Översikt

Älskade Valencia - Calatravas stad

Fenomenala Valencias vackra gamla stadsdel och färgstarka historia kontrasterar bjärt mot den omskrivna och vackra vita nya staden signerad Santiago Calatrava. Ingen känner Valencia som Jens Frejrud, vår Spanienexpert!

Följ med till regionens bästa – de solmättade smakerna, arkitekturens skönhet och upplevelserna i Spaniens pärla. Välkommen till ett kalejdoskopiskt myller av intryck och färger under en resa till Valencia och dess inland. Låt dig fascineras av en mosaik av upplevelser från arkitekturen i Valencia, inlandets bergslandskap, de bördiga slätternas utmärkta viner och olivolja samt charmerande bergsbyar och den berömda insjön l´Albufera med fågelliv och risbönder. Trendiga Valencia är just nu den spanska staden på allas läppar. I år är staden utsedd till Europas gröna huvudstad. Allt fler upptäcker Valencias trånga medeltida gränder med tapasbarer, närheten till stränder, med såväl klassisk som modern arkitektur, men utan Barcelonas trängsel.

Reseprogram

 • Dag 1 Kalejdoskopiska Valencia - Panoraman längs flodbädd, palats och katedraler – mot havet

  När vi anländer Valencia väntar en inspirerande bussrundtur i staden som erbjuder allt från den medeltida stadskärnan Ciutat Vella med ståtliga palats, katedralen från tolvhundratalet och charmiga gränder och torg till futuristiska Ciutat de les Artes i Ciencies. Den vita konst- och vetenskapsstaden med ett sammanhållet kluster av spektakulära museer och kulturinstitutioner skapades av stadens store arkitekt Santiago Calatrava. Vi färdas utmed Jardí del Túria, den sedan länge torrlagda flodbädden som numera är park, fritidsområde och valenciabornas gröna promenadstråk som slingrar sig en knapp mil från stadens nordvästra delar ända ut till havet. Vi äter lunch på en klassisk restaurang vid Playa de la Malvarrosa, en del av Valencias nästan sex kilometer långa stadsnära strandlinje. Incheckning på bekväma Hotell Dimar i centralt belägna och promenadvänliga stadsdelen Eixample med eleganta fasader från tidigt 1900-tal och trädkantade gator med boutiquer, gallerier och restauranger. På kvällen äter vi välkomstmiddag på en närbelägen, familjeägd restaurang, älskad av såväl valenciabor som besökare för sin traditionellt valencianska meny och rustikt trivsamma inredning.

 • Dag 2 Valencias jugend bland marknadsstånd och sidenbörs – nya moderna museet CAHH

  Vi tillbringar förmiddagen till fots i Ciutat Vella, tjugo minuters promenad från hotellet. Vi börjar med ett besök i den snart hundraåriga Mercat Central, en av de största och vackraste saluhallarna i Europa, byggd i valenciansk jugendstil. Här är det en njutning att botanisera i färgprakten, synintrycken och dofterna bland över 250 salustånd med färska grönsaker, frukt, fisk och skaldjur, kött och kryddor. Och kanske smaka på ett ostron hos någon av fiskhandlarna eller äta några tapas på Michelinkrögaren Ricard Camarenas Bar Central.
  Vår historiska vandring och besök i några av de mest ikoniska byggnaderna i den gamla stadskärnan ger oss en inblick i Valencias storslagna ekonomiska, politiska och religiösa historia. Vi utforskar den sengotiska La Llotja de la seda, Sidenbörsen, som är med på Unescos lista över världsarv och en av stadens mest besökta attraktioner. Palatset utgjorde kulmen på Valencias kommersiella utveckling till internationell handelsstad under senmedeltiden

 • Vi får en exklusiv visning på engelska av charmerande Palau de la Generalitat, byggt i början av 1400-talet som hemvist åt dåvarande kungadömets politiska ledning. Palatset har genom seklerna härbärgerat olika politiska organ och domstolsväsendet och är idag hemvist för La Generalitat, den autonoma regionen Valencias politiska styre. Vi avslutar med ett besök i den mäktiga katedralen från 1200-talet, där vi ställs inför ett möte med en legend. I ett särskilt kapell i katedralen förvaras det föremål som kan vara Valencias mest ovärderliga klenod: den heliga graalen, kalken från Jesus sista måltid med lärjungarna. Kandidaterna runtom i världen är förvisso fler, men enligt dokument i katedralens arkiv är det just denna bägare, som efter många irrfärder ska ha kommit till Valencia 1437, som är den äkta varan. Mötet med detta föremål på sin upplysta piedestal är, oavsett betraktarens övertygelse eller brist på sådan, en fascinerande upplevelse som utmanar fantasin.
  Efter några timmar i historiens famn tar vi oss framåt i tiden.

 • Vi äter lunch på en närbelägen restaurang som utmanar det traditionella valencianska köket med innovativa, moderna grepp och är sedan redo för nästa attraktion. Det nya, internationellt hyllade museet Centre d'Art Hortensia Herrero sätter Valencia på kartan som internationell destination för modern konst. Denna privata samling inkluderar ett hundratal verk av ett femtiotal konstnärer, med namn som Joan Miró, Andreas Gursky, Anselm Kiefer, Georg Baselitz och Mat Collishaw. Att museet är inrymt i ett utsökt renoverat 1600-talspalats och att ett antal verk har specialbeställts till specifika utrymmen i museet, bidrar till en på många sätt unik konstupplevelse. Vår buss hämtar oss vid museet på kvällen och tar oss hem till vårt hotell.

 • Dag 3 En liten fiskeby mellan hav och insjö – Calatravas stad

  Du har förmiddagen fri innan vi färdas mot El Palmar, den lilla fiskebyn mellan havet och insjön l'Albufera en knapp mil söder om Valencia, för en traditionell paellalunch. Runt sjön odlas, alltsedan morernas intåg på sjuhundratalet, det rundkorniga ris som är huvudingrediensen i regionens risdominerade kök, där Paella Valenciana har sin egen upphöjda plats, inte bara i regionen utan även som något av nationalrätt för hela Spanien. Och i sjön bedrivs alltjämt fiske i små båtar med traditionella metoder. På landsbygden runt Valencia skapades paellan av lantbrukare som blandade sitt eget odlade ris med de råvaror som fanns att tillgå – kanin, kyckling och grönsaker – och sedan tillagade rätten över öppna eldar. Ingredienser som skaldjur tillkom senare när rätten fått spridning och nått även de mer välbeställda hemmen i städerna. Paellan finns dokumenterad sedan 1700-talet, men man tror att den har en betydligt längre historia än så. Fiskebyns restauranger har sedan länge gjort paradrätten till sin och ett besök i Valencia blir inte komplett utan en traditionell paellalunch i El Palmar.

 • Mätta och belåtna vänder vi tillbaka till staden och tar ett mentalt tidsskutt när vi närmar oss Santiago Calatravas och Félix Candelas futuristiska skapelse i konst- och vetenskapsstaden La Ciutat de les Artes y Ciencies. Flera av byggnaderna i detta futuristiskt färgade kluster av byggnader i ultramodern arkitektur har utgjort fond i internationella science fiction-filmer, och bland andra Hollywoodstjärnan George Clooney har agerat i den här miljön..
  Vi promenerar sakta mellan de spektakulära byggnaderna som rymmer kulturella verksamheter, museer, en idrottsarena och Europas största akvarium, och kliver in i hjärtat av operahuset Palau de les Arts. Här får vi en guidad tur i salongen, bakom scenen och i de inre regionerna och får som avslutning vara med om en intim minikonsert. Bussen tar oss tillbaka till vårt hotell under kvällen.

 • Dag 4 Vindistrikt, exklusiv olivolja och rustik gastronomi

  Efter frukost åker vi buss västerut, mot Utiel-Requena, det största och mest betydande vindistriktet i Valenciaregionens inland. Efter en dryg timmes resa genom grönskande apelsinlundar och grönsaksodlingar når vi vår första anhalt på dagens gastronomiska utflykt. Insprängd mellan milsvida vinodlingar hittar vi fram till en liten, familjeägd ekologisk olivplantage med egen oljetillverkning där vi, mitt i årets olivskörd, får en rundvandring i olivlundarna och en inblick i framställningen av olivolja och bjuds på en provning av gårdens högkvalitativa produkter.
  Spanien är världens största producent av oliver och olivolja och i Valenciaregionen är det bara citrusodlingar som upptar större yta än olivodlingarna.

 • Men här, i området runt städerna Utiel och Requena, är det vinodlingar som dominerar, och distriktet är ett av de största i Spanien med 37 000 hektar odlingar, och hundratalet vinproducenter.
  Vi förflyttar oss till en av distriktets mest intressanta producenter med sin stiliserade och konstutskyckade bodega, där vi först avnjuter en lunch färgad av inlandets rustika gastronomi som skiljer sig från kustens fiskbaserade kök. Vi får en rundvandring och inblick i vinframställningens processer innan vi avslutar med en spännande vinprovning i elegant vinodlarmiljö. Åter på hotellet sen eftermiddag.

 • Dag 5 Betagande byar i bergskedjan Sierra de Mariola

  En dryg timmes bussresa söderut, i bergskedjan Sierra de Mariola, vilar en av de charmigaste och historiskt mest intressanta byarna i regionen på en klippa på 800 meters höjd. I trakten finns spår av såväl förhistoriska iberer, som romare, berber och morer, och namnet Bocairent finns dokumenterat från 1200-talet, under den muslimska eran. Den perioden var en av de mest välmående och den som har lämnat det största arvet i musik, byfester, gastronomi och andra traditioner.

 • Den första vyn upp över byn från landsvägen är betagande, och väl inne i den labyrintliknande stadskärnan slås man av skönheten i den oförstörda medeltida miljön som inbjuder till att bli utforskad i långsam takt. Här slingrar sig trånga kullerstensgränder fram och öppnar sig plötsligt mot små torg och öppna platser med ett virrvarr av små trappor, porlande, månghundraåriga fontäner och mängder av blomkrukor. Det är således ingen slump att en av Spaniens stora filmregissörer, den Oscarsbelönade Alejando Amenábar, just nu spelar in sin nästa storfilm om Don Quijotes skapare Miguel de Cervantes, här i byn.

 • En historisk sevärdhet är en samling grottor utgrävda i den närliggande bergsklippan som tros ha använts för att lagra spannmål under den moriska perioden, en annan är den säregna tjurfäktningsarenan i sten, som delvis är uthuggen ur själva berget.
  Grottor finns att se – och gå in i – här och var i byn, och är allmänt förekommande även inne i bostadshusen, där de än idag används som förvaring, skafferi, vinkällare med mera.
  Vi äter en lokalt färgad lunch och får också möjlighet att handla lokala produkter som likörer, konserverade delikatesser och textilier i någon av byns hantverksbutiker. Åter i Valencia med avslutningsmiddag.

 • Dag 6 Farväl till apelsinernas land

  Efter en frukost är det dags att lämna apelsinernas rike och återvända mot mörkan Nord via Frankfurt.  

Resans höjdpunkter

 • Spanienkännare Jens Frejrud och hans kunskaper om sitt älskade Spanien
 • Blandningen av inland och kustupplevelser
 • Gamla och nya Valencias arkitektur
 • Stadspromenader längs flodbädden i det nya Valencia
 • Smaker och dofter av det genuina Spaniens gastronomi

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 30/10
Pris Från 24 990 kr
Enkelrumstillägg 4750 kr

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Tidig avresa mot Valencia via Zürich - panorama tur och unch vid havet - incheckning - middag på promenadavstånd .
Dag 2. Promenad i den vackra gamla staden, Ciutat Vella, saluhallen, katedralen och Sidenbörsen mm - lunch - Moderna museet CAHH.
Dag 3. Fri förmiddag - tur till havet, El Palmar - l´Albufera  - paellalunch - Calatravas stad
Dag 4. Vin och oliver i Utiel-Requena-distriktet - vin- och olivoljeprovning med lunch.
Dag 5. Bergskedjan Sierra de Mariolas bildsköna by Bocairent - rustik lunch - avskedsmiddag
Dag 6. Hemresa

Boende

Boende på fyrstjärninga Hotel Dimar, mitt mellan gamla och nya Valencia

Resesätt Swiss Air/Lufthansa

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då förändringar kan ske. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

Resan innebär stundtals rejäla men långsamma promenader på ojämnt underlag, där det kan förekomma höga trottoarkanter och trappsteg. Vi reser även mycket i buss. Hela leder och en normal grundkondition borgar för en fin reseupplevelse.  

Boka din resa

2024-10-30 2024-11-04 24 990 kr Swiss Air/Lufthansa Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa