Översikt

Historiska Apulien - Italiens häl och klack

Välkommen till en stimulerande resa till Italiens kanske minst kända men mest mytomspunna landsdel. Solkyssta, sköna Apulien var en gång en smältdegel för högkulturer från öst och väst. Våra omtyckta ciceroner är konsthistoriker Lars Sjöberg och Italienbosatte John Werich.

Följ med kunnige konsthistoriker Lars Sjöberg för att uppleva Apulien. Italiens mest exotiska landsdel; den vita färgen, de många kulturerna med blandning av arabiskt, grekiskt och italienskt.
Apulien bjuder på speciella naturupplevelser och byggnadskonst från storgrekisk tid till renässans, med höjdpunkter som Trani, Castel del Monte, Lecce med besök i ett av dess fina privata palats, Galatina och Alberobello. Den vita färgen, odlingslandskapet och blandningen av arabiskt, grekiskt, spanskt och italienskt är mycket av själen i Apulien. Något som verkligen står ut är de små, ofta runda, "trullihusen" i vitt med grått konformat stentak. Detta odlingslandskap ger också en genuin ursprungskänsla. Under medeltiden skrev Dante i sin Divina Commedia om regionens "lyckosamma jordar".

Apulien har landets bästa produktion av olivolja och spannmål till pasta. Oliver och vindruvor odlas på de stora slätterna och köket är ett överflöd av skörd från hav och land. Vi bor på väl utvalda hotell samt ägnar omsorg både åt själ och lekamen då vi kopplar av med god lokal mat och dryck i speciella miljöer.
Våra omtyckta ciceroner är konsthistoriker Lars Sjöberg, författare till ett flertal böcker om byggnadskonst samt vår kunniga och omtyckta lokala ciceron John Werich, bosatt i Italien.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm- Bari - Ostuni

  Ankomst till Baris flygplats där våra ciceroner Lars Sjöberg och John Werich möter upp. Vi reser till Sankt Nicolausbasilikan, som ligger nära havet den vackra gamla stadsdelen. Den byggdes vid slutet 1000-talet av södra Italiens nya härskare normanderna och är den första romanska kyrkan med klart inflytande av medeltida norditalienska mästare. Idag ett stort pilgrimsmål, inte minst för ortodoxa besökare.
  Vi har tid att strosa och inta lunch på egen hand. Här ligger även den storslagna Hohenstaufiska borgen, uppförd av normanderna. Vi fortsätter till Ostuni och vårt fyrstjärniga hotell Ostuni Palace, där vi stannar i tre nätter. Efter incheckning väntar en gemensam middag i hotellets matsal.

 • Dag 2 Barockpärlan Lecce - freskernas Galatina

  Undersköna Lecce har minnen från antik tid, något som syns tydligt i dess stadskärna. Men det är den imposanta och homogena arkitekturen från 1600-talet, barocco leccese, som gör att staden är något utöver det vanliga. Den har kallats Söderns Rom och Barockens Florens. I kvarter efter kvarter finner man intrikat utmejslade dekorationer som på kyrkorna Santa Croce och Santa Maria di Constantinopolis fasader – den ena mer märklig än den andra. Sparriskolonner, vattensprutande demoner, keruber och lidande munkar – markisen av Grimaldi beskrev staden som byggd av en galen byggherre, riden av maran. Den mäktiga katedralen byggdes av landets då mest firade arkitekt Zimbalo kring år 1680. Här finns många små privata adelsmannapalats och vi besöker ett fint hem innan vi har äter en gemensam lunch.

 • Färden går upp till staden Galatina med en vacker historisk kärna, för att där beundra basilikan tillägnad Santa Caterina d´Alessandria, med fantastiska freskmålerier från 13- och 1400-talen. Vi gör även en kort promenad i den gamla stadsdelen innan vi återvänder till Ostuni. Kvällen är till eget förfogande.

 • Dag 3 Det gröna guldet - vitskimrande Alberobello

  Något som verkligen står ut som unikt för södra Italien är de små, ofta runda, husen i
  vitt med grå konformade stentak. Ett sådant hus kallas trullo. Nu väntar en medeltida oljekvarn i trullistil, belägen på landsbygden nedanför den vita staden Ostuni. Stadens vita fasader i ett arabiskt gytter av hus på en höjd, det urgamla odlingslandskapet och blandningen av kulturer blir mycket njutbar även på håll, som en apulisk tavla. Vår olivodlare introducerar oss till det gröna guldet och processen att göra olja under historien. Som avslutning bjuds vi att smaka. Vi fortsätter till Alberobello, där lunch på en välrenommerad trullirestaurang samt ett världsarv bjuds.

 • Den fascinerande staden Alberobello ligger på högplatån Le Murge och är huvudstad i "trulliland". Arkitekturen är unik och det finns endast ett tusental trullibyggnader inom ett mycket begränsat område. De koniska taken utstrålar en mystik som förstärks av de magiska symboler och astrologiska inskriptioner som många av dem har målats med. De två stadsdelarna i den gamla staden i Alberobello är nationalmonument och uppfört på Unescos världsarvslista. Vi gör en guidad promenad med besök i "il Trullo Sovrano" den enda tvåvåningstrullon. Återkomst till Ostuni för egen tid.

 • Dag 4 Världsarven Matera och Castel del Monte - Trani vid havet

  Dagen inleds i stor stil med färd till och en rundvandring i ett av Unescos världsarv, Materas Sassi Caveosi, den gamla grottstaden belägen i en brant ravin nedanför stadens bebyggelse. I flera kvarter längs brådstupet ligger ett gytter av fyrkantiga hus i kalksten, en del byggda utanpå de ursprungliga grottorna. De bebodda kvarteren i Sassi kunde närmast liknas vid tredje världens slum på 50-talet och vissa kvarter beskrevs som ett Dantes inferno i Carlo Levi´s roman ”Kristus stannade i Eboli”. Idag är Sassi ett trendigt bostadskvarter, omtyckt av kulturetablissemanget. Det unika sättet att gräva ut bostäder och kyrkor i tuffstenen är fascinerande och vi kan beundra bysantinska fresker i en del av grottkyrkorna.
  2019 var Matera en av Europas kulturhuvudstäder.
  Vi har fri tid att på egen hand njuta av Matera innan vi skall förflytta oss mot Trani för två nätters boende här.

 • Dessförinnan väntar ytterligare ett världsarv - det mytomspunna och imponerande slottet Castel del Monte. En kompakt, oktagonal borg som med milsvida vyer tronar över hav, oliver och cypresslundar. Kejsar Fredrik II lät uppföra 200 borgar i Syditalien varav Castel del Monte är från första hälften av 1200-talet. Denna den märkligaste av borgar är möjligen en symbol över hans politiska och kulturella roll och anses av konstkännare som ett unikt mästerverk.

   

 • Färden vidare går mot havet och när vi anländer till den fina lilla venetianska hamnstaden Trani, installerar vi oss för de avslutande två nätterna i ett renoverat kloster, San Paolo al Convento, alldeles nere vid strandlinjen. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 5 Massería - historiska Trani

  Idag skall vi tillbaka i tiden för att få uppleva hur livet på en typisk apulisk gård, en massería, kunde vara. Genom århundradena skyddade befolkningen sina djur och sin egendom från kustens pirater genom att omgärda sin bondgård med murar och de mest massiva har torn, närmast som mindre fort helt enkelt. Innanför murarna finns bostad till ägarna, de som arbetar på gården och ekonomi-byggnader. De flesta är byggda från 1500-talet och framåt. Flykten från landsbygden har gjort att många gårdar ligger övergivna och i ruiner, men idag
  är en hel del restaurerade och idkar jordbruks- och besöksverksamhet. Vår fina 1600-tals Massería är skönt omgiven av mandelträd och gamla olivträd. I en charmerande historisk miljö äter vi en njutningsfull lunch baserad på närodlade grödor.

 • När vi återvänder till Trani följer vi med Lars för en vacker promenad i Trani, i en pietetsfullt
  restaurerad gammal stad. Vi besöker den skönaste av katedraler som höjer sig majestätiskt vid havet. Den magnifika portalen mot den schaufiska borgen och de tre absiderna mot hamnen imponerar. Här låg den första boplatsen i Trani och kyrkan är byggd ovanpå två tidigare kyrkor. Dagens avslutas med en fin avskedsmiddag på har vi resterande del av eftermiddagen till eget förfogande innan vi samlas för en gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 6 Trani - Bari - Sverige

  Efter frukost väntar avresa mot Bari och vår flygning hem till kalla Nord via Tyskland.

Resans höjdpunkter

 • Världsarven Matera och Castel del Monte, Alberobellos trulliarkitektur
 • Kulturstäderna Bari, Trani, Lecce, Galatina och Ostuni
 • Våra ciceroners samlade kunskaper och deras handplockade menyer samt besök på masseria och olivgård.

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 31/3
Pris Från 23 990 kr
Enkelrumstillägg 2 750 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Bari och Bari – Stockholm, via München
 • Flygavgifter
 • Fem nätter på fyrstjärniga karaktärsstarka hotell, del i dubbelrum
 • Fem bufféfrukostar
 • En olivoljeprovning
 • Tre luncher och tre middagar med vin/mineralvatten, espresso
 • Transporter enligt program, entréer och visningar enligt program
 • Svensktalande ciceroner
 • Dricks till busschaufförer, hotell och restauranger inom program
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige - Bari -Ostuni
Dag 2. Barockpärlan Lecce - elefantfreskernas Galatina
Dag 3. Det gröna guldet - Alberobello 
Dag 4. Världsarven Matera - Castel del Monte - Trani vid havet
Dag 5. Masseria - stadsrundtur i Trani
Dag 6. Trani - Bari - Sverige

Boende

Tre nätter på fyrstjärniga Ostuni palace, Ostuni
Två nätter på Hotel San Paolo al Convento, Trano

Resesätt Lufthansa

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Resan kräver hela leder och normal kondition för en fin reseupplevelse. Här förekommer ojämn stenläggning, höga trottoarkanter, trappsteg och längre perioder med stå och gå.

Boka din resa

2022-03-31 2022-04-05 23 990 kr Lufthansa Stockholm 5+ Boka resa