Översikt

Historiens Umbrien

Följ med till Solens rike bland medeltida byar, romantiskt belägna i ett vackert landskap. Umbrien är en av Italiens vackraste men minst besökta regioner. Mitt i Italien med Lazio och Toscana, som mer kända grannar, ligger Umbrien. Ett naturskönt böljande landskap där historiska små städer tronar uppe på kullarna ovan gröna dalgångar. Här gömmer sig små medeltida städer, spännande arkitektur och ett folk som lever enligt gamla traditioner med en genuin matkultur och hantverkstraditioner. Under sommaren njuter vi av utomhusmiddagar under stjärnorna och oftast helt lagom sommarvarma dagar.


Vi blir väl omhändertagna av svenska Carina Magnusson, som bott i regionen sedan slutet av 1980-talet. Vårt boende är i den charmerande staden Trevi, som svingar sig upp mot Apenninernas utlöpare. Här ligger fyrstjärniga hotell Antica Dimora alla Rocca där vi bor under hela vistelsen. Vi äter umbriska trerättersmiddagar varje kväll på hotellet med lokalt vin och vatten på bordet. De flesta av luncherna är även de inkluderade under vår resa - där umgänget till bords, det som på italienska kallas ”convivio”, är en av kryddorna. 

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Rom – Trevi

  Direkt vid ankomst färdas vi från Rom till Umbrien. Vid vår ankomst till sockertoppsstaden Trevi och hotellet mottas vi av den omhändertagande personalen för en välkomstdrink. Carina visar oss runt i staden under en orienteringstur. Vi gör oss hemmastadda på hotellet och under kvällen väntar vår första gemensamma middag

 • Dag 2 Montefalco – Vinprovning och ricottaost-provning

  Efter frukost är det avfärd till vackra Montefalco, den murbefästa lilla staden som är centrum för Sagrantino vinet och även känd för sina linneväverier. Vi utforskar Montefalco som kallas för Umbriens balkong på grund av sitt läge. Här har du en fantastisk 360 graders utsikt. Vi får fri tid att strosa runt i Montefalco och för den som vill går det att besöka en medeltida kyrka, numera museum med fresker av den store renässanskonstnären Benozzo Gozzoli. Vi åker vidare till en liten vingård där det vankas vinprovning med traktens specialiteter och en gemensam lättare lunch. Efter lunch beger vi oss till ett lokalt mejeri där de producerar ricottaost och vi får en guidad tur av familjen som äger gården. Naturligtvis väntar provsmakning av nytillverkad ricottaost. Vi åker åter till Trevi och samlas åter till den gemensamma middagen på hotellet.  

 • Dag 3 Heliga Assisi - medeltida pärlan Collepino

  Till Umbrien kan man inte komma utan att besöka Assisi, den helige Franciskus hemstad. Den helige Franciskus är allestädes närvarande med kyrkor och kloster som bär hans namn. Den världsberömda katedralen är en skönhetsupplevelse och en arkitektonisk höjdpunkt utöver det vanliga och det är underskönt att strosa runt. Vi besöker den helige Franciskus domkyrka och andra sevärda monument i staden under Carinas kunniga ledning. Katedralens freskmålningar från medeltiden, som berättar i bilder om helgonets liv, är världsberömda med rätta.

 • Vi åker vidare till Collepino, en charmig liten by på 600 meters höjd, på toppen av ett berg längs en mycket vacker väg mellan Assisi och Spello. De omkringliggande skogarna är skyddade som Monte Subasio nationalpark och byn stammar från 1200-talet, då det närbelägna klostret behövde fåraherdar och skogshuggare som bosatte sig här. Vi äter en gemensam lunch på en typisk bytaverna innan vi beger oss tillbaka till Trevi. Här samlas vi åter på kvällen för en gemensam middag på hotellet.

 • Dag 4 Medeltida Montone och benediktinerklostret

  Efter frukost åker vi till den lilla medeltida juvelen Montone på 482 meters höjd, överblickandes en skogklädd dalgång där två floder möts - Tibern och Carpina. Vi strosar tegelstensklädda gator och beundrar smidesbalkonger dekorerade med blomster. Här njuter vi av fantastiska vyer, lokala hantverkare och italienskt dagligt liv i typisk Slow-anda. Muromgärdade Montone grundades på 900-talet och byn ligger vackert på gränsen mellan Umbrien och Toscana. Här härskade den medeltida adelsfamiljen Fortebracci vars makthöjdpunkt var i början av 1400-talet med den skrupulöse politikern, strategen och legosoldaten Braccio da Montone. Han arbetade för ett enande av centrala Italien utanför kyrkans maktsfär och blev således en fiende till påven. Hans borg Rocca di Braccio har restaurerats fint efter dess förstörelse 1478 på order av påve Sixtus IV. 

 • Vi gör en trevlig stadsvandring i den charmiga staden och vi äter en gemensam lunch vid klostret San Salvatore di Monte Acuto. Klostret var ett viktigt benedektinerkloster som grundades i början av 1000-talet och dess kyrka har enastående konstskatter som samlats genom århundradena. Efter lunch ges lite fri tid att strosa runt och känna av den historiska atmosfären och gemytliga stämningen innan vi beger oss tillbaka till Trevi. Gemensam avskedsmiddag på hotellet.

 • Dag 5 Ledig dag i solens land

  Du har hela dagen till fritt förfogande och du får gärna tips av Carina. Njut av dagen och så möts vi upp till dagens trevliga middag under stjärnorna.

 • Dag 6 Romarnas Spoleto och vattenträdgården

  Idag utforskar vi Spoleto, grundlagt av romarna som kolonin Spoletium 241 f Kr.
  Under langobarderna blev Spoleto huvudstad i hertigdömet med samma namn – ett vidsträckt område som omfattade större delen av den östra mittendelen av dagens Italien. Vi äter en gemensam lunch på en karaktäristisk umbrisk restaurant och besöker Spoletos gamla stadsdelar innan vi fortsätter till Fonti del Clitunno, en vattenträdgård med svanar och vackra träd som hänger över sjön. Här finns tid att njuta av stillsamma strövtåg, kanske en kaffe och glass på egen hand.
  Återkomst till Trevi och här äter vi en sista middag under stjärnorna och en liten konsert med italiensk musik.

 • Dag 7 Umbrien – Sverige

  Efter frukost är det dags att säga farväl till Umbrien och fara hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Vår färdledare Carina Magnussons gedigna kunskaper om sitt älskade Umbrien.
 • Njut av värme och sol i juli samt trevliga italienska måltider.
 • Den heliga staden Assisi och de många medeltida, knappt kända, pärlorna till städer på landskapets toppar.

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 7/7
Pris Från 15 750 kr
Enkelrumstillägg 1 790 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Rom med mellanlandning t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter och visningar omnämnda i programmet
 • Sex nätter del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell
 • Sex frukostbufféer
 • Tre luncher
 • En vinprovning med tilltugg
 • En välkomstdrink med tilltugg
 • En provsmakning av ricottaost
 • Fem trerättersmiddagar med vatten/vin
 • Svensktalande ciceron
 • Lokala licensierade stadsguider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Boende

Vi bor under hela vår vistelse på 4-stjärniga hotell
Antica Dimora alla Rocca
Piazza della Rocca 1
06039 Trevi 
http://www.hotelallarocca.it/

Resesätt SAS
Valuta

Euro

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Boka din resa

2021-07-07 2021-07-13 15 750 kr SAS Stockholm Väntelista Förfrågan