Hoppa till huvudinnehåll

Unik expeditionsresa till det legendariska Djatlovpasset!

Gör en icke bindande intresseanmälan om du är redo för ditt livs stora utmaning! I mars 2023 har du den unika möjligheten att besöka det beryktade och svåråtkomliga Djatlovpasset i de ryska Uralbergen. Fram till idag tillhör händelserna vid Djatlovpasset ett av världens största mysterier. Se Richard i Go´kväll den 28 januari 2021 samt dokumentären på SVT2 den 4 februari.

Ett av världens största mysterier. 1959 försvinner nio ryska skidåkare i den sibiriska vildmarken. De kommer senare att återfinnas i en kuslig oreda där de skurit upp sitt tält inifrån och flytt underklädda i extrem kyla. Vissa skador liknas vid en bilolycka och ögon saknas - till och med en tunga. Några kläder bär spår av radioaktivitet. Vår ciceron arkeologen Richard Holmgren tror sig ha lösningen på gåtan, men frågorna är fortfarande många. Vad orsakade egentligen Djatlovexpeditionens undergång - raketexperiment, Gulagfångar, KGB eller den ryska vildmannen – menk?

I januari 2019 var Richard en av de första som skidade till passet sedan händelserna 1959. Om detta och mycket mer får ni både höra om och se med egna ögon under äventyret.
Resan går till staden Jekaterinburg i ryska Sverdlovsk oblast. Vi lär känna Romanovfamiljens öde, Shigir-skulpturen som är världens äldsta bevarade bildstod i trä och vi stiftar bekantskap med Djatlovföreningen som sitter på äkta dokument från händelsen 1959. Du åtnjuter även tid på flera gemytliga restauranger i en stad i vinterskrud.

Vi följer sedan samma rutt som 1959-gruppen för dryga 60 år sedan. Ett nattåg tar oss dryga 50 mil norrut till staden Ivdel, därifrån terrängbilar till byn Vizhay och sedan snöskotrar längs med Lozvafloden förbi mansifolkets by Ushma - många mil upp i Uralbergen. Från Ilychiya-basen tar vi oss sedan till Djatlovpasset där vi övernattar i tält med kamin och spånar kring lägereldar. Du är då långt från civilisationen, ute i de djupa urskogarna och enda kontakten med omvärlden är via satellittelefon. Resan avslutas i Jekaterinburg där vi unnar oss lite lyx efter utmaningen. Rysk kaviar och som de säger lokalt – ”den som inte vågar ta risker, får aldrig dricka champagne”.

Färden i vildmarken sker under kontrollerade former i samarbete med erfarna lokalinvånare och expeditionsledare. Resan kommer att ske medels olika färdmedel, bland annat med snöskotrar.
Inga speciella förkunskaper krävs - endast god hälsa och obegränsad rörlighet, varma kläder samt nödvändiga visum och tillstånd, vilka du får hjälp med inför resan.

Resan planeras till minst tio dagar, där antalet resenärer är begränsat på grund av logistiska skäl.
Missa inte heller den nya svenska dokumentär på SVT-Play med Richard, vilken handlar om den svensk-ryska expeditionen till Djatlovpasset 2019. 

https://www.svtplay.se/video/29782402/mysteriet-vid-djatlovpasset?start=auto

Välkommen på ett äventyr!

Intresseanmälan Djatlovpasset

Val av rumstyp