Översikt

D-day 80 år - Landstigningen i Normandie med militärhistoriker Marco Smedberg

Följ med på en resa längs landstigningsstränderna och följ det dramatiska förloppet när de allierade lyckades ta sig i land och bryta igenom det tyska motståndet.

Att de allierade lyckades genomföra invasionen i Normandie vände andra världskrigets förlopp. Dessutom är det världens hittills största militära amfibieoperation. Följ med på en resa längs landstigningsstränderna och följ det dramatiska förloppet när de allierade lyckades ta sig i land och bryta igenom det tyska motståndet. Att området är fullt av intressanta kvarlämningar och museer kombinerat med det utmärkta franska köket gör Normandie till ett utmärkt resmål.

Vi följer Seinedalen mot havet och passerar Rommels högkvarter. Vid kusten besöker vi bland annat St Mère l'Eglise, Omaha beach, Pegasus Bridge, Merville samt den amerikanska krigskyrkogården i Colleville och vi följer upp hela "Slaget om Normandie" även längre inåt land vid Mont Ormel. Vår väg mot Paris blir den som de allierade styrkorna tog i augusti 1944. Längs denna dramatiska kust besöker vi även det världsberömda "tapetmuseet" i Bayeux, som skildrar Wilhelm Erövrarens invasion av England år 1066

Reseprogram

 • Dag 1 Mötespunkt Paris flygplats - Caen

  Flyg ingår inte i resans pris. Samling vid ankomsten på terminal 2 F på Paris flygplats Charles de Gaulle kl. 11.00! 

  Här möter vår ciceron Marco Smedberg upp med privat buss. Vi ska ägna större delen av dagen åt att följa den slingrande och bitvis mycket vackra Seine-dalen ut mot havet. Precis efter gränsen till Normandie åker vi igenom en vacker liten by med ett gammalt slott, La Roche Guyon, som var Rommels befälsplats sommaren 1944. Vi korsar den breda Seinemynningen på en av Europas högsta broar med en suverän utsikt, innan vi fortsätter till Caen där vi tar in på fina mellanklasshotellet Novotel Caen Côte de Nacre och får en välkomstdrink. Middag på hotellet.

 • Dag 2 Längs Invasionskusten

  På ett antal ställen utmed hela denna kust finns fortfarande välbevarade miljöer från tiden för den allierade landstigningen 1944, vilket gör att det är mycket lätt att föreställa sig hela det dramatiska skeendet vars resultat kom att ändra, om inte Andra Världskrigets utgång, så i alla fall dess förlopp. Sainte Mère Eglise låg i det amerikanska brohuvudets flank. Här luftlandsatte amerikanerna i mörkret före invasionen, vilket ledde till striderna runt kyrkan. Fallskärmssoldaten John Steel fastnade i kyrktornet och spelade död innan han togs tillfånga av tyskarna – han hänger fortfarande som staty i kyrktornet. Vi besöker både den lilla kyrkan och det amerikanska museet Airborne Museum strax intill som skildrar amerikanernas luftlandsättningar.

 • Därefter återvänder vi österut utmed hela invasionskusten på de små vägarna precis innanför kusten där praktiskt taget ingenting har förändrats sedan dess. Vi besöker udden Pointe du Hoc med sina bombkratrar och sönderskjutna bunkrar, vi färdas utmed Omaha Beach där man bara behöver se terrängen för att förstå de stora problem de landstigande hade här och vi ser den mycket vackra amerikanska krigskyrkogården i Colleville. Vi äter våra medhavda lunchpaket vid monumentet "The Brave" på Omaha Beach.

 • Under eftermiddagen gör vi ett njutbart stopp i vackra Bayeux. Den mest kända sevärdheten här är ju den berömda s k Bayeux-tapeten, d v s ett ca 70 meter långt broderi från 1000-talet som livfullt skildrar Wilhelm Erövrarens erövring av England. I perfekt bevarad detalj ser man ännu de enskilda krigarnas utrustning, de vikingaskeppsliknande fartygsriggarna och de viktigaste scenerna både innan och under Slaget vid Hastings. Men förutom detta är Bayeux en fin gammal stad med bl a en intressant katedral, och här tillbringar vi en stund.
  Retur till Caen och fri kväll.

 • Dag 3 Merville, Pegasus Bridge och överstelöjtnant Kieffer

  Det tyska batteriet i Merville har mycket välbevarade betongbunkrar. Här stod östra fronten under Slaget om Normandie 6 juni 1944, vi får höra mer om den 9:e bataljonen och de tappra fallskärmsjägarna som stred mot det ramstarka tyska försvaret. Här finns transportflygplan C-47 vid batteriet i Merville och vi besöker det intressanta museet.
  Batteriet hotade de brittiska landstigningsstränderna varför det anfölls och slogs ut av en luftlandsättning före själva invasionen. Luftlandsatte med glidflyg gjorde britterna även för att säkra invasionskustens högra flank längs floden Orne, varvid den sedermera berömde major John Howard ledde anfallet för att säkra bron över kanalen - den viktiga Pegasus Bridge.

 • I en kustbelägen park vid Ouistreham står minnesmonumentet över överstelöjtnant Kieffers fjärde kommandostyrka som kom iland i gryningen den 6 juni för att oskadliggöra tyskarnas batteriplats utanför Ouistreham, längs Atlantvallen. Vi åker förbi Site Hillman till Biéville för en genomgång av 21 pansardivisionens motanfall 6 juni. Därefter fortsätter vi till Wurzburg-bunkern vid Cõme-de-Fresné och en genomgång av Arromanche. Här mitt i invasionsområdet anlade de allierade flytande hamnar som de hade bogserat över engelska kanalen, Mulberryhamnen vars rester fortfarande ligger i hamnbassängen. Avskedsmiddag på hotellet.

 • Det är dags att lämna kusten bakom oss. Vi börjar med att bege oss rakt söder om Caen ner till Falaise, i vars medeltidsborg Wilhelm Erövraren en gång föddes. Men det var också i dessa trakter som den sista fasen i Slaget om Normandie ägde rum. Vi ska färdas utmed vägen Falaise – Trun – Chambois som utgjorde den sista etappen av Slaget om Normandie, och där den mest dramatiska, blodiga och tragiska fasen av den tyska reträtten österut utspelade sig. 

 • Vimoutiers bombades av misstag av amerikanskt flyg som förstörde hela byn på bara tjugo minuter och dödade över 200 människor. Det var också här i närheten som Rommel sårades svårt i ett brittiskt flyganfall den 17 juli när han var på väg tillbaka till sitt högkvarter.
  Stridsvagnen Panzer VI "Tiger" står på den plats där bensinen tog slut för snart exakt 80 år sedan. Vår fortsatta väg mot Paris blir den som merparten av de allierade styrkorna tog 1944. I Paris beger vi oss direkt till flygplatsen Charles de Gaulle för att säga farväl.

Resans höjdpunkter

 • Vår oerhört kunnige ciceron med flera böcker i ämnet och otaliga resor till Normandie
 • Besöket i Bayeux med Bayeux-tapetens museum
 • De militära höjdpunkterna med Omaha Beach och Pegasus Bridge i spetsen

Karta

Resfakta

Reslängd 4 dagar
Avreseort Paris
Avresor 6/5
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 3 450 kr
I priset ingår
 • Transporter, visningar och entréer på plats enligt program
 • Tre nätter på mellanklasshotell i Caen, del i dubbelrum
 • Tre frukostbufféer
 • Två luncher
 • Två lunchpaket
 • Välkomstdrink
 • Två middagar
 • Svensktalande militärhistorisk kunnig ciceron
 • Skatt
I priset ingår ej

Transport till och från PARIS Charles de Gaulle flygplats, terminal 2F, samling 11.00 för avresa. Återkomst ca kl 17.30.

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Mötesplats terminal 2F Paris Charles de Gaulle flygplats, kl 11.00 - Roche Guyon - Caen. 
Dag 2. Invastionskusten - Pointe du Hoc - Omaha Beach - Bayeux - Caen.
Dag 3. Mervilles batteri - Pegasus Bridghe - Ouistreham - Biéville - Arromanches - Caen.
Dag 4. Falaise - Mont Ormel - Viemoutiers - Paris flygplats ca 17.30  

Boende

Tre nätter på fyrstjärniga Novotel i Caen

Resesätt Buss
Klimat

Såsom ett kustlandskap mot Atlanten är vädret svårförutsägbart och kan ändras flera gånger per dag. Lokala vädersystem kan inverka på vädret. Medeltemperaturen i Caen under maj månad ligger som lägst på dygnet kring 6-7 grader och som högst på dygnet kring 15 - 16 grader. Vi rekommenderar 10 dygnsprognoserna på yr.no och smhi.se

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Hela leder och bra grundkondition borgar för en fin resa med mycket men lugna promenader i fält, trappsteg och ojämn terräng. Vi äter två medhavda lunchpaket utomhus. Kläder för väder - gärna i lager på lagerprincipen med ett regntätt ytterlager rekommenderas.

OBS Att flyg inte ingår till och från Paris - vi rekommenderar att du bokar om- och avbokningsbara flyg tills dess att resan är bekräftad med bokat minimiantal!  

Boka din resa

2024-05-06 2024-05-09 18 990 kr Buss Paris Väntelista Förfrågan