Översikt

Gods & Gårdar till Toscanas villor & Gömda trädgårdar

Nu har vi nöjet att presentera en unik resa till det dolda Toscana. Vi får exklusivt tillträde till några av de vackraste privata trädgårdarna och villorna i ett förtrollande skönt landskap. Vår ciceron är Toscanabon John Werich!

VÄLKOMMEN att resa med oss och upptäcka Toscana på ett unikt vis. Vår ciceron är Gods & Gårdars mångårige medarbetare, John Werich, som guidar oss runt i sina hemtrakter i centrala Toscana. Vi färdas tillsammans i ett sagolikt landskap där vi möts av skönhet, entusiasm och gästfrihet bakom normalt sett stängda dörrar. Höjdpunkterna är många – från de exklusiva besöken i privata hem och palats till de sköna, inspirerande trädgårdarna. Njut av toskansk kultur, genuin mat, gott vin och trevligt sällskap.

Vi sover tre nätter i medeltidsborgen Castello di Gargonza som ägs av adelsfamiljen Gucciardini Corsi Salviati sedan århundraden. Borgen har varsamt renoverats till ett charmigt hotell inrett med antika möbler. Därefter reser vi vidare mot Florens, där vi tar in på fina hotellet Loggiato dei Serviti, vid ett av stadens renässanstorg. 
Vår svensktalande ciceron är uppskattade John Werich, bosatt i Italien sedan över tio år, välkänd skribent och fotograf i Gods & Gårdar, samt en representant för Gods & Gårdar.

Reseprogram

 • Dag 1 Mot njutningarnas Toscana

  Vår ciceron möter upp med privat buss på Roms flygplats och vi styr kosan norrut mot Toscana. Favoriten Castello di Gargonza blir vår bas för inledningen av vistelsen, en medeltida borg och by som varsamt gjorts om till elegant hotell i natursköna omgivningar. Medeltidsborgen Castello di Gargonza ägs av adelsfamiljen Gucciardini Corsi Salviati sedan århundraden. Borgen har varsamt renoverats om till ett charmigt hotell med rum i vackra toskanska färger inredda med antika möbler. Ägaren och hans personal tar hand om oss på ett mycket trevligt vis.
  Här njuter vi av en drink och en fin fyrarättersmiddag.

 • Dag 2 Södra Toscanas skönhet

  På vindlande vägar förbi betesmark, vinklädda kullar och träddungar kommer vi ut på en grusväg som leder oss till södra Toscanas le Crete Senesi och den förtrollade spindelvävsskogen, "il bosco della ragnaia. Här i ekskogen och den solbelysta sluttningen har den amerikanske landskapsmålaren Sheppard Craige arbetat sedan 1995. Vi strosar under solens ljus som silar genom ekbladen, förbi mjukt rinnande fontäner, förbi geometriska former, tankeväckande visdomsord och kontemplativa gläntor med skulpturer. En suggestiv och tankeväckande trädgårdspark där vi upplever skaparens konstverk i en mycket speciell och meditativ atmosfär.

 • Ett njutbart sätt att inleda vår vistelse. Liksom när vi fortsätter till välrenommerade Fattoria del Colle, en av områdets mest kända vingårdar som drivs av den starka kvinnan Donatella Cinelli Colombini och i vinproduktionen arbetar endast kvinnor. Vi får ett privat besök guidat av dottern Violante i villan, följt av en provsmakning av deras kända Brunelloviner och sedan en härlig lunch i deras restaurang med råvaror från gården.
  Vid återkomst till Castello di Gargonza bänkar vi oss med en drink för en klassisk konsert framförd i det lilla medeltida kapellet som tillhör borghotellet. Därefter äter vi en gemensam middag.

 • Dag 3 Iris Origos ikoniska La Foce – Montepulciano - magnifika Villa Trecci

  Vi besöker den vackra renässansträdgården La Foce som skapats av den kända engelska trädgårdsarkitekten Russel Page för författarinnan Iris Origo. La Foce är en av Toscanas allra vackraste och mest inspirerande trädgårdar och runt huset, från Medicifamiljens tidsepok, ligger strama renässansparterrer och underbara promenadgångar med blommor och pergola. Paret Origo, som ägde trädgården mellan 1924 och andra världskrigets utbrott, renoverade och förskönade trädgården. Var och en av de tre terrasserna har planteringar som ska ge blomning från vår till höst. Men det kanske är hur vackert trädgården ramas in av det omkringliggande landskapet som har gjort den så ikonisk, utsiktspunkten över dal och kullar är den mest kända av alla toskanska utsikter. La Foce ger oss verkligen en estetisk upplevelse för själen.

 • Den lilla senrenässansstaden Montepulciano har under århundraden varit klämd mellan två maktsfärer, på grund av sitt läge mellan Siena och Florens. På kullarna nedanför staden görs det utmärkta vinet Vino Nobile di Montepulciano som av många anses som minst lika bra som brunellovinerna men till lägre kostnad och Toscanas okända vinskatt. Den vackra staden i varmrosa tegelbyggnader, bjuder in till härliga promenader på egen hand i vackra gränder, du kan besöka vinproducenter eller ta en kaffe i något av stadens alla charmiga kaféer.

 • Dagen avrundas med ett besök på den imponerande privata trädgården Villa Trecci. En parkliknande trädgårdsskapelse med många sensommarblommande annueller, vintergrönska och gräs som böljar bland olivträd med perenner och trivsamma sittplatser runt en damm.
  På kvällen väntar en fin middag på hotellet.

 • Dag 4 Hemma hos John – oliver, rosor och Florens

  Idag lämnar vi fina Gargonza för att resa mot Florens. På förmiddagen besöker vi vår guide John Werichs olivoljegård som producerar en grön, härlig olivolja och där skörden väntar senare under hösten. Vi får höra om hur det är att driva en högkvalitativ olivgård bland kräsna italienare, visas runt på hans gård och njuta av den fina nyanlagda rosenträdgården som passar perfekt för en förmiddagsfika.

 • Vi reser vidare till familjens privata palats Palazzo Tiglio, beläget i det historiska samhället San Pancrazio, i hjärtat av den bergiga toskanska landsbygden. San Pancrazio ligger med vida vyer över skogar och kullar, bevakandes passet mellan dalgångarna Arno och Chiana, längs den urgamla pilgrimsleden till Rom. Palazzo Tiglio är ett välbevarat 1700-tals adelshem med tre byggnader, vars grunder stammar från medeltiden. Ett utsökt exempel på hur de mindre bemedlade adelsmännen levde och verkade i Toscana under 1600- och 1700-talen.
  Här avnjuter vi en trevlig trerätterslunch med ackompanjerande viner och får kaffe i cantinan.

 • När vi ankommer Toscanas renässanssmycke Florens installerar vi oss för två nätter på fina Loggiato dei Serviti, centralt och vackert beläget vid ett av stadens renässanstorg, Santissima Annunziata, något hundratal meter från stadens katedral, Il Duomo. Inför kvällen, som spenderas på egen hand i den ljuva staden, serveras vi en drink i orangeriet på 1400-talspalatset Palazzo Budini Gattai, ett av stadens största privatpalats, beläget i direkt anslutning till hotellet. Palatset är ett av Florens elegantaste privatpalats och har tillhört flera av Florens mest illustra familjer.

 • Dag 5 Stadspromenader, Uffizierna och ett av stadens finaste privatpalats

  Förmiddagen spenderas till fots med vår duktiga svensktalande stadsguide för att upptäcka Florens kända och okända platser. Givetvis gör vi ett besök på konstmuseet Uffizierna. Från början familjen Medicis palats ämnat för stadsförvaltningen men som sedermera omvandlades till ett av världens absolut förnämsta konstmuseum med Botticellis "Våren" och "Venus födelse", Tizians "Venus från Urbino", Rafaels porträtt av den fete Medici-påven Leo X för att bara nämna några. Lunch på egen hand under dagen.
  Tack vare Johns personliga kontakter får vi besöka ett av Florens finaste privatpalats Cappone alle Rovinate.
  Vår trevliga avskedsmiddag serveras på en elegant Bistecca restaurant nära vårt hotell.

 • Dag 6 Florens - hemresa

  Med bagaget i bussen väntar ännu en upplevelse i staden. Vi färdas upp till kullarna ovan Florens och där får vi möjlighet att besöka det magnifika palatsvillan Villa di Maiano. Den finaste av alla privata villor som fortfarande är ett hem med en magnifik italiensk trädgård och unika miljöer. Vi får en personligt guidad visning av familjen. I salarna spelades storfilmen "Ett rum med utsikt" in. Efter lunch samt tid på egen hand styr vi kosan mot flygplatsen i Florens för hemresan via Tyskland.

Resans höjdpunkter

 • De privata palats som vi får tillgång till genom John Werich kontakter
 • Fina måltider i gott sällskap av likasinnade samt boendet på toppen av en kulle i det toskanska landskapet
 • Besöken hos högkvalitativa vinodlare och inspirerande trädgårdar.
 • Florens med Uffizierna och den privata villan där storfilmen "A room with a view" spelades in.

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 3/10
Pris Från 28 990 kr
Specialpris 27 990 kr för prenumeranter på Gods & Gårdar.
Enkelrumstillägg 2390 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Rom/Florens - Stockholm, via Tyskland
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter på fyrstjärniga historiska hotell, del i dubbelrum
 • Fem bufféfrukostar
 • En vinprovning
 • Två drinkar
 • Två luncher med vin/mineralvatten/espresso
 • Fyra middagar med vin/mineralvatten och espresso
 • Svensktalande ciceron och svensktalande licensierad guide
 • Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger inom programmet
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst Rom. Resa till Toscana. Incheckning på hotell. Välkomstmiddag.
Dag 2. Bosco della Ragnaia. Fattoria del Colles viner. Privat konsert. Middag
Dag 3. Renässansträdgården La Foce - Montepulciano - Villa Trecci. Middag.
Dag 4. John Werich olivgård - Palazzo Tiglio - Florens - Palazzo Budini Gattai.  
Dag 5. Uffizierna - Palazzo Cappone alle Rovinate - Middag
Dag 6. Villa di Maiano - Florens - hemresa.

Boende

Vi bor tre nätter i den eleganta medeltidsborgen Castello di Gargonza, i Arezzoprovinsen, som ägs av adelsfamiljen Gucciardini Corsi Salviati sedan århundraden. Borgen har varsamt renoverats om till ett charmigt hotell med rum i vackra toskanska färger inredda med antika möbler.
Nästföljande två nätter boende på fyrstjärniga hotell Loggiato dei Serviti, centralt i Florens. 

Resesätt Lufthansa
Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och hela leder för bästa upplevelse, med rundvandringar på utgrävningsområden med ojämnt underlag samt trappor och kullerstensgator.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, normalt är det 40 dagar före avresan.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Bra att veta

Hela leder och en normal grundkondition borgar för en fin upplevelse med promenader på ojämnt underlag med gräs, grus, trappsteg och kullerstensgator.

Boende

 • Castello di Gargonza **** Gargonza, Arezzo

  Den eleganta medeltidsborgen Castello di Gargonza, i Arezzoprovinsen, som ägs av adelsfamiljen Gucciardini Corsi Salviati sedan århundraden har varsamt renoverats om till ett charmigt hotell med rum i vackra toskanska färger inredda med antika möbler. Terrakottagolv och takbjälkar är i original och är några av de detaljer i den ursprungliga inredningen i Gargonzas lägenheter och rum. Boendenheterna ligger utspridda i byn. Denna medeltida egendom erbjuder en utomhuspool och en privat trädgård. Restaurang La Torre di Gargonza erbjuder hemlagad pasta och traditionella toskanska rätter. Det finns en utomhuspool och en privatträdgård. Rummen har Wi-Fi och hårtork, ej TV.

 • Hotel Loggiato dei Serviti **** Florens

  Fyrstjärniga hotell Loggiato dei Serviti är i en elegant 1500-talsbyggnad centralt beläget i Florens, 50 meter från Galleria dell'Accademia och 5 minuters promenad från Florens katedral. Hotellet erbjuder unika rum med antika möbler. Loggiato dei Serviti har utsikt över ett av Florens vackraste torg, Piazza Santissima Annunziata. Rummen är inredda med fina tyger och mörka trämöbler. Alla rum har luftkonditionering, minibar, satellit-TV och eget badrum med hårtork och badprodukter. WiFi är gratis i alla utrymmen. Hiss.
Boka din resa

2022-10-03 2022-10-08 28 990 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa