Alla resor i bokstavsordning:

SMB:s militärhistoriska resa till Nord- och Sydkorea

Vad händer i Nordkorea? Vad vill den unge ledaren Kim Jong-un uppnå när han hotar USA med kärnvapenanfall och hotar attackera Sydkorea för att deras högtalaranläggning hörs över gränsen? Lite då och då bryter ordkrig och till och med skärmytslingar ut mellan Nord- och Sydkorea med dödsfall som resultat, varför? Hur tänker och vad vet nordkoreanen om vår del av världen? För att diskutera och försöka få svar på de och många andra frågorarrangerar vi för fjärde gången en SMB-resa till Nordkorea. Efter Andra världskrigets slut följde en kraftmätning mellan de kommunistiska styrkorna i norra Korea och den USA-stödda sydsidan. Under Koreakriget 1950-53 var både USA och Kina stridande parter. En av de kineser som stupade på Nordkoreas sida var Mao Zedongs egen son. Även Sovjetunionen var på väg att dras in i kriget. Slutligen enades man i Panmunjom om eld upphör, men fortfarande finns inget fredsavtal undertecknat. Följ med på en militärhistorisk resa till ett av världens mest slutna länder som styrs med extremt hård hand. Vi förväntar oss inte att få höra sanningen om dagens Nordkorea. Men vi kommer helt säkert att få höra en hel del om moderna nordkoreanska landvinningar och USA:s och de ”sydkoreanska marionetternas” ondska. Efter att i Dandong ha fått ta del av Kinas syn på Koreakriget fortsätter vi över havet till Incheon i Sydkorea. Från Seoul gör vi ett heldagsbesök till området runt Panmunjom och DMZ där vi kommer att stå framför samma märkliga gränslinje som vi stod framför en vecka tidigare. Men den här gången blickar vi från söder mot norr, inte tvärtom. Följ med och fördjupa din kunskap om hela områdets militärhistoria och de – efter krig, ockupationer och massakrer – komplicerade förhållandena mellan de två koreanska staterna, Japan, Kina och USA. Unikt specialprogram som är planerat för medlemmar i Sveriges Militärhistoriska Bibliotek men som är öppet för alla intresserade. Upplev intressant och minst sagt aktuell militärhistoria och säkerhetspolitik, från morgon till kväll. Stefan Wennerholm är resans expertguide och ledare.

Resan på 90 sekunder

14 dagar

Resan till Nordkorea har arrangerats tre gånger 2014-16

Programmet 2017 kombinerar besök i Nord- och Sydkorea

Resedatum 2017 är 10-23/9

Flyg med Air China

Unikt militärhistoriskt specialprogram

Arrangerad för medlemmar i SMB, Sveriges Militärhistoriska Bibliotek

Resan är även öppen för andra med militärhistoriskt intresse 

Stefan Wennerholm är resans expertguide

Alla måltider utom en middag ingår

Resmål: 

Nordkorea: Pyongyang, Kaesong, Panmunjom DMZ, Sinchon, Nampo, Gonjiri, Mount Myohyang. Norra Kina: Dandong. Nattbåt från Dandong i Kina till Incheon i Sydkorea. Sydkorea: Seoul, Panmunjom DMZ.

Dag 1 Avresa med flyg från Stockholm
Dag 2 Ankomst Peking på morgonen, flyg vidare till Pyongyang i Nordkorea
Dag 3 Pyongyang
Dag 4 Pyongyang, Kaesong, Panmunjom DMZ på den nordkoreanska sidan
Dag 5 Kaesong, Sinchon, Pyongyang
Dag 6 Pyongyang, Nampo
Dag 7 Pyongyang, Gonjiri, Mount Myohyang
Dag 8 Mount Myohyang, Pyongyang
Dag 9 Pyongyang, tåg till Nordkoreas gränsstation mot Kina, inresa i Kina och ankomst till Dandong
Dag 10 Dandong, på kvällen avreasa med nattbåt 
Dag 11 Ankomst till Incheon i Sydkorea på förmiddagen, buss till Seoul

Dag 12 Seoul

Dag 13 Seoul, Panmunjom DMZ på den sydkoreanska sidan

Dag 14 Hemresa med flyg från Seoul via Peking till Stockholm

SMB:s militärhistoriska resa till Nord- och Sydkorea

.

Program i detalj

Armén hyllas på Kim Il Sungs torg.


Nordkoreanska missiler av typen "Musudan" under en militärparad 2012.

Begravningsprocession för Kim Jong-il, december 2011.

 

Dag 1, söndag 10/9

19.10 avresa med Air China från Stockholm/Arlanda.

 

Dag 2, måndag 11/9

09.45 Ankomst till Peking. Stefan Wennerholm möter på Pekings flygplats, transit på flygplatsen och incheckning på Air Chinas flyg Peking-Pyongyang.

13.20 Avresa med Air Chinas flyg från Peking.

15.50 Ankomst till Pyongyang i Nordkorea. Pass- och tullkontroll. Man får numera behålla såväl mobiltelefoner som lap tops, iPads etc under tiden i Nordkorea, men de går inte att använda. Dock erbjuds man köpa lokalt simkort till telefonen. På flygplatsen möts vi av en engelsktalande guide och en assisterande guide, båda kommer att vara med under hela programmet i Nordkorea. Transfer med buss till vårt centralt belägna hotell. Incheckning på Pyongyang Koryo Hotel, ett hotell om vilket Washington Post lär ha skrivit “...most of the hotel's foreign guests are international arms dealers”. Läs mer om hotellet och titta på bilder. På kvällen serveras vi middag i hotellets Revolving Restaurant. 

 

 

 

Nordkoreanska tanks i närheten av 38:e breddgraden under kriget.

 

Dag 3, tisdag 12/9

Frukost på hotellet. Kumsusan Palace of the Sun är ett minnesmärke för landets två tidigare ledare, Kim Il-sung och Kim Jong-Il, den nuvarande ledarens farfar respektive far. Läs mer och titta på bilder. Revolutionära martyrers begravningsplats. Lunch. Hela eftermiddagen ägnar vi åt Nordkoreas museum över Koreakriget (Victorious Fatherland Liberation War Museum) som byggdes ut och renoverades inför 60-årsminnet 2013 av dagen för eld upphör 27/7 1953. Det är här vi även kan se USS Pueblo som Nordkorea ”kapade” 1968. På plats möter oss representanter för KPA (Korean People’s Army) och förhoppningsvis även några krigsveteraner från Koreakriget, under förutsättning att de fortfarande är vid hälsa. Bilder finns här. Middag. Övernattning på Pyongyang Koryo Hotel.

 

Dag 4, onsdag 13/9

Frukost på hotellet. Tidig avresa från hotellet mot Kaesong (ca 2 ½-3 tim). Besök vid den demilitariserade zonen (DMZ) Panmunjom där särskilda militärguider visar originalbyggnaderna för samtal om eld upphör från 1951-53, där avtalet också skrevs under. I byggnaderna finns fortfarande originalmöblerna kvar. Just här mellan de låga baracker som står tvärs över gränslinjen, till hälften i Nordkorea och till hälften i Sydkorea, markeras gränsen på marken med en cirka 10 cm hög och 40 cm bred remsa av gjuten cement. Här stannar vi drygt en timme och ges även tillfälle till frågor och fotografering. Dagens lunch intar vi i en militärrestaurang i området. Vi fortsätter sedan till en höjd från vilken vi har utsikt över området och över gränsen in mot Sydkorea. Om vi har vädrets makter med oss kan vi både se och ”höra” Sydkorea. Om tiden tillåter avslutar vi med att besöka ett tempel och ett historiskt museum inne i Kaesong. Men kanske vi hellre dröjer oss kvar så länge som möjligt i Panmunjom. Lokal specialmiddag. Övernattning i Kaesong på Folk Customs Hotel.
OBS: om en krissituation mellan Nord- och Sydkorea skulle uppstå vid gränsen kan programmet till DMZ ställas in med kort varsel, något som dock är mycket ovanligt.

Karta över DMZ. 

Bild tagen från den nordkoreanska sidan mot sydsidan. Den låga cementerade remsan som utgör gränslinje syns på marken mellan barackerna. 

Sydkoreanskt vakttorn sett från den nordkoreanska sidan. 

Nordkoreanskt vakttorn.

Nordkoreanska vakter spanar mot Sydkorea.

 

Dag 5, torsdag 14/9

Frukost på hotellet. Körning till Sinchon County (ca 2 tim). Besök på ett museum över Sinchonmassakern, Sinchon Museum of American War Atrocities Vi återvänder till Pyongyang. Lunch. Besök vid Oundong Revolutionary Site där vi kan se studenter utföra milisträning. Besök i Moran Hill Park för att se en minnesvägg över Koguryodynastin, ett stort historiskt rike under perioden 37 f Kr-668 e Kr som omfattade den norra och centrala koreanska halvön, delar av nordöstra Kina och Ryssland. Middag. Cirkus- och akrobatikföreställning framförd av arméns särskilda kulturtrupp. Övernattning på Pyongyang Koryo Hotel.

 

Dag 6, fredag 15/9

Frukost på hotellet. Förmiddagen ägnar vi åt att besöka Kim Il Sung Square, det väldiga torg på vilket de stora militärparaderna hålls, Mansudae Grand Monuments och Juchetornet i vilket vi tar hissen upp till plattformen på 150 meters höjd. Lunch. Besök i de stora underjordiska djupt belägna bergsrum som byggts som skyddsrum men som nu även fungerar som tunnelbanestationer. Vi använder tunnelbanan för att se några särskilt utvalda bergrum. Från en av tunnelbanestationerna kommer vi upp i närheten av Pyongyangs egen Triumfbåge, varefter vi kör cirka 75 km ut mot kusten till Nampo för att se den väldiga dammanläggning som går under namnet West Sea Barrage och som till stor del byggdes av armén. Dammen är åtta kilometer lång och stänger av Taedongfloden mot Gula havet. Vi återvänder till Pyongyang. Middag. Övernattning på Pyongyang Koryo Hotel.

 

Dag 7, lördag 16/9

Frukost på hotellet. Besök vid Gonjiri Revolutionary Site där vi ser det som var Supreme Headquarter under Koreakriget. Lunch. Vi fortsätter med buss (ca 1 ½ tim) till det natursköna området vid Mount Myohyang där vi ska se Pohyontemplet och checka in på ett spektakulärt byggt och beläget hotell, Hyangsan Hotel. Middag. Övernattning på Hyangsan Hotel. 

Hyangsan Hotel. 

Hyangsan Hotel i Myohyangbergen. 

 

Dag 8, söndag 17/9

Frukost på hotellet. Vi ser den illustra och famösa samlingen av presenter till de två ledarna Kim Il-sung och Kim Jong-il från utländska dignitärer, politiker och ledare. Samlingen kallas International Friendship Exhibition. Barbequelunch vid Hyangsanfloden. Buss till Pyongyang. Avslutningsvis hoppas vi få besöka Korean People’s Army Equipment Museum, ett museum - eller snarare en gigantisk utställning - som normalt endast kan besökas av högre dignitärer och militära delegationer. Vi kan alltså inte garantera att man öppnar sina portar för oss. 2014 fick vi besöka anläggningen, 2015-16 fick vi inte komma in. Om vi lyckas få tillstånd (besked kommer först under vår vistelse i Nordkorea) kommer vi att kunna se allt ifrån handeldvapen till tanks och enorma missiler. Avskedsmiddag på Korean National Restaurant. Övernattning på Pyongyang Koryo Hotel.

 

Dag 9, måndag 18/9

Frukost på hotellet. Transfer till järnvägsstationen.
10.40 (prel) Avresa med nordkoreanskt tåg från Pyongyang. Lunch ombord på tåget. Ankomst till Sinuiju på Nordkoreas sida av gränsen mot Kina. Efter noggrann pass- och tullkontroll lämnar vi Nordkorea. Tåget rullar vidare på bron Sino-Korean Friendship Bridge över Yalufloden som utgör gränsen mellan Kina och Nordkorea (bilder) varifrån vi även ser den bro som bombades av USA under Koreakriget.

 

 
 

Ankomst till Kinas pass- och tullkontroll.

16.30 Ankomst till Dandong i Kina. 

Middag på kinesisk restaurang.

Övernattning på Zhonglian Hotel, ett 4-stjärnigt hotell beläget vid Yalufloden.

 

Dag 10, tisdag 19/9

Frukost på hotellet. Vi ser bron över Yalufloden som bombades av USA. Besök på Kinas museum över Koreakriget, The Museum to Commemorate the War to Resist American Aggression and Aid Korea som visar Kinas syn på kriget och den avgörande roll som Kina spelade, något vi antagligen inte alls fått höra något om under dagarna i Nordkorea. Båttur på Yalufloden. Lunch under dagen. Transfer till Dandongs hamn. Ombordstigning på nattbåten Oriental Pearl.

18.00 Oriental Pearl lägger ut från kaj.

Middag ombord.

 

Dag 11, onsdag 20/9

Frukost på hotellet.

10.00 Ankomst till Incheon i Sydkorea.

Buss från Incheons passagerarterminal till Seoul.

Lunch på restaurang som serverar europeisk mat.

Besök på Sveriges ambassad i Seoul där ambassadören eller militärattachén informerar.

Buss till hotellet för incheckning.

Middag på Maple Tree House Korean Barbeque Restaurant.

Övernattning på L7 Hotel Myeongdong (4-stjärnigt)

War Memorial of Korea, stora entrén.

 

Dag 12, torsdag 21/9

Frukost på hotellet.

Hela förmiddagen ägnar vi åt War Memorial of Korea, en gigantisk museianläggning som visar Sydkoreas militära historia och sydsidans version av Koreakriget. Här finns också en av världens största samlingar av militär utrustning bestående av flygplan, tanks, kanoner m m.

Lunch på en restaurang som serverar en internationell buffet.

Under eftermiddagen besöker vi Gyeongbokgung (Gyeongbok Palace) från 1395. Här passar vi på att återkomma till den historiska relationen mellan Korea och Japan. Vi besöker också Insa-dong Antique Shop Street och ges programfri tid för egna strövtåg.

Denna dag ingår ingen gemensam middag, var och en gör sitt eget val.

War Memorial of Korea, utomhusutställningen.

War Memorial of Korea, parken invid museet.

Panmunjom DMZ. Bild tagen från sydsidan. Sydkoreanska och amerikanska vakter i förgrunden och två nordkoreanska vakter precis på andra sidan gränsremsan.

 

Dag 13, fredag 22/9

Frukost på hotellet.

Heldagsprogram med besök till Panmunjom DMZ
08.00 Vi lämnar hotellet.
Detta program kan inte göras på individuell basis eller arrangeras direkt av enskilda researrangörer. För att kunna besöka DMZ-området kommer vi att ingå i ett program som arrangeras av en särskilt licensierad organisation som har givits rätten att ordna programmet och besöka DMZ-området. Programmet inkluderar en engelsktalande specialguide men vår svenske färdledare Stefan Wennerholm följer förstås ändå med. Programmet inkluderar: Freedom Bridge, DMZ Theater and Exhibition Hall, The 3rd Tunnel, Dora Observatory, Dorasan Station, ID Checkpoint, Camp Bonifas, Slide show with briefing and Joint Security Area Tour (Freedom House, Conference Room, Bridge of No Return and Axe Murder Site on Board a Bus). OBS: om en krissituation mellan Nord- och Sydkorea skulle uppstå vid gränsen kan programmet ställas in med kort varsel, något som dock är mycket ovanligt. Läs mer om DMZ här >>
Lunch
ingår i programmet.
17.00  Vi är tillbaka på hotellet i Seoul.

På kvällen samling i hotellets lobby.

Avskedsmiddag på en restaurang som serverar modern koreansk mat.

 

Dag 14, lördag 23/9

Frukost på hotellet.

Transfer till flygplatsen.

09.25 Avresa med Air China från Seoul.

10.50 Ankomst Peking.

13.50 Avresa med Air Chinas nonstopflyg mot Sverige.

17.20 Ankomst till Stockholm/Arlanda.   

 

Stefan Wennerholm, resans expertguide

Stefan Wennerholm har lång erfarenhet av uppdrag för SMB. Genom åren har han lett ett flertal militärhistoriska resor till Peking. 2013 ledde han SMB:s militärhistoriska resa till Vietnam och SMB:s expedition till Tibet. I maj 2014 ledde Stefan tillsammans med sin kollega Mats Sandberg SMB:s premiärresa till Nordkorea. Hösten 2015 och 2016 ledde Stefan Wennerholm SMB:s två resor till Nordkorea och Kina. Stefan har en magisterexamen i Östasienkunskap och kinesiska från Stockholms universitet. Han har även studerat kinesiska vid Pekings universitet och Yunnans universitet i Kunming. Han har lett ett mycket stort antal kvalificerade resor till Kinas alla hörn och övriga delar av Asien. Stefan är bosatt i Göteborg och Peking. Specialintressen: digitalkameror (väntar på den definitiva) och resor, så klart. I Peking (före besöket i Nordkorea) kommer Stefan att leda ett seminarium om Nordkorea, landets militärhistoria och relation till Sydkorea, Japan, Kina och USA. I Nordkorea görs guidningen av en representant för Nordkorea. Stefan kommer då att översätta från engelska och naturligtvis komplettera med egen information. Stefan är också ansvarig för att förhandla med den nordkoreanska sidan om programmet och övriga frågor under denna unika resa.

 

Allt det här ingår i resans pris

 • Internationellt flyg med Air China Stockholm-Peking-Pyongyang/Seoul-Peking-Stockholm. Måltider ombord. Incheckat bagage på flyget får väga 30 kg. Förmånliga anslutningar med SAS till Arlanda, fråga vid bokning.
 • Mycket kvalificerad svensk expertguide och färdledare - Stefan Wennerholm - möter på flygplatsen i Peking inför incheckning på flyget till Pyongyang och leder resan i Nord- och Sydkorea.

 

I Nordkorea

 • Engelsktalande nordkoreansk guide.
 • Detaljerat program enligt ovan.
 • Hotell av nordkoreansk turistklass/första klass samt en natt på hotell av lyxklass (Hyangsan Hotel), del i dubbelrum.
 • Frukost på hotellen.
 • Samtliga luncher och middagar. Under varje lunch och middag ingår en flaska mineralvatten och ett glas öl. Flera av måltiderna är mer påkostade än vad som är standard på en turistresa. 
 • Dagtåg från Pyongyang till den kinesiska gränsstaden Dandong, soft seat (första klass).

  

På båten Dandong-Incheon

 • Övernattning i 4-bäddshytt med wc och dusch. Beroende på gruppens sammansättning kan det bli blandade kön i någon/några av de hytter vi kommer att disponera. Det finns ingen möjlighet till plats i 2-bädds- eller enkelhytt.
 • Middag och frukost (kinesiska måltider).

 

I Sydkorea

 • Engelsktalande sydkoreansk guide.
 • Detaljerat program enligt ovan.
 • Hotell av första klass i Seoul (4-stjärnigt hotell, se programmet ovan), del i dubbelrum.
 • Frukost på hotellet.
 • Samtliga luncher och middagar utom en middag (dag 12), exkl måltidsdryck. 

 

Övrigt

 • Individuellt visum till Nordkorea.
 • Individuellt visum till Kina (behövs för inresan från Nordkorea). 
 • Nödvändiga serviceavgifter och all dricks under hela resan.
 • Transfers, bagagehantering, transporter och för programmet nödvändiga entréavgifter.
 • Kinaresors informationspaket. Inbokade resenärer får under senvåren 2017 ett särskilt informationsbrev med information om hur det fungerar i Nordkorea och vilka praktiska frågor man måste tänka på inför besöket där, blanketter och anvisningar för visumansökan till Nordkoera och Kina m m information. 
 • Viktigt om pass och visum till Sydkorea, se nedan.
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Internationell flygplatsskatt på flygplatserna i Peking och Seoul. 
 • Den som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.

 

Kan beställas mot tillägg

 • Anslutningsflyg till Stockholm, fråga vid bokning.
 • Enkelrum, se pristabellen ovan.
 • Reseförsäkring

 

Pass och visum för denna resa

 • Ditt pass måste vara giltigt minst sex månader framåt i tiden från datum för utresa ur Sydkorea. Om ditt pass inte har den giltigheten måste du skaffa nytt pass i mycket god tid inför att du ska lämna in ansökan om visum till Nordkorea och Kina.
 • Visum krävs för inresa i Nordkorea och i Kina.
 • Du som bokar resan kommer att från Historiska Resor få detaljerade anvisningar och blanketter för ansökan om dessa visum.
 • För svenska medborgare krävs inget visum för inresa i Sydkorea.
 • Om du inte är svensk medborgare ansvarar du själv för att undersöka om du måste ha visum för att få resa in i Sydkorea. Om du måste ha visum för Sydkorea ansvarar du själv för att ansöka om detta visum. Om du behöver visum för Sydkorea men inte har något sådant kommer du inte att få gå ombord på båten i Dandong. Kontakta Historiska Resor innan du ansöker om detta eventuella visum.
 

Anmälan, betalning, resevillkor m m

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa. Färdhandlingarna distribueras 10 dagar före avresan, underlätta vår distribution genom att betala i god tid. Vid sena bokningar kan hela resans pris behöva betalas direkt vid bokning. Vid avbeställning av resan senast 65 dagar före avresa går inbetald anmälningsavgift förlorad. Vid avbeställning 64-46 dagar före avresa är avbokningskostnaden 50% av resans pris, vid avbeställning 45-0 dagar före avresa är avbokningskostnaden hela resans pris. Som skydd mot höga avbokningskostnader rekommenderar vi tecknande av avbeställningsskydd och/eller avbeställningsförsäkring. Avbeställningsskydd fås ofta genom att betala resan med bank-/kreditkort (kontrollera vad som gäller för ditt kort). Avbeställningsskydd ingår också i vissa hemförsäkringar, se villkoren för din hemförsäkring. Avbeställningsförsäkring. Res aldrig utomlands utan en ordentlig reseförsäkring. Angivna hotell kan komma att bytas mot andra likvärdiga hotell. Angivna flygtider är preliminära, definitiva tider bekräftas i färdhandlingarna. Minimum antal anmälda deltagare för resans genomförande är 20 personer. Svenska Resebyråföreningens (SRF) villkor för paketresor och Arrangörens kompletterande villkor reglerar avtalet mellan arrangören och resenären (med undantag för vad som anges ovan). Resevillkoren kan hämtas här (pdf). För HISTORISKA RESORS räkning har Kinaresor Draken AB ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet. Sveriges Militärhistoriska Bibliotek (SMB) tar del av uppgifter om bokade resenärer. SMB behandlar personnamn, födelsedata/personnummer, adress, telefonuppgifter samt övriga uppgifter i sin medlemsdatabas. Behandlingen av uppgifterna sker för administration av kund-/medlemsförhållandet men även för analys, marknadsföring och information om SMB:s egna och till SMB närstående organisatoriska enheter och samarbetspartners varor och tjänster. Marknadsföring och information sker via post, telefon och/eller tillgängliga elektroniska kanaler och media. SMB utnyttjar och respekterar de s k ”nix-tjänster” som finns avseende telefonmarknadsföring och direktreklam. SMB sparar resenärsinformationen i sin medlemsdatabas. Kredit- och betalkortsupplysningar lagras inte. När resenärer beställer och/eller erlägger betalning för en resa, anses resenären ha godkänt dessa kund- och medlemsvillkor. Resenär har även godkänt att SMB genom samarbete mellan SMB:s egna och till SMB närstående organisatoriska enheter och samarbetspartners register kan komma att inhämta kompletterade information för att möjliggöra en effektiv och korrekt registerhållning. Resenär kan när som helst rätta felaktig kund-/medlemsinformation genom att kontakta SMB på mailadress owe.ringdahl@smb.nu (SMB:s reseansvarige) eller telefonnummer 08-553 428 76 (reseansvarige). Uppgifterna om resenärer i SMB:s medlemsdatabas stannar hos SMB och lämnas aldrig ut till annan.