Översikt

Teknikhistorisk resa till Ruhrområdet i Tyskland

Följ med på en spännande resa till Ruhrområdet i Tyskland, sedan länge förknippat med kolgruvor, vapensmedjor, bolmande masugnar och slamrande stålverk. Idag är det Europas största sammanhängande industricentrum. Här finns allt mellan storskalig kemiindustri och små textilfabriker. Orter som Duisburg, Bochum, Essen och Dortmund har växt ihop till en sammanhängande megastad som sträcker sig över en yta stor som halva Skåne, tätt genomkorsad av motorvägar, kanaler, spårvagnssträckor och järnvägar.

Vi kommer bland annat att få se den numera nedlagda, gigantiska stenkolsgruvan och världsarvet Zollverein i Essen, som en gång gav bränsle åt familjen Krupps stålindustrier och vapensmedjor. Dessutom besöker vi stålverk i full produktion liksom museer inriktade på stål och industriproduktionen. Ett annat tema är kemiindustrin, med en historia som rymmer såväl läkemedel som sprängämnen och stridsgaser.

Men vi har även en hel del annat på programmet, som en utflykt till Wuppertal med dess unika hängande spårväg, Schwebebahn. På vägen dit hinner vi med ett stopp i Neandertal, där de första fynden av neandertalmänniskan gjordes.

Wuppertal har också en sedan länge haft en blomstrande textilindustri, specialiserad på band och spetsar. I september 1820, föddes Friedrich Engels, medförfattare till Kommunstiska manifestet i Wuppertal, som son till en av stadens mest förmögna fabriksägare. Vi besöker ett ännu verksamt bandväveri liksom en utställning med anledning av 200-årsjubileet (2020).

Resan guidas av journalisterna och författarna Kaianders Sempler, kulturredaktör på tidningen Ny Teknik och Erik Mellgren, tidigare bland annat redaktör för tidningen Teknikhistoria. De utlovar många bra historier, spännande miljöer och ett och annat glas gott öl.


Om Erik Mellgren och Kaianders Sempler
Erik Mellgren är teknikjournalist och populärvetenskaplig författare med en mängd barn- och ungdomsböcker bakom sig. Tidigare redaktör för tidningen Teknikhistoria. Kaianders Sempler är vetenskapsjournalist och illustratör med vetenskapshistoria som specialitet. Skriver och tecknar varje vecka i tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm, Köpenhamn, avresa med flyg, Düsseldorf

  Avresa från Stockholm, Arlanda klockan 08.25 till Düsseldorf med SAS. Erik Mellgren och Kaianders Sempler medföljer på flyget från Stockholm. Vi blir vid ankomsten till Düsseldorf ötta med buss som tar oss till hotellet. Gemensam lunch och under eftermiddagen en stadspromenad. På kvällen äter vi välkomstmiddag på lokal restaurang på stan.

  Düsseldorf kommer vara vår bas under resorna i Ruhrområdet. Staden ligger i provinsen Nordrhein-Westfalen, är Tysklands 7:e största stad med drygt 600.000 invånare och ligger vid floden Rhen.

  Den är idag en välmående storstad med stor konstscen och centrum för Tysklands modeindustri och telekommunikation. Här finns även en fin gammal stadskärna, Historische altstadt, shopping på  Köningsallee och ett berömt öl, Altbier. Författaren Heinrich Heine föddes här och man kan besöka det huset under någon av dagarna på plats.      

 • Dag 2 Düsseldorf – Essen

  Efter frukost tar vår buss oss mot Essen och vårt besök till Zollverein Zeche Essen.
  Här gör vi ett studiebesök med guidning, rundvandring ca 2 tim med engelsktalande guide. Den nedlagda stora stenkolsgruvan Zollverein Zeche är numera världsarv och museum. Gemensam lunch i närheten. Åter med bussen till hotellet. Under sena eftermiddagen kommer vi ha tid att se oss om lite mera i Düsseldorf, Erik och Kaianders tar oss med på turen till Altstadt. Gemensam middag på kvällen. 

 • Dag 3 Düsseldorf – Wuppertal - Mettman

  Denna dag går turen mot Wuppertal. Staden har sedan länge haft en blomstrande textilindustri, specialiserad på band och spetsar. Vi kommer besöka ett bandväveri-museum. Vi börjar förmiddagen med en guidad sightseeingtur i Wuppertal där vi även får prova på att åka med den unika hängande spårvägen, Schwebebahn och vi blir informerade om 200-årsjubileet av Friedrich Engels födelse i staden. På vägen tillbaka gör vi ett stopp i orten Mettman för att besöka Neanderthal Museet där vi får en guidad rundvandring. Lunch under dagen. Kvällen till fri disposition – för de som önskar kommer Erik och Kaianders erbjuda middagssällskap.

 • Dag 4 Düsseldorf – Duisburg

  Förmiddagen kan vi ägna åt egna strövtåg i staden. Vi samlas igen 12.00 för gemensam avresa till Duisburg. Här kommer vi att besöka ett stort industrikomplex, ett stålverk i full produktion, Hüttenwerke Krupp Mannesmann, där vi får en guidad rundtur med buss. Sedan åter till hotellet. På kvällen gemensam middag.

 • Dag 5 Düsseldorf – Leverkusen

  Dagens tema är kemisk industri och vi ska vi åka söderut till Leverkusen för att besöka Chempark – Leverkusen. Det största företaget Bayer AG är ett stort multinationellt företag med huvudkontor i Leverkusen. Företaget grundades 1863 och tillverkar idag bl a läkemedel, växtförädling och bekämpningsmedel. Under första världskriget blev företaget en del av den tyska rustningsindustrin med tillverkning av sprängmedel och kemiska vapen och samma sak hände även under andra världskriget, då fabrikerna ställdes om till krigsproduktion. Vi får en guidad rundvisning i Chempark. Lunch under dagen. På eftermiddagen åter på hotellet.
  Vi avslutar dagarna i Düsseldorf med en gemensam middag.

 • Dag 6 Düsseldorf – Hemresa

  Efter frukost checkar vi ut och åker till flygplatsen för hemresan med SAS. Flyget avgår kl. 11.05 med hemkomst till Stockholm/Arlanda kl. 13.00.

Karta

Resfakta

Reslängd 6 dagar
Avreseort Stockholm, Köpenhamn, Göteborg
Avresor 12/5
Pris Från 18 390 kr
I priset ingår
 • Flyg med SAS till Dusseldorf t/r
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Två kunniga teknikhistoriska ciceroner: Erik Mellgren och Kaianders Sempler
 • Lokala specialguider
 • Fem nätter på tre- fyrstjärnigt hotell, del i dubbelrum
 • Fem frukostar
 • Fyra luncher, exkl. måltidsdryck
 • Fyra middagar,exkl. måltidsdryck
 • Flygavgifter och skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Hotell

Trip Inn Hotel Esplande (fd Centro)  Düsseldorf ****

Angivet hotell kan komma att bytas ut mot likvärdigt hotell. Historiska Resor är inte ansvarigt för den information som lämnas på hotellets hemsida. Ibland förskönar hotell beskrivningen, bilder på hotellrum som visas är oftast superior eller deluxe och inte standardrum, vilket är det som ingår i resan.

 

Resesätt SAS

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.