Översikt

Stjärnkortet/HDpasset - Resa till Smålands utvandrarbygd och glasriket

Följ med oss på en tredagars resa till Småland i sommar, som bjuder på kultur och litteratur längs vägen. Resan sker med buss tur och retur och har avresa från Malmö respektive Helsingborg. Vår erfarne guide Ulf Nilsson möter oss i Växjö. Under dagarna i augusti besöker vi Vilhelm Mobergs utvandrarbygd, nu aktuell igen genom nyinspelningen av filmen Utvandrarna. Vi bor i glasriket Kosta, besöker författaren Elin Wägners hem Lilla Björka och Fröken Stephens Huseby med sin bruksmiljö och stiliga herrgård.

Resan leds av Ulf Nilsson, bördig från Småland och bosatt i Växjö. Guidar i Småland sedan 30 år tillbaka, mycket erfaren och kunnig på sitt område. Ett av de tema han tycker bäst om är Vilhelm Moberg, utvandrarna och andra av Mobergs romanfigurer. 

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa Skåne till Småland

  Vi tar bussen på morgonen från Malmö respektive Helsingborg och stannar till på vägen för en förmiddagsfika och anländer till Växjö vid lunchtid. Här möter guiden Ulf Nilsson upp och tar oss till en gemensam lunch.  Därefter gör vi en stadsvandring och Ulf kommer bland annat visa oss stadens domkyrka med sin berömda glaskonst (Erik Höglund, Göran Wärff och Bertil Vallien). Vi fortsätter med bussen för besök till Bergdala glasbruk. 

   

   

   

    

 • Glasriket Kosta

  Vår resa går sedan vidare till Kosta. Glasbruket Kosta grundades 1742 och placerades mitt i Smålands täta skogar för att förse båda Stockholm och Karlskrona med glas. Här korsades viktiga vägar och här fanns också obegränsat med ved, som behövdes för att hetta upp ugnarna. Bruket fick sitt namn efter grundarnas efternamn: generalerna Koskull och Staël von Holstein. I början tillverkades fint bruksglas här. Det var sådant som fönsterglas, buteljer och dricksglas. Bland beställarna fanns kungligheter, adelsfamiljer och välbeställda handelsmän som hade råd med det kostsamma glaset. Den förste formgivaren anställdes 1898 och sen dess har en mängd kända formgivare verkat här. Glaskonstnären Ulrika Hydman Vallien var en av de viktigaste, hon började här 1971 och hon införde en helt ny teknik att måla på glaset. Vi kommer få höra om glasbrukets historia fram till idag med dess uppgångar och nedgångar. 

 • Kosta Boda Art Hotel och Hyttsill

  Vi checkar in på vårt hotell, exklusiva Kosta Boda Art Hotel för två nätter, beläget mitt i Kosta med gångavstånd till de aktiviteter vi ska genomföra på plats. På kvällen är vi i Kosta Glascenter i Hyttsillslokalen på bruket där vi intar vår middag och får uppleva glasblåsningen. 

 • Dag 2 Vilhelm Moberg

  Efter en god frukost börjar vi dagen med att sätta oss i bussen och ta oss till Vilhelm Mobergs utvandrarbygd. Hans böcker om utvandrarna har återigen kommit i ropet med anledning av den nya film som nu håller på att spelas in på det temat. Vår guide Ulf kan berätta många historier om Vilhelm Moberg, filmerna och böckerna. Vi besöker bland annat Ljuders kyrka, Åkerby, Moshultamåla och Duvemåla.

    

 • Utvandrarna

  I emigrationen från Sverige till Nordamerika beräknar man att ca 1,5 miljoner svenskar lämnade Sverige under åren ca 1850 - 1920. Resan till Amerika gick med båt över Atlanten ofta med avresa från Göteborg. Efter hand återvände omkring en femtedel av emigranterna till Sverige. Orsaken till utvandringen var dåliga tider, fattigdom, stor missväxt och stark befolkningsökning.      

  Vi minns alla filmen Utvandrarna av regissören Jan Troell från 1971 med Max von Sydow och Liv Ullman som spelade huvudrollerna Karl-Oskar och Kristina. Nu blir Vilhelm Mobergs romanklassiker från 1949 film på nytt, då man i år börjat en nyinspelning med Erik Poppe som regissör och med Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed i rollerna som Karl-Oskar och Kristina. Filmen planeras ha premiär på juldagen 2021.  

 • Vi återvänder till Kosta för lunch på egen hand, vår guide Ulf rekommenderar vart vi kan gå. Efter lunchen ser vi kyrkan i Granhult och Vägershult-monumentet. Vi avslutar eftermiddagen med att göra en bruksvandring i Kosta inklusive hyttan. Därefter har vi tid på egen hand för att besöka Art Gallery och någon av de outlets och butiker som erbjuder mycket till försäljning och inte enbart glasprodukter. På kvällen samlas vi till gemensam middag, 3-rätters supé på hotellet. 

 • Dag 3 Elin Wägner och Lilla Björka

  Efter frukost och utcheckning åker vi med bussen till Berg norr om Växjö för att besöka Elin Wägners hem Lilla Björka där vi får en visning av hemmet. Elin Wägner var en framstående författare, journalist och feminist. Hon föddes i Lund 1882 och bodde sedan i Småland under senare delen av sitt liv, där hon avled 1949.

 • Fröken Stephens och Huseby bruk

  Vi tar oss med bussen vidare till Huseby bruk där vi kommer att äta vår lunch och sedan få en guidad visning av den stiliga herrgården och bruksmiljön. Den sista privata ägaren fröken Florence Stephens testamenterade Huseby bruk till staten vid sin bortgång 1979. Idag förvaltas bruket av Statens Fastighetsverk som bedriver verksamheten i frökens anda enligt uppdraget i testamentet.     

 • Slottet är en herrgårdsbyggnad som uppfördes 1844. Familjen Stephens era startade här 1867 när Florence Stephens far Joseph köpte Huseby bruk. Florence föddes här 1881 och bodde på slottet fram till sin död 1979. Hon kallade själv sin herrgård för Huseby Slott. Eftersom Fröken Florence önskade att hennes hem skulle bevaras som det var under hennes uppväxt finns här nu hela inredningen kvar sedan slutet av 1800-talet, alla rum med sina möblemang och föremål.  

  Vi startat återresan mot Skåne från Huseby ca 14.00 och kommer göra ett stopp för eftermiddagskaffe längs vägen och är hemma igen på kvällskvisten. 

 • Viktig information om bussresor i Sverige med Historiska Resor

  Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

  Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Resans höjdpunkter

 • Vilhelm Mobergs Utvandrarbygd
 • Glasriket med Kosta Boda
 • Inkvartering på exklusiva Kosta Boda Art Hotel
 • Besök till Elin Wägners hem Lilla Björka
 • Visning på Fröken Stephens Huseby bruk och slott

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Malmö, Helsingborg
Avresor 17/8
Pris Från 10 950 kr
Enkelrumstillägg 1 200 kr
I priset ingår
 • Buss Malmö/ Helsingborg – Kosta t/r (54 sätes buss för max 20 resenärer)
 • Representant från Historiska Resor medverkar under hela resan
 • Inkvartering på Kosta Boda Art Hotel, 2 nätter inkl frukost, tillgång till spa
 • Måltider, 2 luncher och 2 middagar (exklusive dryck), 2 kaffepauser
 • Visningar och entréer enligt resans dag-för-dag program
 • Mycket kvalificerad guide Ulf Nilsson på plats i Småland

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resesätt Buss
Deltagarantal

Min 16 personer - max 20 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera om och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Boka din resa

2021-08-17 2021-08-19 10 950 kr Buss Malmö 5+ Boka resa
2021-08-17 2021-08-19 10 950 kr Buss Helsingborg 5+ Boka resa