Översikt

Historiska Ligurien med SvD accent

Drömlika historiska gränder under medeltida murar och torn visar upp en levande vardagskultur med kaféer, hantverkare, köttbutiker och ljuvliga små konditorier, vilket kontrasterar till stolta medeltida anor och stadens fantastiska världsarv, Rolli, kvarteren med de utsökta köpmannapalatsen som användes av nordeuropeiska ädlingar på Grand Tour.

Havsrepubliken Genuas medeltida stadskärna och historiska hamn är unik i sitt slag och högst levande. 
Genua har därför utsetts till landets medeltida kulturstad. Vi njuter av palatsens skönhet och historia samt gör besök i en eller flera av dem. Förutom flera stadspromenader har du gott om tid att utforska stadens sevärdheter med vår ciceron eller på egen hand, Genova Nervi, stadsdelen med museer och tillhörande parker längs det underbara promenadstråket vid havet, vi kan ta tåget till Genuas strandkvarter Boccadasse eller till den lilla vackra liguriska förstaden Camogli. Vi utforskar den självlärde astronomen, geografen, historikern och sjöfararen Cristoforo Colombo, stadens kände son och upptäckaren av Amerika, under en stadspromenad i hans spår. Columbus födelsehus förstördes under 1684 års bombardemang av Genua och är en rekonstruktion från 1700-talet.
Det medeltida temat sys ihop av Giuseppe Verdis "Il corsaro", på det välrenommerade operahuset Carlo Felice, med bra platser.
Liguriens undersköna pärlband av kuststäder kan inte ha undgått någon, i synnerhet inte älskaren av tv-serien Hotell Portofino och vi kommer att göra en båttur till bildsköna byn Portofino vid havet och på vägen från Genua gör vi ett stopp i Noli, en av Italiens vackraste byar. Vår ciceron är kunniga Ligurien-experten Linda Lange som ledsagar oss genom landskapets historia, seder och bruk samt gastronomi. Bekvämt boende på bra belägna mellanklasshotell Best Western Metropoli Genova, med promenadavstånd från Porto Antico och stadens många sevärdheter.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Nice - Genua

  Vårt flyg avgår mitt på dagen och vid ankomst till Nice skall vi direkt färdas över gränsen och längs den vackra liguriska kusten. Vid ankomst till Genua installerar vi oss på vårt hotell för den första av fem nätter. En kort promenad från hotellet ligger restaurangen där vi äter en ligurisk välkomstmiddag.

 • Dag 2 Genova La Superba - makten över haven

  I receptionen möter vi vår engelsktalande licensierade historiska guide för en halv dags strövtåg genom en imponerande historia och Genuas historia går långt tillbaka i tiden. De tidigaste bosättningarna är från ca 500 år f Kr innan romersk tid och det var även härifrån Publius Cornelius Scipio slog tillbaka karthagen Hannibals invasionsförsök år 218 f Kr.
  Genovesarna hade kontakt med många av regionens högkulturer, etruskerna, grekerna och punerna – inte minst på grund av sitt strategiska läge och därför är stadens arkeologiska museum sevärt för den som senare under dagen har lust att besöka det. Vi njuter av det gamla Genuas prakt under en stadsrundtur och har andra halvan till eget förfogande för egna upptäckter.

 • Från mitten av 1000-talet påbörjades Genuas gyllene era som maritim maktfaktor och staden blev inte bara oberoende utan även en handelsnation av rang där de genovesiska adelsfamiljerna Spinola och Embriaci turades om att ha makten. Under korstågen utvidgade Genua sin makt över stora delar av Medelhavet med kolonier i dagens Mellanöstern. Genuas gamla murar uppfördes under hotet från kung Frederick Barbarossa och den kraft som Genua påvisade till sitt försvar under slagen med Barbarossa gjorde att Genua fick tilltalsnamnet La Superba. Staden styrdes av doger under medeltiden, den förste av dem var Simone Boccanegra som valdes 1339. Hans far hade byggt det imponerande residenset Palazzo San Giorgio, 1257-1260, och drygt 150 år senare blev den bank. Genua kan därför ståta med en hundraårig tradition som en stad för köpmän och bankirer av nobel börd. Deras rikedomar hjälpte till att smycka staden med såväl konst som överdådig arkitektur

 • En av den tidens ledande politiska makthavare var amiral Andrea Doria som förärades titeln Prins av Melfi av kung Karl V år 1531. Även om Andrea Doria de facto aldrig styrde Republiken så gav hans utmärkta militära kunskaper och stora prestige, en enorm respekt och erkännande hos stadens medborgare med stor privat makt som följd. Andrea Doria gav möjlighet till stadens invånare att besöka sin praktfulla hem Villa del Principe med stor vacker trädgård, trots att familjen fortfarande äger huset.
  Under eftermiddag och kväll har du tid på egen hand.

 • Dag 3 Världsarvspraktens stad

  Idag visas vi det underbara världsarvet med Rolli-palatsen. Eftersom de många är privatägda vet vi i dagsläget inte om något av dem kan ta emot oss men vi kommer oavsett att njuta av magnifika fasader samt göra besök på Palazzo Rossi och Palazzo Lomellino.
  Under renässansen och barocken satsade Genuas aristokrati enormt på konsten och arkitekturen där dess palatsliknande hus fylldes med eleganta möblemang och konst och palatsfasaderna pryddes med förgylld stuckatur, marmor och fresker. Till dem färdigställdes privata piazzor och imponerande trädgårdar, prydda med vattenlek, nymféer och fontäner. Denna lyx undgick inte den flamländske konstnären Pieter Paul Rubens som publicerade en bok med skisser av palatsprakten i början av 1600-talet och visade fram staden som en förebild för Europas ädlingar.

 • Mängden av praktfulla boningar bl a längs dagens Via Balbi, Garibaldi och via Cairoli mfl är imponerande. Noblessens strävan att ständigt överträffa varandra, ledde 1576 till en märklig bestämmelse där de finaste husen samlades i en dåtida variant av air b´n´b med ett rullande schema, för att erbjuda plats åt Europas ädlingar med ståndsmässigt boende i palatsen under sina Grand Tour-resor genom kontinenten. De är upphovet till dagens världsarv från 2006, Strade Nuove e il sistema dei Palazzi del Rolli, där 42 av stadens över 100 palats är upptagna, som excellenta exempel på ståndsmässiga, ståtliga palats.

 • Trots det hårda bombardemanget över staden under Andra världskriget var många av byggnaderna intakta med originaldekorationerna av de främsta konstnärerna i den genuesiska mannierismen och barocken. Under stadspromenaderna kommer vi även att få se San Lorenzo-katedralen, som grundlades på 800-talet och återuppfördes i romansk stil på 1100-talet med en fasad i genuesisk gotik. Dess viktigaste relik är Johannes Döparens aska, stadens skyddshelgon.
  Sedan 2000-talets början har man satsat stort på sitt fina kulturarv och rustat upp hela gamla stan inför firandet 2004, då man var en av Europas kulturhuvudstäder.

 • På sextonhundratalet kände staden trycket från Savojens ökande maktbegär och i slutet av århundradet knöt Genua starkare politiska och kommersiella band med Frankrike. Efter Napoleons uttåg och Italiens enande blev Genua en del av landets ekonomiska triangel med Turin och Milano. Såsom en stark ekonomi var Genua hårt bombat av de allierade och mer än 11.000 byggnader skadades men det var också en av landets starkaste fästen för motståndsrörelsen som spelade stor roll i att driva ut de tyska trupperna ur landet.
  Eftermiddagen är till eget förfogande – kanske lockar hamnen, en tur med lokaltåget till Camogli eller stadens många muséer.

 • Dag 4 I vackra utkanter

  Vi promenerar till stationen för att ta tåget ut till Genova Nervi, stadsdelen med konstmuseer och tillhörande parker längs ett underbart promenadstråk döpt efter Anita Garibaldi vid havet med Torre Gropallo, ett "hötorn", ett signaltorn där man höll blött hö att tändas vid fara från havet.

 • Vi reser tillbaka med eftermiddagen på egen hand. Kanske lockar den produktiva hamnen som alltid varit Genuas hjärta? Den gamla hamnen, omdesignad av en annan av Genuas berömda söner, arkitekten Renzo Piano - och dess protagonist, den moderna hamnen med den blå paviljongen från världsutställningen 1992, akvariet, lasthamnen och de gamla bomullslagerhusen är en ständig källa till upptäckter. Stadens mest kända symbol är utan tvekan La Lanterna, det 76 meter höga historiska fyrtornet som är världens äldsta ännu i bruk, och som uppfördes på 1500-talet ovanpå resterna av ett 1100-tals torn. Härinne huserar ett multimediamuseum.

 • Dag 5 I Columbus spår - operakväll "Il Corsaro"

  Idag vandrar vi i de medeltida stadsmurarnas skugga för att upptäcka dem och andra spår av stadens mest berömde son den under havsrepubliken Genuas glansdagar, Christoffer Columbus, som föddes 1451. Vi skall besöka museet som en gång var hans födelsehus och historiska dokument indikerar att Columbus levde här ungefär mellan åren 1455 – 1470. På denna tid hade byggnaden två eller tre våningar med en butik på entrévåningen och entrédörren till vänster om butiken.
  Enligt historikern Marcello Staglieno förstördes troligen det ursprungliga huset under de franska bombardemangen av Genua 1684. Det återuppbyggdes ovanpå ruinerna på tidigt 1700-talet med fem våningar. Men eftersom de övre våningarna stöttades genom att de bärande bjälkarna byggdes samman med de omkringliggande husen och de revs runt år 1900, togs de tre översta våningarna bort.

 • Vi återvänder till vårt hotell och har en stund att vila och byta om inför besöket på stadens älskade operahus, där vi lämpligt för resans tema hamnar i ett medeltida tema bland moriska slavägare och europeiska fribytare. Uppslagsverket beskriver fribytaren som korsar, på franska corsaire, som anlitades i Frankrikes flotta. I efterhand har begreppet använts för olika sorters kapare och sjörövare, bland annat för barbareskpirater från norra Afrika. Från 1100-talet pågick en utdragen konflikt mellan det kristna Europa och det muslimska Mellanöstern. På 1200-talet ökade sjöröveriet från dagens Katalonien, då de Katalanska länderna, samt de franska och italienska kustsamhällena drabbades svårt. Hela byar kunde tömmas på sin befolkning som blev slavar. I slutet på 1300-talet var problemet så stort att såväl Frankrike som Genua, år 1390, rustade en stor flotta som angrep huvudstaden i Ifriqiya, motsvarande den romerska provinsen Africa och senare det östra Maghreb (dagens Tunisien och västra Algeriet).

 • Kl 20.00, häver orkestern upp tonerna i en av Giuseppe Verdis tidiga och minst spelade operor, baserat på ett poem av Lord Byron, "The Corsair". Operan är ca en timme och 35 minuter.
  Piaves libretto är fyllt av poetiska överdrifter men även delar av det som skulle bringa sådana framgångar framöver. Korsären är en tre akter lång opera som pressades fram efter en konflikt mellan Verdi och hans uppdragsgivare. Operan framfördes för första gången den 25 oktober 1848 på Teatro Grande i Trieste som en av den unge Giuseppe Verdis mest gåtfulla operor, en överraskande opera med rika melodier och tydliga, skiftande stämningar med melodier som växlar mellan det eteriska och arroganta. Librettot har en enkel handling utan komplikationer där fribytaren Corrado lämnar sin älskarinna Medora för att segla ut och slåss mot turkarna på en grekisk ö i början av 1800-talet. Utklädd till dervisch tar han sig in i Pasha Seids hov samtidigt som hans besättning sätter eld på staden. Som arketypen av en chevaleresk Byron-hjälte tillfångatas Corrado och hans pirater emellertid när de försöker sätta kvinnor och barn i säkerhet, varpå Corrado döms till döden. Eftersom pashans haremsfavorit Gulnara har blivit förälskad i Corrado mördar hon pashan och fritar Corrado i utbyte mot hans beskydd och löfte om att ta henne till hemmets säkerhet. När Corrado äntligen återvänder hem till piraternas ö finner han sin käresta Medora döende efter att ha tagit i gift i förtvivlan över att han inte kommer åter, varpå den olycklige Corrado kastar sig ut från klipporna i havet.

 • Även om operan inte är känd har en av världens mest berömda operasolister, Maria Callas, sjungit en av huvudrollerna, och till trots operans rykte finns flera kritiker som finner Korsären mycket lyssningsvärd, delvis beroende på att det som var andra klass hos Verdi var första klass jämfört med andra samtida kompositörer.
  Dirigent Renate Palumbos känslosamma och dynamiska ledning av orkestern skapar förutsättningar för en fin upplevelse. Verdis tidiga musik målar stora penseldrag med bombastisk kraft, svärd och eldsflammor, gudar och demoner, blod och åsksmällar. Det matchar väl Byrons dikt där karaktärerna är två sidor av ett mynt, där Corrado både är den romantiske hjälten och en uppgiven, modlös antihjälte och hjältinnan Gulnara upphör att vara ett offer för att bli förföljaren. Piratkaptenen Corrado gestaltas av erfarne världstenoren Francesco Meli och hans älskade Medora av moldaviska Irina Lungu vars skimrande sopranstämma prisats för sin klarhet och värme och som länge varit knuten till Teatro alla Scala i Milano. I rollen som Gulnara ser vi den spännande unga kroatiska sopranen Marigona Qerkezi som belönats med flera priser för sin kraftfulla stämma och en nyanserad koloraturröst med vacker klangfärg. Som pashan Seid ser vi den italienske baritonen Mario Cassi, eftertraktad belcantosångare på tyska och italienska operascener. Efter operan promenerar vi till vårt hotell.

 • Dag 6 Vackra smycket Noli - hemresa

  Efter utcheckning från vårt hotell i Genua bjuder vi Columbus stad farväl och tar oss längs den liguriska kusten mot Frankrike och Nice. Under vägen gör vi ett stopp i Noli, utnämnd som en av Italiens vackraste historiska städer, för att njuta av ytterligare en av lustens mindre historiska städer

 • Vackert draperad runt en skyddad bukt på den italienska rivieran ligger Noli, som omnämnts i litterära källor som Naboli under romersk era innan den under 500-talet förstördes av lombarderna, återuppfördes och blev en maritim stormakt med egen flotta och oberoende av Genua till en början. Noli deltog i det första korståget och sedermera seglade Christoffer Columbus ut från Nolis hamn mot Holland under en misslyckad färd.

 • Dess historiska kärna med katedral, torn, slott och palats är förtjusande och som, likt en skattkista, omsluts Noli av medeltida murar. De historiska byggnaderna i denna levande fiskeby vittnar om dess starka och stolta förflutna som Femte havsrepublik, allierad med Genua. Under 1500-och 1600-talen plågades Noli av lokala och regionala maktkamper, utländska attacker, piratangrepp, svält och pest. Trots detta var Noli huvudstad från 1192 till Napoleons intåg 1797 i denna delautonoma republik. Sedan lång tid har invånarna här levt av handel, fiske och produktion av olivolja och vin. En mycket lokal sedvänja är att fiska sandål, cicciarelli, med en speciell nätfisketeknik kallad sciabica, som både utnämnts som Slow Food samtidigt som den hotas av EU-regler kring nätfiske.
  Njutningsfulla Noli tar emot oss med dess fyra höga röda torn, de enda som är kvar efter hejdagarnas över 70 torn – ett mer än kända San Gimignano Toscana. Här tronar borgen Ursino på höjden och den vackra loggian som är stadshuset från 1400-talets slut flankeras av välbevarade eleganta palazzos. Medeltida byggnader med portiker, små piazzettor och färgglada, karaktäristiskt smala gränder, caruggi, lockar oss liksom den lugna bukten med en njutbar palmkantad strandpromenad, il Lungomare, som smyckar en av västra Liguriens vackraste städer, med trevliga bänkar och blommande oleander.

 • Det historiska centrum är bilfritt och lockar till strövtåg innanför stadens murar, som tillsammans med borgen är bland de bäst bevarade medeltida fortifikationsverken som ännu finns kvar i Ligurien. Här finns också ett av landskapets absolut främsta exempel på romansk arkitektur med dekorationer i alternerande vita och svarta stenar av typisk ligurisk stil, i 1100-talskyrkan San Paragorio med fresker och en särskilt fin biskoptron i trä från 1200-talet, samt San Pietrokatedralen, som ligger i ett myller av medeltida hus och torn i centrum och dateras från 1200-talet - där den romanska strukturen i original har bättrats på med ornament i barockstil. Kanske lockar några av stadens fina etablissemang med havets läckerheter, som Malafemmina da Ferdi eller någon av många andra under uppehållet på egen hand.
  Vi ankomst till Nice och flygplatsen säger vi farväl till en blommande kust för denna gång.

Resans höjdpunkter

 • Världsarvspalatsen och Christoffer Columbus hem i Genua
 • Liguriens kustvyer och pärlorna Portofino samt Noli
 • Vår cicerons kunskaper om ett av Italiens vackraste landskap
 • Den sällan uppförda operan Il Corsaro av Giuseppe Verdi
 • Promenader och upplevelser i en historisk stad

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 20/5
Pris Från 25 990 kr
Enkelrumstillägg 2490 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Nice t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter
 • Entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter på mellanklasshotell
 • Fem frukostar
 • Två luncher
 • Två middagar,
 • En operabiljett på bakre parkett
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande licensierade guider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst till Nice - transport till Genua och inkvartering på hotell. Middag
Dag 2. Stadspromenad Genua - egen tid
Dag 3. Rollipalatsen under stadspromenad - egen tid
Dag 4. Stadsvandring i Columbus spår - Operakväll "Il Corsaro"
Dag 5. Båttur till Portofino - egen tid - middag
Dag 6. Avresa till Noli med stadspromenad - vidareresa till Nice - hemresa  

Boende

Vi bor resans fem nätter på mellanklasshotell Best Western Metropoli, bra beläget i Genua.

Resesätt SAS

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Resan innebär många stadspromenader med ojämnt underlag och trappor. Vi går i långsamt tempo men för att få en fin reseupplevelse är det viktigt att du har normal grundkondition och hela knän och leder. 

Boka din resa

2024-05-20 2024-05-25 25 990 kr SAS Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa