Översikt

Sverige under Kalla kriget med Malcolm Dixelius

På Flygvapenmuseum i Linköping finns hela Kalla kriget samlat i ett sammanhang. I den prisbelönta paviljongen, som invigdes 2010 för att härbärgera resterna av den nedskjutna DC-3:an, finns tablåer med det svenska folkhemmet i skuggan av scener ur broschyren ”Om kriget kommer”. Decennium efter decennium kan vi påminna oss hur vi svenskar byggde skyddsrum mot atombomber och fasade inför hotet om det tredje världskriget. Samtidigt som Sverige byggde upp världens fjärde största flygvapen för att skydda våra gränser och bygga avancerade jetplan för eget bruk. Tidigare Moskva-korrespondenten Malcolm Dixelius var med om att bärga DC-3:an när den hittades 2003 och har själv deltagit i arbetet med utställningen på Flygvapenmuseum.

Favorit i repris! Följ med till Linköping och Flygvapenmuseum som ligger vid militärflygfältet Malmen i Malmslätt. Museet är ett svenskt statligt teknik- och kulturhistoriskt museum med utställningar om militärflygets utveckling från tidigt 1900-tal fram till i dag. Det visar flygmaskiner från pionjärtiden fram till dagens JAS 39 Gripen. Samling och avresa från Cityterminalen kl 09.00. Här möter buss och vår kunniga ciceron Malcolm Dixelius upp för en resa som är inriktad på det Kalla krigets historia. Vi stannar till för kaffepaus på både nerresan och återresan. Lunchen intar vi på museet. Återkomst  till Stockholm på kvällen.

Reseprogram

 • Kalla kriget

  Vi färdas söderut mot Östergötland och längs vägen kommer vi göra ett stopp för en kaffepaus innan vi når fram till Malmen vid Malmslätt. Resans tema är Sverige under Kalla kriget och vår ciceron Malcolm Dixelius kommer med sin djupa kunskap sedan sina år i Ryssland (under Sovjettiden) kunna ge oss många spännande infallsvinklar på denna period. De två supermakterna Sovjetunionen och USA tävlade om att vara den starkaste krigsmakten efter andra världskrigets slut 1945.Det alliansfria Sverige befann sig under fyra decennier inklämt mellan dem och byggde upp ett starkt flygvapen.    • Museets historia

  Flygvapenmuseum i Linköping på Malmen invigdes av vår kung Carl XVI Gustaf år 1984.  Området Malmen där museet ligger var en militär övningsplats i många hundra år och en ort med lång flyghistoria. Redan år 1912 startade Carl Cederström en flygskola på  Malmen och året därpå blev det den första militära flygutbildningen i landet. År 1926 bildades det svenska flygvapnet. Här på Malmen F3 har många äldre flygplan sparats och samlingen med motorer och flygutrustning har hela tiden utökats.   

   
 • DC-3:an som försvann

  Efter lunchen på museet börjar vi med att se filmen om DC-3:an, den visar planets tragiska, spännande och unika historia. Därefter kommer vi att visas runt på museet och vi kommer även ha tid för att gå runt på egen hand. DC-3:an var ett nedskjutet svenskt signalspaningsplan som den 13 juni 1952 hade lyft från Bromma flygplats. Det gav sig ut på ett topphemligt uppdrag, som på papperet var en rutinmässig navigationsövning, och ombord fanns 8 personer. Efter cirka två timmar tappades radiokontakten med planet, en stor räddningsinsats sattes in men planet var helt försvunnet. Först med murens fall och östblockets upplösning började viktiga nya uppgifter komma fram.

  Det skulle ta mer än 50 år innan flygplanet återfanns och den bärgade DC-3:an är idag ett av Sveriges största museiföremål. Idag finns en stor specialbyggd monter där vraket av flygpanet vilar. Här finns även en mängd föremål som bärgats från havsbottnen. 

   

   

 • Folkhemmets vardagsrum

  Vi fortsätter vår rundvandring med utställningen om Kalla kriget. Här kliver vi rakt in i det svenska folkhemmets vardagsrum, vi får se tidstypiska svenska hem, från början av 1950-talet till slutet av 1980-talet, ett för varje årtionde. Nyhetsrapportering, musik och barnprogram förmedlar tidsandan. Vi avslutar vårt besök med att på egen hand besöka den stora paviljongen med såväl gamla flygplan som nya från hela flygvapnets historia.

  Mätta på intryck stiger vi på bussen som tar oss tillbaka mot huvudstaden. Vi stannar till på vägen för en kaffepaus innan vi fortsätter mot Stockholm dit vi ankommer ca kl. 18.30.

 • Viktig information om bussresor i Sverige med Historiska Resor

  Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

  Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Resans höjdpunkter

 • Besöket till Flygvapenmuseum i Linköping
 • Under Malcolm Dixelius kunniga ledning
 • Filmen om den nedskjutna DC 3:an

Karta

Resfakta

Reslängd 1 dag
Avreseort Stockholm
Avresor 2/11
Pris Från 1 690 kr
I priset ingår
 • Buss Stockholm – Linköping - Stockholm
 • Lunch, bröd, sallad, lättöl/vatten och kaffe på maten.
 • Visning och entré enligt program
 • Förmiddags- och eftermiddagsfika
 • Ciceron Malcolm Dixelius guidning
 • Visning av film på museet

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resesätt Buss
Deltagarantal

Min 15 personer - max 20 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera om och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Boka din resa

2021-11-02 2021-11-02 1 690 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa