Översikt

Teknikhistoria i Europas mitt med Forskning och Framsteg

Följ med på en resa till två städer som genomlevt enorma förändringar. Hamburg den gamla hansestaden som ödelades vid bombningarna under andra världskriget, men nu återtagit sin roll som en av Europas största hamnstäder. Berlin, metropolen vars historia innefattar några av det senaste seklets mest tragiska skeenden och största omvälvningar. Men även en industristad, ledande inom elteknik och radioteknik med företag som AEG, Siemens och Telefunken.

Resan guidas av teknikjournalisterna Kaianders Sempler och Erik Mellgren som tar oss med på en teknikhistorisk rundresa med tåg som rymmer intressanta besök och färjeturer på Elbe. Spännande miljöer, många bra historier utlovas och ett och annat glas gott öl.

I Hamburg går vi bland annat runt bland hamnmagasinen i kanaltäta Speicherstadt och får också en titt in i mångmiljardbygget Elbphilarmonie, stadens spektakulära konserthus, som öppnades 2017.

I Berlin får vi veta mer om stadens dramatiska historia under en stadsvandring bland byggnader som minner om både kejsardömet, nazieran och DDR-epoken. Men också exempel på det moderna Berlin som nu fyller de gamla tomrummen i staden. Vi ska även se ett par stiliga kraftverksbyggnader, Funkturm - tornet varifrån de första elektroniska teveutsändningarna gjordes på 1930-talet och flera intressanta museer. Dessutom ska vi spåra lämningar av den svenske arkitekten Alfred Grenanders verk. I flera decennier utformade han viktiga miljöer i Berlin, framförallt genom sina uppdrag för U-bahn, stadens tunnelbana som märkligt nog ofta går högt ovan jord. Han ritade allt från viadukter och stationsbyggnader till biljettkiosker och tunnelbanenedgångar. Vi hinner även med lite egen tid för shopping eller promenader.    


Om Erik Mellgren och Kaianders Sempler
Erik Mellgren är teknikjournalist och populärvetenskaplig författare med en mängd barn- och ungdomsböcker bakom sig. Tidigare redaktör för tidningen Teknikhistoria. Kaianders Sempler är vetenskapsjournalist och illustratör med vetenskapshistoria som specialitet.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm, avresa med tåg till Hamburg

  Avresa från Stockholm central kl 08.21 till Köpenhamn för vidare resa till Hamburg med ankomst 20.02. Erik Mellgren och Kaianders Sempler medföljer på tåget från Stockholm. Transferguide möter och tar oss till vårt hotell. Incheckning och gemensam middag. 

  Hamburg är kulturellt och ekonomiskt centrum för hela Nordtyskland och idag Tysklands näst största stad. Staden ligger vid tre floder, Elbe, Alster och Bille och är den stad i Europa som har flest broar.

  Vårt hotel ligger centralt, i nöjesområdet Reeperbahn. Det var här som Beatles på 1960-talet i början av karriären spelade på Reeperbahn-klubben Star Club.

   

 • Dag 2 Hamburgs historia och hamn

  Efter frukost tar vi oss med tunnelbanan till stadsdelen Altstadt och Rådhuset, vidare till fots till området kring St Nikolai-kyrkan, här besöker vi kyrkoruinen och museet. Museet visar ödeläggelsen av Hamburg under andra världskrigets bombningar och den stora branden på 1800-talet.

  Därefter går vi en promenad genom de gamla hamnkvarteren, Speicherstadt,  vi ser hamnmagasinen och de många kanalerna och får lära oss om hamnens utveckling. Som avslutning besöker vi Elbphilharmonie Plaza, som ligger i den nybyggda stadsdelen Hafencity. Konserthuset. Elbphilharmoni, är en mycket spektakulär byggnad som var mycket försenad och kostade en förmögenhet. Komplexet  består förutom konserthuset av restauranger, hotell och lägenheter, öppnades i januari 2017.   

  Nedanför konserthuset ligger båtkajen där vi kan ta färjan till Landungsbrücke för att äta en sen lunch på en jättestor restaurang med egen öl. 

  Det är ju nyttigt att röra på sig så efter detta går vi genom den djupa Elbtunneln under floden till det tidigare varvsområdet. Och sedan går vi samma väg tillbaka och kan t ex beundra de små keramikprydnaderna på väggarna. Fast vi får akta oss för alla bilar som eventuellt fraktas ner med de stora hissarna till tunneln. Luften kändes kanske lite tjock i tunneln, dags att vädra ut med en båttur på cirka en timma tur och retur med färja nr 62, där vi kan se stora delar av hamnen men också får en fin vy över konserthuset. 

  Åter till hotellet. Middag på egen hand.

 • Dag 3 Hamburg - Miniatur Wonderland Hamburg - Berlin

  Vi besöker till Miniatur Wonderland Hamburg efter frukost. En storslagen modelljärnvägsanläggning som öppnades 2001 och är belägen i ett av de gamla lagerhusen i Speicherstadt. På anläggningen körs över 1000 tågsätt som styrs digitalt. Vi ser de små byggnaderna och landskapen som omger tågrälsen.

  Gemensam lunch därefter transfer till järnvägsstationen för tågresa till Berlin (2 timmar). Berlin är sedan den 3 oktober 1990, det återförenade Tysklands huvudstad. Historiskt har Berlin varit huvudstad under lång tid. Idag är Berlin Tysklands folkrikaste stad och ytmässigt den största. Stor metropol i Europa med rikt konst- och kulturliv. Berlinmuren delade Väst- och Östberlin från 13 augusti 1961 till 9 november 1989. Muren var ca 43 km lång och en stark symbol för delningen av Europa under kalla kriget och järnridån. Transfer till hotellet och gemensam middag.

  .

 • Dag 4 Berlin - Tysk historia och teknik

  Vårt program startar vid Bernauer Strasse och Nordbahnhof, med minnespark över muren och Tysklands delning. På stationen Nordbahnhof finns en fotoutställning om hur S-bahn och U-bahn delades. Här finns också nya Försoningskyrkan och ett museum.

  Vi besöker även de centrala kvarteren kring Friedrichstrasse, Brandenburger Tor, Riksdagshuset med mera. Vi ser bl a Ministeriehuset som först rymde nazisternas flygministerium och sedan många av DDR:s ministerier och där den famösa väggmålningen Aufbau der Republik uppfördes 1952. Ett år senare inleddes det stora folkupproret mott DDR-regimen på samma plats. Vidare parkeringsplatsen som döljer resterna av Hitlers bunker.     

  Vi äter vår lunch på en restaurang nära Brandenburger Tor, numera symbolen för den enade staden Berlin.

  Under eftermiddagen besöker vi  Berlins stora teknikmuseum, Deutsches Technikmusuem Berlin, som ligger i stadsdelen Kreutzberg, med allt från diesellok till en tillverkningslinje för resväskor. 

  Gemensam middag.

  Extra kvällsaktivitet för de som vill, bestäms på plats.

 • Dag 5 Berlin - Hemresa med tåg

  Idag blir det mera elteknikhistoria, Berlin har ju varit en stor industristad, hemort för bland annat Siemens, AEG och Telefunken.

  Vi tar oss med U-bahn till Wittenbergplatz och ser stationen, en av de som ritades av svensken Alfred Grenander och som behållit sin karaktär. Alfred Grenander var svensk arkitekt och professor verksam i Berlin, han levde 1863-1931. Längs vägen kommer vi peka ut det berömda varuhuset KaDeWe (Kaufhaus des Westens).

  Vi besöker även tunnelbanestationen Deutsche Oper för att se mer av hans verk. Vi promenerar sedan till den ståtliga kraftverksbyggnaden,  Kraftwerk Charlottenburg och promenerar över den fina gångbron. Vi fortsätter vidare till Funkturm, härifrån gjordes de första helt elektroniska tevesändningarna, till exempel propagandabilderna från OS 1936. Berlin var ju även ett centrum för elektronik och radioteknik, inte bara elkraft. Gemensam avskedslunch.

  Programfri eftermiddag.

  Transfer till järnvägsstationen, avresa med natttåg kl. 19.30 till Malmö. 

 • Dag 6 Tåg Malmö - Stockholm

  Vi anländer till Malmö C kl. 07.00. Frukost på egen hand, vidare med Snälltåget kl. 09.20 till Stockholm. Vi ankommer till Stockholm C kl. 14.15. Resturangvagn finns ombord på tåget för lunch på egen hand. 

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 26/8 - framskjuten till april 2021
Pris Från preliminärt pris 18 950 kr
Enkelrumstillägg 3900 kr
Detaljerade priser

Enkelrumspriset inkluderar även egen kupé på hemresan.

I priset ingår
 • Tågresa från Stockholm till Hamburg, hemresa från Berlin
 • Resan sker i 2:a klass, på hemresan Berlin - Malmö har vi liggplatser en sexbäddskupé för 2 personers bruk
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Två kunniga teknikhistoriska ciceroner: Erik Mellgren och Kaianders Sempler
 • Lokala specialguider
 • Fyra nätter på tre- fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fyra frukostar
 • Fyra luncher, exkl. måltidsdryck
 • Tre middagar,exkl. måltidsdryck

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm Avresa med tåg till Hamburg
Dag 2. Hamburg
Dag 3. Tåg till Berlin
Dag 4. Berlin
Dag 5. Berlin, avresa med natttåg till Malmö
Dag 6. Tåg Malmö - Stockholm

Hotell under resan
Hamburg: Hotel Arcotel Onyx Hamburg
Berlin: Ku´damm 101 Hotel Berlin

Angivna hotell kan komma att bytas ut mot andra likvärdiga hotell. Historiska Resor är inte ansvarigt för den information som lämnas på hotellets hemsida. Ibland förskönar hotell beskrivningen, bilder på hotellrum som visas är oftast superior eller deluxe och inte standardrum, vilket är det som ingår i resan.

Resesätt Tåg

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.