Översikt

Kultur- och Teknikhistoriens Skottland med tidskriften Forskning och Framsteg

En kultur- och teknikhistorisk resa som innehåller storslagna broar, besök i en kolgruva och en whiskytillverkare, kända litterära miljöer och minnen från Skottlands storhetstid som skeppsbyggare. Resan går först till Glasgow och sedan till Edinburgh, två av 1700- och 1800-talets vetenskaps- och teknikmetropoler guidas av journalisterna och författarna Kaianders Sempler, tidigare kulturredaktör på tidningen Ny Teknik och Erik Mellgren, tidigare bland annat redaktör för tidningen Teknikhistoria. De utlovar många bra historier, spännande miljöer och ett och annat glas gott öl.

Efter vägen besöker vi bland annat den enorma järnvägsbron Firth of Forth Bridge, fortfarande en av världens största stålbroar, stor som flera Eiffeltorn i rad. Vi kommer att äta på värdshuset Hawes Inn, där Daniel Defoe var gäst, studera minnen från kolgruveepoken i Victoria Colliery och uppleva hur båtar lyfts från en kanal till en annan av det väldiga Falkirk Wheel. I Glasgow besöker vi det spektakulära Riverside Museum men hinner även med ett whiskydestilleri. Lördagen är vikt åt världsarvet New Lanark, där textilfabrikanten och bruksägaren Robert Owen ville skapa ett utopiskt samhälle. Här finns bland annat gamla textilmaskiner i drift och möjlighet att köpa lokalt producerade garner och textilier. 
Vi får stadsrundturer med lokala guider i båda städerna och de som önskar hinner även med egna besök, bl.a. i 1800-talsattraktionen Camera Obscura i Edinburgh.


Om Erik Mellgren och Kaianders Sempler
Erik Mellgren är teknikjournalist och populärvetenskaplig författare med en mängd barn- och ungdomsböcker bakom sig. Tidigare redaktör för tidningen Teknikhistoria. Kaianders Sempler är vetenskapsjournalist och illustratör med vetenskapshistoria som specialitet.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Glasgow

  Vi styr kosan västerut och Erik Mellgren och Kaianders Sempler medföljer på flyget från Stockholm. Vi tar oss med buss mot Glasgow, Skottlands största stad, där vi får en guidad tur med buss och till fots med en lokal guide. Vi får höra mycket om hur Glasgow växte till en av Europas industri- och vetenskapsmetropoler som idag är säte för flera av Skottlands stora kulturinstitutioner. Under dagen blir det även en gemensam publunch och ett besök på Riverside Museum. På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag på en restaurang på stan.

 • Dag 2 Glasgow med New Lanark

  Efter frukost beger vi oss med bussen till New Lanark, som finns med på Unescos lista över världsarv. Här fanns en stor textilindustri, som drevs med vatten som hämtades från floden Clyde via en tunnel och en kanal, som finns kvar än idag.

 • Från slutet av 1700-talet och in på 1800 ägdes och drevs fabriken av Robert Owen, som här skapade ett "mönstersamhälle" med bra bostäder för de anställda, en förskola för barnen och olika välfärdsförmåner. Vi äter lunch på New Lanark Mill Hotel och vandrar runt i miljön. Här finns väl bevarade bostadshus, fabriksbyggnader och maskiner. Vi kan även köpa ullgarn som fortfarande spinns på de gamla maskinerna. Middag på egen hand.

 • Dag 3 Falkirk Wheel - Edinburgh

  Efter frukost och utcheckning på hotellet åker vi mot Edinburgh. Vi sätter kurs mot Falkirk Wheel, det stora hjul som med sin sinnrika anordning ersätter elva tidigare slussar. Under bussresan får vi höra historien bakom denna spektakulära slussanordning

 • Väl framme gör vi en båttur vid Falkirk Wheel. Lunch intar vi på värdshuset Hawes Inn, med utsikt över den enorma järnvägsbron Firth of Forth som är samtida med Eiffeltornet men flera gånger större.

 • Bron är fortfarande en av världens största stålkonstruktioner. Våra ciceroner kan berätta om hur det känns att gå ute på bron med snabbtågen rusande förbi bakom ryggen. The Hawes Inn har starka kopplingar till den berömda författaren Robert Louis Stevenson (Skattkammarön, Dr Jekyll & Mr Hyde), som föddes i Edinburgh den 13 november 1850. Det sägs att han bodde och faktiskt skrev en del av den berömda romanen "Kidnappad" i ett av rummen.

 • Efter lunchen besöker vi Queensferry Museum där det bl a finns mycket information om just Firth of Forth. Vi får ännu en vy över järnvägsbron när vi tar bussen över dess granne, den 2,5 kilometer långa hängbron från 1964 till North Queensferry. Vi återvänder via den nya, imponerande 2,7 km långa Queensferry Bridge och tar oss till Edinburgh där vi checkar in på hotellet. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 4 Upplysningens Edinburgh

  Edinburgh är huvudstad i Skottland sedan år 1437 och där platsen för skotska parlamentet finns. Staden var en av de främsta under upplysningstiden, lett av University of Edinburgh, och har fått smeknamnet Athens of the North. Old Town- och New Towndistrikten i Edinburgh finns med på Unescos lista över världsarv. De båda sattes upp 1995. Det finns mer än 4 500 bevarade byggnader i staden. Idag får vi en promenad i staden med en lokal guide. Sedan blir det ledig tid för lunch och egna strövtåg och besök. Middag på egenhand.

 • Dag 5 Newtongrange och whisky

  Efter frukost på hotellet inleder vi med ett besök på Lady Victoria Colliery i Newtongrange, Skottlands nationella gruvmuseum där vi på nära håll får uppleva hur stenkolet bröts. Gruvan där museet ligger var i drift från mitten av 1800-talet ända till 1981 och området räknas som en av Storbritanniens bäste bevarade gruvmiljöer. Gemensam lunch

 • Under eftermiddagen blir det rundvandring och provsmakning på något av Skottlands många whiskydestillerier. Gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 6 Edinburghs skatter - hemresa

  Frukost på hotellet. Under förmiddagen finns det tid för egna strövtåg och shopping, alternativt att på egen hand besöka Edinburgh Castle. I närheten ligger Camera Obscura, en turistattraktion från artonhundratalet. Byggnaden har ett linssystem som gör det möjligt fånga utsikten och visa stadslivet som en projektion på Camera Obscurans bord och rymmer även en utställning om optiska illusioner. Lunch på egen hand innan vi beger oss till flygplatsen.

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda, Göteborg
Avresor 9/9
Pris Från 30 990 kr
Specialpris Du som är prenumerant på Forskning & Framsteg har 2.000 kr rabatt på resans pris!
I priset ingår
 • Flyg Stockholm - Glasgow och Edinburgh - Stockholm, via Amsterdam
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Fem nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell i Glasgow och Edinburgh
 • Tre kontinentala frukostar
 • Två skotska frukostar
 • Fyra publuncher
 • Tre middagar
 • Ett ölbryggeribesök
 • Ett whiskydestilleribesök
 • Kunniga svensktalande ciceroner
 • Engelsktalande licensierade guider
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Ankomst stadsrundtur Glasgow - Riverside Museum - lunch - middag
Dag 2. New Lanark - lunch - fri kväll
Dag 3. Utcheckning - Falkirk Wheel - lunch Hawes Inn - Firth of Forth - Queensferry Museum - inchekning - middag
Dag 4. Stadspromenad med licensierad guide - fri tid
Dag 5. Newtongrange - lunch - whiskydestilleri - avskedsmiddag
Dag 6. Promenad med Camera Obscura - hemresa

Boende

Två nätter på voco Grand Central Glasgow IHG Hotels, i Glasgow
Tre nätter i centrala Edinburgh, i familjerum som dubbelrum på; 
Travelodge Edinburgh Central Waterloo Place

Resesätt KLM

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Resan innebär historiska promenader på ojämnt underlag med trappor och nivåskillnader samt i-, och urstigning i båt. Hela leder och en normal grundkondition är en förutsättning för en fin reseupplevelse.  

Boka din resa

2023-09-09 2023-09-14 30 990 kr KLM Stockholm, Arlanda 5+ Boka resa
2023-09-09 2023-09-14 30 990 kr KLM Göteborg Väntelista Förfrågan