Översikt

Teknikhistorisk resa till Ruhrområdet i Tyskland

Följ med på en spännande resa till Ruhrområdet i Tyskland, sedan länge förknippat med kolgruvor, vapensmedjor, bolmande masugnar och slamrande stålverk. Idag är det Europas största sammanhängande industricentrum. Här finns allt mellan storskalig kemiindustri och små textilfabriker. Orter som Duisburg, Bochum, Essen och Dortmund har växt ihop till en sammanhängande megastad som sträcker sig över en yta stor som halva Skåne, tätt genomkorsad av motorvägar, kanaler, spårvagnssträckor och järnvägar.

Vi kommer bland annat att få se den numera nedlagda, gigantiska stenkolsgruvan och världsarvet Zollverein i Essen, som en gång gav bränsle åt familjen Krupps stålindustrier och vapensmedjor. Dessutom besöker vi stålverk i full produktion liksom museer inriktade på stål och industriproduktionen. Ett annat tema är kemiindustrin, med en historia som rymmer såväl läkemedel som sprängämnen och stridsgaser.

Men vi har även en hel del annat på programmet, som en utflykt till Wuppertal med dess unika hängande spårväg, Schwebebahn.  På vägen dit hinner vi med ett stopp i Neandertal, där de första fynden av neandertalmänniskan gjordes.

Wuppertal har också en sedan länge haft en blomstrande textilindustri, specialiserad på band och spetsar. I september 1820, föddes Friedrich Engels, medförfattare till Kommunstiska manifestet i Wuppertal, som son till en av stadens mest förmögna fabriksägare. Vi besöker ett ännu verksamt bandväveri liksom en utställning med anledning av 200-årsjubileet.


Om Erik Mellgren och Kaianders Sempler
Erik Mellgren är teknikjournalist och populärvetenskaplig författare med en mängd barn- och ungdomsböcker bakom sig. Tidigare redaktör för tidningen Teknikhistoria. Kaianders Sempler är vetenskapsjournalist och illustratör med vetenskapshistoria som specialitet. Skriver och tecknar varje vecka i tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden.

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 15-20/5

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Program kommer inom kort för resan 

Hotell
Centro Hotel Esplande Düsseldorf ****

Angivet hotell kan komma att bytas ut mot likvärdigt hotell. Historiska Resor är inte ansvarigt för den information som lämnas på hotellets hemsida. Ibland förskönar hotell beskrivningen, bilder på hotellrum som visas är oftast superior eller deluxe och inte standardrum, vilket är det som ingår i resan.

 

Resesätt

SAS

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.