Översikt

Teknikhistorisk resa till Småland

Följ med på en tredagars resa till Glasriket, som bjuder på kultur- och teknikhistoria i Småland och Östergötland. På vägen hem har vi Göta Kanal som tema, med stopp vid den långa slusstrappan i Berg och i Söderköping.

Följ med på en tredagars resa till Glasriket, som bjuder på kultur- och teknikhistoria i Småland och Östergötland. Vi besöker Husqvarnas fabriksmuseum, med sin samling av vapen, symaskiner, motorcyklar och lite till, studerar hur man gör papper för hand i Lessebo och besöker dessutom ett par glasbruk som fortfarande är i drift. Under dessa dagar väntar besök på Kosta och Bergdala glasbruk samt en visning på Bergdala glastekniska museum.

  

Vi bor två nätter på exklusiva Kosta Boda Art Hotel, inrett av några av Sveriges främsta glaskonstnärer och får bland annat en middag som bjuder både på hyttsill och glasblåsning. På vägen hem har vi Göta Kanal som tema, med stopp vid den långa slusstrappan i Berg och i Söderköping och åker färja över Bråviken. Hemkomst på sen eftermiddag dag tre. Resan leds av våra ciceroner Erik Mellgren och Kaianders Sempler och på plats i Småland ansluter även vår erfarna guide Ulf Nilsson

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Stavsjö - Husqvarna - Kosta

  Samling och avresa från Cityterminalen kl 08.30. Här möter buss och våra kunniga ciceroner upp för en kultur- och teknikhistorisk resa under tre dagar. Vi färdas söderut på E4 mot Småland. Vi stannar till för en paus vid Stavsjö och Tintomaras rastplats där man kan se lämningar av Nunnebanan, den smalspåriga järnväg som byggdes för att få ut timmer ur skogarna i Kolmården vid förra sekelskiftet efter skadeinsekten barrskogsnunnans härjningar.

  På nerresan stannar vi till för fin lunch på Västanå slott vid Vätterns kant.

 • Vederkvickta åker vi till Husqvarna Museum där vi ska få en visning och här möter guiden Ulf Nilsson upp.
  Husqvarna AB – företaget grundades som ett kungligt gevärsfaktori i Jönköping år 1620 av kung Gustaf II Adolf och utvecklades med tiden till en framgångsrik svensk exportindustri med försäljning av civila varor jorden runt. Museet visar 400 år av industriproduktion och vi kommer se mängder av symaskiner, motorcyklar, spisar, kaminer, jaktvapen och hushållsapparater. Museet ligger i en byggnad som uppfördes som verkstad 1867 och här startade symaskinstillverkningen 1872. Idag tillverkar Husqvarna-koncernen bl a motorsågar, trädgårdstraktorer, robotgräsklippare, bevattningsprodukter och diamantverktyg.

 • Vår resa går vidare till Kosta. Glasbruket Kosta grundades 1742 och placerades mitt i Smålands täta skogar för att förse båda Stockholm och Karlskrona med glas. Här korsades viktiga vägar och här fanns också obegränsat med ved, som behövdes för att hetta upp ugnarna. Bruket fick sitt namn efter grundarnas efternamn: generalerna Koskull och Staël von Holstein. I början tillverkades fint bruksglas här. Det var sådant som fönsterglas, buteljer och dricksglas. Bland beställarna fanns kungligheter, adelsfamiljer och välbeställda handelsmän som hade råd med det kostsamma glaset. Den förste formgivaren anställdes 1898 och sen dess har en mängd kända formgivare verkat här. Glaskonstnären Ulrika Hydman Vallien var en av de viktigaste, hon började här 1971 och hon införde en helt ny teknik att måla på glaset. Vi kommer få höra om glasbrukets historia fram till idag med dess uppgångar och nedgångar. 

 • Vi checkar in på vårt hotell, exklusiva Kosta Boda Art Hotel för två nätter, beläget mitt i Kosta med gångavstånd till de aktiviteter vi ska genomföra på plats. På kvällen är vi i Kosta Glascenter i Hyttsillslokalen på bruket där vi intar vår middag och får uppleva glasblåsningen. 

 • Dag 2 Bergdala och Lessebo

  Efter frukost tar oss bussen till Bergdala där vi ska börja med att besöka och få en visning på Bergdala glastekniska museum som visar unika glasmaskiner och exempel på glas som är tillverkade eller bearbetade med dessa maskiner. Vi får se den tekniska utvecklingen inom glasindustrin från slutet av 1700-talet till modern tid. Sen fortsätter vi till Bergdalahyttan för att se en hytta i dagligt bruk. Här tillverkas bland annat de berömda filbunksskålarna med påklippt blå kant. Vi har även möjlighet till inköp förstås!

    


 • Vi åker sedan vidare till Lessebo Handpappersbruk där vi börjar med att äta en enklare lunch. Efter det får vi en visning av bruket.som är ett av mycket få kvarvarande kommersiellt drivna handpappersbruk i Europa. Bland produkterna hittar man kuvert och skrivpapper, akvarellpapper och papper för certifikat och diplom. Produktionen sker på traditionellt vis med holländare, kypkar och formeringsramar.

 • När vi återkommer till Kosta kommer vår guide Ulf Nilsson ta med oss på en rundvandring i Kosta och berätta dess historia, bruksmiljön inklusive Kostabanan och Bruno Mattsonhusen. Därefter kan vi själva besöka Art Gallery och någon av de outlets och butiker som erbjuder mycket till försäljning och inte enbart glasprodukter. På kvällen väntar en gemensam middag baserad på säsongens produkter i en trerätterssupé, på hotellets välrenommerade restaurang.

 • Dag 3 Tema Göta kanal

  Vi lämnar Småland för att ta oss norrut via Östergötland. Längs vägen stannar vi till på trevliga Albackens Trädgårdskafferi för en kopp kaffe på vår väg mot Vreta Kloster. Vi kommer besöka Göta Kanal där vi börjar med den långa slusstrappan vid Bergs slussar. Göta kanal bildar en 390 km lång vattenväg tvärs igenom Sverige, från Östersjön till Kattegatt. Själva kanalen är 190 km lång och startar i Mem utanför Söderköping via Roxen, Vättern och avslutas vid Sjötorp i Vänern. Farleden fortsätter sedan genom Vänern, Trollhätte kanal och Göta Älv ut till Göteborg.

  Delar av kanalen är grävd och sprängd med totalt 58 slussar. Baltzar von Platen fick tillstånd av kung Gustav IV Adolf år 1810 att bygga kanalen. Den brittiske kanalbyggaren Thomas Telford var inbjuden av kungen och fanns på plats i Sverige för att medverka till att staka ut kanalen. De som grävde kanalen var soldater från sexton olika regementen och den dagliga arbetsstyrkan bestod normalt av två - tretusen man. Kanalen invigdes den 26 september 1832 av kung Karl XIV Johan. 

   

        

 • Kanalfrakterna var viktiga fram till järnvägens tillkomst och efter 1950 avtog nyttotrafiken. På 1970-talet rustades kanalen upp på nytt. Idag trafikeras kanalen av passagerarfatryg och många fritidsbåtar. Vi fortsätter resan och åker vidare österut till den idyllska lilla staden Söderköping där vi äter lunch på anrika Söderköpings Brunnshotells restaurang, innan vi tar en promenad längs kanalen och slussarna i staden. Vår buss tar oss sedan vidare via Skenäsfärjan över Bråviken upp tillbaka till Stockholm. 

Resans höjdpunkter

 • Besöket vid Husqvarna Museum och Västanå slott
 • Inkvartering på Kosta Boda Art Hotel
 • Hyttsill med glasblåsning
 • Glasriket med Kosta Boda och Bergdala
 • Lessebo Handpappersbruk
 • Göta Kanal med slusstrappan vid Bergs slussar och Söderköping

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 20/4
Pris Från 10 350 kr
Enkelrumstillägg 1 100 kr
I priset ingår
 • Privat buss Stockholm – Kosta - Stockholm
 • Visningar och entréer enligt program.
 • Två nätter på fyrstjärniga Kosta Boda Art Hotell, del i dubbelrum
 • Två frukostbufféer
 • Tre luncher
 • Två middagar
 • Tre fika
 • Guidning av Kaianders Sempler, Erik Mellgren
 • Guidning av Ulf Nilsson samt lokala expertguider i Småland

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm – Husqvarna museum - lunch Västanå slott - Kosta - Middag med hyttsill.
Dag 2. Bergdala - Lessebo - Kosta - Trerättersmiddag på hotellet
Dag 3. Bergs slussar vid Vreta Kloster - Söderköping med lunch - Göta kanal - Skenäsfärjan -  Stockholm

Boende

Två nätter på fina Kosta Boda Art Hotell, Kosta

Resesätt Buss
Resans karaktär

Hela leder och normal grundkondition borgar för en fin reseupplevelse.

Deltagarantal

Min 20 personer - max 25 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Boka din resa

2022-04-20 2022-04-22 10 350 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa