Översikt

Södra Englands skatter med SvD accent

Med en skänk av Quintessential British färdas vi bland historia, Bloomsburygruppens minnen, herresäten, trädgårdar och fina vingårdar, allt under säker ledning av, den för SvD accents resenärer, kända Tina Engström.

Välkommen på en resa bland somrigt romantiska herresäten, flärd, prisbelönta viner och Afternoon Cream Tea på ljuvliga Pashley Manor. I trevligt sällskap med likasinnade lotsar vår kunniga och mycket omtyckta Blue Badge guide Tina Engström oss kring en mångsidigt upplagd resa bland södra Englands skatter.

De två senaste årtiondena har bjudit på en veritabel tsunami av intresse för sydöstra Englands vingårdar. Helt plötsligt tar Englands mousserande viner upp kampen med Kungen av viner - champagne. Den liknande kritgrunden, ett milt klimat, liknande nederbörd och sol gör att brittiska vingårdarna utvecklas i toppklass. Under resan gör vi två vinprovningar på Ridgeview och Biddenden. Vi gör nedslag i historien på herresäten som en gång ägdes av familjen Boleyn, Rudyard Kipling, Winston Churchill och Vita Sacksville-West. Vi rör oss ledigt genom historien med möten med allt från Henry VIII till Bloomsburygruppen, via Arts & Crafts och romantiska engelska trädgårdar på Sissinghurst och Pashley Manor.

Här i Södra England njuter vi av den härligt tillbakalutade essensen i brittiska kuststäder med pirer rakt ut i evigheten mellan himmel och hav. Filmiska Rye nära kusten, Hastings och vår bas Eastbourne är njutbara i härliga maj – blåklockornas och pionernas månad i Södra England.


Kuststaden Eastbourne är själva essensen av sommarflanerande britter mot ett böljande hav längs vida sandstränder. Men staden har äldre anor än så med en romersk palatsvilla och runt 500 f Kr fanns en keltisk bosättning här. Under 1600-talet och 1700-talet stod många sjöslag utanför Eastbourne och befästningar gjordes för att skydda sig mot Napoleon Bonapartes härjningar. Här roade sig kung George III´s barn i åren kring 1780, då staden bäst kan beskrivas som en liten fiskeby. Tack vare ankomsten av järnvägen i mitten på 1800-talet transformerades Eastbourne så sakteliga från den sömniga fiskebyn till en ståndsmässig tillflyktsort för de högre stånden, med vinterträdgård, modernt avloppssystem, breda boulevarder och en strandpromenad. Inga kostnader var för höga och i slutet av 1800-talet blev staden tummelplats för den trendkänsliga adeln. 

Här bor vi nära centrum och ett stycke från havet på trivsamma bättre mellanklasshotellet Devonshire Park Hotel, i en viktoriansk byggnad.

Om vår ciceron Tina Engström
Vår mycket uppskattade ciceron Tina Engström har varit auktoriserad guide i London med omnejd i 20 år. Hon guidear där på många museer, gallerier och andra sevärdheter. Hon har också lång erfarenhet av att leda resor på olika teman till olika delar av Storbritannien, bland annat Cornwall och södra samt norra England. Tina är bosatt i Bloomsbury och arbetar även som journalist, översättare och lärare i svenska. Hon är intresserad av historia, trädgårdar, konst och kultur, språkhistoria och fotografering.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa från Stockholm – Arts & Crafts-rörelsen

  Viktorianen Morris verkade under 1800-talets andra hälft då han satte sprudlande färg och form på alla konstarter – bild, formgivning, arkitektur och berättarkonst. Morris drevs av idealet att alla skulle ha tillgång till konsten inte enbart en välbärgad elit och han var medlem i det prerafaelitiska brödraskapet, som inspirerades av uttryck från medeltid och tidigrenässans, men med existensens allvar.

  Därför tog han initiativ till rörelsen Arts & Crafts som var stor såväl inom konst, som inom hantverk och trädgård. Rörelsen tog avstånd från massproduktion och förespråkade istället lantlig idyll och vackra användbara föremål. Morris ideal påverkade en rad konstnärer och arkitekter över hela Europa, inte minst våra egna Ellen Key, Carl och Karin Larsson samt bidrog till jugendstilens frammarsch.

 • Standen House & Gardens

  Under resans första dag besöker vi Standen House & Gardens som skapades för den välbärgade advokatfamiljen Beale i Arts & Craftsstil. Här ser vi en imponerande samling keramik, tavlor, textilier och möbler med design från Morris & co, De Morgan och WAS Benson. Trädgårdarna skapades av trädgårdsamatören Margaret Beale i början av 1900-talet bland annat genom äventyrliga plantjägarresor till Japan varifrån många av de imponerande lönnarna kommer ifrån. En vid den tiden oerhört exotisk trädgård som idag återskapas med hjälp av hennes dagbok. Under dagen finns tid för lunch på egen hand – kanske lockar Standen house´s Barn Café.
   
  Den engelska traditionen att producera mousserande vin är över 350 år gammal, men i början var druvorna inte ens odlade i Storbritannien. I slutet av 1990-talet tog utvecklingen fart med alltfler vintillverkare varav fler och fler började tillverka mousserande vin med just de druvor som används för att tillverka champagne; Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Idag görs både Blanc de Blancs och Classic Cuvée, liksom flera andra spännande druvblandningar i England. Många menar att det kanske fallit ut väl att engelsmännen inte nödgas följa lika rigorösa regler som gäller i distriktet Champagne.

  Kent kallas the Garden of England, med sina ljuvligt gröna böljande kullar - iklädda vinfält eller betesmarker inramade av lövskogsdungar. Här liksom i grannlandskapet Sussex ligger de flesta av landets välrenommerade vinproducenter. Vi besöker en av dem - RidgeView Wine Estate som grundades 1994. Vingården producerar redan världsomnämnda mousserande vita viner gjorda enligt traditionella vinmakarmetoder. RidgeView är landets näst största vinproducent och har vunnit ett otal guldmedaljer på europeiska vintävlingar. Vi ser vinkällaren samt provsmakar ett urval av viner. Resan går sedan vidare ut mot kusten där Eastbourne är vårt mål. Vid ankomst till kusten installerar vi oss på vårt hotell och äter en gemensam middag på hotellets uppskattade restaurang.

 • Dag 2 Besök på Vitas Sissinghurst – Tenterden

  Sissinghurst Castle i Kent är den plats där Bakerfamiljen övertog ett herresäte i ruiner under 1480-talet och ersatte det med en imponerande tegelbyggnad i elisabetansk renässans under åren 1560-1570. Efter att ha använts bl a som fängelse, köptes det återigen förfallna slottet av paret Vita Sackville-West, poet och trädgårdsförfattare och hennes make sir Harold Nicholson, som var författare och diplomat. Sackville-West ingick i Bloomsburygruppen.
  Under 1930-talets början skapade den romantiska Vita och hennes Harold en av världens vackraste, mest omskrivna och romantiska trädgårdar, utifrån sina två olika personligheter. Harold utformade trädgården utifrån byggnadernas arkitektur och Vita skapade olika trädgårdsrum med varierande karaktärer, färg och tema, bl a den berömda Vita trädgården, så känd för älskare av vita blomster världen över. Den charmiga lilla orten Tenterden har anor som jordbrukssamhälle under 1300-talets slut. Här finns det tid att strosa runt på egen hand och besöka någon av stans antikaffärerna, samt äta lunch på egen hand.

 • Biddenden Vineyard

  När vi reser från Tenterden är det dags för ett besök på Biddenden Vineyard för en vinprovning. Biddenden Vinyards är ytterligare en av de prisbelönta vinegendomarna i Kent, men här görs även en av Storbritanniens mest kända cider – Stong. Detta är Kents äldsta vingård där man planterade de första vinstockarna 1969, varav många är av sorten gamay, som även används i deras mousserande viner.

 • Pashley Manor

  Vi avrundar dagen med Pashley Manor vars trädgårdar bildar essensen av vad vi uppfattar som en engelsk trädgård. Här draperar den ett timmerbyggt minnesmärkt Tudorhus från 1550, sedan tillbyggt i början av 1700-talet med en georgiansk fasad. Anne Boleyns irländska förfäder bodde här och platsen omskrivs redan 1262 då det första herrskapshuset uppfördes. Den prisbelönta trädgårdens prunkande vårrabatter omsluts av Sussex rullande jordbrukslandskap och det är lätt att bli mållös inför gamla sirliga träd, källor, dammar och fontäner som kompletterar perennplanteringarna. Vid den uppskattade butiken finns även ett trevligt kafé med uteterrass om vädrets gudar tillåter det. Här intar vi en Cream Tea. Återkomst till hotellet med gemensam middag.

 • Dag 3 Bateman’s House - I filmens och böckernas värld

  Dagen inleds med ett besök på Bateman’s House som tidigare var hem åt Djungelbokens skapare, författaren Rudyard Kipling och hans fru Carrie. Kipling fick Nobelpriset i litteratur 1907. Vi får se hans familjehus som härstammar från 1600-talet i jakobinsk stil omgiven av det vackra skogslandskapet Sussex Weald. Man får nästan känslan av att Kipling precis gått ut i sin trädgård….Vi intar en gemensam publunch i den lilla byn Burwash. Under eftermiddagen besöker vi charmiga staden Rye som ligger nära kusten och där ett flertal BBC dramaserier spelats in. Även den närliggande stranden Cambers har använts vid flera filminspelningar. Här finns många trevliga antikaffärer och mysiga kaféer, så Tina tar oss med på en promenad genom stadens kullerstensgator och därefter väntar lite tid på egen hand innan vi fortsätter kustvägen via Hastings tillbaka till Eastbourne. Kvällen är till eget bruk att utforska Eastbourne – kanske lockar en fish and chips?

 • Dag 4 Charleston - Bloomsburygruppen – poesi och litteratur

  Charleston är en av inredningsarkitekternas riktiga favoriter och inleder dagen. Bloomsburygruppens Vanessa Bell och Duncan Grant med konstnärskollegor levde och verkade här med många frekventa gäster, bland dem Virginia Woolf. Artisterna inspirerades av italienska freskmålningar och postimpressionismen, då de dekorerade väggar, dörrar och möbler på Charleston. Den muromgärdade trädgården designades i sydeuropeisk stil med mosaiker, buxbomshäckar och dammar – allt med en touch av Bloomsburyhumor. Många har nog sett mini-tv-serien ‘Life in Squares’ som delvis filmades här. Vi får en rundvisning av huset och ser trädgården på egen hand. 

  Därefter beger vi oss iväg till den charmiga byn Alfriston där det finns tid för lunch på egen hand samt tid att utforska den kända bokaffären ”Much Ado About Books”. Härnäst väntar ett besök på Alfriston Clergy House, som var den första byggnad som köptes av National Trust. Huset omges av en typisk engelsk "cottage garden". Stopp för härlig utsikt vid berömda naturscenerierna kring Birling Gap/Beachy Head på vägen tillbaka. Vi avrundar vår resa med en avskedsmiddag på vårt hotell.

 • Dag 5 Besök på Hever Castle

  Dagen inleds med en riktig Tudorklassiker som hämtad ur tv-serierna Wolfhall och the Tudors – Hever Castle. Slottets äldsta delar stammar från 1270 men det är ändå under 1500-talet då familjen Bullen tog över egendomen och byggde en herrgård i Tudorstil som det blir som mest känt. Anne Boleyn föddes här och herresätet blev så småningom Henrik VIIIs fjärde fru Anne av Cleves residens innan deras skilsmässa.
  De spektakulära trädgårdarna gjordes mellan 1904 – 1908 då våtmarker dikades ut till de trädgårdsrum du ser idag. Ett av de mest populära är den Italienska trädgården som skapades för att härbärgera William Waldorf Astors samling av italienska skulpturer. Bland övriga sevärda trädgårdsrum finner vi Tudorträdgården och Rosenträdgården med över 4.000 växter.

  Efter en gemensam publunch väntar Winston Churchills hem Chartwell.  Platsen där godset ligger har varit bebyggt sedan 1500-talet då det kallades Well Street. Henrik VIII ryktas ha använt huset som bas då han uppvaktade Anne Boleyn som bodde på närliggande Hever Castle. Den ursprungliga bondgården förstorades och moderniserades under 1800-talet.till ett bastant viktorianskt herrehus i rött tegel med kakelbehängda gavlar och burspråk. Winston Churchill förälskade sig i den förtrollande utsikten över Kent och bosatte sig här med sin fru Clementine och parets fyra barn. Han anställde en arkitekt 1922 för att modernisera och utvidga huset, samt släppa in mer ljus i byggnaden. Philip Tilden transformerade ett medelmåttigt viktorianskt hus till en dröm i tidig Edwin Lutyens anda med en trädgård enligt Gertrude Jekylls principer. Trädgården var en ständig källa till inspiration när Churchill målade. Chartwell sköts nu av National trust och står precis som det gjorde under de glada dagar då familjen Churchill bodde här på trettio-talet.  Vi  reser vidare till flygplatsen för hemresan till Sverige efter några intensiva och intrycksrika dagar i sköna England.

 • Winston Churchills hem - hemresa

  Efter en gemensam publunch väntar Winston Churchills hem Chartwell.  Platsen där godset ligger har varit bebyggt sedan 1500-talet då det kallades Well Street. Henrik VIII ryktas ha använt huset som bas då han uppvaktade Anne Boleyn som bodde på närliggande Hever Castle. Den ursprungliga bondgården förstorades och moderniserades under 1800-talet.till ett bastant viktorianskt herrehus i rött tegel med kakelbehängda gavlar och burspråk. Winston Churchill förälskade sig i den förtrollande utsikten över Kent och bosatte sig här med sin fru Clementine och parets fyra barn. Han anställde en arkitekt 1922 för att modernisera och utvidga huset, samt släppa in mer ljus i byggnaden. Philip Tilden transformerade ett medelmåttigt viktorianskt hus till en dröm i tidig Edwin Lutyens anda med en trädgård enligt Gertrude Jekylls principer. Trädgården var en ständig källa till inspiration när Churchill målade. Chartwell sköts nu av National trust och står precis som det gjorde under de glada dagar då familjen Churchill bodde här på trettio-talet.  Vi  reser vidare till flygplatsen för hemresan till Sverige efter några intensiva och intrycksrika dagar i sköna England.

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Pris Från 19 990 kr
Enkelrumstillägg 2 490 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm – London Gatwick t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Fyra nätter på bra mellanklasshotell
 • Fyra frukostar, två luncher, tre middagar
 • Svensk ciceron
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Avresa, Standen House & Gardens trädgårdar, vingård
Dag 2. Slottsbesök på Vitas Sissinghurst, vingårdar i Tenterden.
Dag 3. Besök i Kiplings hem, publunch, stadspromenad i Rye
Dag 4. Charleston House and Garden, Alfriston Clergy House
Dag 5. Hever Castle, Winston Churchills Chartwell House, hemresa

Vi bor i fyra nätter i Eastbourne.

Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans promenader och visningar. 

Klimatkompensation

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Boende

 • Devonshire Park Hotel

  Vi bor i Eastbourne, nära centrum och ett stycke från havet på det trivsamma bättre mellanklasshotellet Devonshire Park Hotel, i en viktoriansk byggnad.