Översikt

Palladios villor med fil dr Göran Alm

Under en härlig vårvistelse väntar de sköna landskapen kring Venedig, Vicenza och palatsvillorna från renässansens födelse med arkitekten Palladios inspirerande verk som skapade efterdyningar, in i vår tid.

Ingen annan arkitekt i den västerländska konstens historia har haft ett sådant epokgörande inflytande som Andrea Palladio. I sin ungdom utforskade han den antika arkitekturen och med utgångspunkt från den formade han sedan sina arkitekturteorier. Hans säkra känsla för form och komposition har gjort hans byggnader stilbildande.
Goethe skrev i december 1795 till sin vän och rådgivare Heinrich Meyer att "ju mer man studerar Palladio, desto obegripligare blir det geniala, det mästerliga, rikedomen, rörligheten och det behagliga hos denne man".
Palladianismen har blivit ett stilbegrepp som spridit sig långt utanför de latinska länderna. Vi kan finna den runt om i Europa och i USA, som en av hörnstenarna för 1600- och 1700-talets nyorientering.

Men det är just i landskapet Veneto med städer som Vicenza och Venedig vi finner hans egna villor, palats och kyrkor. Under ledning av vår kunnige ciceron fil.dr. Göran Alm, Sveriges kanske främste expert på palladianism, kommer vi under sju dagar att besöka villor och kyrkor av Palladio.

Vi flyger till Venedig och bor i Castelfranco Veneto, en muromgärdad medeltida stad med ett strategiskt läge för våra utfärder. Vårt hotell är omtyckta Al Moretto. Reseledare är Ki Månsson Gallone som känner Italien och italienska förhållanden väl efter mer än trettio år i landet.

Palladios villor är en av Favoritresors äldsta rundresor på initiativ av Rominstitutets Vänner 1993 och Göran Alm har gjort dessa resor sedan dess.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm – Venedig

  Flyg till Venedig med ankomst mitt på dagen. Här möter vår ciceron och vi fortsätter vår färd till vårt hotell i Castelfranco Veneto och checkar in. Arkeologiska utgrävningar visar att det fanns bosättning i området kring Castelfranco Veneto redan under romartiden. Två viktiga vägar, Via Aurelia från Asolo till Padova och via Postumia mellan Aquileia och Genova möttes i Castelfranco i regionen Veneto och gjorde tidigt staden till handelscentrum. Medeltida maktstrider mellan städer och familjer utspelades i området och flera av orterna förseddes med ståtliga ringmurar. Castelfranco är en s.k. Città Murata – en stad omgiven av ringmur. På ett av tornen i muren finns Markuslejonet, som påminner om att staden lydde under Venedig från 1400-talet och till dess att Napoleon avsatte den siste dogen i Venedig 1797. År 1478 föddes konstnären Giorgione i Castelfranco. Ett av hans mästerverk är altartavlan, ”La Pala di Castelfranco” som finns i katedralen Santa Maria Assunta.

  Här bor vi på vårt uppskattade och charmfulla mellanklasshotell Hotel Al Moretto, centralt i Castelfranco. Hotellet byggdes som en locanda på 1600-talet, där man kunde få ett mål mat och låta sina hästar vila inför nästa dagsverk. Eftermiddagen till egen disposition med efterföljande välkomstbuffé på hotellet.

 • Dag 2 Vicenza & Veneto Venetianernas trädgård

  När nästan alla städer i Venetien i början av 1500-talet frivilligt kom att lyda under Venedig inträdde en fridfull och framgångsrik tid för området efter sekler av strider och inflytande utifrån. Efter att ha satsat pengar på krig, vände sig invånarnas intresse mot bl.a. jordbruket, speciellt runt Vicenza. Staden hade under 1200- och 1300-talen inte stått under någon speciellt inflytelserik familj och blev nu tummelplats för rika venetianare som ville bygga spektakulära sommarvillor för att visa sitt välstånd. Idag skall vi därför besöka Vicenza, som anses som Palladios stad och centrum för hans verksamhet.
  Palladios byggnadsverk här sattes upp på Unescos världsarvslista 1994.Innan vi kommer fram till Vicenza gör vi en avstickare till Cricoli, i utkanten av staden, för att se Villa Trissino. Här kom Andrea di Pietro della Gondola, en stenhuggare från Pedemuros skola, i kontakt med sin välgörare adelsmannen Giangiorgio Trissino, en av huvudpersonerna i den tidens kulturliv. Trissino lade märke till den unge skicklige stenhuggaren vid arbetet med hans villa i Cricoli och tog honom under sitt beskydd och genom honom fick Andrea möjligheten att studera de romerska ruinerna och de “moderna” byggnadsverken av arkitekten Michele Sanmicheli utmed Corso Cavour i Verona.  Det var Trissino som gav Andrea namnet Palladio efter konstens skyddsgudinna Pallas Athena.

  Vi besöker Teatro Olimpico, den berömda teatern som blev Palladios sista stora verk och fullbordades först efter hans död av sonen Silla samt eleven och medarbetaren Vincenzo Scamozzi. Teatern beställdes av Accademia Olimpica, det “Olympiska sällskapet”, vars medlemmar arbetade för att “utveckla humanistiska studier, matematik, musik och anordna teaterföreställningar i Vicenza”. Under promenaden i Vicenza passerar vi flera av stadens vackra palats bl.a. Palazzo della Ragione, kallat La Basilica och Palazzo Chiericati, ett av Andrea Palladios många familjepalats i Vicenza.
  Därefter till Lugo di Vicenza för att besöka Villa Godi Malinverni, ett av Palladios tidigare verk. Vid ett av våra många besök i villan berättade dagens ägare, Christian Malinverni, som ärvt villan efter sin farfar, att det inte är lätt att sköta en palladiansk villa idag och att inkomsterna kommer från entréavgifter och uthyrningsverksamhet.Vi bjuds en välkomstdrink i villans magnifika trädgård “all’italiana” och intar en utsökt lunch i villans välbevarade 1500-talskök.
  Eftermiddagen ägnas åt en av Palladios kanske mest fulländade villor, Villa Barbaro i Masèr. Den byggdes för patriarken i Aquileia, Daniele Barbaro, och hans bror Marcantonio, ambassadör för den venetianska republiken i Konstantinopel. De gav Andrea Palladio i uppdrag att göra om familjens medeltida bostad i Masèr till en elegant lantgård och rekreationsställe där ägarna bedrev studier och kunde övervaka arbetet på de omgivande fälten.Den ståtliga huvudbyggnaden ligger mellan långa arkadförsedda lagringsutrymmen, “barchesse” med duvslag och solur.Villan dekorerades av Paolo Veronese med magnifika freskomålningar föreställande landskapsbilder förknippade med villalivet, mytologiska scener och vackra venetianska kvinnor.
  Kvällen tillbringas på egen hand i Castelfranco.

   

 • Dag 3 Villor i sköna landskap

  Vi ägnar dagen åt landskapet söder om Vicenza. I Bagnolo ligger Villa Pisani Ferri Bonetti.  I ”Fyra böcker om arkitektur” beskriver Palladio den komplicerade projekteringen av villan, som var tänkt som en “villa rustica” för jordbruk, men även skulle erbjuda grevefamiljen Pisani “ett ståndsmässigt liv”. Vincenzo Scamozzi var elev och medarbetare till Palladio.
  Han har ritat Villa Pisani Ferri “Rocca Pisana” belägen högt på en kulle, där det tidigare låg en fästning “rocca” och dit familjen Pisani flydde undan fukt och malaria vid risodlingarna i Bagnolo. Vi ser villan flera gånger under resvägen, där den ligger högst upp på kullen.

  I Bagnolo ligger Villa Pisani Ferri Bonetti.  I ”Fyra böcker om arkitektur” beskriver Palladio den komplicerade projekteringen av villan, som var tänkt som en “villa rustica” för jordbruk, men även skulle erbjuda grevefamiljen Pisani “ett ståndsmässigt liv”. Vi äter lunch i villans nyrenoverade ”barchessa”, efter lunch beger vi oss till området Polesine mellan floderna Adige i norr och Po i söder. 1951 drabbades Polesine av en svår översvämning och ca 100.000 personer övergav området. Idag används marken för odling av ris och den välkända vita sparrisen som avnjuts under våren. I området runt Pofloden och dess bifloder utvecklades ett framgångsrikt jordbruk. Familjerna övergav mer och mer sin roll inom sjöfarten i Venedig och började utnyttja marken och bygga villor. 

  I Fratta Polesine ser vi Villa Badoer med kvartscirkelformade arkadlängor som drar besökarens blickar mot den höga huvudbyggnaden. Villan hör till de som uppfördes som symbol för en avslutad uppodlingsprocess inom jordbruket.
  Kvällen fri i Castelfranco.

   

   

 • Dag 4 Sköna Venedig med besök i privatpalats

  Ingen annan stad är som Venedig – sagostaden på vattnet. Havet, lagunen och kanalerna har format handelsstaden Venedig.  Staden utvecklades från ett fiskarsamhälle i otillgängliga träskmarker till medeltidens främsta handelsstad i Europa. En makt baserad på herraväldet över Adriatiska havet och ett överlägset utnyttjade av de handelsmöjligheter, som detta erbjöd, skapade grunden till eleganta österländskt influerade palats och förnämlig konst.
  Vi tar ett tidigt tåg från Castelfranco och vid ankomsten till Venedig möter vår privata båt för färd till ön San Giorgio där vi besöker kyrkan San Giorgio Maggiore, helt ombyggd av Palladio 1565. Engelsktalande guide visar oss sedan runt bland monumenten på ön, vilka tillhör Fondazione Giorgio Cini.
  Efter besöket tar vi vår båt till stadsdelen Dorsoduro där vi äter gemensam lunch. Därefter ska vi gemensamt besöka ett av stadens magnifika privatägda palats, Palazzo Nano Bernardo, byggt under 1500-talet med sin klassiska renässansfasad och huvudentré mot Canal Grande. Nuvarande ägare är familjen Lucheschi som generöst öppnar för oss att njuta och insupa denna del avVenedigs själ.  Vi blir visade upp i palatsets ”piano nobile” med dess stora och pampiga salonger och raffinerade detaljer.
  Resten av dagen på egen hand, med möjlighet att besöka något av Venedigs gedigna konstmuseer, såsom Peggy Guggenheims Collection med mästerverk av bl.a. Picasso, Miró, Klee, Ernst och Giacometti – i stadsdelen Dorsoduro. En annan höjdpunkt kan vara ett besök i palatset Ca’ Rezzonico. Det vackra barockpalatset påbörjades i mitten av 1600-talet av Baldassare Longhena, det århundradets mest framstående arkitekt, men på grund av ekonomiska problem hann bygget inte längre än till “piano nobile”. Först hundra år senare övergick palatset i bankirfamiljen Rezzonicos ägo som kunde ge arkitekten Giorgio Massari i uppdrag att färdigställda byggnaden. Här får man en bra bild över hur ett venetianskt palats är uppbyggt med rummen runt ett stort centralt utrymme, “il portego”. Ett elegant trapphus leder upp till första våningen.
  Numera inrymmer palatset Venedigs stadsmuseum för 1700-talskonst. Museets besökare har möjlighet att beundra husets interiör, som familjen Rezzonico har låtit dekorera i överdådig rokokostil. Här finns takmålningar av Giovanni Domenico Tiepolo, tidstypiska möbler, sidentapeter och utsökt stuckatur.
  I Venedig går man till fots eller använder stadens allmänna transportmedel, båttaxin vaporetti, och vi har inkluderat en dagsbiljett till stadens vattenlinjer. En av de mest minnesvärda upplevelserna under ett besök i Venedig och det bästa sättet att lära känna stadens speciella atmosfär är en färd på Canal Grande, Venedigs främsta trafikled, med praktfulla palats byggda av stadens adelsfamiljer. Du kan även strosa över broar och förbi kanaler i smala gränder, mot de små torgen som i Venedig kallas campi. Är man i Venedig för första gången är även ett besök på Markusplatsen med sina berömda byggnader, historiska kaféer och duvor ett oförglömligt minne. Italiensk glass eller någon av Venedigs berömda och svalkande drinkar Sgroppino al Limone eller Bellini kanske lockar om solen värmer?
  Med tåg återvänder vi när vi har lust till Castelfranco och kvällen till egen disposition. Det går tåg varje halvtimme fram till strax före kl 22.

   

   

   

 • Dag 5 Marknad i Castelfranco Carlo Scarpa

  Det är marknadsdag i Castelfranco Veneto och förmiddagen är därför vikt för egna aktiviteter i den charmiga lilla staden. Redan under medeltiden var Castelfranco Veneto ett handelscentrum och nu hålls varje tisdag och fredag en stor marknad, där man säljer i stort sett allt; lädervaror, tyger, garner, kläder, mat och blommor. Avdelningen för frukt och grönsaker är spännande och följer årstiderna. På våren den nyskördade vita sparrisen och på hösten ser man i stånden svamp, pumpor av olika slag och typisk sallad för området, den ganska beska, röda Radicchio Rosso di Treviso och den ljust gulgröna salladen med purpurfärgade fläckar, som kallas för ”Castelfrancos ros”Kanske blir  det  även tid för att på egen hand besöka det nya museet skapat åt stadens son - renässanskonstnären Giorgione inför hans 500-årsjubileum år 2010, är modernt museum med audiovisuella upplevelser. Sedan beger vi oss till den förtjusande staden Asolo där vi blir serverade en mycket god lunch.
  Därefter besöker vi familjen Brion-Vegas storslagna gravkomplex. Här har arkitekten Carlo Scarpa utfört ett monument i asiatisk kontemplativ stil. Familjen Brion Vega, som var ledande inom italiensk industridesign, vilar ståndsmässigt i stilren grå betong med gångar, vattenblänk, lotus och gröna gräsmattor. Carlo Scarpa föddes i Venedig 1906. Han har arbetat med Biennalen i Venedig, modernisering av salar på Uffizierna i Florens, Castelvecchio i Verona och Palazzo Abatellis i Palermo. Carlo Scarpa dog i Tokyo 1978 och under en enkel sten utanför muren som omger familjen Brion-Vegas gravar finner vi arkitektens egen grav.
  Dagen avslutas med ett besök i Villa Emo i Fanzolo di Vedelago, några få kilometer från Castelfranco. Villan ritades av Palladio för familjen Emo och ända fram till 2004 var villan i familjen Emos ägo. Kvällen på egen hand.

 • Dag 6 Bassano del Grappa – Villa Angarano-Villa la Rotonda

  Efter frukost beger vi oss till Bassano del Grappa för att se bron över floden Brenta ritad av Andrea Palladio, och förstörd upprepade gånger genom flodens översvämningar och under krig. Bassano del Grappa ligger på den plats där floden Brenta från dalgången Valsugana fortsätter ut mot slättlandet. Den här vägen kom trä och jordbruksprodukter till Veneto och här låg en flodhamn och många kvarnar för att mala säd. Vid brofästet ligger Grapperia Poli och där får vi provsmaka grappa, bondebrännvinet som en gång i tiden var tröst för själen för alpländernas frusna vinbönder.
  Idag ska vi besöka en mycket speciell vingård, Villa Angarano belägen i närheten av Bassano. Villans Barchesse ritades av Andrea Palladio på uppdrag av sin mycket gode vän Giacomo Angarano. Denna djupa vänskap gjorde att Palladio tillägnade Giacomo de första två böckerna ”I Quattro di Architettura” - Fyra Böcker om Arkektur som Palladio publicerade år 1570. Emellertid så lyckades Giacomo Angarano pga ekonomiska skäl inte att avsluta uppbyggandet av Le Barchesse men avslutades det kommande seklet, på 1600-talet av den dåvarande ägaren Maria Molin Gradenigo som gav i uppdrag arkitekten  Domenco Margutti att fullfölja Palladios projekt.

  Vi kommer att bli visade runt på gården av de nuvarande ägarna, systrarna Bianchi Michiel, trädgården, Palladio's Barchesse och det privata kapellet S. Maria Maddalena. Exklusivt för oss är att systrarna Bianchi Michiel även kommer att visa oss själva villan, alltså deras hem med dess vackra interiörer. Familjen Bianchi Michiel är ättlingar från en antik venetiansk patricierfamiljmed anor sedan 1000-talet samt hade under både sjörepublikens tid samt under Habsburgarna en viktig ställning i Venedig och dess omnejd.
  Efter lunch beger vi oss till Villa Saraceno  i Agugliaro nära Vicenza som endast är öppen för besök på onsdag eftermiddag kl 14 till 16. Villan är en av de första av Palladios verk och han fick i uppdrag i mitten av 1500-talet av Biagio Saraceno att uppföra en villa på ett område som hade tillhört familjen Saraceno sedan många år och där det redan fanns en enklare jordbruksfastighet. Villan som uppfördes speglar både livet på ett jordbruk samt kulturen som var sammanknuten med den italienska renässansen vilket gör att denna villa är mycket speciell i sitt slag. I sin skrift I Quattro Libri dell'Architettura – Fyra Böcker om Arkektur  ingick bl.a. denna villa och dess struktur. Detta verk anses som ett av de mest prestigefyllda publikationer vad gäller arkitektur. Villa Saraceno är en av de villor i området som ingår i listan över Unescos Världsarv.
  Vi fortsätter till Villa La Rotonda, den villa som blivit mest beundrad av både samtiden och eftervärlden. Villornas villa – en av de största inspirationskällorna för arkitektur i hela västvärlden. I “Fyra böcker om arkitektur” skriver Palladio; “Platsen är en bland de behagligaste och täckaste man kan finna, ty huset är beläget på en långsluttande höjd och har på ena sidan den farbara floden Bacchiglione och på den andra några leende kullar…”
  På väg tillbaks till Castelfranco passerar vi förbi Villa Chiericati Porto Rigo belägen i byn Vancimuglio Grumolo delle Abbadesse. Denna villa som Andrea Palladio fick i uppdrag att uppföra i mitten av 1500-talet av Giovanni Chiericati och här föddes tydligen Palladiaismen med den förgården med inspiration från antilen alltså pelarna som på något sätt skyddar förgården ”pronao” till själva villan. Villa Chiericati är inte öppen för besök utan man kan se den från vägen på några hundra meters avstånd. Kvällen på egen hand.

    • Dag 7 Veneto – Venetianarnas trädgård – Hemresa till Sverige

  Efter att vi checkat ut från hotellet beger vi oss mot Brentakanalen som anses som en förlängning av Canal Grande där venetianarna hade sina “palazzos”. Här lät man bygga sin “villa” dit man färdades i bekväma båtar, som roddes från staden till fastlandet och därifrån drogs av hästar utmed Riviera del Brenta. Villa Foscari ”La Malcontenta” uppfördes för bröderna Nicolò och Alvise Foscari, ättlingar till den kände dogen Francesco Foscari, som i början av 1400-talet köpte mark vid Brentakanalen. Än idag är villan med sina harmoniska former där den ligger omgiven av popplar och tårpilar en “lugn ö” på kort avstånd från den venetianska lagunen. Den nuvarande ägarfamiljen Foscari tillbringar ofta helgerna i villan.
  Vi fortsätter till flygplatsen för avresa hem till Sverige

   

Resans höjdpunkter

 • Andrea Palladios verk
 • Kunnige ciceron fil.dr. Göran Alm
 • Landskapen kring Veneto och Vicenza

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 5/4
Pris Från 23 890 kr
Enkelrumstillägg 1590 kr
I priset ingår
 • Flyg Stockholm – Venedig, inkl flygavgifter
 • Transporter
 • Visningar och entréer enligt program
 • Sex nätter på fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Sex frukostar
 • En middagsbuffé med vin/vatten
 • Fem luncher med vin/vatten
 • En grappaprovning
 • Engelsktalande licensierad guide i Vicenza 
 • Svensktalande ciceroner
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Venedig
Dag 2. Vicenza & Veneto Venetianernas trädgård
Dag 3. Villor i sköna landskap
Dag 4. Sköna Venedig med besök i privatpalats
Dag 5. Marknad i Castelfranco - Carlo Scarpa 
Dag 6. Bassano del Grappa – Villa Angarano-Villa la Rotonda
Dag 7. Veneto – Venetianarnas trädgård – Hemresa till Sverige

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2019-04-05 2019-04-11 23 890 kr 1 Boka resa