Översikt

Spanska pärlor med fil dr Göran Alm

Magiska Málaga vid ett glittrande Medelhav - Picassos födelsestad! Följ med konstens och skönhetens Andalusien – till Malaga & Granadas moriska palats Alhambra & Generalife. Spaniens nya kulturskatt - Andalusiens huvudstad Málaga har satsat stort på konst, hälsa och det nya kreativa köket. Här njuter du av upputsade historiska fasader, en behaglig strandpromenad, exotiska vackra parker, morisk kultur, trevlig shopping och ett livligt kulturutbud med nya muséer och upprustade teatrar.

Stadens son är Pablo Picasso som föddes här 1881 och tack vare en donation av Picassos dotter har man kunnat färdigställa det världsberömda Picassomuséet, som vi naturligtvis besöker. Men här finns även en mängd andra muséer som konstpärlorna Carmen Thyssen samt helt nya Centre Pompidou och Eremitagets spanska filial Museo Ruso.

En dag tar vi buss för en dagstur genom ett vackert böljande landskap fyllt av olivträd, majs och fruktträd mot Granada för ett besök på dess världsarv Alhambra som avtecknar sig mot de vita topparna av Sierra Nevada. Vårt boende är mycket uppskattade och fina fyrstjärnig hotell Mate Larios som är perfekt beläget för egna strövtåg. Vår bas på fashionabla gågatan Larios ger resan en ytterligare dimension med promenadavstånd till flera av museerna och mitt i Málagas gröna hjärta. Vår guide under hela resan är vår omtyckte konstexpert, fil dr Göran Alm, som under 40 år var knuten till Stockholms Slott, senast som bibliotekschef för Bernadottebiblioteket och vår svensktalande spanska lokala guide är omtyckta Victoria Hedlund.

Resan är ett samarbete mellan Favoritresor och Historiska Resor.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Málaga

  Avresa på morgonen direkt till Malaga. Här möts vi av vår svenska lokalciceron Victoria som tar oss ut på en inledande panoramatur genom staden, och därefter checka in på vårt hotell. En kort stadspromenad runt hotellet ger intryck av en fascinerande hamnstad med blandning av nytt och gammalt... rester från romartiden och morernas arkitektur, gamla fyren och stadens nya fina strandpromenad. Den närbelägna lummiga stadsparken är full av exotiska växter och vilda papegojor. Paradgatan Larios är en gågata som erbjuder härliga promenader bland historiska byggnader och bra shopping i en vackert upplyst stad. Gemensam middag.

 • Dag 2 Katedralen - Eremitaget i Spanien - Picasso

  Malagas mäktiga katedral är byggd ovanpå en morisk moské. 250 års byggnation har skapat en eklektisk stil med en port i gotiskt utförande samt en interiör i renässans och barock.

  Vi reser med buss till Museo Ruso som är filial till det ryska konstmuseet i Sankt Petersburgs Eremitaget. Under endast fem år (2015 – 2020) planerar man att hålla visningar i en ombyggd gammal tobaksfabrik med verk ur sina ryska samlingar. Måleri från 1800-talet med Repin och Levitan med flera. Äldre ikonmåleri kontrasterar mot avantgardisterna Kandinsky, Malevich och Tatlin samt Stalinerans konst från 1930-talet. Mycket spännande och sevärt.

 • Det fina Picassomuseet med sina 233 verk speglar Pablo Picassos sagolika karriär från 1892 till 1972. Sonsonen Bernard Picasso med fru Christine följde den store konstnärens önskan om att skapa ett museum i sin hemstad. De skänkte hjärtat av denna uppmärksammade samling. Här upplever vi Picassos brytning med konventioner och hans kreativa utveckling till fullfjädrad världsartist. En samling som ger insikt i artisten vars konstnärskap skapade navet som västerländsk 1900-tals konst utvecklades runt. Muséet öppnades 2003 i Palacio Buenavista, en renässansbyggnad med Mudéjarinfluenser. Lunch på egen hand under dagen och på kvällen äter vi gemensam middag.

 • Dag 3 Nya Centre Pompidou & Carmen Thyssen

  Idag väntar en fin upplevelse på nyligen invigda Centre Pompidou som lyses upp av en färgstark glaskub skapad av Daniel Burén. Här under väntar ett fängslande museum med konst ur eran från tidigt 1900-tal till vår samtid. Klassiker som Chagall, Magritte, Picasso och Frida Kahlo finns representerade i fem rum med olika teman. Skulpturer av Brancusi och Giacometti visas i de stora salarna. Här finns rörelseskulpturer och videoverk bland samtidskonstnärernas installationer. Lunch på egen hand under dagen.

   

 • Som kontrast fortsätter vi med Museo Carmen Thyssen huserar i det vackra 1500-talspalatset Palacio de Villalón, med en praktfull renässansentré och en vacker patio, dekorerade innertak och resterna av en romersk villa från 100-talet e Kr i källarvåningen. År 2011 öppnade konstmuseet Carmen Thyssen som baseras på hela den privata konstsamlingen som Carmen Cervera Thyssen, fröken Spanien och tredje fru till den nu avlidne baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, har skapat. Deras gemensamma konstsamling är världens näst största privatägda och finns i Madrid men här i Malaga så har Carmen Thyssen samlat spansk 1800-, och tidig 1900-talskonst med härliga inblickar i andalusiskt traditionellt liv och spansk impressionism. Ett porträtt på Carmen Thyssen av
  Mercedes Lasarte hänger i ett av gallerierna. Den permanenta utställningen består av 230
  spanska verk. En trappa upp finner vi äldre mästerverk som Santa Marina av Zurbarán och verk av Ezquerra.

  Under vårt besök här har man även en temporär utställning som koncentreras på nordspanske konstnären Francisco Iturrino som utbildade sig i Belgien. Iturrino reste mycket i sitt Baskien, i Frankrike och i synnerhet Andalusien där han älskade färgerna och folket. Han var en av nyckelpersonerna inom landets moderna, tidiga 1900-talsmåleri med starka band till avant-garde-rörelsen och han experimenterade tidigt med plastfärger. Vi äter en gemensam middag.

 • Dag 4 Morernas Alhambra vid Sierra Nevadas fot - Malagapalats

  Efter en tidig frukost bordar vi bussen för att färdas genom olivers och vita byars landskap. Kullarna böljar uppåt mot Sierra Nevadas imponerande snötäckta hjässat och här vid foten av massivet ligger bergsstaden Granada med den vackraste av vyer – det moriska palatset Alhambra. Här kommer vår kunnige licensierade lokalguide visa oss in i morernas högborg, det otroliga palatset samt levandegöra morernas historia, då de styrde Spanien under 800 år.

 • Granadas berömda trädgårdar ligger vid Generalife, sommarpalatset med sina grönskande terrasser och vattenträdgårdar. I morernas avancerade vattenförsörjningssystem glittrar vatten, det plaskar och porlar i fontäner och kanaler medan växter doftar och lyser i en rad vackra patioträdgårdar. Den moriska dekorationskonstens njutbara intrikata mönster och mjukt rundade former inom strikt kantiga ramverk. Efter en gemensam lunch i Granada färdas vi åter mot Malaga. Dryga två timmars busstur tillbaka genom det vackra andalusiska
  landskapet med en välförtjänt siesta på bussen.



 • Väl tillbaka i Malaga besöker vi ett högreståndshus som är inrett såsom alla högreståndshus från förr i denna hamnstad. Vackra antikviteter, en otrolig samling bruksglas, släkttavlor och arvegods. Huset är byggt som en "riadh", i den moriska stilen där huset är byggt kring en innergård med trädgård där rosor, jasmin, lavendel och traktens alla örter doftar och lyser. Här bjuds vi ett glas vin och lite lätt småplock. En trevlig plats att summera resan på.

  Resten av kvällen spenderas till eget förfogande.

 • Dag 5 Malaga - Stockholm

  Efter frukost väntar transport till flygplatsen för direktflyg, mitt på dagen, hem till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Göran Alms ciceronskap
 • Malagas konstmuseer och historiska delar vid glittrande strand
 • Granadas ojämförliga skatt - moriska Alhambra och trädgårdarna i Generalife

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Avresor 30/11
Pris Från 16 990 kr
Enkelrumstillägg 3 490 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – Málaga t/r
 • Flygavgifter
 • Bussresor, entréer och visningar av permanenta utställningar enligt program
 • Fyra nätter på fyrstjärnigt, bra beläget hotell, del i dubbelrum
 • Fyra bufféfrukostar
 • En lunch
 • Tre middagar
 • Ett glas vin med lite tilltugg
 • Svensktalande ciceron
 • Engelsktalande licensierad guide
 • Skatt.
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna avresemöjligheten från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Tillägg
rumstillägg 485 kr
Resplan

Dag 1. Stockholm - Malaga - stadsorientering
Dag 2. Malaga katedral - Eeremitaget i Spanien - Picasso
Dag 3. Centre Pompidou Malaga - Carmen Thyssen
Dag 4. Alhambra – Generalife – 1700-talspalats
Dag 5. Malaga – Stockholm

Klimat

Malagas genomsnittstemperatur i december är behagligt hög.
Genomsnittligt ligger dygnets lägsta temperatur på 9 grader.
Genomsnittligt ligger dygnets högsta temperatur på 18 grader.
I havet är det 17 december i medeltal.

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boka din resa

2018-11-30 2018-12-04 16 990 kr Väntelista Boka