotell 5 nätter, del i dubbelrum inkl frukost.
  • Föreläsningar av Malcolm Dixelius.
  • Svensktalande lokala guider.
  • Fullt program med utflykter, stadsvandringar, museer m m.
  • 4 luncher och 3 middagar inkl mineralvatten.
  • Transfer, inträden, transporter.
  • Dricks till guider, chaufförer, restauranger m m.
  • Du som reser utan sällskap kan önska att dela dubbelrum med resenär av samma kön. Om ingen sådan möjlighet finns tillkommer tillägg för enkelrum.

Kan beställas mot tillägg

 

Pass och visum  

Svensk medborgare måste ha giltigt pass eller av svensk polismyndighet utfärdat nationellt ID-kort. Svensk medborgare behöver inget visum till Tjeckien eller Polen. Om du inte är svensk medborgare måste du själv undersöka om du behöver visum. Om du behöver visum ansvarar du själv för att ansöka om detta visum.

 

Anmälan, betalning, resevillkor m m

Resans pris 12 700:- gäller endast för dig som är prenumerant på tidningen Vi (prenumerationsnummer ska meddelas oss; underlätta för dig själv och oss genom att lämna dessa uppgifter redan vid bokning). Icke prenumerant betalar 14 200:-. Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 10 dagar före avresa. Färdhandlingarna distribueras 10 dagar före avresan, underlätta vår distribution genom att betala i god tid. Vid sena bokningar kan hela resans pris behöva betalas direkt vid bokning. Deltagande i resan kräver pass. Svensk medborgare behöver ej visum för inresa i Tjeckien och Polen. Är du inte svensk medborgare ansvarar du själv för att ta reda på vad som gäller för inresa till Tjeckien och Polen. Kostnad vid avbeställning (expeditionsavgift) gjord tidigare än 30 dagar före avresa är 1 000:-. Vid avbeställning 30 dagar eller senare före avresa gäller resevillkoren (SRF 3.1.5-3.1.7).

Som skydd mot höga avbeställningskostnader rekommenderar vi avbeställningsskydd eller avbeställningsförsäkring. Res aldrig utomlands utan en ordentlig reseförsäkring. Angivna hotell kan komma att bytas mot andra likvärdiga hotell. Angivna flygtider är preliminära, definitiva tider bekräftas i färdhandlingarna. Minimum antal anmälda deltagare för resans genomförande är 20 personer. Svenska Resebyråföreningens (SRF) villkor för paketresor och Arrangörens kompletterande villkor reglerar avtalet mellan arrangören och resenären. Resevillkoren kan hämtas här (pdf). OBS! För dig som bokat resan innan 1 jan 2016 gäller andra resevillkor som du hittar här. För HISTORISKA RESORS räkning har Kinaresor Draken AB ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet.