Översikt

Piemonte betyder vid bergets fot. När man reser omkring i denna region är alpkedjan också synlig nästan överallt, en vit bård som avgränsar det gröna i alla väderstreck. De bördiga dalarna är rikt bevattnade av Po med sina bifloder. Turin med sina rätvinkliga breda gator ligger vid Alpernas fot och dalar. I sin bok "Längtan till Italien" skriver Anders Österling entusiastiskt om sina möten med landskapet och dess roll i den italienska stadsbildningen.

Piemontes huvudstad Turin var redan under antiken infartsväg för norrifrån kommande erövrare. Genom alpdalarna passerade även de romerska legionerna på erövringståg mot Gallien, Schweiz och Tyskland, precis som korstågsresenärer och pilgrimer vandrat längs pilgrimsleden Via Francigena. En knytpunkt på färder från Väst till Öst, som gett regionen mycket av sina kulturinfluenser från Väst- och Centraleuropa.

Ryktet om stadens gamla arkitektoniska särprägel är ingalunda överdrivet. I fråga om stadsplanens regelbundenhet och rationella mönster kan inget italienskt storsamhälle tävla med Turin. Stilblandningen verkar egendomligt homogen. En serie av berömda arkitekter har genom seklen fått göra sina insatser, som griper in i varandra och bildar ett magnifikt mönster. 


Man behöver bara kasta en blick på Palazzo Madama i stadskärnan, där den store Filippo Juvarra, huset Savojens hovarkitekt, har bundit samman den sträva 1400-tals borgen med en elegant skärmbyggnad i barock, så att komplexet illustrerar ett långt stycke av stadens historia.

Här finns en av de romerska stadsportarna och en medeltida försvarsborg, symbol för familjen Savojens makt fram till 1500-talet, då familjen flyttade till Palazzo Reale. Den medeltida delen av palatset fick på 1600-talet sitt namn efter Madama Cristina di Borbone-Francia, kallad la prima Madama Reale. År 2011 firade man 150 årsminnet av Italiens enande genom en rekonstruktion av la Grande Aula del Senato, där det enade kungariket Italiens första senat sammanträdde mellan 1861 och 1864. Ett axplock av de platser vi besöker under våra dagar i Piemonte är slottet La Venaria Reale som ingår i Unescos världsarv, den medeltida herrgården Il Castello della Manta som har blivit restaurerat till sin forna glans av FAI och kyrkan Basilica di Superga som byggdes av Filippo Juvarra som ett tackoffer för Turins befrielse efter den franska belägringen 1706. Vi kommer även bland annat att besöka Castello di Issogne, Porta Pretoria, Palazzina di Caccia di Stupinigi och Palazzo Reale, Italiens första kungapalats från 1600-talets mitt. Under resan kommer vi att få njuta av en chokladprovning i familjen Peyranos anrika affär La Nutella.

Vi bor bekvämt på mellanklasshotell Le Petit i Turin och resan leds av fil dr Göran Alm. 

Om Göran Alm 
Göran Alm var under närmare 40 år knuten till Stockholms Slott, senast som bibliotekschef för Bernadottebiblioteket. Konsthistoriker med stor passion för italiensk renässans och svenskt 1700- och 1800-tal. Känd profil, Sveriges kanske främste expert på Palladio.

Reseprogram

 • Dag 2 Turin & La Venaria Reale

  Under förmiddagen gör vi en stadspromenad och därefter äter vi en gemensam lunch. Buss hämtar för färd till slottet La Venaria Reale, i utkanten av Turin. 1559 väljer familjen Savoia Turin som huvudstad i sitt hertigdöme. Ett stort antal arkitekter förskönar staden och området runt omkring utnyttjas för hovliv och jakt. Villor och slott byggs på kullarna. La Venaria Reale ingår i Unescos världsarv och slottets arkitektur är från 1600- och 1700-talen. Ett litet tåg ”La Freccia di Diana” för oss runt anläggningen. Gemensam måltid under dagen.

 • Dag 3 Castello della Manta & Basilica Superga

  Il Castello della Manta är en medeltida herrgård, som 1984 skänktes av grevinnan Elisabetta de Rege Thesauro Provana del Sabbione till FAI, en organisation som har som uppgift att ta hand om naturen och restaurera konstverk i Italien. Herrgården byggdes på 1400-talet tack vare familjen Saluzzo della Manta. När familjen dog ut övergavs anläggningen och föll i ruiner. FAI har restaurerat gården, som återfått sin ursprungliga karaktär. En av salarna har en fresksvit, ett mästerverk från sengotiken, utförd av il Maestro del Castello della Manta runt 1420.

  På återvägen till vårt hotell besöker vi Basilica di Superga, som byggdes av Filippo Juvarra 1716-1727 som ett tackoffer för Turins befrielse efter den franska belägringen 1706. Liksom de flesta barockarkitekter hade Juvarra blick för läge och kyrkan ligger på toppen av en kulle ovanför Turin. Juvarra utformade den så att kupolens och portalens volymer markerades. Kupolen med sina kolonnpar och tunga ribbor har influerats av Peterskyrkans kupol. Basilikan tillägnades Jungfru Maria och här finns Savoiafamiljens gravar. Gemensam måltid under dagen.

 • Dag 4 Castello di Issogne & Aosta

  Idag åker vi genom Canaveses slättland, förbi Ivrea och till Issogne med Aostadalens vackraste fästning, Castello di Issogne, ett av de mest kända slotten i Valle d’Aosta. Omgivet av mäktiga tornförsedda murar gömmer sig ett sagoslott fyllt med hemligheter och legender. Här blandas den italienska renässansen med nordisk stil. På den inre gården finns en fontän med ett granatäppelträd i smide. Fontänen beställdes inför ett bröllop och skulle bringa lycka och fruktbarhet till de nygifta. Den kryssvalvförsedda loggian har 1400-talsfresker föreställande scener ur det dagliga livet, ett viktigt dokument över en svunnen tid. 1872 köptes slottet av Vittorio Avondo, som restaurerade och inredde slottet med tidsenliga möbler, som han köpte på antikvariat. Avondo skänkte slottet till italienska staten 1907 och sedan 1948 tillhör det regionen Valle d’Aosta.

  Vi fortsätter förbi St. Vincent mot Aosta, omringad av snötäckta alptoppar och alltsedan romarriket en viktig handelsplats. Romarna erövrade området och grundade staden Augusta Praetoria år 25 f.Kr. Här finns rester av en romersk teater och amfiteater. Kyrkan Collegiata di Sant’Orso har en sluten klostergård med kolonnkapitäl, som är ett mästerverk i romansk stil med olika motiv ur Gamla och Nya Testamentet. Gemensam måltid under dagen

 • Dag 5 Palazzina di Caccia di Stupinigi & Abbazia Santa Maria di Vezzolano

  Vi börjar dagen med ett besök i Palazzina di Caccia di Stupinigi. 1729 gav Vittorio Amedeo II den sicilianske arkitekten Filippo Juvarra i uppdrag att rita Palazzina di Caccia di Stupinigi, det första och största exemplet på civil arkitektur under 1700-talet. 1919 skapades ett museum med möbler, målningar, porträtt, porslin och kineserier från olika Savoia-residens. Slottet var familjen Savoias och Napoleons favorit och här hölls bröllop och fester. Paolina Bonaparte, gift med Camillo Borghese, föredrog Stupinigi framför andra slott.

  De åldriga abbotsklostren är något av det finaste Piemonte kan uppvisa, däribland klosterkyrkan i Vezzolano, enligt legenden grundad av Karl den store. Klostret uppfördes för benediktinerna på 1000-talet och är ett av Piemontes bästa exempel på romansk konst och arkitektur. Klostret har fresker från 1300-talet och vackert utförda kapitäl. Anders Österling säger: ”man skulle vilja dröja sig kvar i den harmoniska utsikten över vinkullarna, den rena luften av buxbom och cypress. I linjerna är detta landskap mycket likt Toscana och Umbrien, men här tillkommer ett drag av strävt allvar och grandezza.” Gemensam måltid under dagen.

 • Dag 6 Palazzo Reale & Chokladens stad Turin

  Palazzo Reale, Italiens första kungapalats, är en byggnad från 1600-talets mitt. Det användes som residens för de sardiska kungarna fram till 1859 och för den förste kungen i det enade Italien fram till 1865, då huvudstaden flyttades till Florens. Palatset är dekorerat med målningar, stuck, guld och vävda tapeter. I centrum av palatset är tronsalen som sig bör i ett kungapalats. Även här har Filippo Juvarra lämnat sitt bidrag, nämligen trappan som är känd under namnet Scala delle Forbici. Den gjordes inför bröllopet mellan Carlo Emanuele III och Anna Cristina di Baviera och leder upp till andra våningen.

  Den långa kärlekssagan mellan Turin och chokladen började 1560 då Emanuele Filiberto di Savoia ville fira att huvudstaden i hertigdömet Chambéry flyttades till Turin. Det gjorde han genom att som en symbol bjuda stadens invånare på en kopp varm choklad. I början av 1800-talet började man tillverka chokladbitar med olika fyllningar och 1865 föddes il Gianduiotto, då Michele Prochet blandade choklad med hasselnötter från Piemonte. Ledande idag är familjen Peyrano med sin anrika affär ”La Nutella” på Corso Moncalieri. Här provsmakar vi olika typer av choklad och därefter får vi tid för strövtåg på egen hand i Turin. Kanske ett besök på det Egyptiska Museet lockar? Det är en av stadens mest välbesökta attraktioner och det enda museet utanför Kairo som endast tillägnas Egypten. Gemensam middag på kvällen. 

 • Dag 7 Turin - Monferrato - Stockholm

  Efter utcheckning från hotellet styr vi kosan norrut till området Monferrato där vi ska stanna vid Castello di Gabiano med ursprung från 600-talet. Detta vackra slott som tornar upp sig över slätter och vingårdar har varit i ägo av olika adelsfamiljer och den nuvarande, Cattaneo Adorno Giustiniani ägnar sig i första hand åt vinproduktion.

  I slottets trädgård finns en mycket berömd labyrint som anlades på 1930-talet med olika teman, såsom mytologi, religion, filosofi och matematik. Labyrinten anlades samtidigt som slottet restaurerades, båda projekten översågs av den dåvarande ägarinnan, Markissinnan Durazzo Pallavicini. Med naturens underbara förmåga, lyckades man plantera träd och buskar så att dessa utformades till föremål där man känner igen ovannämnda teman. Under besöket ska vi se trädgården, de medeltida vinkällarna samt ett par salar i slottet, varefter vi intar en lantlig lunch som kombineras med några av gårdens viner.
  Vi fortsätter sedan till Milano för att påbörja vår hemresa.

Resans höjdpunkter

 • Göran Alms kunniga ledning
 • Hovarkitekt Filippo Juvarras slottsprakt
 • Den kända men outforskade pärlan Turin

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Pris Från 22 990 kr
Enkelrumstillägg 1 650 kr
I priset ingår

-Flyg Stockholm – Milano t/r, flygavgifter
-Transporter, visningar och entréer enligt program
-Sex nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
-Sex frukostar
-Fyra luncher inkl vin/vatten
-Två middagar inkl vin/vatten
-En chokladprovning
-Lokala engelsktalande guider
-Svenska ciceroner

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg

Resplan

Dag 1. Stockholm - Milano - Turin
Dag 2. Turin & La Venaria Reale
Dag 3. Castello della Manta & Basilica Superga
Dag 4. Castello di Issogne & mäktiga Aostadalen
Dag 5. Palazzina di Caccia di Stupinigi & Abbazia Santa Maria di Vezzolano
Dag 6. Palazzo Reale & Chokladens Turin
Dag 7. Turin - Monferrato - Stockholm

Bra att veta

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Fram tills dess är din bokning prelimiär. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.