Översikt

Tillsammans med vårt systerbolag Favoritresor reser vi till Italien med Izabella Dunkow. Vi känner historiens vingslag i romarnas, langobardernas och habsburgarnas okända Friuli med den kejserliga kurorten Grado. Sagostäderna vid Italiens lagunlandskap har varit befolkade ända sedan förhistorisk tid. Dagens resenärer missar dessvärre ofta denna rika och varierade natur- och kulturbygd!

Res med arkeologen Izabella Donkow för att utforska lagunens skatter, med tonvikt på den romerska perioden, i en region med hisnande vackra, men mindre kända, platser där erövrarfolk, ett efter ett, dragit fram över den smala slätten mellan Adriatiska havet och Alperna. Friuli-Venezia Giulias historia spänner ifrån keltisk järnålder fram till 1800-talets skapande av det enade Italien. Vi upptäcker det romerska Aquileia och besöker dess utgrävare greve Francesco di Toppos villa. Under stadspromenader bland antika lämningar i historiskt högintressanta, men mindre kända, städer njuter vi av kanaler, arkitektur och folkvimmel. Vi utforskar städer som Treviso, Udine, Trieste och vackra Cividale del Friuli, även de med rötter i romarriket. Under resan har vi vår bas i Grado – ön med en lång historia.


Vi rör oss i en historisk del av Italien som få känner till, regionen Friuli-Venezia Giulia. Friuli är beläget som en amfiteater mellan Dolomiterna, Julianska Alperna och Adriatiska havet. Under en resa med bas i Grado på fyrstjärniga hotell Abbazzia leds vi av vår ciceron Izabella Donkow, klassisk arkeolog och välkänd från andra resor i centrala Italien. Våra gemensamma måltider intar vi på utvalda trattorior. 

Vår ciceron är Izabella Donkow, klassisk arkeolog och antikvetare. Hon är utbildad vid Stockholms universitet, King’s College London och de svenska instituten runt om Medelhavet, där hon har specialiserat sig på senantiken och tidigkristen arkeologi. Hon har tidigare varit verksam som forskarassistent vid Christie’s i London, undervisat i antiken vid Stockholms Universitet och Svenska Institutet i Istanbul samt deltagit i utgrävningar i Sverige, Grekland och på Irland. Izabella har tidigare varit ciceron på resor till Ravenna i Italien. 

Reseprogram

 • Dag 1 Venedig – Treviso vid kanalerna – Grado

  Efter en tidig avresa ankommer vi till Venedig, varifrån vi reser norrut till Treviso, vackert beläget vid floden Sile. Promenad i staden med besök i 1200-talskyrkan San Niccolò. Har vi tur kan vi kika in på de utsökta freskerna avbildande dominikanermunkar av 1300-talskonstnären Tommaso da Modena. Gemensam lunch på en av stadens trevliga trattorior och därefter en promenad över Dantebron mot fiskmarknaden, belägen på en liten ö, mitt i Treviso. Vid Chiesa di San Francesco avrundar vi vistelsen i Treviso för att resa mot lagunens öar där Grado ligger. Detta är den folkkäre poeten Biagio Marins hemtrakter. Hans dikter, skrivna på en venetiansk dialekt, är en kärleksförklaring till ön, lagunen och dess invånare. Incheckning på hotell Abbazia.

 • På seneftermiddagen samlas vi för en stadspromenad som flyttar oss till den tid då ön hette Aquae Gradatae och var en viktig romersk hamnstad. I gamla stan hänger tvätten, på klassiskt italienskt manér, på torklinor mellan hus och utefter väggar ovanför restauranger och småbutiker. Under den österrikisk-ungerska epoken blev Grado kejsarnas kurort. Hit vallfärdade den rika habsburgska överklassen för att lindra sin ledvärk i hälsobringande len sand och morgonfärsk tång, bada och koppla av under sommaren. Vår välkomstmiddag intar vi på en liten familjeägd trattoria, fint belägen vid en kanal. Under århundraden av habsburgskt styre har man tagit det bästa från sina herrars kök och kombinerat med sin egen gastronomi till en sällsam blandning av det italienska kökets lätthet och den centraleuropeiska vurmen för kött och grädde. Här utvecklades grappan från finkel till findricka hos destilleriet Nonino och Gradoborna dricker helst sina lokala viner: bubblande prosecco, det torra smakrika vita vinet Tocai Friulano eller de röda vinerna Refosco och Cabernet Franc. 

 • Dag 2 Tidigkristna Grado – Caesars stad Cividale – Villa di Toppo Florio – Udine

  På morgonen besöker vi Grados två kulturskatter – domkyrkan tillägnad helgonet Santa Eufemia och den intilliggande basilikan Santa Maria delle Grazie, två välbevarade tidigkristna basilikor. Vi ger oss sedan av mot Cividale del Friuli. Vi rör oss i skärningen mellan olika kulturer, i de östra delarna av den region som romarna kallade cisalpinska Gallien, ”Gallien på den här sidan om Alperna” innan området införlivades med romarriket. Julius Caesars skugga vilar över regionen och än mer över staden. Romarna grundade staden och kallade den Forum Iulii – Julius forum, senare namnet på regionen Friuli. Langobarderna gjorde med tiden Cividale till sin huvudstad. Med frankernas maktövertagande mot slutet av 700-talet döptes staden om till Civitas Austriae, Karl den stores ”Staden i söder”. Cividale domineras av Piazza del Duomo med katedralen i venetiansk gotisk stil, byggd ovanpå en tidigare byggnad från 700-talet och färdigställd på 1500-talet. Vid piazzan finns även Palazzo dei Provveditori Veneti som ritades av renässansarkitekten Andrea Palladio 1565. 

 • Här huserar det arkeologiska museet som vi besöker innan vi fortsätter till Katedralsmuseet för att se de langobardiska skatterna. När vi strosar genom de medeltida gränderna stannar vi till vid det underjordiska keltiska hypogeum och passerar över Djävulsbron som spänner dramatiskt över floden Natisone. Längs Natisonefloden ligger Monastero di Santa Maria in Valle med det utsökta Tempietto Longobardo, en intressant byggnad från högmedeltiden med statyer och stuckatur från 1000- och 1200-talen.

 • Vi avrundar besöket i Cividale med en lunch och reser mot Buttrio för att lära om Aquileias tidiga utgrävare, greve Francesco di Toppo. Hans hem, Villa Toppo, uppfördes i början av 1700-talet och är vackert beläget på en höjd. Greve Francesco di Toppo var under mitten av 1800-talet en av Udines mest prominenta adelsmän. Vid sin död testamenterade han sin betydande samling av fynd från Aquileia till det arkeologiska museet i Udine. Villans park uppfördes i romantisk stil och innehåller flera antika föremål från grevens utgrävningar.

 • På eftermiddagen fortsätter vi mot Friuliens huvudstad, Udine. Udines historia går tillbaka till tiden före romarna, men det vi ser idag stammar från dess venetianska epok under renässansen. Via Mercatovecchio är den historiska stadsdelens huvudgata och här bodde förr Aquileias patriarker. Vi besöker Udines slott med dess fina arkeologiska samling från Aquileia, viktiga konstsamlingar och den freskbemålade hallen där parlamentet samlades. Vid Piazza della Libertà ligger 1500-talsloggian San Giovanni med klocktornet samt den ännu äldre Loggia Lionello med luftiga arkader. Under 1550-talet arbetade Palladio med flera byggnader i staden. På seneftermiddagen reser vi tillbaka till Grado med kvällen på egen hand.

 • Dag 3 Aquileia – Gradolagunens ölandskap

  Vi tillbringar förmiddagen i det närbelägna Aquileia, idag en stilla ort inbäddad i grönska. Under romersk kejsartid och senantiken var Aquileia en av rikets viktigaste städer. Flera stora vägar möttes här, en förutsättning för blomstrande handel och snabba truppförflyttningar. Via Postumia gick från Aquileia till Genua och Via Iulia Augusta från Aquileia till det moderna Wilten nära Innsbruck. Aquileia växte fram ur en romersk koloni, grundad redan 181 f. Kr. för att hålla stånd mot grannfolken, men med spår av bosättning långt tidigare. Staden såg sin storhetstid under senantiken innan hunnen Attila raserade den år 452, då invånarna tvingades flytta till Grado. På vår rundvandring besöker vi Museo Paleocristiano, inhyst i ett gammalt benediktinerkloster med välbevarade golvmosaiker från en tidigkristen basilika. Vi stannar till vid lämningar av romerska villor och stadens antika torg. En ståtlig cypressallé leder oss förbi den antika hamnanläggningen mot domkyrkan Santa Maria Assunta. Domkyrkans enastående mosaikgolv och det intilliggande baptisteriet hör till Aquileias viktigaste lämningar från den tidig-kristna perioden och går tillbaka till tiden kort efter utfärdandet av Toleransediktet år 313. Stora delar av Aquileia, vars monument sattes upp på Unescos världsarvslista 1989, är ännu outgrävda och förblir därför en rik informationskälla för kommande generationer av arkeologer.

 • Vi återvänder till Grado för lunch på egen hand. Under eftermiddagen väntar en båttur ut i den glittrande, grunda lagunen, full av fåglar, fiskare och fiskmåsar. Grados lagun är betydligt mindre känd än Venedigs. Ute i den ligger bl a vallfartsmålet Isola di Barbana. Kvällen på egen hand. 

 • Dag 4 Pärlan Trieste – slottet Miramare

  Trieste, även kallat ”Det lilla Wien vid havet”, bjuder in till ett sammelsurium av kulturer som möts sedan tusentals år. Vi inleder vår stadspromenad på Castel San Giusto med svindlande vyer över staden, för att gå på upptäcktsfärd bland de närbelägna lämningarna av ett romerskt forum. Därnäst väntar katedralen rest till stadens helgon Justinus ära. Vi stannar till vid konsthistorikern Johannes Winckelmanns kenotaf, gömd i trädgården till Civico Museo di Storia ed Arte e Orto Lapidario. Denne den ”moderna konsthistoriens och antikens fader” rånmördades i Trieste 1768 under en resa söderut. Eftersom staden under 500 år lytt under andra stormakter och först 1918 blev italiensk lät Mussolini gräva fram de romerska lämningarna i staden för att stärka nationalismen. Triestes historiska stadsdel känns därför snarare romersk och österrikisk-ungersk än italiensk. Under 1700- och 1800-talen satte habsburgarna sin prägel på staden, då Trieste var en viktig hamnstad. På väg mot det storslagna torget, Piazza Unità d’Italia, omgärdat av vackra palats och flera av de klassiska kaféer som lockade författare och poeter som James Joyce, stannar vi till vid den romerska teatern. Tid att äta lunch på egen hand och upptäcka några av stadens kaféer från tiden för ”la belle époque” eller för en promenad längs ”Le Rive”. Efter lunch samlas vi för att utforska konstmuseet Revoltella inhyst i 1800-talsbaronen Pasquale Revoltellas villa med utsikt mot Adriatiska havet. Pasquale Revoltella är aristokraten som stödde öppnandet av Suezkanalen som han ansåg avgörande för utvecklingen av Triestes handel till havs. Vi besöker även den närliggande 1700-talsvillan Museo Sartori som bjuder på en unik samling skisser av Tiepolo, fint 1800-talsmöblemang och Rusconi-Opuichsamlingen, som spänner från antik konst fram till 1900-talsdesign. 

 • Vi fortsätter med buss till Castello di Miramare, som byggdes 1856 för ärkehertig Ferdinand Maximilian av Habsburg, sedermera kejsare av Mexiko, och hans hustru Carlotta, ute på Grignanoudden, en karg karstklippa mot havet. Slottets inredning är intakt och speglar ärkehertigens eklektiska arkitektoniska smak, en anmärkningsvärd stilblandning av gotik, medeltid och renässans – i ett möte med den söta doften från Medelhavets örtlandskap och havets blå toner, där slottsparken ramas in av soliga båtbryggor och små sandstränder. Vi har tid att, på egen hand, strosa runt i slottet och beundra den vackra parken. Kvällen avslutas på fin restaurang i hamnen intill slottet Miramare. Retur till vårt hotell.

 • Dag 5 Grado – Venedig – Stockholm

  Vi lämnar Grado efter frukost och beger oss till flygplatsen i Venedig för resan hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Vår ciceron Izabella Donkow
 • Mindre besökta lagunen vid Grado
 • Konststäderna Cividale, Udine, & Treviso

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Arlanda
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 1 590 kr
I priset ingår

- Direktflyg Arlanda-Venedig t/r, flygavgifter
- Transporter, entréer och visningar enligt program
- Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell i
del i dubbelrum
- Fyra bufféfrukostar
- Två luncher med vin/vatten
- Två middagar med vin/vatten
- Svensktalande ciceron

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Venedig – Treviso vid kanalerna – Grado
Dag 2. Tidigkristna Grado – Caesars stad Cividale – Villa di Toppo Florio – Udine
Dag 3. Aquileia – Gradolagunens ölandskap
Dag 4. Pärlan Trieste – slottet Miramare
Dag 5. Grado – Venedig – Stockholm

Bra att veta

Ha bekväma skor för stadspromenader på ojämnt underlag. Bra fungerande leder och god promenadvigör är förutsättningar för en fin reseupplevelse.

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Fram tills dess är din bokning prelimiär. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.