Översikt

SvD accent: Cornwall med Oxford & Bath

Klassisk lärdomsstad, vindpinade kuster, charmiga hamnstäder, dramatisk natur, vackra trädgårdar, exotiska växter, georgianskt chic badort med romerskt ursprung, miljöer kända från litteratur, film och tv – se där vår specialframtagna SvD-resa sammanfattad i några korta fraser! Men själva resan bjuder förstås på så mycket mer än så, för den tar oss till några av Englands mest fascinerande naturscenerier samt till några av landets mest inspirerande kulturmiljöer.

Vi börjar i grevskapen runt Oxford, lärdomsstaden framför andra, och besöker några intressanta herresäten. Grey’s Court har förekommit såväl i Downton Abbey som i Morden i Midsomer och visar upp en intressant och vacker trädgård samt ett trevligt överklasshem. Blenheim Palace, den enda högreståndsboning i Storbritannien som får kallas ”palace”, trots att där inte bor en kunglighet eller en biskop, är en av landets pampigaste byggnader och har kopplingar till många spännande historiska personligheter. Broughton Castle har medeltida ursprung och har använts i många filmatiseringar. I själva Oxford gör vi en promenad för att insupa den klassiska atmosfären, besöka ett av de ålderdomliga lärosätena och se miljöer som inspirerat till kända böcker, filmer och tv-serier.


Färden går därefter vidare ut mot Englands allra mest sydvästliga spets ut mot Atlanten, det legendomsusade Cornwall. Då har vi faktiskt lämnat den egentliga anglosaxiska världen, och befinner oss i en av de gamla keltiska nationerna. Trots att Cornwall idag på alla sätt är inlemmat i England och engelsk kultur, så finner vi fortfarande spår av keltisk kultur. Än idag uppfattar ca 10–20 % av Cornwalls befolkning att de har en kornisk identitet och korniskan, utdött som levande språk på 1700-talet, har återupplivats. 
Men Cornwall är ju också känt för sitt dramatiska landskap, med långa, karga, vindpinade kuster där havets bränningar svallar. Vi ska givetvis se så mycket av Cornwalls hänförande landskap som vi bara hinner. Två dagar ägnas åt att utforska Cornwalls natur. Vi passar också på att leta upp och besöka några av de platser som använts vid inspelningar av den populära BBC-serien Poldark, som ju utspelas i 1700-talets Cornwall. Vi har oss ändå ut på Englands yttersta västspets, till Land’s End, och besöker flera platser utmed kusten. Speciellt blir också besöket vid fascinerande Eden Project, världens största växthus, där klimattyper från skilda delar av världen återskapats i jättebubblor. På vägen tillbaka till centrala England stannar vi i Bath, en bedårande stad med litterära kopplingar och vackra 1700-talsfasader. Resans ciceron är välkände och omtyckte Mats Sandberg.

Reseprogram

 • Dag 1 Sverige – London – Bekonscot Model Village

  Efter ankomsten till London Heathrow möts vi av vår svenske färdledare Mats Sandberg. Mats har lett resor till en mängd länder i över femton år, men eftersom han är engelsklärare i grunden har han ett speciellt starkt intresse för allt brittiskt. Vårt första stopp blir en perfekt introduktion till vår engelska rundresa. Den lilla modellbyn Bekonscot Model Village grundades av en excentrisk engelsman på 20-talet som behövde plats för sin växande modelljärnväg. Så han la ut den i sin trädgård! Och kring den järnvägen skapades ett miniatyrengland, som det tedde sig på 20- och 30-talet. Agatha Christies, Enid Blytons och Dorothy Sayers England, med andra ord. Här hittar vi hela samhället från kolgruvearbetarna i sina trånga bostäder till godsägaren i sin herrgård. Också Enid Blytons hus finns återskapat, hon bodde granne. Vi förtjusas av detaljrikedomen och påhittigheten i hela anläggningen, innan vi fortsätter till den gamla marknadsstaden Old Beaconsfield och tar en tur runt den gamla kyrkan, där en episod av Morden i Midsomer och en Bondfilm spelats in. Området är idag mycket attraktiv bostadsort för många av Englands ”rich and famous” och bostadspriserna hör till Storbritanniens högsta. Vi äter välkomstlunch i grannskapet på puben The Royal Standard of England, som hävdar en snart 1000-årig historia och att de är ett av Englands äldsta ”free houses”. Historien sitter verkligen i väggarna här, om vi också stöter på några av pubens spöken återstår att se. 

  Efter måltiden bestående av engelska pubklassiker besöker vi Grey´s Court, högreståndsboning med rötterna i medeltiden, godset nämns redan i the Domesday Book, men med liberale affärsmannen Sir Felix Brunner som siste ägare och med en intressant och populär trädgård. Platsen har använts för inspelningar av Downton Abbey, Morden i Midsomer och Poirot. I närheten ligger marknadsstaden Henley-on-Thames, känd för sin kungliga regatta och för kopplingar till popstorheter som George Harrisson och Dusty Springfield. Marknadsstaden utgör återkommande kuliss i Morden i Midsomer-avsnitt. Vi fortsätter vi till vårt hotell för resan, trivsamma Lambert Arms Hotel, ett fd coaching inn, alltså ett värdshus för resande med vagn, beläget längs vägen mellan London och Oxford. Hotellet ligger i lantliga omgivningar vid foten av Chiltern Hills. Välkomstmiddag.

 • Dag 2 Blenheim Palace – The Cotswolds - Broughton Castle

  Det är inte så långt från vårt hotell till magnifika Blenheim Palace, Storbritanniens enda privata "palats". Det vill säga den enda högreståndsbyggnaden i landet som inte är bostad för kungligheter eller biskopar men ändå får kallas palats. Här residerade hertigarna av Marlborough och här föddes Winston Churchill. Men palatset var också hem för några karismatiska damer med dramatiska livsöden, framför allt Sarah Churchill, drottning Annes förtrogna och den förste hertigens inflytelserika hustru, samt Consuelo Vanderbilt, den amerikanska miljardärskan som blev bortgift med den nionde hertigen och säkrade palatsets framtid. Palatset har förekommit i en mängd filmer, bl a i en av Harry Potter-filmerna och i Hamlet. Vi befinner oss nu i utkanterna av natursköna och mysiga Cotwolds, med små byar och marknadsstäder karaktäriserade av byggnader uppförda i honungsgul Cotswoldsmarmor. Vi passar förstås på om vi hinner stanna till i någon av de idylliska platserna, kanske i Chipping Norton, känt för ”the Chipping Norton set”, med bl a förre premiärministern David Cameron och förre BBC-profilen Jeremy Clarkson, en umgängeskrets med bostäder eller ”second homes” i området. Också vår egen kungs storasyster, prinsessan Margaretha, har varit bosatt i området under många år.   

  Vi besöker också Broughton Castle, ett medeltida herresäte som bl a använts för som inspelningsplats för filmerna ”Shakespeare in Love” och ”The Madness of King George” samt nyligen prisade tv-serien ”Wolf Hall”. I somras sände också BBC ”The Antiques Roadshow” härifrån. Slottet har varit i familjen Fiennes ägo i 21 generationer! Här får vi också ett klassiskt engelskt Afternoon Tea.

 • Dag 3 Oxfords skatter – Cornwall

  Vi börjar med att utforska Oxford – de drömmande spirornas stad. Här har man undervisat och studerat i snart tusen år. Årtalet för universitetets grundläggning är osäkert, men det är det äldsta universitetet i den engelsktalande världen. Det är uppbyggt av 37 olika colleges, alla med sin egen historia och egna berömdheter som studerat eller forskat där. Till de speciellt noterbara studenterna vid universitetet hör Margaret Thatcher, Tony Blair, kung Harald av Norge, Indira Gandhi, Benazir Bhutto, Bill Clinton, Lawrence av Arabien, Rupert Murdoch, Stephen Hawking, Hugh Grant, Michael Palin och Dudley Moore. Och många andra. Vi gör en akademisk stadsrundvandring bland studenter och lärare och ser Oxfords främsta sevärdheter, med speciellt fokus på de litterära och filmiska verk som inspirerats av Oxford: böckerna och tv-serierna om Inspector Morse, Dorothy Sayers romaner om lord Peter Wimsey, Evelyn Waughs ”En förlorad värld” och så Harry Potter förstås.

  Efter lunch går färden vidare mot Cornwall. Vi passerar utkanten av Dartmoorheden, där Sherlock Holmes Baskervilles hund ska ha huserat, och kommer fram till Lanhydrock House på eftermiddagen. Lanhydrock House är ett av Cornwalls pampigaste herresäten, ligger vackert beläget över floden Fowey och omges av ägor på flera hundra hektar. Äldsta delarna är från 1600-talet, men huset präglas främst av den victorianska epoken. Efter att vi besett huset fortsätter vi till vårt hotell för incheckning. Vi bor på Longcross Hotel, ett viktorianskt residens med ett naturskönt läge med utsikt över Cornwalls norra kust. 

 • Dag 4 Poldarks kuster – St Ives – Porthcurno – Penzance

  Dagen ägnas främst åt Cornwalls fantasieggande natur och karakteristiska småstäder och byar. Också tv-serien Poldark kommer att utgöra ett ledmotiv under vår färd längs Cornwalls nordliga kust. Den karga kustlinjen med branta klippor, vidsträckta sandstränder och mjukt rundade gröna kullar har ofta fått utgöra bakgrund till seriens dramatik. Tid och väder får i någon mån avgöra vilka platser med anknytning till Poldark som vi söker upp, men den gyllengula sandstranden vid Holywell har använts för laddade möten och dramatiska hästkapplöpningar i serien, och även i området runt St Agnes Head har häftiga hästritter spelats in, ett område som också fått spela rollen som Poldarks ägor, det fiktiva Nampara Valley.

  Vår rundtur går också till populära kuststaden St Ives, två gånger utsedd till ”Best UK Seaside Town”. Den lilla orten har varit mycket populär hos konstnärer, en konstnärskoloni grundades på 1920-talet, och sedan 1993 finns en filial till Tate Gallery här. Tate St Ives har också ansvar för Barbara Hepworth Sculpture Garden. Den berömda konstnären levde och verkade här mellan 1949 och 1975, och ville att hennes verk skulle bevaras för eftervärlden här. Vi fortsätter till Land’s End, Storbritanniens sydvästligaste punkt, belägen 1 349 km från den nordöstligaste punkten, John O’Groats i Skottland.

  Porthcurno är en liten by vars berömmelse kommer från dess betydelse som telegrafknutpunkt och från den unikt belägna utomhusteatern Minack Theatre. Från 1870-talet och framåt var Porthcurno startpunkten i Storbritannien för de undervattenskablar för telegrafi som knöt ihop det brittiska imperiet och gick hela vägen till Indien. Platsens betydelse för Storbritanniens internationella kommunikationer ledde till att den fick särskild skyddsklass under andra världskriget, och ett säkerhetssystem med parallella tunnlar anlades för att skydda den känsliga telegrafstationen. Minack Theatre är beläget i en klippskreva med havet som fond, och här uppförs bl a Shakespeareföreställningar. Den fina stranden, skyddad av klippor, förekommer också den i Poldark.

  Penzance är den lite större huvudorten i området. Staden var tidigare känd för sina många marknader. Den är ju också känd från Gilbert och Sullivans operett ”Piraterna från Penzance”. När den skrevs 1879 var det nog emellertid ganska klent med riktiga pirater i Penzance, för då hade orten blivit känd som en lugn och trivsam turistort på Cornwalls Riviera. I bukten utanför Penzance ligger en av de mest kända vyerna från Cornwall – St Michael’s Mount. Silhuetten med borgen som sticker upp på den karga klippön har blivit ikonisk. Det handlar om en tidvattenö som förbinds med fastlandet med en vägbank. Här kan det ha legat ett kloster redan på 700-talet, men klostret kompletterades sedermera med en befäst borg. Ön kom i familjen St Aubyns ägo på 1600-talet, och familjen har fortfarande slottet i sin besittning. 

 • Dag 5 Lost Gardens of Heligan – Charlestown - Eden Project

  Trädgård och växter är dagens huvudsakliga tema där vi besöker två anläggningar med mycket olika historia och syfte, men med spektakulär växtlighet som gemensam nämnare. The Lost Gardens of Heligan är uppbyggd kring Heligan House som under flera sekler var familjen Tremaynes säte. Det var medlemmar ur familjen som under 17- och 1800-talet anlade de avancerade trädgårdarna. Men efter första världskriget upphörde underhållet av trädgårdarna, och anläggningarna förföll. Det dröjde till 1990-talet innan ett uppmärksammat restaureringsprojekt sattes igång, bl a dokumenterat i en tv-serie. Gamla, jättelika rhododendron och kamelior kännetecknar parken, och här finns också Europas enda ananasland!

  En utflykt till 1700-talet gör vi och en påminnelse om Cornwalls marina historia får vi, när vi stannar till vid Charlestowns kulturminnesmärkta hamn, känd för att vara ankringsplats för gamla segelfartyg som använts i filminspelningar världen över. Själva hamnen har förstås förekommit i många filminspelningar, och givetvis figurerar den flitigt i Poldark!

  Eden Project öppnade 2001 efter att ha utvecklats av Tim Smit. Han kom på iden att utnyttja ett nedlagt kaolinbrott för att skapa Europas största växthus. I två jättelika inhägnader har två vegetationsområden, ett regnskogsområde och ett med medelhavsklimat återskapats. Varje område hyser tusentals växter. Vi ägnar hela eftermiddagen åt besöket här. 

 • Dag 6 Bodmin Moor – Jane Austens Bath

  Vi lämnar vårt hotell och kör österut, genom det vilda hedlandskapet Bodmin Moor, som ju förstås också flitigt nyttjats av Poldarks filmcrew, exempelvis finns Poldarks egen stuga här. Vi lämnar Cornwall och kör så småningom in i Somerset för att komma till Bath. Bath är staden som heter vad den är, för det är verkligen bad det handlar om här. Det var badandet som ledde till att staden en gång grundades. Redan kelterna höll de varma källorna i Bath (de enda i Storbritannien) som en helig plats, men det var romarna som byggde de första badanläggningarna och ett tempel helgat till Minerva. Det finns legender som säger att det var på denna plats som kung Arthur besegrade sachsarna, och Bath förblev en viktig plats i engelsk historia även under efterkommande sekler. Men det var framför allt under den georgianska epoken som Bath blev en trendig kurort, och den engelska överklassen började flockas kring de varma baden. Eleganta hus och bostadskvarter uppfördes. Staden har härbärgerat många kändisar under kortare eller längre tid. Några har varit landsflyktiga kungligheter som Ludvig XVIII, Napoleon III och den etiopiske kejsaren Haile Selassie. Andra är inhemska engelska kungligheter som drottningarna Anne, Charlotte, Elisabeth I och Victoria, som besökt staden, några av dem för att behandlas vid de hälsosamma baden. De många litterära personligheter som har levt i staden är bl a Mary Shelley, Henry Fielding och framför allt Jane Austen. Jane Austen bodde i Bath under fem år mellan 1801 och 1806. Hon skrev sina första romaner, ”Northanger Abbey” och ”Övertalning” här, men trots den glamour som förknippas med staden lär hon ha hatat stället. Hon flyttade när hon kunde och kom inte tillbaka. Det har inte hindrat dagens Bath från att göra Jane till något av stadens dotter och införliva kulten kring hennes romaner i stadens turistverksamhet.

  Vi gör en guidad stadsvandring där vi också anknyter till Jane Austen och besöker eller passerar stadens sevärdheter som de romerska baden och The Circus - en cirkulär gata med ståtliga hus från början av 1800-talet. Idag är en del av adresserna uppköpta av Hollywoodkändisar som Nicholas Cage och Johnny Depp. Royal Crescent är den allra flottaste, halvmåneformade gatan med georgianska hus och Bath Abbey bara för att nämna några. Tid för eget strosande blir det också, innan vi förflyttar oss till vårt sista hotell på resan, enkelt men perfekt beläget för strövtåg i Bath. Avskedsmiddag på kvällen. 

 • Dag 7 Lacock Village – Hemresa

  Vi äter frukost på ett klassiskt kafé och på vägen åter mot London Heathrow stannar vi en stund i Lacock. Lacock är en by som ofta använts som filmkuliss i diverse kostymfilmer, exempelvis ”Emma”, ”Stolthet och fördom”, men också i ”Harry Potter och de Vises sten”, BBC-serien Cranford baserad på Elizabeth Gaskells romaner, ”The Other Boleyn Girl” samt mest aktuell i en av de senaste Harry Potter-filmerna, ”Harry Potter och Halvblodsprinsen”. Byn har följaktligen behållit mycket av sin 1700-talskaraktär. Många av de filminspelningar som ägt rum här har gjorts vid Lacock Abbey, en medeltida kyrka grundad på 1200-talet. Därefter vidare till London Heathrow för hemresa. 

Resans höjdpunkter

 • Specialresa med SvD accent
 • Inspirerande kulturmiljöer
 • Vackra historiska miljöer

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Pris Från 18 990 kr
Enkelrumstillägg 3990 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – London Heathrow, t/r, inkl flygavgifter
 • Transporter
 • Visningar och entréer enligt program
 • Sju nätter på mellanklasshotell
 • Sju frukostar
 • Ett Afternoon Tea
 • Tre luncher
 • Tre middagar
 • Erfaren svensk ciceron med expertkunskaper om engelsk historia
 • Dokumentation och kartor
 • Dricks till chaufför inom program
 • Skatt
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Sverige – London – Bekonscot Model Village
Dag 2. Blenheim Palace – The Cotswolds - Broughton Castle
Dag 3. Oxfords skatter – Cornwall
Dag 4. Poldarks kuster – St Ives – Porthcurno – Penzance
Dag 5. Lost Gardens of Heligan – Charlestown - Eden Project
Dag 6. Bodmin Moor – Jane Austens Bath
Dag 7. Lacock Village – Hemresa

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Bra att veta

Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans stadspromenader och visningar. Avbeställningsskydd kan tecknas hos ERV Reseförsäkringar, www.erv.se