Översikt

Advent i Marseille med SvD accent

Res med Frankrikeexpert Annette Larsson i behaglig provencalsk adventstid till Medelhavets pärla - Marseille. Om Provence är hela Medelhavsvärlden i koncentrat med historiska lämningar, underskön natur och god mat, så är nyskapande mondäna Marseille dess bultande hjärta. Följ med till medeltida byar, natursköna fjordar och prova den världsberömda Bandol-appellationen av viner. Följ med för provencalskt juliga smaker och dofter vid ett blånande hav.

För tio år sedan var Marseille en av Europas kulturhuvudstäder. Det blev den nyskapande vändpunkten för Frankrikes äldsta stad, magnifikt belägen i en havsbukt med berg på båda sidor och med dess Gamla hamn, Le Vieux Port, mitt i staden som dess hjärta. I Marseille bor vi ett stenkast från Gamla hamnen som med sina fiskebåtar och lustjakter utgör Marseilles vibrerande hjärta, med uteserveringar och myllrande folkliv på kajerna. Redan vid ankomsten slås man av stadens fantastiska läge vid den magnifika havsbukten. Under vår vistelse här väntar såväl egna strövtåg som guidade stadsrundturer och besök på ett av landets mest besökta museer, det spektakulära MUCEM vid hamnen.

Från Marseille utforskar vi dels kusten med sina dramatiska kalkstensmassiv, men också den gamla kultur- och konststaden Aix-en-Provence, med bland annat de miljöer där Cézanne verkade. En dag reser vi längs kusten på en lugn båtutflykt till de spektakulära små havsvikarna mellan Marseille och Cassis, det minifjordlandskap som kallas Les Calanques. Vi besöker även Bandol och i Aix-en Provence strosar vi i staden där Cézanne banade väg för kubismen under Mont Saint Victoires kända gestalt. Vi guidas av lokala engelsktalande licensierade guider och vår Frankrikeexpert Annette Larsson. Vi bor bekvämt på fyrstjärnigt hotell Mercure Hotel Canebière Vieux-Port helt nära Marseilles vibrerande hjärta – den gamla hamnen.

Reseprogram

 • Dag 1 Majestätiska Marseille

  Vi reser tidigt mot la Belle France och dess stjärna Marseille dit vi ankommer mitt på dagen. En smältdegel av kulturer har skapat en särskilt levande kultur med kryddstark mat, konst, färgstarka tyger och en trevlig jultradition. Vyerna över den vackert belägna staden för tankarna till de många teveserier som spelats in i staden med det magiska varma ljuset. Den senaste i raden är serien "Transatlantic", baserad på Julie Orringers bok "The flight portfolio" om journalisten Varian Frys arbete i Marseille för Emergency Rescue Committee, som räddade över 2.000 flyktingar, bland dem många framstående tänkare och konstnärer från utlämning till nazisterna av den franska marionettregimen i Vichy. Bland dem Max Ernst, Marc Chagall och André Breton.

 • En panoramatur från flygplatsen går delvis längs den älskade Cornichen, som slingrar sig några kilometer längs Marseilles Medelhavsstränder. Under det glada 20-talet var den en särskilt populär strandpromenad där stadens elit promenerade med vyer över eleganta stränder, fashionabla villor och vyn över de fyra Frioulöarna där den mest kända är If med det ruvande slottet Chateau d´If, berömd genom Alexander Dumas "Greven av Monte Cristo". I staden passerar vi den gamla hamnen, ser den ikoniska katedralen Notre Dame de la Garde på höjden och La Canebière, den trädprydda boulevarden som en gång var repslagarnas gata, Hampagatan, idag en shoppinggata prydd av eleganta byggnader från 1600-, och 1700-talet. Vi ankommer vårt hotell och under kvällen äter vi middag på vårt hotell

 • Dag 2 Julelegans i historiska kvarter

  Det är en speciell känsla att befinna sig i Medelhavsstaden Marseilles berömda och eleganta shoppingkvarter i adventstid. Fina boutiquer blandas med patisserier, gatukaféer, bokhandlare och skönhetsbutiker som säljer Marseilles berömda tvålar. Varje december hålls Marseilles julmarknad här med, de i Provence berömda och välgjorda, små julkrubbefiguriner, "les santons".
  Boulevard La Canabière anlades på 1600-talet på order av Solkungen, Ludvig XIV, och kom till slut att leda fram till den gamla hamnen. Här spatserade crème de la crème av societeten på 1800-talet och man byggde fashionabla etablissemang som Café Riche och Café Turc, stiliga butiker och varuhus samt lyxhotell.
  Efter börskraschen och oron under 1930-talet föll Marseille ned från sin piedestal och jet-set-resenärerna fann andra destinationer. Idag har allt putsats upp och nya företag etablerar sig längs med den anrika boulevarden.
  Vi gör en guidad stadsrundtur med engelsktalande guide och har utrymme för lunchpaus på egen hand.

 • Panier är Marseilles äldsta stadskvarter och föddes 600 f Kr när grekerna valde att placera en stad här. Paniers tre kullar är idag fyllda av små vindlande gränder, med kulturbyggnader, designers och färg- och fantasifulla väggmuraler. Vår guide tar oss ut på en promenad med anekdoter och historia ur 26 århundraden från Hôtel de la Ville till La Vielle Charité, 1600-talshärbärget för fattiga, hemlösa och obemedlade, som efter franska revolutionen användes som hospis för barn och äldre. Det var den Marseille-födde skulptören och arkitekten Pierre Puget som fick i uppdrag att bygga La Vielle Charité 1671 – 1704, uppförd i vit och rosa sten fraktad från La Couronne, norr om Marseille. Den kontroversielle och arrogante Pugets stil är barock, mannierism samt Napoleon III och hans mest kända verk är statyerna Milo från Cortona och Perseus och Andromeda som båda fraktades till Versailles. På 1940-talet uppmärksammade Le Corbusier att byggnaden förföll och tjugo år senare kunde man restaurera. Idag härbärgerar La Vielle Charité museer och organisationer inom de sköna konsterna, multikultur och humaniora.
  Vi avrundar dagen med en middag på vårt hotell.

 • Dag 3 Provence i ett nötskal – fjordar, antika vinmarker & konstens Aix

  Marseilles kuster är dramatiskt taggiga i starka färger, grön pinje, röd jord och chockerande blått hav. En av de mest vackra vyer man kan få är att resa med båt från Cassis till nationalparken Les Calanques. Under varma sommarmånader är det oerhört populärt, men nu ska vi njuta av en minikryss bland fjordarna runt Cassis under lågsäsong. Har vi vädrets makter med oss lyser decembersolen på det glittrande klarblå havet precis som på sommaren men utan de mängder av besökare som då tävlar om plats. Oavsett blir det en härlig tur i en exceptionell natur.

 • Du har sedan tid för en lunchpaus på egen hand i de svarta vinbärens stad. Därefter bär det iväg till en annan naturupplevelse, nämligen den uråldriga vinhanteringen i en av landets mest spännande vinappelationer - Bandol. Mitt i trehundra hektar naturlig landsbygd ligger den välrenommerade vingården Domaine de la Bégude. Vi visas, fascineras och smakar av deras verk.

 • De gamla grekerna i regionen odlade vin här runt 500 f Kr. I sina amforor förde de med sig civilisationen till dagens Frankrike i form av vinstockar och vin till sin nya koloni Terroeis. Under romartiden kallades platsen Torrentum. En del antal vingårdar innehåller rester av antika romerska villor där man funnit lerugnar för amforor och vinpressar med mera. Fynden gör att just vinodlingarna i den skyddade amfiteatern ovan Bandol tros vara de äldsta i landet. Redan på romartiden gjordes roséviner vilket antyder att alla trender går i cykler genom historien. Vinets goda hållbarhet under långa transporter där man tom menade att vinet blev bättre har bidragit till populariteten och vinerna från Massilia, dagens Marseille, blev vida kända över hela Romarriket, dess kolonier och sedermera längre bort som Kina och Latinamerika. Vinet användes därför gärna som ballast på fartyg. Bandol var hamnen varifrån druvorna skeppades ut och här växte även en stor tunnbindarindustri fram

 • Områdets 3.000 soltimmar per år och de skyddande omkringliggande bergsmassiven med pinjeskog, mandel- och olivlundar håller undan nordanvinden och dess låga temperaturer. Det skapar gynnsamma mikroklimat som bara blir bättre av havsbrisens lagom fuktnivåer och den snabbt upptorkande mistralvinden, som blåser snabb, torr och sval genom Rhônedalen, dämpas till väst-nordväst med lagom blåst. Därför är det bra förutsättningar för ekologisk framställan av vin här och de soldränkta druvorna gav inspiration till regionens barder som skaldade om "solsken på flaska". Jordmånen är lätt, kalkrik, väldränerad och mager och regionens verkliga karaktärsdruva är mourvèdre. Bandols appellation kräver 50 - 95% av mourvédre i röda viner. Det skapar viner med påtagliga tanniner och lagringsduglighet, där röda viner lagras längre efter fatlagringen på flaska och vars goda årgångar snarast kan jämföras med lagringsvänliga bordeauxviner.

 • Nu vänder vi norrut mot konstnärsstaden Aix-en-Provence som ligger vid foten av det märkligt formade Sainte Victoiremassivet. Här ligger natursköna bergsvägar genom det landskap som Cézanne älskade att måla. När man ser de märkliga klippformationerna förstår man Cézannes sätt att måla, till exempel hans dragning till geometriskt måleri. Vi promenerar även under månghundraåriga plataner på Aix-en-Provence trevliga huvudgata Cours Mirabeau och tar en paus på egen hand i den gamla stadsdelen med sin mycket italienskt influerade arkitektur.
  Uppfyllda av intryck under en lång dag vänder vi söderut för att summera våra intryck över Marseilles berömda fiskrätt Bouillabaisse på en av stadens klassiska restauranger nere vid Gamla Hamnen.

 • Dag 4 Vieux-Port & Mucem

  Ett av Marseilles moderna landmärken, sedan 2013, är museet designat av Rudy Ricciotti hos Roland Carta arkitektbyrå, den suggestiva stenkuben MUCEM, som satte Marseille på den moderna arkitekturens scen. Omgiven av gamla hamnbyggnader och Fort Saint-Jean ligger en svart byggnad, J4, insvept i spetsliknande betong med glasväggar, takterrass och en exteriör gångväg som sammanbinder den med fortet. Denna del av museet är hjärtat i verksamheten med både permanenta och temporära utställningar. Vi får veta mer om byggnaden och utställningarna under besöket.

 • Efter besöket på Mucem har du tid för lunch på egen hand.
  Därefter skall vi göra en djupdykning i historien i den gamla hamnen, Vieux Port. Livsnerven genom 2600 år och skälet till Medelhavsstaden Marseilles långa historia och rika kultur.
  Till kvällen samlas vi för en avskedsmiddag på hotellet.

 • Dag 5 Egna promenader - hemresa

  Du har stora delar av dagen till förfogande för besök på egen hand. La Canebières affärsliv är mycket spännande med både välkända varumärken som privatägda boutiquer. I västra delen av boulevarden nära Vieux Port och ned vidare på rue de Rome och rue Paradis finns många fina klädes och accessoarbutiker. Från slutet av 1500-talet togs färgstarka bomullstyger från Indien in till Marseilles hamn och då utvecklades de färgstarka tygmönster som erövrade Frankrike. Dessa tvättäkta tyger av hög kvalitet importerades först men började sedan tillverkas i Provence för att exporteras vidare till andra regioner och blev således kända som provencalska tyger.

 • Anrika Souleiado är ett sådant företag som började sin verksamhet i slutet av 1500-talet, men 250 år senare fanns 15 olika fabriker bara i Marseille. När du promenerar uppför gatan blir utbudet annorlunda och butiker blandas med kaféer och konditorier, så glöm för all del inte att smaka en typisk Marseille-kaka, en navettes, i form av en båt och smaksatt med apelsinblom.
  Under eftermiddagen är det dags att säga farväl till en berörande stad för flygresa hem till Sverige via Paris.

   

Resans höjdpunkter

 • En stad i provencalsk julskrud
 • Turerna i närområdet
 • Promenader i staden och MUCEM vid hamnen

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 7/12
Pris Från 26 990 kr
Enkelrumstillägg 3 550 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Marseille via Amsterdam/Paris, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt hotell del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • En lunch
 • Fyra middagar
 • En vinprovning
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande lokala expertguider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resesätt KLM/Air France
Klimat

Marseille har ett behagligt klimat året runt. Sen höst i oktober och november faller mest nederbörd i genomsnitt. I medeltal har december månad som högst dagstemperatur på 11 - 12 grader och som lägst på dygnet runt 5 - 6 grader i medeltal, sett över många år.   

Resans karaktär

Resan innebär promenader i långsamt tempo med höjdskillnader och trappor samt varierande typer av underlag. En normal grundkondition och hela leder borgar för en fin upplevelse. Eftersom vi rör oss mycket utomhus under lågsäsong så är det viktigt att ha med kläder efter väder - lager på lagerprincipen, tåliga och bekväma promenadskor samt ett bra regnskydd rekommenderas för bästa utomhusupplevelse i alla väder. 

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Boka din resa

2023-12-07 2023-12-11 26 990 kr KLM/Air France Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa