Översikt

Aktiva Seniorer på Historisk resa från vendeltid till stormaktstid med arkeolog Izabella Donkow

Möt den medeltida kyrkomålaren Albertus Pictors vackra verk i Härkeberga, lär dig om stormaktstiden på Tidö slott, se de historiska motorcyklarna och racingbilarna i utställningen på Tidös slottsstall, fascineras av skeppssättningarna från järnåldern vid Anunds hög i Badelunda. Resan leds av uppskattade och initierade arkeologen Izabella Donkow, som bl a grävt i Vendel.

Samling inför avresa från Stockholms Cityterminal kl 08.15. Här möter buss och vår kunniga ciceron Izabella Donkow upp för en resa från medeltiden, via stormaktstiden till Västmanlands forntida historia.

Reseprogram

 • Möte med Albrekt Målare

  Över ett böljande åkerlandskap reser sig Härkebergas kaplansgård, med kyrkan och klockstapeln i fonden. Vi stannar till vid denna unika kulturmiljö, som sedan 1929 ägs av Stiftelsen Nordiska Museet i Stockholm. Sjutton träbyggnader, anlagda intill en mangård och en fägård, i en traditionell radby, ger en god inblick i levnadsvillkoren, omkring 1840-talet, för en präst som på samma gång var en jordbrukande bonde. Vi får höra historien under en trevlig stund med kaffe och smörgås.

  Härkeberga kyrka är en av de drygt 30 kyrkor som dekorerades av den tyske Albrekt Immenhusens målarverkstad. Han är mer känd under sitt latiniserade namn Albertus Pictor och levde ca 1440 – 1509. Den vitkalkade kyrkan dateras till tidigt 1300-tal. Mot slutet av 1400-talet kom vapenhuset och valven till. Samtidigt täcktes de nyslagna valven och väggarna med fresker av Albertus Pictor och medlemmar från hans verkstad. Tillsammans bekantar vi oss med denna medeltidskonstens juvel. Kyrkorummet, vars valv aldrig har överkalkats, är ett av dem med bäst bevarade Albertus Pictor-fresker.  


 • Detaljrikedom, ofta förenad med tillämpningen av 'glansdagrar' – för att få fram en livfullhet och tredimensionalitet hos de porträtterade – anses vara Albertus Pictors utmärkande signum. I Härkeberga finns "Livshjulet", en av de mest storslagna av Albertus’ fresker avbildande livets förgänglighet. Fresken "Gregorius’ mässa", också den i vapenhusets valv, tros kunna porträttera Albertus Pictor själv.
  Förlagorna till motiven har, i stor utsträckning, hämtats från Biblia Pauperum, "De fattigas bibel", med illustrationer från Gamla och Nya Testamentet.
  Mätta på det medeltida freskmåleriets sprakande uttrycksfullhet ger vi oss vidare genom historien.

 • Stormaktstidens Tidö

  Vi lämnar bakom oss det medeltida freskmåleriets sprakande uttrycksfullhet och fortsätter vår färd sydväst om Västerås mot en trevlig lunchpaus på vackra Haga Slott utanför Enköping.

  Därefter väntar Tidö slott, ett av Sveriges bäst bevarade slott från stormaktstiden, som uppfördes 1625-1641 i stram, holländsk renässansstil. Det är inte helt känt vem som ritade slottet men man vet att såväl Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin den äldre var inblandade mot slutet av byggtiden. De vackra sandstensportarna hör till exteriörens framträdande drag, ett ypperligt exempel på den monumentalitet som de allra förnämsta inom den svenska adeln eftersträvade för att visa sin makt. En klassisk herremansbostad från 1600-talet med ett stramt kringbyggt palats - ett högslott i tre våningar i fonden och lägre längor runt.

 • Beställaren av bygget var Axel Oxenstierna, Gustav II Adolf rikskansler och drottning Kristinas förmyndare. Hans hustru Anna Åkesdotter Bååt hade 1610 ärvt Tidö efter sin mor Christina Trolle. Då var Tidö ett medeltida stenhus med vallgrav, vars rester ses en bit från dagens slott. Taket är utbytt men i övrigt ser Tidö ut exakt som på Oxenstiernas tid. Tidö är mycket känt för sina drygt 40 intarsiainlagda dörrar – tillverkade på 1630-talet av tyska mästersnickare under en tid då Sveriges makthavare ännu sneglade åt Tyskland för stilideal.

 • Vi visas slottets paradvåningar. I Riddarsalen kan vi se porträttmålningar av ätten Oxenstierna af Södermöre som ägde slottet fram till slaget vid Poltava. Genom ingifte med kvinnliga släktingar kunde slottet stanna i familjerna Oxenstierna, Dohna och Ridderstolpes ägo fram till 1840. Femtio år senare köptes slottet av den nuvarande ägarens anfader Carl David von Schinkel. Här spelades SVTs realityserie "Riket" in 2005. Sedan 1971 är detta privatresidens öppen för allmänheten. I modern tid mycket känt för sin roll i den nuvarande regeringens samarbete.
  Det finns ett intressant MC museum på området, i stallbyggnaden. Du har möjlighet att se den mycket pedagogiska och informativt uppbyggda utställningen i två våningar med ca 120 motorcyklar. Cykelmuseum ligger på nedre plan samt motorcyklar och racingbilar på övre planet, bland dem bilar som Ronnie Petterson och David von Schinkel själv kört. 

 • Tuna Badelundas spännande historia

  Två kilometer öster om Anundshög, dit vi kommer senare på eftermiddagen, ligger Tuna
  Badelunda. Här grävdes, under åren 1952-1963, ett järnåldersgravfält med ett nittiotal gravar, ut. På gravfältet, som har varit i bruk under drygt sjuhundra år (mellan 300- och 1050-talet e.Kr.), hittades Sveriges guldrikaste grav.
  Den tillhör en kvinna som dog i slutet av 200-talet e.Kr. En halsring, två armringar, två fingerringar och nålar av guld, till en sammanlagd vikt om 337,6 gram, har hittats intill den döda, som lades ner i en kammargrav.
  Gravfältet uppvisade även åtta båtgravar, en typ av grav som var avsedd för välbärgade, prominenta personer. I en båtgrav lades den döde i en båt tillsammans med, ofta mycket värdefulla, föremål som skulle följa med till dödsriket. Båtgravar från vendeltid (550-800 e.Kr.) och vikingatid (800-1050 e.Kr.) har hittats även på andra gravfält runtom Mälardalen. Det som utmärker gravfältet i Tuna Badelunda är att samtliga åtta båtgravar är kvinnogravar.
  Vi kommer att ta kaffe och smörgås på lämplig plats under besöken på Tuna Badelunda och Anundshög.

 • Skeppssättningar och Anundshög

  Resans sista etapp går öster om Västerås, mot Badelunda socken;
  Wid thenna högh hafwer fordom tidh warit Tingsplats (1600-talspastorn Jonas Holstenius).
  Området kring Badelundaåsen har under tusentals år varit ett maktcentrum för hela västra Mälardalen, förmodligen ett kungligt sådant. Här möttes forntidens handelsvägar och vattenleder, här offrade folk till sina gudar och här samlades man till ting ända in på medeltiden."Den minnesrikaste i Svea rike" - så sammanfattade år 1874 fornforskaren och den svenska nationalsångens upphovsman, Richard Dybeck denna säregna plats. 

 • Skogarna mellan Badelunda kyrka och E18 är fyllda av järnåldersgravar. Den mest kända av dessa gravar är, utan tvekan, Anundshög. Med sina 9 meter i höjd och 64 meters diameter är den Sveriges största gravhög. Vi befinner oss i ett sedan länge bebott, folktätt, rikt landskap. Vi  bekantar oss med Sveriges största gravhög, de två skeppssättningar som står i dess närhet och den Eriksgata som under medeltiden passerade förbi högen. Mätta på intryck ger vi oss av mot Stockholm dit vi anländer framåt kl. 20.

Resans höjdpunkter

 • Albertus Pictors Härkeberga
 • Stormaktspärlan Tidö slott med MC museum
 • Anundshög och Tuna Badelunda åsens hemligheter
 • Initierade guidningar under resans gång.

Karta

Resfakta

Reslängd 1 dag
Avreseort Stockholm
Avresor 14/8
Pris Från 2 000 kr
Detaljerade priser

I priset ingår:
Buss Stockholm – Härkeberga – Tidö slott – Tuna Badelunda-åsen - Anundshög – Stockholm
Visningar och entréer enligt program.
Två kaffepauser med smörgås
En lunch på Haga slott Enköping (en grön förrätt, serverad varmrätt och efterrätt. Bordsvatten och kaffe ingår. (Övrig måltidsdryck finns till försäljning)
Lokal kunnig guide på Tidö slott
Ciceron Izabella Donkows guidning

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Stockholm - Härkeberga kyrka - lunch - Tidö slott - fika  - järnåldersfälten i Tuna Badelunda - Anunds hög - Stockholm

Boende

Endagstur 

Resesätt Buss
Resans karaktär

Vi reser i buss samt promenerar genom historiska miljöer där underlaget är ojämnt och bekväma skor rekommenderas.

Observera att  mycket information som finns på högersidan av denna sida är allmän information som rör Historiska Resors utlandsresor. 

Deltagarantal

På denna specifika resa gäller deltagarantal om minimum 30 - maximum 33 personer.
Anmälan, betalning och kö hanteras av Aktiva Seniorer. 


Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Bokning och betalning sker genom Aktiva Seniorer senast den 1 JULI.

Frågor om anmälningar görs till telefon 010-15 76 500 till kansliet , eller via epost till aktiva.seniorer@medborgarskolanstockholm.se
Läs mer på Aktiva Seniorers hemsida som finns på länk längs ned.