Översikt

Kungliga Marocko

Landet Maghreb – ”platsen där solen går ned” är den del av Nordafrika som ligger norr om Sahara. Här ligger måsarnas, vindarnas och havets vita stad Essaouira, ökenoaser och den moriskt sirliga staden Marrakech som glimmar gammalrosa under Atlasbergens majestätiska vita toppar. Winston Churchill återvände ofta till staden som han kallade ”Saharas Paris” - som hämtad ur Tusen och en natt.

Resan är ett samarbete mellan Favoritresor och Historiska Resor

Välkommen in i en vindlande labyrint av gränder, Orientens mystik, mäktig natur, storslagen kultur och sinnliga intryck i sällskap av våra kunniga svenska ciceroner Maria Sebnat Martin och Susanne Malmsten – de turas om att leda gruppen och båda har varit bosatta i landet under många år, är omtyckta av våra resenärer och har mycket goda kunskaper i det dagliga livet Marocko.

Världsarvet Essaouira inleder resan. Stadens medina, vars feniciska namn Migdol betydde den lilla fästningen, är ett unikt exempel på en befäst 1700-talsstad baserad på dåtidens europeiska militärarkitektur, till del influerad av Vaubans verk i Saint Malo, i perfekt symmetri med stadens arabiska stadsplanering och arkitektur. Essaouria har varit bebodd sedan förhistorisk tid och har under århundraden varit en viktig hamn och än idag baseras den största delen av stadens ekonomi på fiske då strömmarna mellan Kanarieöarna och kusten är näringsrika och fiskrika. Fiskemännens blå skepp ligger tätt i den bildsköna hamnen och fiskmånglarna säljer de färskaste av havets frukter.

Den röda staden - Marrakush al-Hamra, belägen som en oas i öknen, har lockat erövrare i alla århundraden. Staden hade mycket stor betydelse som handelsstation mellan landets bördiga dalgångar i norr och landet söder om Sahara med kontroll över Atlasbergens pass
där salt och guld transporterades. Tusenåriga Marrakech ligger på en platt slätt, men endast en dryg timmes färd bort ligger Nordafrikas högsta toppar där mer än tio når över 3.000 meters höjd - den högsta är Jebel Tofubkal på 4.164 meters höjd. Här på slätten vid Tensiftfloden bland dadelpalmer och öknens röda sand har berber bott sedan neolitisk tid. De ständigt lockande vitklädda topparna på Atlasbergen glimmar i solen. Det hårda stäpp och ökenlandskapet bryts här och var av där små glittrande vattendrag i oaser omges av präktiga palmer. Mitt i detta, för oss så annorlunda och lockande, landskap ligger ett annat världsarv, den mustigt röda handelsstaden i lera, Aït-Ben-Haddou vid foten av Hög-Atlas, i den vackra Ouniladalen.


Marockansk traditionell mat är god och vällagad med grytan tagine som en av paradrätterna. Kyckling eller lammtagine kan tillagas på många sätt, men har ofta grönsaker, tahinipasta, honung, sesam och kanel som smaksättning – tillagad under lång tid i en den karaktäristiska lergrytan med toppigt lock. Couscous smaksatt med aprikoser, russin och oliver ackompanjerar lamm. Mandelkakor smaksatta med rosenvatten, maräng med apelsinblomsvatten och andra läckerheter avrundar måltiden med det doftande sötade myntateet. Apelsiner och mandariner ger söt fruktjuice och öknens dadlar ger energi. 
Vårt trevliga boende är dels mellanklass hotell, dels omgjorda traditionella herrehus med innergård, sk riader. I Marrakech har vi boende på tre, fyra olika sådana mellanklass-riader med kort promenadavstånd dem emellan. Tillsammans med vår ciceron assisteras vi av engelsktalande lokalguider.

Resan är ett samarbete mellan Favoritresor och Historiska Resor.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Agadir

  Mitt på dagen avreser vi med direktflyg från Sverige till Agadir. Vid ankomsten och efter inreseformaliteterna möter vår ciceron för busstransport ca en halvtimme till och inkvartering på strandhotell med pool. Gemensam middag på hotellet.

 • Dag 2 Agadir – charmerande Essaouira

  Vi inleder vistelsen med att acklimatisera oss till Marockos kust under en fri morgon. Strax innan lunch bär det av mot Essaouira och vi stannar i fiskebyn Taghazout, förr känd för sina hippies och sin kalamari nu en världskänd surfarby, för en gemensam lunch. Därefter fortsätter färden norrut längs kustvägen till Essaouira. År 1506 hamnade Essaouira under portugisiskt styre och kung Manuel I beordrade att man skulle bygga ett fort, Castelo Real de Mogador, här liksom i fem andra städer längs Atlantkusten. Endast fyra år efter uppförandet lyckades det lokala berberfolket Regraga inta och hålla fortet genom 1500-talet mot spanjorer, engelsmän, holländare och fransmän. Essaouira blev ett piratnäste och handlade med socker och melass. Precis som portugiserna försökte fransmännen etablera en koloni längs kusten, något som inte heller gick helt smärtfritt och man slöt istället ett avtal med Regragas ledare Abd el-Malek II år 1631. Dagens stad uppfördes under 1700-talet av kung Mohammed III, som ville att landet skulle vändas mot Atlantkusten och åtnjuta ett utökat handelsutbyte med Europas stormakter. Han valde Essaouira med önskan om en hamn nära Marrakech. Under tolv år fick den franske ingenjören Théodor Cornut, uppdraget av Mohammad III att uppföra ett fort och en modern stad. Staden kallades Es-Saouira, ”den vackert planerade”. Thédore Cornut ritade och uppförde staden samt dess kasbah själv, harmoniserande fortet med kungliga kvarter, europeiska diplomaters och kristna köpmäns boendekvarteTill Essaouira kom ökenkaravanerna med sina exotiska varor från Timbuktu och fördes vidare in i landet över öknen, genom Atlasbergen till Marrakech. Från 1912 till 1956 var Essaouira en del av det franska protektoratet och en mycket strategisk sådan. Under tidigt 50-tal bodde Orson Welles på Hotel des Iles under det att man filmade hans klassiska version av Othello från 1952 med många minnesvärda filmscener från medinans vindlande gränder och labyrintliknande gator. Under 60-talet var staden ett älskat tillhåll för hippies och numera är denna vindarnas stad - sandstrandsälskares och surfares tillhåll.

  Här checkar vi in på mellanklasshotell som ligger fem minuters promenad från den långa stranden, för två nätter. På kvällen går vi längs strandpromenaden in till medinan för att äta middag på en mysig restaurang.

 • Dag 3 Världsarvets Essaouira

  Efter frukost går vi på en guidad tur i gamla stan, medinan, som står på Unescos världsarvslista. Därefter blir det lunch vid de enkla fiskebodarna som serverar fisk och skaldjur direkt komna ifrån fiskebåtarna. Färskare än så här blir det inte! Eftermiddagen är fri för egna promenader längs en av landets finaste stränder, sitta på kafé och titta på stadslivet eller shopping i den gulliga medinan. Vår ciceron hjälper till med rekommendationer och bordsbokning för de som önskar. Missa inte att njuta av solnedgången från fästningen!

 • Dag 4 Arganolja – Jardin Majorelle - Marrakech

  Naturen kring Essaouria är vackert kuperad och under vår vidarefärd från staden genom ett stäppliknande landskap ser vi getter och deras herdar samt de mycket ovanliga arganträden, som på senare år blivit en allt viktigare ekonomisk faktor för traktens kvinnor. Den välgörande arganoljan används inom medicin för hudåkommor och skönhetsvård. En mycket populär produkt är parfymerade oljor som kan användas både som parfym och hudvård. Vi besöker ett sådant kooperativ där kvinnorna utvinner den exklusiva arganoljan på manuellt vis. Här finns även en liten butik.

  Vid ankomst till Marrakech besöker vi Yves Saint Laurents trädgård, Jardin Majorelle, belägen i stadens finare kvarter, byggt på 1920-talet. Under 1960-talet blev Marrakech trendigt bland hippies, musiker, modelldivor och filmstjärnor och besöksströmmarna startade i kölvattnet efter Yves Saint-Laurent, Beatles, Rolling Stones och John-Paul Getty. Den världsberömda trädgården Jardin Majorelle designades av den franska konstnären Jacques Majorelle under 20- och 30-talen. Även om Majorelles gentlemannamässiga akvareller i orientalisk stil är mer eller mindre glömda idag så har den trädgård han skapade blivit hans konstnärliga mästerverk. Den speciella nyans av stolt koboltblått som Majorelle upprepat använde i trädgården och för dess byggnader, gjorde att färgen uppkallades efter honom – Majorelleblå. Välordnade rabatter bland kakelklädda gångar, fontäner och koboltblå krukor huserar blommande buskar, bambu, palmer och fantasifulla kaktusar. Men det är även hem för ett femtontal fågelarter som är endemiska för Nordafrika. Yves Saint-Laurent förälskade sig i den för allmänheten öppna trädgården och köpte den 1980. Här bodde han periodvis med sin sambo Pierre Bergé fram till sin död år 2008 då hans aska spreds i trädgården.

  Efter en lång förmiddag serveras därefter en välgörande lunch på Riad Sabas tak mitt i den historiska delen av Marrakech. Incheckning på en av de tre eller fyra olika riaderna som vi kommer att bo på.

  Marrakech blev år 1070 kejserlig huvudstad över hela dagens Marocko, Al-Andalus
  i Spanien och västra Algeriet. Under nästan tusen år har kalifaten flyttat huvudstaden mellan Marrakech och Fez. Stadens historiska kärna omges av Al Mouraviddynastins röda murar, palmer och Atlasbergen vid horisonten. Kulturlivet blomstrade och en intellektuell elit med tänkare och filosofer dvaldes i den vackra staden med arkitekturinfluenser från det moriska Sevilla. Under 1500-talet ödelade invasionsförsök och stora svältkatastrofer de vackra trädgårdarna, skolorna och palatsen. Under 1560-talet återvann dock Marrakech sin status och staden återuppbyggdes i sin forna glans med moskén och den vackra skolan Ben Youssef som kan ses i medinan.

  De är alla på gångavstånd från varandra och ligger i Marrakech historiska delar, den sk medinan. Riad är det arabiska ordet för trädgård men är ett traditionellt marockanskt hus eller litet palats med en inre palatsgård eller en helt privat trädgård där den inåtvända planeringen möjliggjorde en privat fristad för familjen med skydd mot kyla och hetta. Bakom vackert snidade dörrar breder lugnet ut sig och riadens rum är placerade runt en öppen innergård. Takterrasser är vanligt förekommande och väggarna dekorerades med kakel. I innergårdens trädgård skulle traditionellt fyra apelsin-, eller citronträd vara planterade runt en fontän.

  Nu väntar en guidad tur genom Marrakech som har mycket att erbjuda av historiska sevärdheter, myllrande stadsliv och medeltida hantverkskvarter. Framförallt kan Marrakech, trots en enorm utveckling, ståta med en medeltida medina där åsnorna fortfarande är det bästa transportmedlet, där gårdfarihandlarna än idag ropar ut sina varor från dörr till dörr, där hantverkskunskaperna går vidare från mästare till lärling och där känslan av Tusen och en natt emellanåt infinner sig. Du kommer med våra kunniga ciceroner hjälp djupt in i hantverkskvarteren och basaren. Här arbetar hantverkarna med uråldriga tekniker i sina små bodar.

  Kvällen till eget bruk och våra ciceroner hjälper gärna till att informera och boka bord på någon av Marrakech mest uppskattade restauranger.

 • Dag 5 Fri dag i Marrakech

  På stadens torn och takterrasser huserar vita storkar, en helig och aktad fågel som anses ge tur och lycka om den bygger sitt bo på hustaket. Berberna trodde att storkarna egentligen var människor som förvandlats och ser dem som symbolen för styrka, framgång och kärlek. I gamla dagar var det hårda straff för den som dödade en stork eller förstörde dess bo.

  Marrakech är verkligen ett paradis för den som lockas av orientalisk design och konst. Det vimlar av fynd för den som önskar sig vackert glänsande sjalar, fotsida dräkter och blusar, läderpuffar, skor och väskor i allsköns färger. Här dinglar Maria Montazami-tofsar och vackra dyrbara lampor ovanför skålar i arbetat järn och färgat glas. Träsniderier och den undergörande arganoljan, vars buskar bara växer här norr om Sahara, säljs sida vid sida med kryddor och skira teglas med snirkliga mönster i silver. Frukt och grönsaksmarknaden är en sevärdhet i sig och det är lätt att känna sig som i Aladdins guldglänsande grotta. Men under dagen på egen hand kan du även möta den fascinerande konsten och arkitekturen som gör staden så älskad, som på Medersa Ben Youssef; den vackra koranskolan med anor från 1400 talet, Koubba Al Mouravid; Marrakech äldsta och enda byggnad från 1100 talet.
  På Musée de Marrakech kan du uppleva en ”äkta” palatsriad med det storslagna Menehbipalatset från slutet av 1800-talet, idag är det utställningslokal för modern och traditionell marockansk konst. Entréer tillkommer.

  Det finns även möjlighet att boka hammam, ta en kurs i marockansk matlagning, spela golf eller vandra i Höga Atlas mot en extra avgift.

 • Dag 6 Världsarv vid karavanvägarnas rike mot Höga Atlas

  Färden går över Höga Atlas och söderut mot Saharas gränstrakter. Genom dalgångar där berber brukar jorden på uråldrigt vis, passeras byar belägna i en andlöst vacker natur. Vi far över det högsta passet i Marocko, Tiz’n Tichka på 2260 möh. Här slingrar sig vägen mellan snötäckta toppar och djupa dalar där getterna obekymrat betar. Ksaren Aït Ben Haddou ligger på den klassiska karavanvägen mellan Marrakech och Timbuktu och har en självklar plats på Unescos världsarvslista. En ksar är ett sydmarockanskt muromgärdat slottsområde med flera bostadshus, vissa närmast slottsliknande med tinnar och dekorationer, moské och ett centralt torg. Allt är byggt av regionens bakade röda lera och även om de äldsta delarna idag endast är sedan 1600-talet så är tekniken långt mycket äldre. Här i trakten spelas många filmer in och de som har sett filmen ”Gladiator” kommer känna igen sig från vissa scener ur filmen. Här äter vi gemensam lunch och går därefter en guidad promenad i den kända byn. Natten spenderas däremot i en mindre välbesökt och mycket fint bevarad kasbah som ligger endast några km bort. Här välkomnas ni på ett litet charmigt hotell, vid kanten av en oas. Gemensam middag.

 • Dag 7 Dromedarpromenad i oasen

  Här i Atlasbergens dalgångar bor Marockos ursprungsbefolkning, amazighr – det fria folket, eller som de vanligen kallas, berber. I bergen har livet inte ändras mycket de senaste hundratals åren. Man bor i lerhus och tar sig mellan byarna på åsnestigar. Kvinnorna plockar grenar och ris att göra eld med och klädtvätten sker i floden. Efter frukost ska vi göra ett ca tre timmar långt strövtåg i lugnt tempo längs oasen med två dromedarer som man kan turas om att rida på. Promenaden går längs floden, genom en berberby och dess odlingar av mandel, luzern och vete. Målet för promenaden är urgamla grottor gjorda av människohand, som tillflyktsort under oroliga tider tills för inte så länge sedan. Efter gemensam lunch styr vi kosan mot Marrakech för vår sista natt på ett fyrstjärnigt hotell i den moderna delen av staden. Färden beräknas ta ca fyra timmar. Gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 8 Marrakech - Sverige

  Efter frukost väntar avfärden till Marrakech flygplats för flygningen till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Agadir och Essaouira
 • Omtyckta Maria Sebnat Martin och Susanne Malmsten
 • Marrakech och Atlasbergen

Karta

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Pris Från 15 490 kr
Enkelrumstillägg 4 990 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Agadir / Marrakech - Stockholm, flygavgifter
 • Transporter nämda i programmet
 • Entréer och visningar enligt program
 • Tre nätter på mellanklasshotell
 • Tre nätter på mellanklass Riad
 • En natt på fyrstjärnigt hotell
 • Sju frukostar
 • Fem luncher
 • Fyra middagar
 • Svensk ciceron
 • Engelsktalande lokalguide
 • Lokal skatt och dricks i det gemensamma programmet
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige - Agadir
Dag 2. Agadir - charmerande Essaouira
Dag 3. Världsarvets Essaouira
Dag 4. Arganolja – Jardin Majorelle - Marrakech
Dag 5. Fri dag i Marrakech
Dag 6. Världsarv vid karavanvägarnas rike mot Höga Atlas
Dag 7. Dromedarpromenad i oasen
Dag 8. Marrakech - Sverige

Klimat

Marocko ligger med kuststräckor mot både Atlanten och Medelhavet. I de nordvästra delarna av landet råder tempererat medelhavsklimat med långa somrar och korta vintrar. Temperaturen i november brukar vara mycket behaglig men under nätter och vistelser på högre höjd är det normalt något kallare.

Högsta medeltemperatur i november är cirka 17 grader.
Lägsta medeltamperatur är cirka 7 grader.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »