Översikt

Journalisterna och författarna Erik Mellgren och Kaianders Sempler tar dig med på en tidsresa som också bjuder på pubbesök, god mat och bra historier.

Vi tar avstamp i London, med besök på Kew Gardens för att se Marianne Norths fantastiska målningar av växter och från hela världen. Senare får vi komma in hos Geological Society för en visning av världens äldsta geologiska översiktskarta.

Dagen därpå satsar vi helt och hållet på legendomspunna Bletchley Park där matematikern Alan Turing och andra chifferknäckare lyckades avslöja innehållet i topphemliga tyska kryptomeddelanden. Senare i veckan kommer vi besöka två andra platser som också är nära knutna till Slaget om Storbrittanien, dels Bawdsey Manor där britterna utvecklade sitt framgångsrika radarförsvar, dels flygbasen Duxford som idag har ett av världens största flygmuseer.

Annat som vi ska hinna med är en båttur på Themsen till observatoriet i Greenwich, där vi både kan se nollmeridianen och John Harrissons berömda kronometrar. Under resans gång tittar vi även på de jättelika ångmaskiner som en gång försörjde London med dricksvatten, studerar en tidvattendriven kvarn i Woodbridge med anor från elvahundratalet, äter lunch på Cambridgepuben där Nobelpristagarna Watson och Crick först kungjorde sin upptäckt av dna-spiralens struktur samt en hel del annat.


Erik Mellgren

Teknikjournalist och populärvetenskaplig författare. Skriver även barn- och ungdomsböcker. Har tillsammans med Kaianders skrivit Resan till Kristallpalatset om den industriella revolutionens England.

Kaianders Sempler
Vetenskapsjournalist och illustratör. Hans specialitet är vetenskapshistoria och han har medverkat som både tecknare och författare i teknikhistoriska böcker.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa, ankomst London, Kew Gardens

  Avresa till London Heathrow Airport med SAS, från Stockholm, 07.55-09.35. Erik Mellgren och Kaianders Sempler medföljer på flyget från Stockholm. Lokal transferguide möter på flygplatsen och vi åker direkt till Kew Gardens, som sedan 2003 är upptagen på Unescos världsarvslista. Vi promenerar runt i Kew Gardens. Palmhuset, världens första verkligt stora växthus i järn och glas, skapade arkitekten Decimus Burton1844. Det följdes sedan av det dubbelt så stora "The Temperate House". Här kommer vi se Marianne Norths växtmålningar. Det var också till Kew Gardens som Darwin och hans kollega och konkurrent Alfred Russel Wallace skickade sina insamlade växter från hela världen. Lunch på egen hand kaféet på Kew Gardens, som erbjuder varma och kalla rätter. 

  Vi besöker också närbelägna Geological Society och tittar på världens första geologiska översiktskarta. Därefter tar vi oss till vårt hotell, Grange Fitzrova Hotel, för incheckning, här kommer vi bo de två första nätterna. Vi samlas sedan till gemensam middag på en närbelägen italiensk restuarang.

 • Dag 2 London, Bletchley Park

  Efter frukost tar vi oss med buss till Buckinghamshire en bit norr om London och till Bletchley Park, herrgården där kodknäckare som Alan Turing med hjälp av primitiva mekaniska datorer lyckades dechiffrera Enigma-koderna som användes av de fruktade tyska ubåtarna ute på Atlanten. Här kommer vi ha gott om tid för att se hela området inklusive de olika utställningarna. Vi intar vår lunch här och återvänder sedan till London där vi har egen tid för strövtåg och middag på egen hand. Erik och Kaianders ger råd och tips på plats.

 • Dag 3 London, Greenwich, Bury St Edmunds

  Efter frukosten och utcheckning åker vi med bussen som släpper av oss vid The Embankment för en båttur på Themsen som tar oss till Greenwich, varifrån nollmeridianen definieras, GMT Greenwich Mean Time. Här kämpade engelska astronomer under 100 år med att finna en metod för att från ett fartyg med astronomins hjälp bestämma sin position ute på oceanerna. Här får vi också se lösningen - Harrisons berömda kronometer, en klocka som gick rätt månadsvis, även på skepp som rullade hårt i storm. Efter besöket är det lunch på egen hand i Greenwich som har stort utbud av pubar, kaféer och restauranger. 

  På eftermiddagen fortsätter vi till det gamla biskopssätet Bury St Edmunds och checkar in på vårt hotell, Hotel Angel, för två nätter. Dagen avslutar vi med en god middag på hotellet.

 • Dag 4 Bury St Edmunds, Bawdsey, Woolbridge

  Dagens första mål är orten Bawdsey, öster om staden Ipswich, nära kusten, för ett besök på radarmuseet. Här sattes den första radarstationen i världen i drift, som en del av britternas Chain Home. En kedja radarstationer som började utvecklas 1935 av Robert Watson-Watt, kunde tas i drift och i tid förvarna om de tyska flyganfallen när de inleddes 1940. Vi hinner eventuellt med besök till själva herresätet Bawdsey Manor, där teknikutvecklingen gjordes. 

  Programmet fortsätter till  Woodbridge inåt landet, där vi på eftermiddagen ska se Woodbridge Tide Mill, en vattenkvarn som drivs av tidvatten, skillnaden mellan ebb och flod, som fortfarande kan användas. Lunch under dagen. Vi återvänder sedan till Bury St Edmunds för en rundtur på ett av Englands största bryggerier Greene King, som driver Storbritanniens största pubkedja. Bryggeriet grundades 1799. Vi äter middag på deras kafé.

 • Dag 5 Bury St Edmunds, Cambridge, Duxford

  Staden Cambridge, 8 mil norr om London, är mest känd för sitt universitet, inklusive det världskända Cavendish Laboratory. Kapellet för King´s College och universitetsbiblioteket är de två byggnader som dominerar staden. Universitetet grundades enligt traditionen av missnöjda studenter och lärare från Oxford på 1200-talet. Rivaliteten mellan universiteten i Oxford och Cambridge visar sig bl a i den berömda rodden på Themsen. Cambridge anses som ett av världens mest framstående lärosäten och har producerat fler nobelpris än någon annan akademisk institution. Vi har en lokalguide som visar oss staden med fokus på teknik och vetenskap, vi börjar i bussen och avslutar till fots. 

  Efter lunchen på ”The Eagle”, stamställe för forskarna vid Cavendishlaboratoriet förr i världen, åker vi vidare och besöker Duxford Air Museum, Storbritanniens största flygmuseum där man med lite tur kan se Spitfires och andra veteranplan komma in för landning. På kvällen återvänder vi till London och samma hotell som vid resans början. Vi samlas för gemensam middag på kvällen.

 • Dag 6 London, hemresa

  Efter frukost och utcheckning från hotellet åker vi buss till London Museum of Water and Steam vid Kew Bridge. Klockan 10 på förmiddagen har vi besök bokat för att se detta intressanta museum. Här visas fungerande jättelika ångmaskiner och annat som använts till Londons vattenförsörjning. Museet renoverades och öppnade igen 2014. 

  Gemensam lunch och därefter transfer till flygplatsen. Hemresa från Heathrow Airport med SAS via Köpenhamn till, Stockholm, avgång 17.00 med ankomst Kastrup 19.55, vidare 20.50 med hemkomst Stockholm 22.05.

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 17/9
Pris Från 19 950 kr
Enkelrumstillägg 3770 kr
I priset ingår
 • Flyg med SAS, Stockholm-London t/r, inkl flygskatter. 
 • Två mycket engagerade och kunniga teknikhistoriska ciceroner: Erik Mellgren och Kaianders Sempler.
 • Lokala specialguider på Geological Society och i Cambridge.
 • Fem nätter 4-stjärniga hotell, del i dubbelrum.
 • Måltider: 5 frukostar, 4 luncher, 4 middagar, exkl måltidsdryck.
 • Lokala transporter och för programmet nödvändiga entréavgifter.
 • Dricks till guider och chaufför
I priset ingår ej
Information om avresor

Göteborg och Köpenhamn på förfrågan.

Resplan

Dag 1. Stockholm, avresa med flyg, ankomst till London, Kew Gardens, Geological Society, middag.
Dag 2. London, Bletchley Park inkl lunch.
Dag 3. London, båttur till Greenwich, the Observatory i Greenwich, vidare med buss till Bury St Edmunds, middag.
Dag 4. Bury St Edmunds, Bawdsey, lunch, Woodside, bryggeriet Greene King inkl middag.
Dag 5. Bury St Edmunds, buss till Cambridge, lunch på the Eagle, Duxord, sen åter till London, middag.
Dag 6. London, Kew Steam Museum, gemensam lunch, transfer till flygplatsen, hemresa med flyg.

Resesätt SAS
Deltagarantal

15-24 personer

Bra att veta

Resevillkor

Boka din resa

2018-09-17 2018-09-22 19 950 kr SAS 1 Boka