Översikt

Med stor glädje presenterar vi en kultur och trädgårdsresa med Japans kultur och höstliga trädgårdar för Svensk Trädgårds medlemmar. Landets fantastiska kultur bjuder oss på en omtumlande upplevelse bland skyskrapor och moderna stenträdgårdar i Tokyo, templens Kyoto samt kulturupplevelser i de mindre städerna Kanazawa, Okayama och Himeji. Men också en vördnad för naturen och en oerhört rik, komplex samt för oss otroligt annorlunda trädgårdshistoria.

För att undvika de stora besöksströmmarna av japaner och utländska besökare har vi valt att lägga resan under inledningen av hösten då löven förmodligen inte hunnit bli höstglödande. Under resan upplever vi med förundran handsopade mossträdgårdar, de välordnade trädgårdarna, teceremoni, samurajkultur, Tokyos fiskmarknad, tempel och pagodor, de japanska tågens ackuratess och en perfekt balanserad gastronomi. 
Allt under kunnig och trygg ledning av vår ciceron japankännaren Peter Wik som bott, studerat och rest i Japan under mer än 25 år.


Om resans ciceron Peter Wik
Peter Wik är reseledare, föreläsare, livsnjutare och Asien specialist! Peter har mer än 25 års erfarenhet från att arbeta i och med Asien. Utbildad inom hotel management i Schweiz och med ett förflutet inom Hilton och ShangriLa Hotels i Tokyo, Beijing och Hong Kong har Peter i dag hela världen som sitt arbetsfält. Han har hittills varit i 62 länder och till Japan närmare 100 gånger! Peter har varit omtyckt ciceron på kulturresor med olika inriktningar till Japan och brinner för såväl Japans rika historia som dagens moderna ungdomskultur, den spännande maten och mötet med japanen. Peter har både guidat i Japan och Kina på trädgårdsresor samt varit en omtyckt föreläsare på hemmaplan i dess vackra trädgårdkonst.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Helsingfors - Tokyo

  Avresa från Sverige med Finnair via Helsingfors.

 • Dag 2. Tokyo - Koshikawa Korakuen

  Efter att ha flugit över Sibirien och in över de japanska Alperna landar vi på Tokyos flygplats Narita 6 mil norr om centrala Tokyo. Efter passkontroll och tull väntar vår reseledare och ciceron Peter Wik. Peter är japankännare med stor kännedom om både kinesiska och japanska trädgårdar, men är dock ingen växtkännare. I vår privata buss reser vi in mot Tokyo för att först äta en härlig japansk lunch. Vi kommer att äta mycket varierad mat och maten kommer att vara ännu en av höjdpunkterna på resan. Efter vår lunch kommer vi att checka in på vårt hotell Niwa Tokyo som ligger mitt i de centrala delarna av Tokyo med nära till både transportmedel, restauranger och shopping. Innan vi checkar in tar vi en kortare promenad till en av Tokyos finaste trädgårdar. Koshikawa Korakuen är en av Tokyos äldsta trädgårdar, som byggdes under Edoperioden för en av familjeklanerna till den stora shogunen Tokugawa. Namnet kommer efter ett känt poem och här har man skapat olika miljöer att sitta och njuta av trädgården från. Med dess inslag såväl från kinesisk som japansk trädgårdskonst, blir det en fin introduktion till alla vackra trädgårdar av olika slag vi ska besöka. Sen eftermiddag får alla tid att packa upp och vila lite innan vi äter en gemensam middag på en lokal Izakaya restaurang.

 • Dag 3 Tokyos höjdpunkter

  Idag är det dags att lära känna storstaden Tokyo men även dess gröna oaser. Vi börjar med att i vår privata buss åka till Meijiparken. På vägen dit åker vi förbi platsen där man nu håller på och bygger stadion för OS 2020 i Tokyo. Vi åker även utmed gatan Omotesando som är Tokyos Champs Elysées och ungdomskvarteren Harayuku. Meijiparken är stadens stora lunga och här vilar den store kejsaren Meijis själ tillsammans med sin hustru Shoken bland de 100 000 träden som skänktes av folket till deras minne vid denna shintoistiska helgedom. Här får vi lära oss om grunden i den japanska religionen som också spelar stor roll i trädgårdskonsten i Japan. Därefter besöker vi den stora vackra trädgården Shinjuku Gyoen som ligger insprängd i det mest dynamiska kvarteret i Tokyo med dess stora skyskrapor – Shinjuku.Trädgården byggdes som en privat trädgård till en feodalherre men blev under 1900-talet kejsarfamiljens park dit man bjöd in dignitärer. Parken förstördes till stor del under krigsslutets bombningar 1945 men har byggts upp igen. Idag har den både klassiska japanska delar men även influenser från fransk och engelsk trädgårdskonst.

 • Efter vår lunch åker vi för att se något helt annat. Vi besöker Kanadas ambassad där en av Japans mest kända moderna stenträdgårdar finns. Här finns inte en enda grön växt utan allt är i sten och betong. Otroligt spektakulärt! Vi åker genom de centrala delarna av staden för att se regeringsbyggnaden och Geihinkan – State Guesthouse innan vi sedan besöker vår sista trädgård för dagen. Rikugien ses ofta som den vackraste av Tokyos trädgårdar. Den är byggd 1700 och namnet betyder ” de 6 poemens trädgård”. Här finns 88 platser som alla symboliserar delar ur olika poem. Åter till hotellet och resten av dagen på egen hand.

 • Dag 4 Tokyo med tåg och fiskmarknaden

  Idag är det dags att prova Tokyos lokaltrafik och ta oss runt på staden på det sättet. Vi har ett sju dagars Railpass inkluderat för att resa med, du kan även använda det på Japan Railways under resans privata tid.Vi börjar med att promenera runt Tokyo Station och det kejserliga palatset. Vi går ner genom Ginza för att sedan passera den kända Kabukiteatern innan vi kommer ner till Tokyos kända fiskmarknad Tsukiji. Vi kommer att besöka den yttre marknaden där vi får lära oss mer om olika japanska matvaror, studera japanska knivar och japanskt porslin, innan vi äter en gemensam sushilunch gjord av pinfärsk fisk direkt från morgonens auktioner.Resten av dagen i Tokyo på egen hand för att ha möjlighet att göra det som just du är mest intresserad av. Om det är att besöka något av alla fantastiska museer, shoppa i Ginza eller Shinjuku eller att kolla in ungdomsstadsdelen Shibuya är upp till var och en, men vår ciceron Peter hjälper till med tips, kartor och personliga råd.

 • Dag 5 Havets och samurajernas Kanazawa

  Idag är det dags att lämna Tokyo för att resa vidare i Japan. Eftersom man inte har resväskor med sig på tågen i Japan kommer vi att skicka dessa till Okayama med posten. Vi tar bara med oss en övernattningsväska för en natt på tåget, så det går lätt att resa.Vi tar det nya Shinkansentåget över de japanska Alperna ca 3 timmar till den fina kuststaden Kanazawa. Staden bombades ej under Andra världskriget och har därför kvar många fina gamla stadsdelar. Under tågresan gör vi som japanerna på resande fot, äter en bentolåda ombord, för att vara redo att utforska staden direkt vid ankomst. Med privat buss reser vi för ett besök i samurajfamiljen Nomuras hus, idag omgjort till museum. Här finns en av Japans absolut vackraste privata trädgårdar, ett litet museum med samurajsvärd och även två teceremonirum där vi får prova på det japanska gröna teet. Här finns fina mossträdgårdar och du har även lite tid att promenera omkring i det gamla lilla samurajkvarteret som finns kvar.Efter detta besöker vi ett japanskt mästerverk i trädgårdskonst. Trädgården Kenrokuen är en så kallad strolling garden och har sex stycken egenskaper så som det japanska namnet också betyder. Trädgården byggdes för Maeda-klanen som bodde i borgen i närheten och den var högt belägen för att utgöra ett skydd mot inkräktare, men också som vattenförsörjning vid en eventuell brand i borgen. Kanazawa är även känt för att man här tillverkar bladguld som användes till exempelvis renoveringen av Guldpaviljongen i Kyoto. Naturligtvis gör vi ett besök hos den mest kända producenten för att lära oss om processen att tillverka bladguld. Vi får även se ett teceremonirum helt i guld.Sen eftermiddag checkar vi in på My Stay Hotel vid stationen och har kvällen på egen hand. Några vill säkert prova på att äta de många sorters räkor som Kanazawa också är känt för.

 • Dag 6 Kanazawa - Okayama - Korakuen

  Idag reser vi vidare med tåg till Osaka för att där byta till Shinkansen ner till staden Okayama. När vi kommer fram äter vi en gemensam lunch och lämnar vårt bagage på vårt hotell – ANA Crown Plaza Okayama. Med lokala transportmedel tar vi oss till ytterligare en trädgård från Edotiden. Korakuen är även det ett mästerverk av Edotidens trädgårdar. Korakuen är ovanlig för att den har gräsmattor och stora öppna ytor som sedan kan beskådas från olika platser i trädgården. Den konstgjorda kullen med trimmade azaleabuskar är en av dessa platser där man har utsikt över den stora trädgården med borgen i bakgrunden, tehuset samt de vackra te-, och risplantagen.Sen eftermiddag checkar vi in på hotellet och får våra resväskor. Under kvällen njuter vi sedan av en god middag tillsammans.

 • Dag 7 Okayama – Himeji - Kyoto

  Idag skickar vi våra resväskor och det vi inte vill bära med oss under dagen, i en egen lastbil till hotellet i Kyoto. Där får vi det när vi checkar in på hotellet under sen eftermiddag.Vi lämnar Okayama med tåg och stannar i staden Himeji för att där se Japans absolut vackraste borg. Den har nyligen renoverats och varit stängd under 5 år.Himejiborgen är känd under namnet Shirasagi-jo som betyder Hägerns Borg och ses som en fågel som lyfter mot himlen. Här spelades filmerna Ran och Shogun in så många brukar känna igen sig. Hai wakarimasu!

 • Efter en lunch i Himeji åker vi till Kyoto och där tar vi oss direkt till den shintoistiska helgedomen Fushimi Inari Taisha som funnits här sedan 700-talet. Här väntar en promenad i trapporna uppför berget genom några av de tiotusen-tals orangemålade toriportarna. Vi ser fullt med statyer av rävar som ses som gudarnas budbärare vid denna helgedom över rikedom och goda risskördar. Incheckning på Shinhankyu Hotel vid stationen i Kyoto. Därefter äter vi en gemensam middag på promenadavstånd från hotellet.

 • Dag 8 Kyoto – Japans själ

  Idag har vi egen buss som tar oss runt i staden Kyoto som var huvudstad i Japan i nästan 1000 år. Kyoto är Japans själ och här finns över 2200 tempel och helgedomar att besöka.Vi börjar med att besöka Guldpaviljongen som nästan är symbolen över Kyoto och kanske Japan. Kinkakuji var en privat villa för 700 år sedan men blev senare ett buddistiskt tempel där denna vackra skinande byggnad finns att beskåda. Här finns en av Japans vackraste tallar klippt som ett skepp som seglar mot väster, efter ett av de klassiska verken inom kinesisk litteratur.

 • I närheten ligger stenträdgården Ryoanji. Det är ett mästerverk från 1400-talet och är en så kallad karesansui-trådgård eller en zenbuddistisk stenträdgård. Här ligger de 15 stenarna i perfekt krattat grus mot en bakgrund av en vägg som är gjord av kokad lera som ger den dess gåtfulla mönster. Trädgården är skapad för att hjälpa oss i meditationen.Efter lunch på egen hand fortsätter vi med stenträdgården i Nanzen-ji templet från 1200-talet innan vi ger oss i kast med att besöka Shogunens Palats –Niji-jo. Detta är ett mästerverk i 1600-tals japansk barock med inte bara de kända näktergalsgolven utan även måleriet av den store mästermålaren Kano. Innan dagens program är till ända besöker vi en japansk trädgårdsbutik för att kunna köpa med oss frön och trädgårdsredskap hem som minne från vår resa. Kvällen på egen hand. Kanske för att besöka geishakvarteret Gion?

 • Dag 9 Kyoto på egen hand

  Idag har vi dagen på egen hand för att kunna utforska Kyoto enligt egna önskemål. Här finns så mycket att se och om man vill se mer trädgårdar går det ju att på egen hand förboka besök via japanska hovet för besök vid någon av de kejserliga villorna eller mossträdgården. Det finns oändligt mycket att se och göra. Peter delar med sig av sina tips på plats och alla har fått kartor, tips och råd.I kväll äter vi en gemensam avskedsmiddag för att diskutera allt vi varit med om under våra dagar tillsammans i Japan.

 • Dag 10 Kyoto - Hemresa

  Alla får frukostlåda att ta med på tåget. Vi tar oss med flygplatståget till Osaka Kansai flygplatsen för hemresa. På förmiddagen lyfter Finnair lyfter mot Helsingfors för vidare resa till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Tokyos många ansikten
 • Kanazawa vid havet
 • Kyotos trädgårdar och tempel

Karta

Resfakta

Reslängd 10 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Pris Från 43 990 kr
Specialpris Medlem i Riksförbundet Svensk Trädgård sedan ett år har 1.000 kr  rabatt på resans pris.
Enkelrumstillägg 3 690 kr
I priset ingår

- Flyg från Stockholm via Helsingfors till Tokyo, Osaka – Stockholm via Helsingfors
- Flygavgifter
- Måltider på de interkontinentala sträckorna
- Transporter, entréer och visningar enligt program
- Åtta nätter på mellanklasshotell
- Sju japanska frukostar
- En frukostmatsäck
- Fem japanska luncher
- Fyra japanska middagar
- Svensk ciceron
- Skatt 

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Information om avresor

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg

Resplan

Dag 1. Sverige - Helsingfors - Tokyo
Dag 2. Tokyo - Koshikawa Korakuen
Dag 3. Tokyos höjdpunkter
Dag 4. Tokyo med tåg och fiskmarknaden
Dag 5. Havets och samurajernas Kanazawa
Dag 6. Kanazawa - Okayama - Korakuen
Dag 7. Okayama – Himeji - Kyoto
Dag 8. Kyoto – Japans själ
Dag 9. Kyoto på egen hand
Dag 10. Kyoto - hemresa

Klimat

Tokyos, Kanazawas och Kyotos dygnsmedeltemperatur ligger som lägst 15 och som högst 25 grader i september. Medelnederbörden i september varierar mellan 172-221 mm under 16 regndagar av månadens 30 dagar. Räkna med ett varierande väder och ha med regnkläder och regntåliga skor för dagarna utomhus.

Bra att veta

Medlemmar i Riksförbundet Svensk Trädgård sedan ett år har 1.000:- rabatt på resans pris.

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Fram tills dess är din bokning prelimiär. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.