Att välja rätt partner kräver egentligen ett ingående studium av såväl de olika djuren och elementen som olika födelsedata och inflytandet från yin och yang. Vissa allmänna råd finns dock att hämta ur den följande sammanställningen.

Kaninen
Kaninen hittar den idealiska partnern i geten eller hunden. Grisen kommer att utöva ett gott inflytande, medan ingen förståelse kan uppnås med tuppen, råttan och framför allt tigern. Kaninen bör också undvika draken, som är alltför stark.

Draken
Draken passar bra ihop med den råtta som älskar honom och med tuppen och apan. En manlig drake dras till en kvinnlig orm. Dystra framtidsutsikter med tigern, oxen och framför allt hunden.

Ormen
Ormen blir lycklig med tuppen och oxen, om den senare tillåts dominera. Tigern och grisen bör undvikas. Två ormar kan inte leva under samma tak.

Hästen
Hästen bör söka en get, tiger eller hund. Råttan, apan och oxen är mindre lämpliga partners. Två hästar kan inte heller leva tillsammans.

Geten
Geten trivs bra tillsammans med kaninen, grisen och hästen. Ett förhållande med en råtta håller inte, och geten bör till varje pris undvika oxen och hunden.

Apan
Apan passar bäst ihop med en drake eller en råtta och sämst med en tiger eller häst. Men apan är i allmänhet svår att leva tillsammans med för de allra flesta.

Tuppen
Tuppen blir lycklig med oxen eller ormen, men framför allt med draken. Den har ingenting gemensamt med kaninen och svårigheter med hunden. Två tuppar trivs inte tillsammans.

Hunden
Hunden finner både lycka och frid med kaninen. Hästen och tigern är andra tänkbara partners, medan utsikterna är dystra med draken, geten och tuppen.

Grisen
Grisen kan bli lycklig med en kanin, men bör helst välja geten som väl känner till hur man handskas med en gris. Däremot kan inte förhållanden med ormen eller apan leda till någon lycka.

Råttan
Råttanpassar bra ihop med draken, i synnerhet om draken är kvinna. Även apan är en lämplig partner, däremot aldrig hästen, som avskyr råttan, eller kaninen. Geten är en svår men inte omöjlig partner.

Oxen
Oxen har sin idealiska partner i tuppen. Även ormen och kanske råttan kan fungera. Oxen dras till apan, men bör till varje pris undvika ett längre förhållande. Samma sak med geten och tigern. Även hästen är egentligen omöjlig om inte mannens element är trä och kvinnans eld.

Tigern
Tigern trivs med hästen och hunden, men kommer att få ett stormigt förhållande med draken. Tigern bör passa sig för ormen och oxen men också vara misstänksam mot apan och kaninen. Två tigrar har svårt att finna en gemensam harmoni.