Översikt

Hem & Antik: Möt våren i Yorkshire!

Följ med på en spännande resa till Yorkshire och norra England. Vi besöker fantastiska slott och herrsäten, upplever vackra trädgårdar och charmiga byar med små butiker och antikaffärer. Resan sker i maj då vi hoppas få njuta av de natursköna nationalparkerna Peak District, North York Moors samt Yorkshire Dales i vårskrud.

Vi bor i den vackra välbevarade ringmursstaden York med spår av både romare, vikingar och medeltid. Här får vi en guidad visning på svenska av berömda York Minster – norra Europas största medeltida gotiska katedral. Vi ser slott och herresäten, vackra trädgårdar samt miljöer som känns igen från kända tv-serier, samt många deckare och filmer.

Om vår ciceron Tina Engström
Tina har varit bosatt i London och arbetat som auktoriserad guide i mer än 20 år. Hon guidar på många museer, gallerier och andra sevärdheter runt om i England. Med sitt intresse av historia, konst, kultur, språkhistoria och fotografering är Tina en mycket uppskattad ciceron.

Resan är speciellt framtagen för Hem & Antik.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa, charmiga York och Yorkshire

  Flyg med SAS från Stockholm till Manchester, avresa kl 07.50 med ankomst kl 09.20. Vår svenska guide Tina Engström möter oss. Efter att vi alla samlats på flyplatsen i Manchester och tagit plats i vår buss tillsammans med vår erfarna guide Tina sätter vi kurs mot Yorkshire. Innan vi når den charmiga staden York, stannar vi för en gemensam lunch längs vägen. Vi checkar in på vårt hotell, centralt belägna Principal York Hotel. Hotellet är ett gammalt, stort och tjusigt järnvägshotell som är nyrenoverat. Här kommer vi bo i tre nätter.

  Vi fortsätter sedan med en stadspromenad samt guidad visning av den imponerande katedralen York Minister, och därefter ledig tid för shopping (antikt och modernt) eller egna besök t ex Jorvik Viking Museum. Den som vill kan även gå på Evensong med körsång i katedralen senare på eftermiddagen. Välkomstmiddag på hotellet.

 • Dag 2 Newby Hall, Yorkshire Dale nationalpark, Afternoon Tea

  I dag åker vi norrut och börjar med en privat visning på Newby Hall, ett av Englands mest berömda hus av arkitekten Rober Adam. Här får vi en kopp kaffe och sedan guidning innan de öppnar för allmänheten. Huset är fyllt av fina möbler av bland annat Chippendale samt intressant konst och värdefullt porslin med mera. Det blir även tid för att titta på den vackra trädgården på egen hand och att äta en lätt lunch innan vi fortsätter mot Yorkshire Dales nationalpark, där man filmat "Hem till gården", "Kalenderflickorna" och mycket annat.

  Under vår färd ser vi delar av det storslagna landskapet och gör ett par stopp i trevliga byar. Vår guide Tina guidar och berättar för oss hela vägen. Vi stannar sedan till vid ett vattenfall där vi får inta Afternoon Tea på ett litet familjeägt kafé innan vi återvänder till York. Middag på egen hand.

 • Dag 3 Castle Howard, Whitby Abbey, Fairfax House

  Efter vår frukost åker vi idag mot nordost och börjar med ett besök på det magnifika barockslottet Castle Howard, som känns igen från tv-serien och filmen "En förlorad värld" (efter Evelyn Waugs bok med samma namn). Vi fortsätter till kuststaden Whitby och gör en tur med bussen upp på klipporna för att se den berömda ruinen efter Whitby Abbey, med en historia från 600-talet, stormat av danskarna på 800-talet.

 • Vi äter lunch på egen hand och får egen tid för att strosa runt och titta på hamnen eller besöka antikaffärer m m. Vi fortsätter genom North York Moors nationalpark och gör ett stopp i den mysiga lilla byn Goathland, som är känd från tv-serien "Tillbaka till Aidensfield". Efter en liten paus på hotellet promenerar vi till en fransk restaurang för gemensam avskedsmiddag. Vi får sedan en drink och privat kvällsvisning på Fairfax House – ett av Englands vackraste georgianska hus.

 • Dag 4 Peak District nationalpark, Haddon Hall, publunch i Bakewell

  Vi checkar ut efter frukost och lämnar York tidigt och sätter kursen söderut mot Peak District National Park. Vi börjar med ett besök i ett av landets bäst bevarade medeltida hus – Haddon Hall – där man filmat bl a "Jane Eyre", "Den andra systern Boleyn", "Stolthet & Fördom", "Elizabeth" och "Kommissarie Lynley". Därefter stannar vi i den charmiga lilla staden Bakewell för gemensam lunch på en typisk engelsk pub. Efter det blir det lite tid för att utforska antikcentret och de många små butikerna på egen hand.

  Vi lämnar Bakewell i god tid för att ta oss till flygplatsen och under färden ser vi mer av nationalparkens säregna landskap som inspirerat deckarförfattare som Stephen Booth och Val McDermid. Hemresa med SAS från Manchester, avgång kl 18.30 med hemkomst till Stockholm 21.50. På egen hand hinner vi äta något litet på flygplatsen innan avgång.

Resans höjdpunkter

 • Privat visning på vackra Newby Hall och trädgårdar
 • Barockslottet Castle Howard, känt från filmen "En förlorad värld"
 • Den berömda ruinen efter Whitby Abbey

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 18/5
Pris Från 16 990 kr
Specialpris Priset gäller Hem & Antiks prenumeranter
Enkelrumstillägg 3220 kr
I priset ingår
 • Flyg med SAS Arlanda-Manchester, tur och retur i ekonomiklass inkl flygskatter
 • Resan leds av Tina Engström, svensk auktoriserad guide som möter oss på flygplatsen och medverkar under hela vistelsen
 • Tre nätter på 4-stjärnigt hotell, del i dubbelrum inkl daglig engelsk frukost
 • Måltider enl program: en lunch, en publunch, en afternoon tea och två middagar (exklusive måltidsdryck)
 • Variationsrikt program inkl entréer
 • Dricks till chaufför
I priset ingår ej

Om du ännu ej är prenumerant på Hem & Antik så tillkommer 1000 kr, alternativt så kan du teckna en årsprenumeration för att få specialpriset.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Tillägg
Ej prenumerant 1 000 kr
Resplan

Dag 1. Manchester, Yorkshire, stadspromenad i York, ledig tid, välkomstmiddag.
Dag 2. Privat visning av Newby Hall med trädgård. Yorkshire Dales nationalpark, afternoon tea, middag på egen hand.
Dag 3. Besök på Castle Howard, Whitby, North Moors nationalpark, avskedsmiddag, kvällsvisning Fairfax House.
Dag 4. Peak District National Park. Besök i Haddon Hall, lilla staden Bakewell, gemensam lunch, shopping, transfer till flygplatsen, hemresa.

Bra att veta

Vi bor tre nätter på centralt belägna Principal York Hotel. 

Boende

 • Principal York Hotel, York

  Anrikt hotell med vacker trädgård. Hotellet öppnade redan år 1900 och inryms i en medeltida byggnad. Stilfulla rum och omsorgsfullt inredda sällskapsutrymmen. Här bor vi i tre nätter under vår resa med Hem & Antik till Yorkshire.

Boka din resa

2019-05-18 2019-05-21 16 990 kr Väntelista Förfrågan