Översikt

Solkungens Versailles - Tidningen Vi

Följ med på en unik resa, upplagd av konsthistoriker och föreläsare Stina Odlinder Haubo, som genom sina kunskaper och kontakter i konstens och arkitekturens Frankrike kunnat lägga upp en unik resa med fantastiska slott, historien om dess upphovsmän samt de franska kungligheternas stilpåverkan på våra egna svenska kungar och drottningar.

Kungliga Versailles är världens kanske mest kända slott. Solkungen Ludvig XIVs skapelse där intet sparats på detaljerna. Dominanta flyglar, speglar, guld och monumentala parklandskap är vyer som etsats sig fast hos den konsthistoriskt och arkitektoniskt intresserade. Namn som Louis le Vau och André le Nôtre klingar genom världshistorien som skapare av det vackra slottet och deras stadsplanering av staden kring slottet har fått stå förlaga för Washington DC. Förutom de bevingade historiska upplevelserna som väntar oss i Solkungens palats så kommer vi att besöka tre praktfulla slott som alla inspirerat våra svenska arkitekter, Chantilly, Champs sur Marne och Vaux–le-Vicomte.
Paris är en av världens viktigaste städer vad gäller arkitektur och konst. Världsberömda Notre Dame är under renovering efter den hemska brand som ställde katedralen i ruiner, vi får veta mer om återuppbyggnationen och dess svårigheter. Vi bor bekvämt på mellanklasshotell Les Roys med bra belägenhet nära slottet i Versailles. Vår resa leds av kunniga och omtyckta Stina Odlinder Haubo, f d intendent vid såväl Kungl. Husgerådskammaren som Nationalmuseum och medverkande i böcker om de svenska kungliga slotten och dess historia. Expert på 1700-talsmöblemang och uppskattad föreläsare.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige - Hamburg

  Under morgonen reser vi med tåg till Hamburg efter tågbyte i Köpenhamn. Vi övernattar på mellanklasshotell nära stationen och har kvällen på egen hand.

 • Dag 2 Hamburg - Notre Dame - Versailles

  Tidig morgon får vi frukostpaket för att äta ombord på tåget vidare till Paris, med tågbyte i Tyskland. Vid ankomst till Paris väntar buss till Notre Dame för att få veta mer om arbetet med restaureringen av katedralen.
  Under kvällen ankommer vi vårt mellanklasshotell Du Roys i stadsdelen Versailles for att checka in och vi äter en middag på en restaurang som ligger på gångavstånd från hotellet.

 • Dag 3 Slottprakt på Château Champs sur Marne & Chantilly

  Château de Champs-sur-Marne är förlagan för de lantslott som uppfördes för att de rika byggherrarna skulle kunna njuta av det lättjefulla naturliv som förespråkades av 1700-talets upplysningsfilosofer.
  Under åren 1703 – 1708 uppfördes Champs av arkitekterna Bullet på uppdrag av Solkungens hovman Paul Poisson de Bourvallais. De enda bevarade ritningarna från den tiden finns idag i Nationalmusei samlingar. Champs tjänade som Carl Hårlemans inspiration när han ritade Fredrik I:s jaktslott Svartsjö, Sveriges första rokokobyggnad som i sin tur blev förlaga för den svenska 1700-talsherrgårdens stil.
  Med närmare tusentalet samlarföremål och möblemang skapade av några av landets främsta möbeltillverkare, är Champs-sur-Marne ett av de mest magnifikt möblerade slotten på Ile-de-France. Slottet har under åren bebotts och besökts av kungligheter och kända författare som Prinsessan Conti, Markis de Pompadour, Voltaire, Diderot, Chateaubriand och Proust. Dess trädgårdar täcker 85 hektar, inspirerades av Le Nôtres arbete och designades av Desgot, restaurerade av Henri och Achille Duchêne.

 • Vi äter en gemensam lunch och vederkvickta reser vi vidare till Chantilly, en av Frankrikes mest magnifika slottsanläggningar, antagligen den mest storslagna som inte uppförts av en kung, i detta fall prinsarna av Condé på 1600-talet.
  Château de Chantillys historia följer i mångt Frankrikes rikes historia. Det första slottet byggdes här under medeltiden och det nuvarande slottet är egentligen två slott, det lilla från 1560 som idag inrymmer biblioteket med en Gutenbergbibel, samt det stora som demolerades efter revolutionen och återuppbyggdes i prinsarna av Condés anda 1875-1881. 

 • Slottets konstsamling är landets andra i storlek och vikt efter Louvren. Förutom Château de Chantillys spännande historia och arkitektur, så har man också en fantastisk slottspark med både vattenkonster och paviljonger skapade av landskapsarkitekten André Le Nôtre. Slottets möbelsamling är också den en konstskatt, tillverkad i dyrbara träslag med intrikata inläggningar. Här finner vi ett mineralskåp av Georg Haupt, en gåva från kung Gustav III till Louis-Joseph de Bourbon, Grand Prince de Condé, vid kungens besök av Chantilly 1771, för att se prinsens vetenskaps-, och naturhistoriska samling. Förutom själva slottet, omgivet av konstgjorda kanaler och sjöar i en jättelik park, som sägs vara Andre le Nôtres favoritskapelse, finns också de stora stallarna byggda av en prins som var övertygad om att han skulle reinkarneras som häst och följaktligen såg till att även stallet fick en furstlig prakt. Les Grandes Écuries är dennes 186 meter långa stall, där många filmer, som Bondfilmen "Levande måltavla" med Roger Moore, spelats in under åren, idag är det ett museum med hästskulpturer. Gemensam lunch under dagen.
  Retur till Versailles och kvällen på egen hand.

 • Dag 4 Versailles

  Maktsätet Château de Versailles har varit på Unescos världsarvslista sedan trettio år och anses som den franska barockens främsta smycke. Som Ludvig XIII:s lilla jaktslott dög det inte åt den unge flamboyanta kungen som i Versailles ville undkomma 1660-talets oroligheter i Paris och istället bygga upp maktens högsäte ute på landet. Idag är Versailles en av Paris mest attraktiva förstäder.
  På 1670-talet lät Solkungen bygga till slottet för att inrymma kungens och drottningens praktfulla våningar samt Spegelsalen, skapad av Jules Hardouin-Mansart som är ett av världens mest berömda rum. Som Ludvig XIV:s maktmanifestation sparades ingenting på den imposanta inredningen. Mellan åren 1682 och fram till revolutionen 1789 var Versailles landets huvudstad och vistelseort för Solkungen och hela hans hov, inalles 3.000 personer.

   

 • Versailles är ett magnifikt exempel på fransk barock och under dagarna här skall vi försöka få ett grepp om det enorma slottet och slottsanläggningens närmast oförståeligt stora omfattning.
  Staden Versailles är idag en förort till Paris, belägen drygt 2 mil sydväst om centrum, och den främsta symbolen för Ancien Regime, den "gamla regimen", dess absoluta makt, dekadens och överdåd, som kommit att påverka arkitektur, trädgårds- och möbelkonst i resten av världen.

 • Dag 5. Storslagna Vaux-le-Vicomte - Versailles skatter

  Louis Le Vau som skapade det stora barockslottet i Versailles, var Solkungens chefsarkitekt fram till sin död 1670. Han använde en klassisk estetik med barockdetaljer och införde den italienska takmodellen, som utvecklades och uppkallades efter hans efterföljare Hardouin-Mansart.
  Den rike och mäktige Le Vau låg även bakom många exklusiva stadspalats och herresäten som uppfördes i och runt Paris för den rika adeln.
  Vi besöker det mest berömda av dem - Vaux-le-Vicomte - uppfört åt Ludvig XIV:s finansminister Nicolas Fouquet, som blev en modell av det Versailles som skulle byggas. Fouquets makt- och prakthunger ledde till hans fall när Ludvig XIV slängde honom i fängelse och beslagtog detta magnifika slott där många kostymfilmer spelats in – bland de senare den prisbelönta Marie Antoinette med Kirsten Dunst i huvudrollen.
  Fouquet anlitade inte bara Le Vau utan även trädgårdsarkitekten André Le Nôtre samt för dekoration och inredning den franska barockmålaren Charles Le Brun. Dessa tre kom senare att stå för stora delar av anläggning och utsmyckning av Versailles.
  Lunch på slottets restaurang innan vi tar oss tillbaka till Versailles.

   

   

 • Dag 6 Andre le Nôtres mästerverk – Marie-Antoinettes Trianon

  Inom Versailles slottsanläggning finns inte bara det stora slottet, utan också 800 hektar fransk trädgårdskonst samt ett antal mindre lustslott och paviljonger dit de kungliga kunde dra sig undan pompa och ståt samt den mest rigida etiketten.
  Versailles trädgård skapades av världens förste store trädgårdsarkitekt André Le Nôtre, som således lade grunden till den franska trädgårdsstilen. Hans barockträdgård karaktäriseras av mildare drag än den italienska renässansträdgården. Inom noggrant utmätta mittaxlar och längs murar ville man med växter och skulpteri ändå binda ihop hus och trädgård på ett mjukt och harmoniskt sätt. Perenner och alléer bland trappor, fontäner och skulpturer skulle skapa en illusion om att trädgården var en fortsättning av palatset och en önskan om att trädgårdarna skulle ses som oändlig till skillnad från renässansens privata rumsideal. I utkanten av den ordnade trädgården skulle träd och växter vara mer "vildvuxna" i stark kontrast till de strikt välklippta och perfekt formade träden och skulpturerna placerade i trädgårdarnas mitt. Lunch på egen hand.

 • I Grand Trianon och Petit Trianon har kungligheterna kunnat njuta av ett liv mycket mindre formellt än det som gällde på Versailles och härifrån är historierna många och färgstarka. Inte minst de mellan vår egen Axel von Fersen och drottning Marie-Antoinette.
  Vi avrundar vår storslagna vistelse på Versailles med en unik musik- och vattenshow, Grandes Eaux Musicales, som enkelt tar oss tillbaka till Solkungens tid när fontänerna spelade under festligheter där inget sparades på.
  Gemensam avskedsmiddag.

 • Dag 7 Paris - Hamburg

  Under morgonen väntar tåg mot Hamburg dit vi ankommer på kvällen och installerar oss på ett mellanklasshotell nära stationen. Fri kväll.

 • Dag 8 Hamburg - Sverige

  Efter frukost tar vi den sista delen av vår resa hemåt mot Sverige.

Resfakta

Reslängd 8 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 24/10
Pris Från 32 990 kr
Specialpris Prenumeranter på Tidningen Vi har 1.000 kr rabatt på resans ordinarie pris
Enkelrumstillägg 8250 kr
I priset ingår
 • Dagtåg Stockholm– Paris med byten i Tyskland, resa i andraklass t/r
 • Platsbiljetter
 • Två hotellnätter i Hamburg på ned- och hemresa
 • Fem nätter i Versailles, del i dubbelrum
 • Ett frukostpaket
 • Sex frukostar
 • Två luncher med viss mängd måltidsdryck
 • Två middagar med viss mängd måltidsdryck
 • Entréer, visningar och transporter enligt program
 • Svensktalande ciceron och färdledare
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Tåg Stockholm - Köpenhamn med byte till Hamburg. Inga måltider inkluderat.
Dag 2. Hamburg via annan station i Tyskland - Paris. Buss till Versailles. Middag.
Dag 3. Besök på Château Champs sur-Marne - lunch - Château Chantilly.
Dag 4. Versailles
Dag 5. Château Vaux-le-Vicomte - lunch - Versailles
Dag 6. Versailles - middag
Dag 7. Tåg Paris - Hamburg via annan station i Tyskland. Hotell i Hamburg. Endast frukost. 
Dag 8. Tåg Hamburg - Sverige, via Köpenhamn. Endast frukost.  

Boende

En natt ned och en natt upp på mellanklasshotell Hotel Graf Moltke vid Hamburgs centralstation
Fem nätter i Versailles på mellanklasshotell Hotel des Roys

Resesätt Tåg
Klimat

Paris med omnejd har en medeltemperatur som högst på dygnet kring 11 - 14 grader och som lägst på dygnet kring 8 - 10 grader.

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Vi rekommenderar kläder enligt lager på lager principen eftersom vädret kan variera under slutet av oktober månad. Ojämnt underlag, en del trappor och grus gör att du bör ha bekväma väl ingångna promenadskor som tål lite väta och som ger bra stöd under promenader och stående guidningar. 

Boka din resa

2023-10-24 2023-10-31 32 990 kr Tåg Stockholm 5+ Boka resa