Översikt

Japan i höst med Bertil Lundahl

Japan - världens modernaste land, samtidigt rotat i en uråldrig, mytisk historia och kultur. Hit reser vi med vår kunniga och erfarna färdledare Bertil Lundahl.

Uråldriga kinesiska legender talar om ett mystiskt örike ute i havet i öster, Penglaiöarna, där De Odödliga bor och producerar ett elixir som skänker evigt liv. Kanske syftade de på Japan, öriket som för 10 000 år sedan skildes från den asiatiska landmassan då haven steg efter den sista istiden. Idag en hypermodern nation där man ändå i stor utsträckning lyckats bevara den traditionella, raffinerade japanska kulturen, en kultur som faktiskt hämtat mycket inspiration från Kina.


Resan börjar i Tokyo, världsstaden som aldrig sover. Här pulserar det av liv i de olika stadsdelarna, från livliga fiskmarknader till futuristisk ungdomskultur. Vi förflyttar oss mellan storstad och landsbygd. På vissa platser känns det som om tiden stått stilla. Vi besöker de mindre städerna Matsumoto och Hikone, på vägen till Hikone gör vi en halvdags vandring och bor vid Biwa-sjön, som är Japans största sjö. I kejsarstaden Kyoto upplever vi flera av landets mest magnifika tempel och trädgårdar. Resan avslutas i Osaka med hemresa därifrån. Följ med oss till Japan i höst!

Om vår färdledare Bertil Lundahl
Mycket erfaren färdledare som även arbetat som lärare på Institutionen för östasiatiska språk vid Lunds universitet. Studerat vid Nanjinguniversitetet och har arbetat i Asien vid många tillfällen som forskare och färdledare. Skrivit för Nationalencyklopedin, medverkat i radio och TV. Bosatt i Malm. Specialintresse: mångsyssleri.

Reseprogram

 • Dag 1 - 2 Avresa, ankomst Tokyo

  Avresa från Skandinavien via Helsingfors. Ankomst till Tokyos flygplats Narita på morgonen. 

  Tokyo, Japans huvudstad sedan 1868, var tidigare känd som Edo, ”Flodens port”, ett namn som staden fick pga sitt läge vid floden Sumida-gawa. Härifrån styrde shogunen Tokugawa Ieysasu och hans klan Japan under nästan 300 år. Mot slutet av 1700-talet hade Tokyo vuxit till världens största stad befolkningsmässigt. Under Tokugawa-perioden gick Japan in i en period av strikt isolering från omvärlden. Bara holländare, koreaner och kineser fick uppehålla sig i landet. Lydnad och lojalitet var nyckelord som gör sig gällande i det japanska samhället än idag. Så småningom stagnerade shogunernas styre. Ryssar, amerikaner och engelsmän började dyka upp i Japan under 1800-talet, precis som de gjorde i Kina vid samma tid. Och precis som engelsmännen gjorde i Kina i samband med Opiumkriget i början av 1840-talet så öppnar amerikanarna 1853 upp Japan för handel med väst med kanonbåtars hjälp. 1868 återgår makten i Japan till kejsaren i och med att kejsar Meiji tar över styret. Samtidigt flyttas kejsarens residens till Tokyo, som nu blir Japans huvudstad, såväl reellt som symboliskt.

  Vi gör en rundtur i buss för att bese Tokyos sevärdheter med betoning på modern arkitektur, inklusive Kejsarpalatset, som är byggt på den plats varifrån Tokugawa-shogunerna styrde Japan och färdigställt 1968, för att ersätta det palats som förstörts under andra världskrigets bombningar. Lunch under dagen och välkomstmiddag på kvällen.
 • Dag 3 Tokyo

  På morgonen beger vi oss till den klassiska fiskmarknaden i Tsukiji. Även om den inre marknaden nu flyttat till Toyosu är den yttre marknaden fortfarande väldigt livlig med ett rikt utbud av läckerheter från havet i stånd och restauranger. Därefter besöker vi Meiji Jingu, en shintoisktisk helgedom tillägnad kejsar Meiji och hans kejsarinna Shoken. Meiji var den kejsar som bröt Japans isolering med omvärlden och gjorde Japan till en förebild för sina asiatiska grannläder, till exempel Kina. Helgedomen förstördes under andra världskrigets bombningar, men har sedan byggts upp i ursprunglig stil.


  Edo Tokyo Museum, Tokyos bästa moderna museum med en design som hämtad från en science fiction-film, besöker vi sedan. Här får vi möte stadens historiska kulturarv. Vi besöker också Senso-ji-templet, Tokyos äldsta buddhistiska tempel och ett av de mest betydelsefulla, tillägnat boddhisatvan Kannon (hon som heter Guanjin på kinesiska och är en kvinnlig variant av Avalokitesvara). I Asakusa där templet ligger besöker vi också en marknad. Middag på egen hand. 

 • Dag 4 Tokyo

  Dagens program börjar på Nationalmuseet, vackert beläget i Uenoparken som är en av de första moderna parkerna i Japan. Parken öppnades i sin nuvarande skepnad 1873 efter att tidigare ha varit en del av templet Kaneiji som förstördes under ett inbördeskrig några år tidigare. Parken är bland annat känd för sina körsbärsträd som blommar vackert på våren. Ledig eftermiddag. Lunch och middag på egen hand. 

 • Dag 5 Matsumoto

  Vår buss tar oss mot Matsumoto som ligger ganska mitt på Honshu, den stora "ö" som utgör huvuddelen av Japan där även Tokyo och Kyoto ligger. Vi börjar med att besöka den imponerande och mycket vackra Matsumoto-borgen, som är en av Japans tre allra främsta historiska borgar. Borgen har en historia som går tillbaka ända till 1504 då det byggdes ett fort på platsen. Vi fortsätter vår historievandring genom Matsumotos gamla kvarter längs gatan Nakamachi. Dessutom besöker vi Matsumoto City Museum of Art med sin konstutställning av den japanska konstnärinnan Yayoi Kusama, som är född i staden, hon är känd för sin konst med prickar.  Övernattning i Matsumoto.

 • Dag 6 Magome, Hikone

  Efter frukost åker vi till Magome, där vi vandrar längs den gamla huvudvägen mellan Magome och Tsumago, Nakasendo. Nakasendo - som betyder "den centrala bergsvägen" - var den gamla huvudleden mellan Tokyo, det dåvarande Edo, och Kyoto under Edo-perioden. Efter vandringen tar bussen oss vidare till Hikone, där vi inkvarters vid Biwa-sjön på Lake Biwa Marriott Hotel. Lunch och middag på egen hand under dagen. 

 • Dag 7 Hikone, Kyoto

  Idag besöker vi Hikones borg, en av de äldsta japanska borgar som är bevarad i originalskick och som också klassats som nationalklenod. Vi ser dessutom trädgården Genkyu-en. Gemensam lunch under dagen. Vidare till Kyoto. 

 • Dag 8 Kyoto

  Idag utforskar vi några av Kyotos sevärdheter, dess gamla tempel och borgar. Japans gamla kejsarstad Kyoto ligger i Kansairegionen, den japanska kulturens hjärta med ett överflöd av historiska minnesmärken. Kyoto var huvudstad från 794 till 1868, då kejsaren flyttade till Tokyo. Som huvudstad kallades staden för Heian-kyo. Men trots att Kyoto under drygt tusen år var de japanska kejsarnas stad var det inte alltid här som Japans maktcentrum låg. Under den tid kejsarna bodde i Kyoto låg makten i Japans högsta militära ledares, shogunernas, händer. Kejsaren blev en symbolisk galjonsfigur, medan den egentliga makten låg hos andra.

  Kyotos kvadratiska stadsplan modellerades enligt mönster från de kinesiska Tangkejsarnas Xian, men det mesta av äldre byggnader i dagens Kyoto härstammar från Edo-perioden (1600-1867), då shogunen i Edo, nuvarande Tokyo, styrde landet. För även om landet styrdes från Edo, så blomstrade Kyoto som religiöst, ekonomiskt och kulturellt centrum. Miljonstaden Kyoto är också idag en viktig kulturstad, och hela sjutton sevärdheter i staden är med på Unescos världsarvslista. Lunch under dagen. 

  Kiyomizu-dera är ett gammalt buddhistiskt tempel från 798 som hör till Kyotos mest berömda byggnader. Här kan man få en utsikt över staden, vandra längs ”Filosofernas stig” och dricka från ett vattenfall vars heliga vatten sägs ha helande egenskaper.

  Vi anträder borgen Nijo-jo genom den ståtliga Kara-mon-porten. Borgen är ett shogunresidens från 1600-talet och byggdes för att visa upp den första Tokugawa-shoguns, Ieyasus, makt. Shogunen var misstänksam och rädd för förräderi och försåtliga överfall, så som bevakningssystem han lät konstruera hemliga vaktrum där hans livvakter kunde hålla ständig vakt, och listiga ”näktergalsgolv” som gnisslade och knarrade när någon inkräktare försökte ta sig in. Sjäva huvudpalatset heter Ninomaru och har en förtjusande trädgård.

  Lunch under dagen, middagen i närheten av Pontochos nöjeskvarter. 

 • Dag 9 Hiroshima

  Snabbtåget Shinkansen tar oss till Hiroshima för en heldagstur. Hiroshima idag en modern dynamisk storstad, men för evigt förknippad med atombombens förödelser och de 200 000 liv som släcktes där den 6 augusti 1945. Fredsmuseet, Hiroshima Peace Memorial Museum, och fredsmonumentet är starka upplevelser. Gemensam lunch. På eftermiddagen besöker vi Itsikushima-templet som ligger i vattenbrynet vid ön Miyajima och som ändrar skepnad med tidvattnets skiftningar, ingår i UNSECO:s världsarv. Innan vi kliver på tåget för återresan till Kyoto äter vi middag på egen hand på järnvägsstation, här finns mycket att välja på.

 • Dag 10 Kyoto

  Idag fortsätter vi att utforska Kyotos kulturhistoriska sevärdheter. 

  Den buddhistiska inriktningen Zen är för oss känd från Japan, men den grundades faktiskt av den indiske munken Bodhidharma i Kina på 600-talet och kom till Japan först på 1100-talet. Templet Ryoan-ji ligger i Kyotos nordvästra utkanter, tillhör Rinzaiskolan inom Zen och grundades 1450. Templets trädgård är märklig, det har nämligen utförts i kare-sansui stil, vilket innbär att det är ett torrt landskap som återskapats. Femton klippblock ligger utspridda i ett ödsligt sandhav omgivna av en jordvall. Vem som skapat trädgården vet man inte.

  Kinkaku-ji eller Gyllene templet, är en av Japans allra mest berömda sevärdheter. Ursprungligen byggt som rekreationsanläggning för en shogun i slutet av 1300-talet omvandlades det sedan till tempel. En besatt munk brände ner hela härligheten 1950. 1955 byggdes det guldklädda komplexet upp på nytt. Lunch och middag på egen hand. 

 • Dag 11 Shigaraki, Osaka

  Under förmiddagen gör vi en halvdags sightseeingtur till Shigaraki för att besöka I M Peis Miho Museum. Lunch på egen hand. Under eftermiddagen tar vi oss till Osaka och chekar in på vårt hotell. Gemensam avskedsmiddag på lokal restaurang.

 • Dag 12 Hemresa, hemkomst

  Efter frukost, transfer till flygplatsen, flyg åter till Skandinavien. Hemkomst samma dag. 

Resans höjdpunkter

 • Tokyo, den pulserande världsstaden som aldrig sover.
 • Japans gamla kejsarstad Kyotos sevärdheter, gamla tempel och borgar, den japanska kulturens hjärta med ett överflöd av historiska minnesmärken.
 • Historiska Hiroshima och Itsikushima-templet som ändrar skepnad med tidvattnets skiftningar.

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 18/10
Pris Från 48 500 kr
Enkelrumstillägg 5560 kr
I priset ingår
 • Flyg med Finnair till Tokyo och hem från Osaka. Avresa från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Måltider ombord.
 • Resan leds av Bertil Lundahl.
 • Dessutom medverkar en japansk engelsktalande guide under hela resan i Japan.
 • Hotell av turistklass/hög turistklass enligt programmet, del i dubbelrum.
 • Alla angivna måltider (samtliga frukostar, 5 luncher och 3 middagar), exkl måltidsdryck.
 • Resans program enligt ovan.
 • Inrikes buss- och tågresor enligt program.
 • Transfers, bagagehantering och samtliga för programmet nödvändiga entréavgifter.
 • Dricks till lokala guider, chaufförer, hotell- och restaurangpersonal.
 • Passagerar-, flygplats- och säkerhetsavgift på avreseorten. Flygplatsskatter och internationell flygplatsskatt vid hemresan.
 • Du som reser utan resesällskap garanteras kunna boka del i dubbelrum.
I priset ingår ej
 • Anslutningsflyg till Stockholm, fråga vid bokningen.
 • Reseförsäkring

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar Europeiska ERV när det gäller rese- och avbeställningsförsäkringar.

Resplan

Dag 1. Avresa från Skandinavien via Helsingfors
Dag 2. Ankomst Tokyo
Dag 3. Tokyo
Dag 4. Tokyo
Dag 5. Buss till Matsumoto
Dag 6. Buss till Magome och Hikone
Dag 7. Hikone. Buss till Kyoto
Dag 8. Kyoto
Dag 9. Dagstur till Hiroshima
Dag 10. Kyoto
Dag 11. Buss till Shigaraki och vidare till Osaka
Dag 12. Hemresa på förmiddagen, hemkomst samma dag

Resesätt Finnair
Deltagarantal

15 - 25 deltagare

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Boende

 • Hotel Keihan Tsukiji Ginza Grande, Tokyo

  Hotellet ligger i Chuo Ward-distriktet och öppnade i december 2018. Tunnebanestationer ligger mellan två och tio minuters promenad bort. På hotellet finns fitnesscenter och restaurang. Rummen har luftkonditionering, platt-tv, förvaringsbox, kylskåp och wifi. Till hemsidan

 • Hotel Buena Vista, Matsumoto

  Hotel Buena Vista ligger i hjärtat av Matsumoto. Hotellet har fem restauranger, skönhetssalong och ett eget bageri. Stadens centrum och järnvägsstationen ligger bara en kort promenad bort. Hotellet har en shuttlebusservice. Rummen har gratis wifi, platt-tv och minibar. Till hemsidan.

 • Lake Biwa Marriott Hotel, Hikone

  Lake Biwa Marriott Hotel ligger alldeles intill Lake Biwa. Alla rum har utsikt över trädgården eller sjön. Här finns en inomhuspool, ett stort gym och en tennisbana. Gratis shuttlebuss till järnvägsstationen. Rummen har luftkonditionering, kylskåp och vattenkokare. Restaurangen på översta våningen har utsikt över sjön och bjuder på rätter tillagade av lokala ingredienser. Till hemsidan. 

 • Hotel Elcient, Kyoto

  Hotel Elcient ligger bara ett par minuters promenad från järnvägsstationen. Hotellet erbjuder en bufférestaurang, massageavdelning samt tvättomater och varuatomater. Rummen har lcd-tv, vattenkokare och kylskåp. Till hemsidan.