Carl Rüster

Carl Rüster är tolk, översättare och frilansjournalist som sedan slutet av 90-talet haft Prag som bas. Han har  arbetat för de flesta stora svenska dagstidningar och Sveriges Radio. Med studier i Östeuropakunskap och i det tjeckiska språket vid Karlsuniversitetet i Prag i bagaget är han nu är verksam i Prag och där han arbetat som tolk bl.a. för de tjeckiska premiärministrarna Zerman och Spidla och för det tjeckiska fotbollslandslaget.

 

Göran Alm

Göran Alm var under närmare 40 år knuten till Stockholms Slott, senast som bibliotekschef för Bernadottebiblioteket. Konsthistoriker med stor passion för italiensk renässans och svenskt 1700- och 1800-tal. Känd profil, Sveriges kanske främste expert på Palladio. 

 

 

Izabella Donkow

Izabella Donkow är klassisk arkeolog och antikvetare. Hon är utbildad vid Stockholms universitet, King’s College London och de svenska instituten runt om Medelhavet, där hon har specialiserat sig på senantiken och tidigkristen arkeologi. Hon har tidigare varit verksam som forskarassistent vid Christie’s i London, undervisat i antiken vid Stockholms Universitet och Svenska Institutet i Istanbul samt deltagit i utgrävningar i Sverige, Grekland och på Irland. Izabella har tidigare varit ciceron på resor till Ravenna i Italien.  

John Werich

John Werich bor sedan många år i Renässansstaden Florens dit han flyttade för att studera konsthistoria och inredning, familjen har även en olivgård i Toscana. John arbetar sedan ett antal år som skribent och fotograf för flera svenska och internationella inrednings- och kulturtidningar som Gods & Gårdar och Gård & Torp. Just nu jobbar han även med ett stort bokprojekt om trädgårdar i Toscana vilket gett honom en stor inblick i dess historia.

 

Kaianders Sempler och Erik Mellgren

Kaianders Sempler är vetenskapsjournalist och illustratör med vetenskapshistoria som specialitet. Skriver och tecknar varje vecka i tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden. Erik Mellgren är teknikjournalist och populärvetenskaplig författare med en mängd barn- och ungdomsböcker bakom sig. Tidigare redaktör för tidningen Teknikhistoria.

Ki Månsson

Catharina Månsson Gallone är mera känd under namnet Ki och har sedan 1960-talet arbetat som färdledare, guide och tolk i länder som Spanien, Marocko, England och Italien. Ki leder specialresor med inriktning på allt från mat och vin, musik, konst och hälsa i Italien. Hon är dessutom certifierad reflexzonterapeut med egen praktik. Ki med familj inklusive tre strävhåriga taxar bor i de fantastiskt vackra Sabinerbergen, 6 mil norr om Rom där familjen har egen vinproduktion samt olivolja förutom grönsaker och frukt.

Lars Sjöberg

Lars Sjöberg är konsthistoriker och författare med tonvikt på inredning och 1700-talet. Han är före detta intendent på Nationalmuseum i Stockholm. Lars kontaktades av Riksantikvarieämbetet som sakkunnig då Ikea lanserade sin 1700-talsserie för drygt 15 år sedan och han grundade hantverksskolan Träakademien. Med sin gedigna kunskap om italiensk och engelsk byggnadskonst reser Lars bl a till norra Italien, Storbritannien, Apulien, Kampanien och Florens.

 

Marco Svedberg

Marco Smedberg är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har varit redaktör på tidskriften Militär Historia och skrivit flera böcker om krigskonstens utveckling, däribland Vietnamkrigen (2008) och det moderna standardverket Första världskriget (2014). Han senaste bok heter Att leda i svåra lägen, civila chefer och militära lärdomar (2017). Marco Smedberg tar oss med till militärhistoriska platser.

Mats Sandberg

Ursprungligen gymnasielärare i svenska och engelska och som även varit lektor i svenska vid Pekings universitet för främmande språk. Tar sig nu också fram på kinesiska. Har lett många resor till Kina, Indien, Indokina och längs Transsibiriska järnvägen. Har också organiserat studieresor till Storbritannien. Vistas långa tider i Kina och Indokina, tidvis även i Stockholm och vid Norrbottenskusten. Specialintressen: svensk och brittisk historia.

 

Peter Hagwall

Peter Hagwall är Frankrikekännare som ägnat i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv åt detta land, framförallt som ciceron för och producent av kulturresor till alla delar av Frankrike. Förutom ett stort allmänt kulturintresse och gedigna kunskaper på området franska viner, är hans största intresse historia i alla dess former.

 

 

Richard Holmgren

Richard Holmgren är arkeolog och har arbetat i Mellanöstern i snart 30 år. Med långa erfarenheter från utgrävningar på platser såsom klippstaden Petra, Pompeji och Döda havet, delar han nu med sig av kunskaper från Kaukasus och äventyren kring och på Ararat.

 

 

 

Thomas Gustafsson

Thomas Gustafsson är författare, journalist och hispanist, expert på den spansktalande världens historia, politik och kultur. Under många år har han varit Sveriges ende ackrediterade korrespondent i Spanien och har följt landets utveckling sedan demokratiseringen. Thomas Gustafsson har skrivit en rad hyllade facklitterära böcker om Spanien, bland annat ”Spanien: En stat, flera nationer” som ingår i resans pris. Han är en uppskattad föreläsare och ofta anlitad som expert för att kommentera aktuella händelser i Spanien och Katalonien.

Tina Engström

Tina Engström har varit bosatt i London och arbetat som auktoriserad guide i mer än 20 år. Hon guidar på många museer, gallerier och andra sevärdheter. Hon har också lång erfarenhet av att leda resor på olika teman till olika delar av Storbritannien. Tina arbetar även som journalist, översättare och lärare i svenska. Hon är intresserad av historia, konst och kultur, språkhistoria och fotografering.