Översikt

I det Skånska kavalleriets hovspår

Sedan Skåne blivit svenskt 1658 etablerades efterhand inte mindre än tre kavalleriregementen i detta öppna södra landskap. Att hälften av det svenska kavalleriets 50 skvadroner under lång tid fanns i Skåne präglade provinsen och påverkade det civila samhället.

Från mitten av 1500-talet fram till mitten av 1600-talet byggdes flera slott, kungsgårdar och
fästningar runt om i Skåne eftersom den danska riksrådsadeln var rik och mäktig. Deras slott byggdes inte sällan i medeltida stil med intrikata
försvarssystem och fungerade som en politisk manifestation mot kungen. Under vår resa kommer vi att få insikt i den speciella ställning som Skåne hade i kläm mellan Sverige och Danmark. Hur det skånska kavalleriet växte fram samt användes och hur det berömda slaget vid Lund gick till. Det gjordes stora ansträngningar för att främja hästaveln i Skåne och på somrarna övade regementena på de öppna fälten runt Ljungbyhed i centrala Skåne.

När indelningsverket försvann i slutet av 1800-talet och ersattes av värnpliktssystemet fick de tre regementena nya kaserner. I och med Försvarsbeslutet 1925 slogs dessa tre regementena samman till det skånska kavalleriregementet (K2) som förlades på kasernerna vid Berga i Helsingborg. Detta fick stora konsekvenser för eran med kavalleri.
Vi bor mycket bekvämt på klassiska Grand Hotell i Lund, där vi även njuter av dess kök.
På resa i det skånska kavalleriets hovspår leds vi av skåningen Marco Smedberg, som skrivit flertalet böcker med militärhistoriskt tema, även om Skåne.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Sturup - Lund

  Vi ankommer Sturup med flyg och här möter Marco med privat buss för en resa genom Skånes platta grönskande landskap mot universitetsstaden Lund. Här installerar vi oss på våra rum hos Grand Hotel i Lund samt möter upp för en genomgång av resans innehåll av Marco Smedberg.
  Kvällens trerättersmiddag serveras på hotellet.

 • Dag 2 På Bielkes värjspets

  I slaget vid Lund den 4 december hängde Karl XI:s svenska rike på "Bielkes värjspets". Tack vare att det frös till, så kunde och vågade kungen gå över Kävlingeåns is och leverera batalj i vad som utvecklades till ett av Nordens blodigaste slag. Vi tar med fika samt gör en fältövning på slagfältet från Lilla Harrie kyrka via Svenstorps gods till Vallkärra.

 • Härifrån styr vi kosan mot Flyinge kungsgård men innan dess skall vi avnjuta en lunch bestående av lokala skånska råvaror tillredda med stolt hand av personalen hos Gastro Gaspari, belägen i det som en gång var den gamla smedjan i Flyinge.
  Nu gör vi en guidad rundvandring på Flyinge som blev ett statligt stuteri 1661 och vars hingstar sedan lagde grunden för, och utvecklade, det svenska varmblodet som ras i syfte att få en allsidigt användbar arméhäst. Flyinge är numera ett hästsportcentrum för avel, evenemang, forskning och utbildning.

 • Ystad har en framträdande militär roll i landet och vi gör därför ett besök på dess militärhistoriska museum. Vi fokuserar på kavalleridelen med dragonernas silverpukor och monumentalmålningen "Skånska dragoner rida till bad" av Oscar Matthiesen.
  Dagen fortsätter med en rundvandring på K6 gamla kaserner. Detta stora kasernetablissemang
  härbärgerade en gång hela tio skvadroner med hästar.
  Retur till Lund och vårt fina hotell med gemensam middag.

 • Dag 3 Husarernas mäss och kungsgård

  Stadsvandring i Lund till Domkyrkan och universitetsområdet inleder en intressant dag. Därefter beger vi oss med buss till Ljungbyhed för att besöka dess husarläger och museet. Här övade kavalleriregementena årligen på de vidsträckta fälten innan området övertogs av Krigsflygskolan (F5) i juli 1926. Husarregementets officersmäss inhyser idag kavalleridelarna av Ljungbyheds militärhistoriska museum. Den unika byggnaden ger en härlig "lägerkänsla".

 • Den medeltida danska borgen Tomarp kom i svenska statens ägo i och med freden i Köpenhamn 1660. Från och med 1680-talet var Tomarp först överstelöjtnants- och sedan översteboställe för chefen för det Skånska husarregementet. På Tomarp, som nu fungerar som konstgalleri och evenemangslokal i ny regi, finns också samlingarna som tillhör och förvaltas av Stiftelsen Skånska kavalleriregementets officerskårs samlingar och fonder. Samlingarna utgörs av föremål, tavlor, uniformer, ryttarpriser som en gång prydde officersmässen i Helsingborg. På Tomarp finns också en porträttsamling av alla regementschefer som bott på kungsgården och samt ett unikt militärt bibliotek. Av särskilt intresse är också porträttet av den danske kungen Fredrik VII och historien om hans "knaggakanna" vilken förevisas och berättas på plats. Vi inleder dock besöket här med en trevlig lunch.

 • När vi avrundar besöket väntar transport till Sturup för flyg till Stockholm Arlanda och till Klippan för dig som hellre anländer med tåg på egen hand.

Resans höjdpunkter

 • Vår ciceron Marco Smedbergs kunskaper om Skåne och dess militära historia
 • Boendet Grand Hotel i Lund med dess atmosfär och trerättersmiddagar
 • Kavallerihistorien, dess minnen och i allra högsta grad levande arv

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 21/5
Pris Från 12 990 kr
Enkelrumstillägg 1 390 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Sturup t/r
 • Flygavgifter
 • Två nätter på fyrstjärnigt hotell i Lund
 • Två frukostbufféer
 • Två luncher
 • Två middagar
 • En fältfika
 • Visningar och entréer enligt program
 • Ciceron Marco Smedbergs guidning och guidning av lokala expertguider.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Flyg Stockholm - Sturup. Incheckning Grand Hotel Lund. Middag.
Dag 2. Fältövning Slaget om Lund - fältfika - Flyinge kungsgård - lunch - Ystads militärhistoriska museum - middag.
Dag 3. Stadsvandring i Lund - Ljungbyhed husarläger - borgen Tomarp med lunch - hemresa. 

Boende

Två nätter på Grand Hotel Lund med frukostbuffé och trerättersmiddagar.

Resesätt SAS

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Resan förutsätter att du är frisk och att du inte har problem med promenader på ojämnt underlag.

Boka din resa

2021-05-21 2021-05-23 12 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa