Översikt

Mosaikernas Ravenna

Landskapet söder om Venedig är det Adriatiska havets våtmarkers värld men kröns av kulturstaden Ravenna med dess bysantinska mosaiker. Följ med vår historiskt kunniga ciceron, arkeologen Izabella Donkow, som visar oss de överdådiga bysantinska skatterna som gett Ravenna världsarvsstatus.

Ravenna, beläget i regionen Emilia Romagna öster om Bologna, är staden som kan ståta med att ha varit såväl romerskt kejsarsäte som ostrogotisk huvudstad och därtill centrum för det bysantinska väldet i Italien. Under senantiken (235–636) och tidig medeltid var Ravenna en av västvärldens mest betydelsefulla städer. Få städer har ett sådant överdåd av mosaikprydda byggnader som Ravenna, eller är så lättöverskådlig och promenadvänlig. På en liten yta samsas mosaikklädda kyrkor, mausoleer och enastående museer med mysiga kaféer, restauranger och exklusiva butiker. Åtta av stadens senantika kyrkor och monument återfinns på Unescos världsarvslista.

Vår historiska ciceron är arkeolog Izabella Donkow, som genomfört många resor i Ravenna med fokus på dess världsarvsskatter. Bekvämt boende på centralt belägna mellanklasshotell Centrale Byron med promenadavstånd till de flesta besöken.

Resan är ett samarbete mellan Favoritresor och Historiska Resor.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Chioggia - Ravenna

  På morgonen reser vi med direktflyg till Venedig varifrån vi färdas söderut mot världsarvsstaden Ravenna. Halvvägs stannar vi i kuststaden Chioggia. Med sina kanaler, broar och charmiga hus, sluttande direkt i vattnet, kallas staden "Lilla Venedig". Där äter vi lunch, tar en promenad längs kanaler och insuper atmosfären av en genuin lagunstad som försörjer sig på fiskeindustrin. I utkanten av Ravenna gör vi ett kort stopp vid den så kallade "Garibaldis hydda", där den italienske frihetskämpen sommaren 1849 stannade till kort.
  Vårt hotell ligger i Ravennas historiska centrum med gångavstånd till alla sevärdheterna. Efter incheckning återsamlas vi för gemensam välkomstmiddag på en av stadens bästa restauranger.

 • Dag 2 Ärkebiskopens palats - San Giovanni Evangelista - arianernas baptisterium - mosaikmuseet Tamo

  Vi inleder dagen med ett stopp vid Ravennas katedral och Ärkebiskopens palats. Katedralen uppfördes i slutet av 300-talet av biskop Ursus, men den nuvarande interiören dateras till tidigt 1700-tal. Palatset innehåller förutom ett museum för tidigkristen konst med dess stora praktpjäs - den bysantinska biskopsstolen, helt i elfenben - också biskopens privata kapell tillägnat helgonet Andreas. Vi besöker det intilliggande välbevarade och rikt utsmyckade Ortodoxa baptisteriet, även känt som Battistero Neoniano och uppkallat efter biskopen Neonius. Efter en gemensam lunch riktar vi våra steg mot basilikan San Giovanni Evangelista, stadens äldsta kyrka från det tidiga 400-talet e.Kr. Den skadades svårt under de allierades bombningar av staden hösten 1944. Därifrån fortsätter vi till det närbelägna Arianernas baptisterium, ett av få bevarade monument tillägnat arianismen, en försvunnen riktning inom kristendomen som den ostrogotiske kungen Theoderik förespråkade. Efter en kaffepaus besöker vi Museo TAMO. Detta Ravennas yngsta museum, tillägnat mosaikkonsten, är inhyst i en före detta kyrka med intilliggande kloster. Middag på egen hand.

 • Dag 3 Theoderiks palats - Sant´Apollinare Nuovo - Dante - Paolo Racagnis mosaikverkstad

  Efter frukost promenerar vi till lämningarna av det s.k. Theoderiks palats i stadens östra del. Härifrån hämtade Karl den store, i början av 800-talet, marmor för att smycka sitt palatskapell i Aachen. Ett stenkast bort ligger basilikan Sant'Apollinare Nuovo från år 504 som ostrogoternas kung Theoderik lät bygga under sin tid som härskare över Italien. Här finns de vackra mosaikerna som avbildar Classes stadsmur med öppningen mot hamnen och de romerska skeppen samt Theoderiks palats. Stora delar av de ursprungliga mosaikerna är borttagna och har under Justinianus tid ersatts med bilder av processioner av martyrer och helgon. Världsarvsdeklarationen slår fast att kyrkan, såväl utvändigt som invändigt, på ett unikt vis illustrerar fusionen mellan västerländsk och österländsk konststil. Efter en kaffepaus tar vi oss till basilikan San Francesco med dess suggestiva översvämmade krypta, samt till den närbelägna sista viloplatsen för Italiens nationalskald, florentinaren Dante Alighieri. Förmiddagen avslutar vi med att besöka Dantemuseet, vackert
  beläget i det forna franciskanerklostret.

 • Efter lunch gör vi studiebesök hos Paolo Racagni, en av Ravennas och Italiens främsta mosaikkonstnärer. I sin ateljé ger han oss en introduktion i konsten att tillverka och lägga mosaiker. På vägen dit stannar vi till vid Domus dei Tappeti di Pietra, lämningarna av två privathus från 400- och 500-talen, med välbevarade mosaikgolv, och som med tiden byggdes om till en stor praktfull villa. Gemensam middag.

 • Dag 4 Theoderiks mausoleum - Cervia - Classe

  Dagen ägnas åt en utflykt söder om Ravenna till den närliggande romerska hamnstaden Classe och till den historiska saltstaden Cervia. Vi inleder med ett stopp vid den ostrogotiske kungen Theoderiks mausoleum från tidigt 500-tal. Theoderik uppförde som sitt sista vilorum historiens kanske mest originella kupolbyggnad. Som krön på sitt tiohörniga mausoleum av kvaderstensblock valde han att placera en kupol av ett gigantiskt stenblock som väger 230 ton. Aldrig någonsin har ett tyngre stenblock använts som byggnadselement. Blocket bröts i Istrien och fraktades med båt över Adriatiska havet till hamnen i Ravenna. Att transportera och sätta detta block på plats är kanske forntidens största tekniska bedrift. Theoderiks hisnande företag speglar väl hans politiska och dynastiska ambitioner.

  Därifrån beger vi oss söderut till Cervia, en liten stad vid havet där en havsmeny väntar oss. Efter lunch strosar vi runt i den pittoreska småbåtshamnen och besöker Saltmuseet tillägnat saltutvinningen, som under flera århundraden har varit Cervias viktigaste källa till försörjning.

 • På eftermiddagen åker vi till den romerska hamnstaden Classe och besöker världsarvet Sant' Apollinare in Classe, en basilika ensligt belägen intill vidsträckta sädesfält. Då det romerska Ravenna vid den tiden låg vid havet, beslöt Julius Caesars adoptivson, den förste romerske kejsaren, Augustus, att år 30 f. Kr. göra Classe till en flottbas. Med sina 250 romerska fartyg var hälften av den tidens romerska flotta posterad vid Classe. Staden blomstrade med stor varvsindustri och exporterade sparris, fisk och timmer från norra Italien. Med tanke på dagens fridfulla omgivning är det svårt att föreställa sig det vimlande folkliv som rådde här för över 2000 år sedan. Kyrkan är samtida med kupolkyrkan San Vitale och tillägnad Apollinaris, Ravennas första helgon, ovanpå vars grav den restes. Vi avslutar dagen med att besök i det nyöppnade Museo della Città e del Territorio, tillägnat Classe och dess omnejd. Kvällen till eget förfogande.

 • Dag 5 Galla Placidias mausoleum - kupolkyrkan San Vitale - Nationalmuseum

  Dagen bjuder på resans höjdpunkter - besöket i kejsarinnan Galla Placidias mausoleum från tidigt 400-tal samt den intilliggande kupolkyrkan San Vitale med dess spektakulära mosaiker, avbildande den bysantinske kejsaren Justinianus och hans gemål Theodora.

 • Galla var dotter till kejsar Theodosius I, halvsyster till den romerske kejsaren Honorius, som beslöt att flytta kejsarsätet till Ravenna, och förmyndarregent åt sin son Valentinius. Trots namnet på byggnaden antas Galla ha dött och begravts i Rom. Mosaikerna går i betagande starka färger – djupblått, guld, grönt och rött och förenar klassiskt romerskt formspråk med tidigkristna motiv. Många har hänförts av färgerna och formen på denna arkitektoniska pärla, inte minst Gunnar Ekelöf som ger uttryck för sin beundran i dikten "Galla Placidia". Ett besök i Museo Nazionale di Ravenna står som sista punkt på förmiddagens program. Eftermiddagen fri. På kvällen återsamlas vi för avskedsmiddag.

 • Dag 6 Ravenna - Venedig - Sverige

  Efter frukost lämnar vi Ravenna för avfärd med buss till Venedig och flygresa hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Chioggia och Cervia vid havet
 • Mosaikskatterna i världsarvsstaden Ravenna under kunnig ledning
 • Gemensamma måltider i en promenadvänlig kulturstad

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 4/5
Pris Från 15 990 kr
Enkelrumstillägg 1 590 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Venedig, t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar omnämnda i programmet
 • Fem nätter på mellanklasshotell i del i dubbelrum
 • Fem frukostar
 • Tre luncher med måltidsdryck
 • Tre middagar med måltidsdryck
 • Svensk historieciceron
 • Reseskatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, teckans senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn mot eventuella tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige - Chioggia - Garibaldis hydda - Ravenna
Dag 2. Ärkebiskopens palats. Battisterio Neoniano. Museo Tamo.
Dag 3. Theoderiks palats. SantÁppollinare Nuovo. Dante. Paolo Racognis mosaikverkstad. 
Dag 4. Theoderiks mausoleum. Cervia. Classe.
Dag 5. Basilika San Vitale. Gallida Placidas mausoleum.
Dag 6. Ravenna - Venedig - Sverige

Klimat

Under maj månad grönskar fälten och Ravennas medeltemperaturer de senaste fem åren ligger som lägst 15 - 17 grader på dygnet och som högst 20-22 grader på dygnet.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Många men långsamma promenader på ojämn gatubeläggning kräver hela leder och normal grundkondition.