Översikt

Teknikhistorisk resa till Toscana

Res med Erik Mellgren och Kaianders Sempler till Toscana i Italien, ett landskap fyllt av arkitektoniska mästerverk, vetenskapliga triumfer och industrihistoriska minnen. En av de mest ikoniska industrierna i landet är vespatillverkaren Piaggio och vi besöker naturligtvis museet. Liksom insidan på det lutande tornet i Pisa, den intressanta konstruktion som kanske inte blev som upphovsmännen hade tänkt.

Det italienska landskapet Toscana är njutningarnas och idéhistoriens landskap. Idag älskat för sin skönhet där landskapet präglas av den ordnade naturen som renässansen hyllade, i böljande fält av solrosor och vete till pasta, dignande vinodlingar i skördetid och historiska olivgårdar. Men än mer intressant för sin historia av nyskapande män och kvinnor som lade grunden för de framgångar regionen har haft genom tiderna. Här har den berömda Carrara-marmorn brutits sedan romersk tid och underjordiska varma källor användes redan på etruskisk tid. 

Som renässansens landskap kommer den intresserade osökt att tänka på en av de allra främsta som inledde denna era - Leonardo från Vinci. Han anses som en av de största och mångsidigaste konstnärer som funnits. Inte minst som ingenjör, arkitekt och mekaniker, fysiker, naturforskare, men som även hade stora kunskaper inom anatomi och matematik. Vi besöker hans forna hem i Vinci. Florens dignar under skor, väskor och keramik, gedigna hantverk som blivit världskända för sin skönhet och kvalitet. Vi spenderar sista natten på resan här med en gedigen och specialanpassad stadsrundtur.

I flera hundra år styrdes Florens av familjen Medici, kända mecenater av konst, arkitektur och vetenskap. Vetenskapsmannen och astronomen Galileo Galilei var en av dem som fick sitt stöd från familjen. Liksom arkitekten Filippo Brunelleschi som konstruerade den fantastiska kupolen på kyrkan Santa Maria in Fiore - hela Florens berömda riktmärke. För den som mäktar med trapporna går vi upp här för att se konstruktionen på närmare håll samt se ut över hela staden.

Resan inleds i Montecatini Terme, en perfekt bas för våra rundturer i teknikhistoriskt tema och vi passar på att göra en vinprovning på en fin gård. Våra mellanklasshotell är Arnolfo & Acqua Hotel & Spa, tre nätter samt den avslutande natten på mellanklasshotell Croce di Malta, centralt beläget i Florens.
Våra teknikhistoriska ciceroner är Erik Mellgren och Kaianders Sempler. Svensktalande licensierad lokalguide medföljer även under resan.


Om Erik Mellgren och Kaianders Sempler
Erik Mellgren är teknikjournalist och populärvetenskaplig författare med en mängd barn- och ungdomsböcker bakom sig. Tidigare redaktör för tidningen Teknikhistoria. Kaianders Sempler är vetenskapsjournalist och illustratör med vetenskapshistoria som specialitet. Skriver och tecknar varje vecka i tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Pisa - Montecatini Terme

  Vid ankomst till Pisa möter vi vår licensierade italiensktalande svenska guide Bodil som bott i Italien i närmare 20 år. Omgående färdas vi in till den historiska delen av Pisas centrum där det lutande tornet står. Pisa, den berömda sjöfartsrepubliken, hade sin storhetstid under 1000- och 1100-talen, då de magnifika monumenten på Piazza dei Miracoli byggdes. Vi kommer att få en unik inblick i hur man restaurerade tornet genom en bildvisning av de ansvariga på kommunen, inte minst genom presentationen uppe i tornet.

 • En timme från Pisa ligger den kända spa-orten Montecatini Terme. Som namnet antyder finns här hälsosamma, mineralrika varma källor. Det är en relativt ung stad som utvecklades på 1800 och 1900-talen även om de första spa-anläggningarna byggdes redan på 1400-talet. Under den mäktiga florentinska familjen Medicis era var Montecatini en del av deras enorma landegendomar. Många offentliga och privata byggnader är byggda i den charmiga libertystilen och Montecatinis läge är en perfekt utgångspunkt för våra utflykter. Vi bor tre nätter på mellanklasshotellet Arnolfo & Acqua Hotel and Spa. På kvällen samlas vi för att äta en gemensam middag på hotellet med ett glas vin, bordsvatten och kaffe.

 • Dag 2 Leonardos stad Vinci - vingård - Molino di Menicone

  I en liten by strax utanför Vinci, föddes 1452 en remarkabel man, den oäkte Leonardo
  som uppfostrades av sin far och blev en av renässansens förgrundsgestalter. Han utbildade sig i en av Lorenzo de Medicis skolor och sändes sedan till Milano och dess furste Sforza för att arbeta under denne. Vi besöker muséet tillägnat stadens son Leonardo, belägen i fästningen ovan centrum. Under en trevlig lunch på en vingård passar vi på att prova dess viner.

 • Utanför Lucca ligger den lilla byn San Martino in Freddana, vars ovanligt välbehållna och nogsamt restaurerade vattenkvarn var en mycket viktig resurs i det omkringliggande landskapet. Inuti kvarnen har man fortfarande kvar de gamla träredskapen, kvarnstenarna och vattenhjulet som om tiden stått still. Vänskapsföreningen som driver museet visar oss den och berättar om dess betydelse och arbetet med att restaurera den. Kvarnen malde vete, kastanjer och andra råvaror ända in i slutet på 1970-talet. Retur till Montecatini Terme och gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3 Magnifika kalkstensgrottor - kvicksilver - Carrara

  Antro del Corchias karstgrottsystem upptäcktes 1847 av Emilio Simi och är ett av Europas och världens största områden där mineraler kristalliserats i vackert formade stalagtiter och stalagmiter. Det komplexa systemet med sjuttio kilometer tunnlar, brunnar och naturliga stenrum, utmejslade av tidens tand, har utforskats av speleologer. Vissa delar är framkomliga för besökaren med spektakulära, vackert glimmande salar och gigantiska utrymmen, formade av tusentals ton strömmande vatten under tusen och åter tusen år.
  Orten Leviglianis rika fyndigheter av kvicksilver och cinnober räknas bland de äldsta i landet och gruvindustrin i Versilia omnämns i skrifter från Pisa redan 1153. Då framställandet av kyrkoskrifter och bildrika böcker ökade i det välmående Florens så steg priset på cinnober, liksom priset på kvicksilver som under den här tiden användes för att utvinna de ädlare metallerna guld och silver genom en amalgamprocess. Vi utforskar såväl grottgångarna som det stora schaktet där utvinningen sker.

 • Efter dessa intressanta industriarv skall vi färdas vidare till Carraramarmorns hjärta. Regionen Carrara ligger i de Apuanska Alperna och dess vita toppar skimrar vita på grund den vitgrå marmorn i solskenet. Här spelades en av de senare Bondfilmerna in och själva staden är berömd för de många konstnärliga installationerna av marmor. Etrusker och romare har brutit marmor här och precis som Michelangelo reste många framstående konstnärer direkt ut till brotten för att själva välja ut sin bit marmor, övervaka uthuggandet av den samt välja ut de finaste bitarna, boka och överse transporten av dem hem till sin ateljé. Det vackra operahuset i Oslo är klätt i Carrara-marmor.
  Retur till vårt boende i Montecatini terme.

   

 • Dag 4 Piaggomuseet - Geotermiteknik - Geotermisk öl

  Vespan är sinnebilden för den moderiktigt klädde romarens fordon, i full fart längs Roms labyrintiska, historiska gatukvarter under det glada 50-talet. Romantiken och myterna kring denna vassa moped har inte minskat sedan dess. Vi har mängder av kulturarv att skåda när vi stiger inom väggarna till Piaggios eget museum.

   

 • Därifrån skall vi färdas ned för att besöka det Geotermiska museet i Larderello. Under medeltiden var dalgången med geotermisk aktivitet känd som Djävulsdalen och man utnyttjade tidigt energin. Det första geotermiska kraftverket uppfördes här 1913 och idag står geotermisk energi för 25% av Toscanas energiförbrukning. Här visas såväl olika tekniker för att få upp värmen i modeller och man har en multimediavisning av detta naturliga fenomen och dess industriella användning.

 • Vi kommer även att ta oss ett stycke söder om Larderello där man på bryggeriet Vapori di Birra där man brygger öl med geotermik och där ölen går under smaker som Geyser, Magma och Sulfurea.

 • Under en lång dag finns möjlighet till lunch och sent på dagen färdas vi mot Florens där vi tar in på hotellet Croce di Malta, ett mellanklasshotell med trevlig belägenhet i centrala Florens för våra promenadturer i Florens under morgondagen.

 • Dag 5 Florens med Brunelleschis kupol, Ponte vecchio & Galileomuseet - Stockholm

  Idag skall vi göra en omfattande stadsvandring förbi många platser som går den vanlige Florensbesökaren förbi. Men även flera av de mest kända vyerna. Vi inleder med arkitekten Filippo Brunelleschis kupol som upptog det mesta av denne mästerlige arkitekts liv, från 1439 – 1466 för att färdigställa kyrkan Santa Maria in Fiore.

 • Vi bokar en tid för att kunna komma upp de över 400 trappstegen i kupolen, njuta av freskerna och förstå dess storhet på nära håll. Våra vyer är praktiskt taget över hela Florens - en mäktig känsla.  

   

 • Ett besök är även bokat i Museo Galileo Galilei, det omstridde geni, kallad den moderna vetenskapens fader, som utkämpade en hård strid med inkvisitionen 1615 om jorden de facto snurrade runt solen eller om hela vårt universum snurrade runt jorden.

   

 • Florens är känt för sina broar – naturligtvis Ponte Vecchio med sina guldsmedsbutiker.
  Till skillnad från Ponte Santa Trìnita sparades den undan krigets bombningar. Ponte Santa Trìnita var den äldsta elliptiskt formade arkadbron i världen, där formen gav bron sitt berömda eleganta utseende. Bron konstruerades av den florentinske arkitekten Bartolomeo Ammanati från 1567-1569. Den 8 augusti 1944 förstördes bron av de retirerande tyska trupperna som intagit Florens, och 13 år senare återuppbyggdes den av de ursprungliga stenarna återhämtade ur floden Arno samt med ytterligare material från stenbrottet varifrån man tog stenen på 1500-talet.

  Under dagen äter vi en gemensam lunch innan vi reser ut till Pisa och dess
  flygplats för att resa hem.

Resans höjdpunkter

 • Visningen av det lutande tornet i Pisa och Brunelleschis kupol i Florens
 • Kaianders och Eriks initierade guidning i Florens
 • Geotermik, världens mest berömda marmor, Leonardos Vinci

Karta

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 15/10
Pris Från 18 900 kr
Enkelrumstillägg 1 690 kr
I priset ingår
 • Direktflyg från Stockholm till Pisa, t/r, flygavgifter
 • Fyra nätter på mellanklasshotell, del i dubbelrum
 • Hotellskatt
 • Fyra frukostar
 • En lunch
 • En vinprovning
 • Tre middagar med viss mängd måltidsdryck
 • En middag
 • Transporter, entreer och visningar enligt program
 • Svenska ciceroner
 • Svensktalande licensierad lokal guide
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna avresemöjlighet från Göteborg/Köpenhamn på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Visning av tornet i Pisa - Montecatini Terme. Middag.
Dag 2. Vinci - vinprovning med lunch - Molino di Menicone.
Dag 3. Kalkstensgrottor - Kvicksilverbrytning - Carrara-marmor 
Dag 4. Piaggiomuseet - Geotermiska museet - Geotermisk öl. Ankomst Florens.
Dag 5. Brunelleschis kupol - Ponte Vecchio - Galileos spår och museum. Hemresa.

Våra hotell är Arnolfo & Acqua Hotel & Spa i Montecatini Terme för tre nätter samt en avslutande natt på mellanklasshotell Croce di Malta, centralt beläget i Florens.

Resesätt Norwegian

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar/avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Bra att veta

Vi rekommenderar hela leder och normal grundkondition för en behaglig reseupplevelse. Under resan blir det myckna, men långsamma stadspromenader på kullerstensgator, turer på ojämn naturmark samt de ca 400 trappor upp i Brunelleschis kupol samt i det lutande tornet i Pisa.

Boka din resa

2019-10-15 2019-10-19 18 900 kr Norwegian Stockholm Väntelista Förfrågan