Översikt

Teknikhistorisk resa till Småland

Följ med på en tredagars resa till Glasriket, som bjuder på kultur- och teknikhistoria i Småland och Östergötland. Vi besöker Husqvarnas fabriksmuseum, med sin samling av vapen, symaskiner, motorcyklar och lite till, studerar hur man gör papper för hand i Lessebo och besöker dessutom ett par glasbruk som fortfarande är i drift. Vi bor två nätter på exklusiva Kosta Boda Art Hotel, inrett av några av Sveriges främsta glaskonstnärer och får bland annat en middag som bjuder både på hyttsill och glasblåsning. På vägen hem har vi Göta Kanal som tema, med stopp vid den långa slusstrappan i Berg och i Söderköping och hinner också med att åka färja över Bråviken. Resan leds av våra ciceroner Erik Mellgren och Kaianders Sempler och på plats i Småland ansluter även vår erfarna guide Ulf Nilsson.

Samling och avresa från Cityterminalen kl 08.30. Här möter buss och våra kunniga ciceroner  upp för en kultur- och teknikhistorisk resa under tre dagar. På nerresan stannar vi till för lunch på Hotel Gyllene Uttern. Under dessa dagar hinner vi bland annat med med besök på Kosta och Bergdala glasbruk, och får en visning på Bergdala glastekniska museum. Hemkomst på sen eftermiddag dag tre. 

  

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Gränna - Husqvarna - Kosta

  Vi färdas söderut på E4 mot Småland. Vi stannar till för en paus vid Stavsjö och Tintomaras rastplats där man kan se lämningar av Nunnebanan, den smalspåriga järnväg som byggdes för att få ut timmer ur skogarna i Kolmården vid förra sekelskiftet efter skadeinsekten barrskogsnunnann härjningar.  Fortsätter sedan mot Hotel Gyllene Uttern vid Gränna där vi ska äta vår lunch. Därefter åker vi till Husqvarna Museum där vi ska få en visning och här möter guiden Ulf Nilsson upp.

  Husqvarna AB – företaget grundades som ett kungligt gevärsfaktori i Jönköping år 1620 av kung Gustaf II Adolf och utvecklades med tiden till en framgångsrik svensk exportindustri med försäljning av civila varor jorden runt. Museet visar 400 år av industriproduktion och vi kommer se mängder av symaskiner, motorcyklar, spisar, kaminer, jaktvapen och hushållsapparater. Museet ligger i en byggnad som uppfördes som verkstad 1867 och här startade symaskinstillverkningen 1872. Idag tillverkar Husqvarna-koncernen bl a motorsågar, trädgårdstraktorer, robotgräsklippare, bevattningsprodukter och diamantverktyg.

   

    

 • Vår resa går vidare till Kosta. Glasbruket Kosta grundades 1742 och placerades mitt i Smålands täta skogar för att förse båda Stockholm och Karlskrona med glas. Här korsades viktiga vägar och här fanns också obegränsat med ved, som behövdes för att hetta upp ugnarna. Bruket fick sitt namn efter grundarnas efternamn: generalerna Koskull och Staël von Holstein. I början tillverkades fint bruksglas här. Det var sådant som fönsterglas, buteljer och dricksglas. Bland beställarna fanns kungligheter, adelsfamiljer och välbeställda handelsmän som hade råd med det kostsamma glaset. Den förste formgivaren anställdes 1898 och sen dess har en mängd kända formgivare verkat här. Glaskonstnären Ulrika Hydman Vallien var en av de viktigaste, hon började här 1971 och hon införde en helt ny teknik att måla på glaset. Vi kommer få höra om glasbrukets historia fram till idag med dess uppgångar och nedgångar. 

 • Vi checkar in på vårt hotell, exklusiva Kosta Boda Art Hotel för två nätter, beläget mitt i Kosta med gångavstånd till de aktiviteter vi ska genomföra på plats. På kvällen är vi i Kosta Glascenter i Hyttsillslokalen på bruket där vi intar vår middag och får uppleva glasblåsningen. 

 • Dag 2 Bergdala och Lessebo

  Efter frukost tar oss bussen till Bergdala där vi ska börja med att besöka och få en visning på Bergdala glastekniska museum som visar unika glasmaskiner och exempel på glas som är tillverkade eller bearbetade med dessa maskiner. Vi får se den tekniska utvecklingen inom glasindustrin från slutet av 1700-talet till modern tid. Sen fortsätter vi till Bergdalahyttan för att se en hytta i dagligt bruk. Här tillverkas bland annat de berömda filbunksskålarna med påklippt blå kant. Vi har även möjlighet till inköp förstås!

    


 • Vi åker sedan vidare till Lessebo Handpappersbruk där vi börjar med att äta en enklare lunch. Efter det får vi en visning av bruket.som är ett av mycket få kvarvarande kommersiellt drivna handpappersbruk i Europa. Bland produkterna hittar man kuvert och skrivpapper, akvarellpapper och papper för certifikat och diplom. Produktionen sker på traditionellt vis med holländare, kypkar och formeringsramar.

  När vi återkommer till Kosta kommer vår guide Ulf Nilsson ta med oss på en rundvandring i Kosta och berätta dess historia, bruksmiljön inklusive Kostabanan och Bruno Mattsonhusen. Därefter kan vi själva besöka Art Gallery och någon av de outlets och butiker som erbjuder mycket till försäljning och inte enbart glasprodukter. På kvällen gemensam middag, 3-rätters supé, på hotellet.

 • Dag 3 Tema Göta kanal

  Vi lämnar Småland för att ta oss norrut via Östergötland. Längs vägen stannar vi till på trevliga Albackens Trädgårdskafferi för en kopp kaffe på vår väg mot Vreta Kloster. Vi kommer besöka Göta Kanal där vi börjar med den långa slusstrappan vid Bergs slussar. Göta kanal bildar en 390 km lång vattenväg tvärs igenom Sverige, från Östersjön till Kattegatt. Själva kanalen är 190 km lång och startar i Mem utanför Söderköping via Roxen, Vättern och avslutas vid Sjötorp i Vänern. Farleden fortsätter sedan genom Vänern, Trollhätte kanal och Göta Älv ut till Göteborg.

  Delar av kanalen är grävd och sprängd med totalt 58 slussar. Baltzar von PLaten fick av kung Gustav IV Adolf 1810 tillstånd att bygga kanalen. Den brittiske kanalbyggaren Thomas Telford var inbjuden av kungen och fanns på plats i Sverige för att medverka till att staka ut kanalen. De som grävde kanalen var soldater från 16 olika regementen och den dagliga arbetsstyrkan bestod normalt av 2-3000 man. Kanalen invigdes den 26 september 1832 av kung Karl XIV Johan. 

   

        

 • Kanalfrakterna var viktiga fram till järnvägens tillkomst och efter 1950 avtog nyttotrafiken. På 1970-talet rustades kanalen upp på nytt. Idag trafikeras kanalen av passagerarfatryg och många fritidsbåtar. Vi fortsätter resan och åker vidare österut till den idyllska lilla staden Söderköping där vi äter lunch på Å caféet innan vi tar en promenad längs kanalen och slussarna i staden. Vår buss tar oss sedan vidare via Skenäsfärjan över Bråviken upp tillbaka till Stockholm. 

 • Viktig information om bussresor i Sverige med Historiska Resor

  Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

  Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Resans höjdpunkter

 • Besöket vid Husqvarna Museum
 • Inkvartering på Kosta Boda Art Hotel
 • Hyttsill med glasblåsning
 • Glasriket med Kosta Boda och Bergdala
 • Lessebo Handpappersbruk
 • Göta Kanal med slusstrappan vid Bergs slussar och Söderköping

Karta

Resfakta

Reslängd 3 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 31/8
Pris Från 10 250 kr
Enkelrumstillägg 1 200 kr
I priset ingår
 • Buss Stockholm – Husqvarna - Kosta – Bergdala - Lessebo - Vreta Kloster - Söderköping - Stockholm
 • Inkvartering på Kosta Boda Art Hotel, 2 nätter inkl frukost
 • Helpension d v s 3 luncher och 2 middagar, exklusive dryck.
 • Visningar och entréer enligt program
 • Ciceronerna Erik Mellgren och Kaianders Sempler
 • Guide Ulf Nilsson på plats i Småland

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resesätt Buss
Deltagarantal

Min 15 personer - max 20 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera om och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Boka din resa

2021-08-31 2021-09-02 10 250 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa