Vem som ska leda vilken resa bestäms ibland tidigt, men oftast ganska nära inpå avresan. Därför kan vi inte alltid svara långt i förväg på frågan om vem av dem du kommer att träffa i Peking, Shanghai, Yangon, Ho Ch Minh City, eller något annat av våra resmål. Men du ska veta att den som får förtroendet att leda någon av våra resor kan sin sak och tar sig an uppdraget med mycket stor entusiasm. Välkommen att möta dem och lära känna dem mer på plats!

Stina Elfverson har följt utvecklingen i Kina under 30 år sedan hon först kom dit för att studera kinesiska 1988. Hon har lett många resor till Kinas alla hörn och även till andra destinationer i Asien och Europa. På senare år har hon varit guide för vandringsresor i Alperna och längs Medelhavet och leder nu våra vandringsresor i Kina, som hon beskriver som ett äventyr till en tidsficka bortom vägens slut. Till vardags jobbar Stina vid Lunds universitet med att samordna ett nätverk för forskare inom aktivt åldrande.  

 

Mats Sandberg

Mats Sandberg
Ursprungligen gymnasielärare i svenska och engelska och som även varit lektor i svenska vid Pekings universitet för främmande språk. Tar sig nu också fram på kinesiska. Har lett många resor till Kina, Indien, Indokina och längs Transsibiriska järnvägen. Har också organiserat studieresor till Storbritannien. Vistas långa tider i Kina och Indokina, tidvis även i Stockholm och vid Norrbottenskusten. Specialintressen: svensk och brittisk historia.

 

Paul M GrahnPaul M. Grahn
F d lärare i medie- och grafisk kommunikation i Umeå. Nu åter bosatt i hemstaden Helsingborg. Gjorde sin första resa till Asien1973, mötet med Indien, Nepal och Himalaya blev början på ett intresse som bara växt allt större sedan dess. Har särskilt studerat Tibets historia, kultur och utveckling och byggt upp en omfattande samling litteratur om Tibet. Besökte Tibet första gången1986 och har sedan dess gjort många resor dit men även till övriga delar av Kina, Hong Kong, Indien, Nepal och Bhutan. Har tre gånger gjort den krävande pilgrimsvandringen runt berget Kailash i det avlägsna västra delarna av Tibet. Var bosatt i Peking 2005-2008. Har som färdledare lett hundratalet resor till Kina, Tibet, Nepal, Indien, Bhutan och Hong Kong. Ägnar numera all sin tid åt resor, föreläsningar och boksamlingen med litteratur om Tibet. Specialintressen: Tibetlitteratur, tibetanska mattor och kinesisk samtidskonst.

 

Stefan WennerholmStefan Wennerholm
Magisterexamen i kinesiska och östasienkunskap från Stockholms universitet, studerat kinesiska vid Pekings universitet och Yunnans universitet i Kunming. Har lett ett stort antal rundresor till Kina/Tibet, Indien och Indokina. Har lett resorna Tibet landvägen från Peking till Katmandu. Bosatt i Göteborg och Peking. Talar kinesiska. Specialintressen: digitalkameror (väntar på den definitiva) och resor, så klart.

 

Ulf Nilsson
Arrangerar resor och marknadsför Kina och Indokina aktivt från Växjö. Första resan gick redan 1975 med Transsibiriska järnvägen till Peking och vidare med tåg ända till Hanoi. Känd reseprofil i Småland, anlitas ofta för föredrag. Leder resor till såväl Kina som Vietnam, Kambodja och Laos – har erfarenhet från ett mycket stort antal rundresor och specialgrupper. Specialintressen: historia, Kinas och Vietnams förstås men även Smålands. Ger sig gärna iväg på cykelsemester både i Sverige och utomlands.

Besök Ulfs egen sida på Ulfnilsson.nu

 

Vincent Engström

Vincent Engström
Gjorde sin första resa till Kina 1976 och ledde sin första rundresa 1979. Initiativtagare till våra motorcykelresor längs Sidenvägen, resor som han också leder. Organiserar numer även alldeles "vanliga" resor till Kina, Indien och Nepal. Arrangerar inom den egna reseverksamheten VincentResor med Emmaboda som bas även resor till Ungern där han har en egen vinkällare. Jobbar deltid på Emmaboda Tidning när han är hemma i Sverige. Har tidigare arbetat med egen firma som fotograf i 25 år. Specialintresse: Motorcyklar och vin, men inte samtidigt.

 

  

Bertil Lundahl

Bertil Lundahl
Fil dr i sinologi. Talar kinesiska och har arbetat som lärare i kinesiska och kinesisk historia på Institutionen för östasiatiska språk vid Lunds universitet. Studerat vid Nanjinguniversitetet och har besökt Kina vid många tillfällen som forskare och färdledare. Skrivit för Nationalencyklopedin, medverkat i radio och TV. Redaktör för Kinarapport. Bosatt i Malmö. Specialintresse: mångsyssleri.

Besök Bertils hemsida »

 

 

Björn Gremner

Björn Gremner
Specialist på Ostindiskt/kinesiskt porslin och konstföremål. Driver sedan 1971 AntikWest Oriental Art & Antiques i Göteborg och har också utställningsverksamhet i Hong Kong och Beijing. Har varit ciceron på ett flertal resor till bl.a. Jingdezhen, porslinhuvudstaden i Kina. Medförfattare av introduktions-boken "Det blåvita porslinet från Kina" ihop med dotter Anna. Värderingskonsult till försäkringsbolag, museer och auktionshus. Expert i TV:s Antikrundan sedan 1989. Övriga intressen: Spelar hickory-golf och jazz på piano.

  

 

Hans Ljunqvist

Hans Ljungqvist
Hans Ljungqvist är f.d. lärare i historia och religionskunskap och har under många år varit verksam inom Sidas och Den Globala Skolans fortbildningsprogram för lärare. På 80-talet arbetade han med ett landsbygdsutvecklingsprojekt i södra Indien och intresset för Sydasien i allmänhet och folkreligion i synnerhet fick då ytterligare en skjuts. Hans har under åren varit färdledare för ett stort antal resor till bl. a. Indien, Nepal, Kina och Burma.

 

 

Kerstin AnderssonKerstin Andersson
Talar kinesiska, har studerat kinesiska och östasienkunskap vid Lunds universitet och kinesiska i Taiwan, där hon också studerade traditionellt måleri och kalligrafi. Har lett ett mycket stort antal resor på olika teman, bland annat textil, hantverk, traditionell kinesisk medicin och qigong. Är utbildad qigonginstruktör. Vistas i Kina under större delen av året, annars i Landskrona. Specialintressen: asiatisk filosofi, qigong och textilier.

Besök Kerstins egen sida på Kinakerstin.se

 

 

Gunnel Carlson

Gunnel Carlson är trädgårdsjournalist, författare, föredragshållare och har varit programledare för det uppskattade trädgårdsprogrammet ”Gröna Rum” och "Go´kväll" på SVT. Gunnel leder våra trädgårdsresor då vi upplever Luoyangs årliga pionfestival och njuter av den tilltalande kinesiska trädgårdskonsten.

 

 

 


Marie-Louise Bergström


Marie-Louise "Malou" Bergström har under en stor del av sitt liv varit intresserad av Kina på olika sätt, studerat kinesiska språket och arbetat i Kina för Sveriges Tekniska Attachéer och i Sverige för Exportrådet, Sweden-China Trade Council och Sida. Talar kinesiska och har lett många resor, även återbesöksresor för adoptivfamiljer.