Översikt

Teknikhistorisk resa till Roslagen med Kaianders Sempler och Erik Mellgren

Följ med Kaianders och Erik till brukens, rysshärjningarnas och det industrihistoriska Roslagen. Här i rospiggarnas rike väntar den unika optiska telegrafen i Grisslehamn, tändkulefabriken Pythagoras i Norrtälje och Ytterby gruva där inte mindre än nio olika grundämnen upptäckts i de brutna mineralen. Omgivningarna runt den berömda Dannemora gruva, nu återigen nedlagd efter ett färskt upplivningsförsök samt besök på världens äldsta vallonsmedja i Österby bruk väntar liksom två fantastiska utomhusmuséer med gamla traktorer och lingrävare.

Våra initierade ciceroner Kaianders Sempler och Erik Mellgren, samt deras bekanta guidar och berättar under resans två dagar i Roslagen. Samling och avresa från Cityterminalen kl 08.30. Här möter buss och våra kunniga ciceroner upp för en kultur- och teknikhistorisk resa. Under första dagen startar vi med besök på Resarö och avslutar med Grisslehamn, där vi inkvarterar oss och njuter av en trerättersmiddag. Följande dag inleds med besök till Österbybruk och avslutas med besöket till Skyttorp utanför Uppsala innan vi på kvällen ca 20.00 åter är tillbaka i Stockholm efter fullmatade dagar.   

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Ytterby gruva - Pythagoras

  Samling och avfärd från Cityterminalen kl 08.30. Här möter buss och våra kunniga ciceroner  upp för en resa som utforskar känd och okänd industrihistoria. Vårt första stopp blir hos Erik på Resarö. Här ligger Ytterby gruva, vars tunga svarta sten blev startskottet på en gyllene era inom svensk kemi för 200 år sedan. Vi guidas i dagbrottet och ned i den underjordiska anläggningen så kläder efter utomhusväder är viktigt! Mineralbrytning i den lilla skärgårdsgruvan finns dokumenterad sedan 1756 men man antar att redan på 1600-talet fraktades de första lassen av kvarts iväg till Upplands glas- och järnbruk. Fältspat var en av gruvans stora tillgångar och därför kom den tidigt att ägas av Gustavsbergs och Rörstrands porslinsbruk. Men det är 1800-talet som skall bli gruvans verkliga historiska höjdpunkt då svenska forskare upptäcker 23 av de ca 92 stabila grundämnen som bildar det periodiska systemet. Gruvan lades ned 1933 och blev tjugo år senare ett av Försvarets drivmedelsförråd. 2015 öppnades gruvan efter omfattande sanering.

 • Vi färdas norrut till Roslagens huvudstad Norrtälje. Här längs kusten finns fler lämningar och minnen av de 300 år gamla rysshärjningarna då Peter den store sände tiotusentals soldater för att plundra och bränna längs den svenska kusten. Den 19 augusti 1719 ödelades hela Norrtälje på bara fyra timmar. Här besöker vi Pythagoras industrimuseum. En genuin fabriksmiljö från förra seklets början. Motorfabriken lämnades i stort sett helt orörd när den siste arbeten lämnade lokalerna på 60-talet. Här tillverkades olika verktygsmaskiner och i synnerhet tändkulemotorer. När vi kommer in möts vi av doften av järn och olja i en miljö där remtransmissionen i taket smattrar, svarvar och fräsar snurrar och tändkulemotorerna dunkar i fabrikshallen. Vår trevliga lunch med efterföljande kaffe serveras på hotellet Åtellet som ligger vackert vid ån. Vi befinner oss här mitt emellan det gamla Norrtelje och det nya moderna Norrtälje.

 • Skebobruk är Upplands äldsta järnbruk och stod sannolikt redan i drift på 1400-talet. Det bruk vi ser idag anlades 1622 av Heinrich Lemmens och ägdes av familjen Tott fram till 1733. Herrgården uppfördes av Jacob Grill på 1770-talet. Vi visas bruket av dess mycket kunniga lokalguide och påminns om att Skebo Bruk i sitt S hade ett av Sveriges, för att inte säga världens, första varumärken som garanterade stångjärnets kvalitet och hittar fler spännande särdrag.

 • Tecknaren och författaren Albert Engström hade ett av sina sommarhus och ateljéer utanför Grisslehamn - gården Augustberg är idag museum och hans ateljé ligger 500 meter därifrån på en klippa vid havet. Vi kommer att besöka ateljén för de som vill (vägen dit är inte handikappanpassad).

  Vi färdas norrut mot Ålands hav och Grisslehamn. Här finner vi en replika av en optisk telegraf som en gång var en del av ett viktigt övervakningssystem längs landets kuster. Efter Sveriges misslyckande att bemöta rysshärjningarna och oron för ett angrepp över Bottenhavet byggdes ett system med optiska telegrafer ut längs rikets kuster. 1796 byggdes en telegraf på en höjd i Grisslehamn och replikan står bara några hundra meter från den ursprungliga platsen.

   

 • Så länge det funnits ångbåtstrafik till Grisslehamn har här också funnits välbeställda herrskapsbor som med pick och pack flyttade från storstadens larm ut till friska havsbad, varm- och kallbadhus. Vi installerar oss därför på fyrstjärniga hotell Havsbaden i Grisslehamn, ett vackert spa-hotell,  som funnits på platsen sedan 1903, men som byggts om och till för att idag bestå av nyrenoverade och delvis nybyggda fastigheter återöppnade 2018. Vi äter trerättersmiddag och njuter av spa-faciliteterna för den som önskar.

 • Dag 2 Järnbruk & Maskinminnen

  Dagen inleds med en busstur genom ett brukshistoriskt landskap kring Österbybruks historiska ekskogar och bruksmiljöer runt Dannemora gruva. Här har man precis lagt ned en intressant nystart av gruvan. Vi får en guidning av vallonsmedjan, världens äldsta fungerande vallonsmedja från 1600-talet. Lunch intar vi på Wärdshuset Gammel Tammen i Österbybruk, inkl. smör, bröd, sallad, dryck och kaffe på maten.

 • Vårt besök på Tierps järnbruk omgärdas av aktuell ev coronaspridning och kan komma att ställas in med kort varsel. Tierps järngjuteri från 1894 är idag en toppmodern och effektiv anläggning med kompletta brunnsbetäckningar som främsta adelsmärke. Historiskt gjöt fabrikör Stenborg jordbruks- och skogsredskap med de patenterade fjäderharvarna som mest kända produkt. Vårt besök lär oss mer om dess historia och den senaste teknikens intåg.

 • I Björklinge ligger Viksta traktormuseum. Det måste vara en samklang i den urgamla sanna svenska jordbrukarsjälen som gör att så många hjärtan klappar för våra historiska traktorer. Här förevisas fler godbitar ur den 128 traktorer stora samlingen, såsom stiftelsens fina 1916 års Avance. Vi passar även på att ta en eftermiddagsfika.

 • Den pensionerade piloten Claes Nilssons stora intresse för maskiner har skapat en unik samling av 133 maskiner i Skyttorp utanför Uppsala. Samlingens godbitar omfattar lingrävare av svenska märken som Åkerman och Landsverk men även amerikanska dito, som en grusgrävare, en ånggrävare från 1916 och ett timmertåg med 80 år på nacken. 

  Mätta på intryck stiger vi på bussen som tar oss tillbaka till Stockholm dit vi ankommer ca kl. 20.00

Resans höjdpunkter

 • Våra ciceroner Erik Mellgrens och Kaianders Semplers kunskaper samt deras bekanta som guidar
 • Ytterby gruva på Resarö
 • Industrimuseet Pythagoras i Norrtälje
 • Besök till Skebo bruk - Upplands äldsta järnbruk
 • Den optiska telegrafen i Grisslehamn
 • Besöket i Albert Engströms ateljé i havsbandet
 • Inkvartering på Hotell Havsbaden i Grisslehamn

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 26/8
Pris Från 6 995 kr
Enkelrumstillägg 550 kr
I priset ingår
 • Busstransporter Stockholm - Grisslehamn - Stockholm
 • Visningar och entréer enligt program
 • En natt på fyrstjärniga Hotell Havsbaden i Grisselhamn, del i dubbelrum
 • En frukost
 • En eftermiddagsfika
 • Två luncher
 • En trerättersmiddag
 • Två ciceroner
 • Presentationer av lokala experter
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Resarö/Ytterby gruva - Norrtälje - Skebo bruk - Grisslehamn
Dag 2. Österbybruk - Tierp - Björklinge - Skyttorp - Stockholm

Boende

Hotell Havsbaden, Grisslehamn

Resesätt Buss
Resans karaktär


  

Deltagarantal

Min 15 personer och max 20 personer.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera om och försöka att förhindra smittspridning. En förutsättning för att få följa med på resorna är att du är frisk. Vår buss har 55 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

Våra privata guidningar genomförs i mångt och mycket utomhus och när vi rör oss i väldigt små historiska hus delar vi upp oss i mindre grupper. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Boka din resa

2021-08-26 2021-08-27 6 995 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa