Översikt

Kultur- och Teknikhistorisk resa till Skottland

En kultur- och teknikhistorisk resa som innehåller storslagna broar, besök i en kolgruva och en whiskytillverkare, kända litterära miljöer och minnen från Skottlands storhetstid som skeppsbyggare. Resan går först till Glasgow och sedan till Edinburgh, två av 1700- och 1800-talets vetenskaps- och teknikmetropoler guidas av journalisterna och författarna Kaianders Sempler, tidigare kulturredaktör på tidningen Ny Teknik och Erik Mellgren, tidigare bland annat redaktör för tidningen Teknikhistoria. De utlovar många bra historier, spännande miljöer och ett och annat glas gott öl.

Efter vägen besöker vi bland annat den enorma järnvägsbron Firth of Forth Bridge, fortfarande en av världens största stålbroar, stor som flera Eiffeltorn i rad. Vi kommer att äta på värdshuset Hawes Inn, där Daniel Defoe var gäst, studera minnen från kolgruveepoken i Victoria Colliery och uppleva hur båtar lyfts från en kanal till en annan av det väldiga Falkirk Wheel. I Glasgow besöker vi det spektakulära Riverside Museum men hinner även med ett whiskydestilleri. Lördagen är vikt åt världsarvet New Lanark, där textilfabrikanten och bruksägaren Robert Owen ville skapa ett utopiskt samhälle. Här finns bland annat gamla textilmaskiner i drift och möjlighet att köpa lokalt producerade garner och textilier. De som önskar hinner även med ett besök i 1800-talsattraktionen Camera Obscura vid Edinburgh Castle sista dagen.


Om Erik Mellgren och Kaianders Sempler
Erik Mellgren är teknikjournalist och populärvetenskaplig författare med en mängd barn- och ungdomsböcker bakom sig. Tidigare redaktör för tidningen Teknikhistoria. Kaianders Sempler är vetenskapsjournalist och illustratör med vetenskapshistoria som specialitet.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm, avresa med flyg, Edinburgh, Glasgow

  Avresa från Stockholm, Arlanda klockan 12.05 till Edinburgh med SAS. Erik Mellgren och Kaianders Sempler medföljer på flyget från Stockholm. Vi tar oss med buss mot Glasgow, Skottlands största stad, resan tar ca 1 timma, checkar in på vårt hotell i Glasgow. På kvällen äter vi gemensam välkomstmiddag på en resturang på stan.

 • Dag 2 Glasgow

  Efter frukost på hotellet tar vi en promenad med lokal guide och får höra mer om hur Glasgow växte till en av Europas industri- och vetenskapsmetropoler som idag är säte för flera av Skottlands stora kulturinstitutioner. Vi avslutar rundvandringen med gemensam publunch. Vi hinner även med ett besök på Riverside Museum innan vi åker vidare med buss till ett destilleri.Här får vi en och en halv timmes "Flavor of Scotland" rundtur inklusive smakprov. Middag på egen hand.

 • Dag 3 Glasgow, Edinburgh

  Efter frukost och utcheckning på hotellet åker vi mot Edinburgh. Vi sätter kurs mot Falkirk Wheel, det stora hjul som med sin sinnrika anordning ersätter elva tidigare slussar. Under bussresan får vi höra historien bakom denna spektakulära slussanordning. Väl framme gör vi en båttur vid Falkirk Wheel.

  Edinburgh är huvudstad i Skottland sedan år 1437 och där platsen för skotska parlamentet finns. Staden var en av de främsta under upplysningstiden, lett av University of Edinburgh, och har fått smeknamnet Athens of the North. Old Town- och New Towndistrikten i Edinburgh finns med på Unescos lista över världsarv. De båda sattes upp 1995. Det finns mer än 4 500 bevarade byggnader i staden. 

 • Lunch intar vi på värdshuset Hawes Inn, med utsikt över den enorma järnvägsbron Firth of Forth som är samtida med Eiffeltornet men flera gånger större. Bron är fortfarande en av världens största stålkonstruktioner. Våra ciceroner kan berätta om hur det känns att gå ute på bron med snabbtågen rusande förbi bakom ryggen. The Hawes Inn har starka kopplingar till den berömda författaren Robert Louis Stevenson (Skattkammarön, Dr Jekyll & Mr Hyde), som föddes i Edinburgh den 13 november 1850. Det sägs att han bodde och faktiskt skrev en del av den berömda romanen "Kidnappad" i ett av rummen. 

  Efter lunchen besöker vi Queensferry Museum där det bl a finns mycket information om just Firth of Forth. Vi får ännu en vy över järnvägsbron när vi tar bussen över dess granne, den 2,5 kilometer långa hängbron från 1964 till North Queensferry, innan vi checkar in på hotellet. Gemensam middag på kvällen.

 • Dag 4 Edinburgh

  Efter frukost på hotellet inleder vi med ett besök på Lady Victoria Colliery, Skottlands nationella gruvmuseum där vi på nära håll får uppleva hur stenkolet bröts. Gruvan där museet ligger var i drift från mitten av 1800-talet ända till 1981 och området räknas som en av Storbritanniens bäste bevarade gruvmiljöer. Gemensam lunch. Denna dag kommer vi göra ytterligare ett tekniskt studiebesök som bekräftas närmare inpå resan. Middag på egenhand.

 • Dag 5 Edinburgh, New Lanark

  Efter frukost beger vi oss med bussen till New Lanark, som finns med på Unescos lista över världsarv. Här fanns en stor textilindustri, som drevs med vatten som  hämtades från floden Clyde via en tunnel och en kanal, som finns kvar än idag. Från slutet av 1700-talet och in på 1800 ägdes och drevs fabriken av Robert Owen, som här skapade ett "mönstersamhälle" med bra bostäder för de anställda, en förskola för barnen och olika välfärdsförmåner. Vi äter lunch på New Lanark Mill Hotel och vandrar runt i miljön. Här finns väl bevarade bostadshus, fabriksbyggnader och maskiner. Vi kan även köpa ullgarn som fortfarande spinns på de gamla maskinerna. På eftermiddagen återvänder vi till Edinburgh för en sista övernattning. Gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 6 Edinburgh - Hemresa

  Frukost på hotellet. Under förmiddagen går vi på en guidad stadspromenad. Lunch på egen hand. Tid för egna strövtåg och shopping, alternativt att på egen hand besöka Edinburgh Castle och Camera Obscura, en turistattraktion från artonhundratalet. Byggnaden har ett linssystem som gör det möjligt fånga utsikten och visa stadslivet som en projektion på Camera Obscurans bord och rymmer även en utställning om optiska illusioner. 

 • Avresa med buss mot flygplatsen, vi äter en gemensam middag efter vägen. Hemresa med SAS från Edinburgh klockan 21.05, med ankomst Stockholm, Arlanda klockan 00.15.

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 14/4
Pris Från 24 950 kr
Enkelrumstillägg 4500 kr
I priset ingår
 • Flyg med SAS till Edinburgh t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Två kunniga teknikhistoriska ciceroner: Erik Mellgren och Kaianders Sempler
 • Lokala specialguider
 • Fem nätter på tre- fyrstjärniga hotell, del i dubbelrum
 • Fem frukostar
 • Fyra luncher, exkl. måltidsdryck
 • Fyra middagar,exkl. måltidsdryck
 • Flygavgifter och skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Flyg Stockholm - Edinburgh, buss till Glasgow
Dag 2. Glasgow, buss till Edinburgh
Dag 3. Edinburgh
Dag 4. Edinburgh, bussutflykt till New Lanark
Dag 5. Edinburgh, hemresa till Stockholm med flyg

Hotell under resan
Glasgow: Grand Central Hotel
Edingburgh: The Parliament House

Angivna hotell kan komma att bytas ut mot andra likvärdiga hotell. Historiska Resor är inte ansvarigt för den information som lämnas på hotellets hemsida. Ibland förskönar hotell beskrivningen, bilder på hotellrum som visas är oftast superior eller deluxe och inte standardrum, vilket är det som ingår i resan.

Resesätt SAS

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Boka din resa

2020-04-14 2020-04-19 24 950 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa