Översikt

Apulien - Italiens häl och klack

Följ med kunnige konsthistoriker Lars Sjöberg för att uppleva Apulien. Italiens mest exotiska landsdel; den vita färgen, de många kulturerna med blandning av arabiskt, grekiskt och italienskt. Apulien bjuder på speciella naturupplevelser och byggnadskonst från storgrekisk tid till renässans, med höjdpunkter som Trani, Castel del Monte, Lecce, Barletta och Alberobello. Den vita färgen, odlingslandskapet och blandningen av arabiskt, grekiskt, spanskt och italienskt är mycket av själen i Apulien.

Något som verkligen står ut är de små, ofta runda, "trullihusen" i vitt med grått konformat stentak. Detta odlingslandskap ger också en genuin ursprungskänsla. Under medeltiden skrev Dante i sin Divina Commedia om regionens ”lyckosamma jordar”. Apulien har landets bästa produktion av olivolja och spannmål till pasta. Oliver och vindruvor odlas på de stora slätterna och köket är ett överflöd av skörd från hav och land. Vi bor på väl utvalda hotell och ägnar omsorg både åt själ och lekamen då vi kopplar av med god lokal mat och dryck i speciella miljöer. 


Våra omtyckta ciceroner är kons
thistoriker Lars Sjöberg, författare till ett flertal böcker om byggnadskonst samt vår omtyckta lokala ciceron John Werich bosatt i Italien. 

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm- Bari - Polignano a Mare

  Ankomst till Baris flygplats där våra ciceroner Lars Sjöberg och John Werich möter upp. Vi reser till Sankt Nicolausbasilikan, som ligger nära havet den vackra gamla stadsdelen. Den byggdes vid slutet 1000-talet av södra Italiens nya härskare normanderna och är den första romanska kyrkan med klart inflytande av medeltida norditalienska mästare. Vi har tid att strosa och inta lunch på egen hand. Innan vi lämnar Bari besöker vi det storslagna Hohenstaufiska borgen, uppförd av normanderna.

  Vi fortsätter sedan till den charmiga lilla staden Polignano a Mare och vårt fina fyrstjärniga hotell Covo dei Saraceni vid havet, där vi stannar i tre nätter. Polignano ligger på en brant klippa med grottor ovan det Adriatiska havets turkosa böljor. Stadens historia är sedan bronsålder och här låg den grekiska staden Neapolis på 400-talet före Kr. Efter incheckning väntar en gemensam middag i hotellets matsal.

 • Dag 2 Barockpärlan Lecce - freskernas Galatina

  Undersköna Lecce har minnen från antik tid, något som syns tydligt i dess stadskärna. Men det är den imposanta och homogena arkitekturen från 1600-talet, barocco leccese, som gör att staden är något utöver det vanliga. Den har kallats Söderns Rom och Barockens Florens. I kvarter efter kvarter finner man intrikat utmejslade dekorationer som på kyrkorna Santa Croce och Santa Maria di Constantinopolis fasader – den ena mer märklig än den andra. Sparriskolonner, vattensprutande demoner, keruber och lidande munkar – markisen av Grimaldi beskrev staden som byggd av en galen byggherre, riden av maran. Den mäktiga katedralen byggdes av landets då mest firade arkitekt Zimbalo kring år 1680. Efter en gemensam lunch i Lecce beger vi oss åter mot Polignano.

 • På vägen gör vi ett stopp i staden Galatina, med en vacker historisk kärna, för att beundra basilikan, tillägnad Santa Caterina d´Alessandria, med fantastiska freskmålerier från 13- och 1400-talen. Vi gör en kort promenad i den gamla stadsdelen innan vi återvänder till Polignano med kvällen till eget förfogande.   

 • Dag 3 Det gröna guldet - vitskimrande Alberobello

  Något som verkligen står ut som unikt för södra Italien är de små, ofta runda, husen i vitt med grå konformade stentak. Ett sådant hus kallas trullo.
  Nu väntar en medeltida oljekvarn i trullistil, belägen på landsbygden nedanför den vita staden Ostuni. Stadens vita fasader i ett arabiskt gytter av hus på en höjd, det urgamla odlingslandskapet och blandningen av kulturer blir just som mest njutbar på håll, som en apulisk tavla. Vår olivodlare introducerar oss till det gröna guldet och processen att göra olja under historien. Som avslutning bjuds vi att smaka.

 • Vi fortsätter till Alberobello, där lunch och ett världsarv bjuds. Den fascinerande staden Alberobello ligger på högplatån Le Murge och är huvudstad i "trulliland". Arkitekturen är unik och det finns endast ett tusental trullibyggnader inom ett mycket begränsat område. De koniska taken utstrålar en mystik som förstärks av de magiska symboler och astrologiska inskriptioner som många av dem har målats med. De två stadsdelarna i den gamla staden i Alberobello är nationalmonument och uppfört på Unescos världsarvslista. Vi gör en guidad promenad med besök i "il Trullo Sovrano" den enda tvåvåningstrullon. Återkomst till Polignano a Mare för egen tid.

 • Dag 4 Världsarvet Matera - Massería - Trani vid havet

  Dagen inleds i stor stil med färd till och en rundvandring i ett av Unescos världsarv, Materas Sassi Caveosi, den gamla grottstaden belägen i en brant ravin nedanför stadens bebyggelse. I flera kvarter längs brådstupet ligger ett gytter av fyrkantiga hus i kalksten, en del byggda utanpå de ursprungliga grottorna. De bebodda kvarteren i Sassi kunde närmast liknas vid tredje världens slum på 50-talet och vissa kvarter beskrevs som ett Dantes inferno i Carlo Levi´s roman ”Kristus stannade i Eboli”. Idag är Sassi ett trendigt bostadskvarter, omtyckt av kulturetablissemanget. Det unika sättet att gräva ut bostäder och kyrkor i tuffstenen är fascinerande och vi kan beundra bysantinska fresker i en del av grottkyrkorna.
  I år är Matera en av Europas kulturhuvudstäder.
  Vi har fri tid att på egen hand njuta av Matera innan vi skall förflytta oss mot Trani för två nätters boende här.

 • Dessförinnan beger vi oss till vår fina 1600-tals Masseria, skönt omgiven av mandelträd och gamla olivträd där vi skall äta en njutningsfull, tidig middag baserad på närodlade grödor i en charmerande historisk miljö. Masseríorna är de typiska apuliska gårdarna. Genom århundradena skyddade befolkningen sina djur och sin egendom från kustens pirater genom att omgärda sin bondgård med murar och de mest massiva har torn, närmast som mindre fort helt enkelt. Innanför murarna finns bostad till ägarna, de som arbetar på gården och ekonomi-byggnader. De flesta är byggda från 1500-talet och framåt. Flykten från landsbygden har gjort att många gårdar ligger övergivna och i ruiner, men idag är en hel del restaurerade och idkar jordbruks- och besöksverksamhet.

 • När vi anländer till den fina lilla venetianska hamnstaden Trani, installerar vi oss för de avslutande två nätterna i ett renoverat kloster, San Paolo al Convento, alldeles nere vid havet.

 • Dag 5 Världsarvet Castel del Monte - historiska Barletta - Trani

  Det mytomspunna slottet Castel del Monte är ett imponerande världsarv. En kompakt, oktagonal borg som med milsvida vyer tronar över hav, oliver och cypresslundar. Kejsar Fredrik II lät uppföra 200 borgar i Syditalien varav Castel del Monte är från första hälften av 1200-talet. Denna den märkligaste av borgar är möjligen en symbol över hans politiska och kulturella roll och anses av konstkännare som ett unikt mästerverk.

   

 • Vi gör en kort utflykt i den vackra staden Barletta med en stadsrundtur. Barlettas anor går tillbaka till 500 talet före Kr som feniciska Baal-El där man tror att vin kultiverades för första gången i Italien och under romartiden blomstrade området en bit från Barletta, Cannae. År 216 före Kr blev staden del i det stora slaget mellan kartagernas Hannibal och romarna. Den berömda fyra meter höga bronsstatyn "Kolossen från Barletta", från senromersk tid, finns här. När vi återvänder till Trani har vi resterande del av eftermiddagen till eget förfogande innan vi samlas för en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 6 Trani och dess katedral - Bari - Sverige

  Dagen inleds med en vacker promenad i Trani under ledning av Lars, i en vackert restaurerad gammal stad. Vi besöker den skönaste av katedraler som höjer sig majestätiskt vid havet. Den magnifika portalen mot den schaufiska borgen och de tre absiderna mot hamnen imponerar. Här låg den första boplatsen i Trani och kyrkan är byggd ovanpå två tidigare kyrkor. Efter lunch på egen hand väntar avresa mot Bari och vår flygning hem till kalla Nord via Tyskland.

Resans höjdpunkter

 • Världsarven Matera och Castel del Monte, Alberobellos trulliarkitektur
 • Städerna vid havet - Barletta, Bari, Trani & Polignano a Mare
 • Galatinas kulturskatter

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Pris Från 19 950 kr
Enkelrumstillägg 3 290 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Bari via Tyskland t/r inkl. flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fem nätter på fyrstjärniga karaktärsstarka hotell, del i dubbelrum
 • Fem bufféfrukostar
 • Två luncher med vin/mineralvatten, espresso
 • Tre middagar, vin/ mineralvatten, espresso
 • En olivoljeprovning
 • Svensktalande ciceron och lokalciceron
 • Dricks till busschaufförer, hotellpersonal och restauranger i programmet
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg. 

Resplan

Dag 1. Sverige - Bari - Polignano a Mare
Dag 2. Barockpärlan Lecce - elefantfreskernas Galatina
Dag 3. Det gröna guldet - Alberobello 
Dag 4. Världsarvet Matera - Massería - Trani vid havet
Dag 5. Världsarvet Castel del Monte - Barletta
Dag 6. Trani och dess kateedral - Bari - Sverige

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Resan kräver hela leder och normal kondition för en fin reseupplevelse. Här förekommer ojämn stenläggning, höga trottoarkanter, trappsteg och längre perioder med stå och gå.