Översikt

Vetenskapståget till Cern och Genève

Följ med partikelfysikern Sara Strandberg och vetenskapsjournalisten Anna Davour på en resa in bland vår materias minsta beståndsdelar, in bland kvarkar, leptoner och de andra elementarpartiklar som bär upp naturens elementära krafter. Vår resa in i den fascinerande partikelfysiken går med tåg till Genève och Cern, världens största laboratorium för partikelfysik. Large Hadron Collider – världens största partikelaccelerator - finns här, bland annat. Cerns betydelse för den moderna vetenskapen kan inte nog betonas. Det var här som The World Wide Web utvecklades. Flera forskare vid Cern har under åren tilldelats Nobelpris i fysik. Under tre dagar utforskar vi staden i allmänhet samt Cern och dess anläggningar i synnerhet.

Resan till Cern är således ett fint tillfälle att få se det internationella nätverkscentrumet Génève. Belägen precis vid den franska gränsen är detta Schweiz andra stad, men ändå behagligt liten med ca 200 000 invånare. Genève har en internationell profil som överträffar de flesta. Ingenstans finns väl så många välkända och namnkunniga organisationer som just här: FN:s europeiska högkvarter, FN:s flyktingkommissariat UNHCR, Världshälsoorganisationen WHO, Internationella arbetsorganisationen ILO, Världshandelsorganisationen WTO, Meteorologiska världsorganisationen WMO, Europeiska radio och TV-unionen EBU, Röda korset och Röda halvmånen. Här finns också säten för en lång rad av miljö- och biståndsorganisationer. Det är mycket lätt att orientera sig och här finns ett stort utbud av hotell, restauranger och shopping. Vi rör oss i staden till fots och med allmänna kommunikationsmedel. 

Viktigast för vårt besök är förstås Cern (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), den europeiska organisationen för kärnforskning. Cern är det ledande laboratoriet i världen för högenergifysik och världens största laboratorium för forskning inom partikelfysik. Organisationen Cern har 23 länder som medlemmar. Den forskning som bedrivs sker i första hand inom elementarpartikelfysik, men forskning inom fundamental fysik i angränsande områden bedrivs också. Cern sysselsätter drygt 2 500 personer. Mer än 10 000 gästforskare från över 113 länder, och mer än hälften av världens partikelfysiker deltar i forskning vid Cern. Mer än 600 forskningsinstitut och universitet runt om i världen använder Cern i sin forskning.

Resan går med dagtåg via Hamburg och vid ankomst till Genève rullar vi väskorna själva från järnvägsstationen till vårt hotell. Bekvämt boende på mellanklasshotell Kipling i centrala Genève samt första och sista natten på mellanklasshotell Novum Style i Hamburg på gångavstånd från järnvägsstationen. Under resan fascineras vi av vetenskapen, samt av de goda samtalen. Samtal som vi har flera tillfällen att hålla i samband med att vi njuter av den goda schweiziska mate. Våra kunniga ciceroner är Sara Strandberg och Anna Davour, representant för tidningen Forskning & Framsteg

Reseprogram

 • Dag 1 Tåg Stockholm - Hamburg

  Vår vetenskapsresa avgår med tåg från Stockholms Central på morgonen. Vi byter tåg i Köpenhamn och är framme vid Hauptbahnhof i Hamburg på eftermiddagen. Vi övernattar en natt på hotell Novum Style i Hamburg. Hotellet ligger inom gångavstånd från järnvägsstationen, vilket är smidigt, då vi måste ta hand om bagaget själva.

 • Dag 2 Tåg Hamburg - Genève

  Efter frukost på hotellet åker vi vidare med tåg rakt genom Tyskland via Frankfurt-am-Main. Vi är framme på Genèves centralstation på kvällen och rullar våra väskor ca tio minuter för att checka in på hotell Kipling för fyra nätter. Välkomstmiddag i närheten av hotellet.

 • Dag 3 Med Sara på Cern

  Dagen ägnas i sin helhet åt studiebesök på Cern under Sara Strandbergs initierade ledning. Sara Strandberg är docent i elementarpartikelfysik och disputerade 2007 vid Stockholms universitet inom experimentell acceleratorbaserad partikelfysik. Hon har forskat vid Tevatronacceleratorn på Fermilab utanför Chicago. Sara belönades 2018 med Göran Gustafsson-priset av Kungliga Vetenskapsakademin ”för sin experimentella forskning om Supersymmetri och dess potentiella roll för den Mörka materian.” Idag har hon en viktig roll inom Atlasexperimentet vid Cern, där hon forskar om supersymmetri. I intervjuer har Sara berättat att det var tillvarons stora frågor och fascination inför det totalt okända som drog henne till partikelfysiken: Hur kom universum till? Varför ser världen ut om den gör? Och vad händer egentligen om man ramlar ner i ett svart hål? 

  Under två dagar får vi tillstånd att göra studiebesök på Saras arbetsplats hos ATLAS (ett av experimenten vid LHC – Large Hadron Collider - partikelaccelerator), WD18 (LHC:s magneter) och AD (Antiproton Decelarator - Antimateria). Inför besöken delas grupperna i mindre delar för att göra besöken omlott med engelsktalande guide. Gemensam middag 

 • Dag 4 Genève bortom partikelfysiken

  Under dagen ser vi Genève bortom partikelfysiken. Under en stadspromenad genom Genève pittoreska gamla kvarter och stadens centrum upplever vi staden tillsammans med en engelsktalande licensierad stadsguide.

  Från den gotiska St Pierrekatedralen, känd för att ha huserat kalvinismens grundare Jean Calvin, går vi till reformationsmuren, minnesmonumentet över den protestantiska reformationen samt till Hotel de Ville (Stadshuset) och Internationella Röda Korsets första kontor. Vi promenerar vidare genom de eleganta patriciska (högrestånds-) kvarteren till Genèves kulturella och konstnärliga hjärta kring Place Neuve, därefter till dagens eleganta kommersiella distrikt och L'Horloge Fleurie (Blomsterklockan), som celebrerar Schweiz berömda klocktillverkning, och slutligen till strandpromenaden vid Génève-sjön. Här fascineras vi av världens högsta och kraftfullaste vattenfontän Jet d’Eau – den 140 m höga fontän som är Génèves främsta landmärke och som ligger där Genèvesjön flyter ut i Rhône.

  Vi håller kvar det naturvetenskapliga temat och besöker det vetenskapshistoriska museet - Musée d’Histoire des Sciences. Tillfälle också att besöka Internationella Röda korsets berömda museum.

  För att se en annan sida av Genève kan den som önskar sedan på egen hand ta sig till Carouge strax över floden l’Arve. Carouge kallas ibland för Genèves ”Lilla Italien” eller Genèves ”Greenwich Village”. Här finns gott om restauranger, boutiquer, kaféer och är ett populärt område att bege sig till efter mörkrets inbrott för att uppleva lite kvälls- och nattliv à la Genève. Kvällen är till eget förfogande.

 • Dag 5 Mer Cern

  Under dagen fortsätter vi att upptäcka partikelfysikens Cern tillsammans med Sara Strandberg på samma vis som redovisats under dag 3. Gemensam avskedsmiddag på traditionellt schweiziskt vis nära hotellet.

 • Dag 6 Tåg Genève - Hamburg

  På morgonen anträder vi hemresan till Sverige. Först med tåg från Genève till Hamburg dit vi ankommer på kvällen. I Hamburg övernattar vi på samma hotell som vid utresan.

 • Dag 7. Tåg Hamburg - Köpenhamn

  Efter frukost promenerar vi med vårt bagage tillbaka till tågstationen för att färdas hem till Stockholm via Köpenhamn från Hamburg. Hemkomst sen kväll.

Resans höjdpunkter

 • Partikelfysikern Sara Strandbergs initierade kunskaper om svarta hål, supersymmetri och kvarkar och andra partiklar, samt hennes erfarenhet av forskning vid Cern.
 • Studiebesöken vid Cern - världens största partikelfysiklaboratorium.
 • Kosmopolitiska staden Genève.

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 16/5
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 6.590 kr
I priset ingår
 • Tåg Stockholm – Génève, via Frankfurt och Hamburg t/r
 • Platsbiljetter ombord
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • En + en natt på mellanklasshotell i Hamburg, del i dubbelrum
 • Fyra nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell i Génève
 • Sex frukostar/picknickfrukostar
 • Tre middagar
 • Hotellskatt i Génève
 • Svensktalande vetenskapsciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Tåg Stockholm - Hamburg, en natt på hotell i Hamburg.
Dag 2. Morgontåg till Genève via Zurich, fyra nätter på hotell i Genève.
Dag 3 - 5. Stadsrundturer i Genève och studiebesök på Cern, i mindre grupper.
Dag 6. Morgontåg från Genève till Hamburg via Zurich, en natt på hotell i Hamburg.
Dag 7. Morgontåg från Hamburg till Stockholm.

Boende

Mellanklasshotell i Hamburg och Genève.

Resesätt Tåg
Valuta

Schweiziska franc CHF

Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans stadspromenader, promenader med väska till och från tågstationer och visningar. Du ansvarar själv för att kunna lyfta din väska ombord på tågen. 

Deltagarantal

15 - 25

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Bra att veta

I Genéve sker förflyttningar och transporter med allmänna transportmedel. 

Boende

 • Novum Style Hotel, Hamburg

  Novum Style Hotel är ett 3-stjärnigt designhotell som ligger tio minuters promenad från Hamburgs järnvägsstation. Hotellet har gratis wifi och en bar. Till hemsidan. 

 • Hotel Kipling, Genève

  Hotellet ligger centralt i Genève, nära järnvägsstationen, men på en lugn gata. Hotellet har restaurang, gym, business center och gratis wifi. Rummen har luftkonditionering, minibar, tv samt te- och kaffekokare. Boende på hotell i Genève får ett kort som ger gratis åkning med Genèves lokaltrafik. Till hemsidan.  

Inspiration

Boka din resa

2020-05-16 2020-05-22 18 990 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa