Översikt

Teknikhistorisk resa till Wales

Gjutjärn och ånga tillsammans med nya vetenskapliga upptäckter förändrade världen. Journalisterna och författarna Erik Mellgren och Kaianders Sempler tar dig med på en tidsresa som också bjuder på pubbesök, god mat och bra historier

Wales är den av de keltiska nationerna som står starkast idag, med hyfsat starkt eget språk, en rik kultur och en allt tydligare politisk identitet. Vi följer Wales industrihistoria från bronsålders kopparbrytande kelter till industrialismens skiffer- och kolutvinning. Vi bor tre nätter i den eleganta victorianska badorten Llandudno, vid foten av bergskedjan Snowdonia, med hedlandet The Great Orme bakom sig och irländska sjön framför sig.


Om Erik Mellgren och Kaianders Sempler
Erik Mellgren är teknikjournalist och populärvetenskaplig författare med en mängd barn- och ungdomsböcker bakom sig. Tidigare redaktör för tidningen Teknikhistoria. Kaianders Sempler är vetenskapsjournalist och illustratör med vetenskapshistoria som specialitet. Skriver och tecknar varje vecka i tidningarna Ny Teknik och Affärsvärlden.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa mot Birmingham, Ironbridge

  Avresa från Stockholm via Amsterdam med KLM till Birmingham. Erik Mellgren och Kaianders Sempler medföljer på flyget från Stockholm. Efter ankomst åker vi iväg med vår buss och intar gemensam lunch på en pub i närheten. Därefter fortsätter vi till orten Ironbridge och vårt hotell där vi checkar in. Här står världens första järnbro fortfarande, konstruerad av Thomas Farnolls Pritchard och vi kommer göra en promenad till bron. Dagen avslutar vi med en god middag på hotellet.

 • Dag 2 Coalbrookdale, Montford Bridge, Llandudno

  Efter frukost åker vi till grannsamhället Coalbrookdale för besök på Coalbrookdale Musuem of Iron. Vi besöker hyttan där Abraham Darby 1709 lyckades med konststycket att producera kvalitetsjärn med hjälp av stenkol - en teknik som gjorde järnet billigt och blev startpunkten för den industriella revolutionen. Här göts brodelarna till bron som vi sågs ankomstdagen. Lunch på egen hand på museiområdet. Vi tar oss sedan vidare med bussen mot Lladudno och längs vägen kommer vi att se Montford Bridge och akvedukten i Chirk. Incheckning på vårt hotell för tre nätter och på kvällen gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3 Llandudno

  Idag ser vi mer av Llandudno med en sightseeingtur runt The Great Orme med Vintage Coach, följt av en tur upp till toppen av hedlandet The Great Orme. Vi åker med landets enda nu fungerande kabelspårväg Great Orme Tramway från 1902, och där vi kan spana ut över Irländska sjön. På vägen ner gör vi ett stopp för ett besök i världens största koppargruva från bronsåldern. Lunch på egen hand och lite tid för egna strövtåg i Llandudno. 

 • Bodnant Garden

  Under sen eftermiddag besöker vi Bodnant Garden, 80 acres stor, som sägs vara en av Storbrittaniens vackraste trädgårdar. Parken har både en mer ”tuktad” avdelning och en vildare del och här finns växter och plantor från världens alla hörn. Vi avslutar dagen med gemensam middag på närbelägen restaurang.

 • Dag 4 Llandudno

  Vi börjar dagen med en liten tur över Conwy Suspension Bridge och fortsätter västerut längs kusten och åker över Menai Strait Bridge och om möjligt besöker vi en liten utställning om bron innan vi åker över tillbaka över Brittannia Bridge. Vi fortsätter till Portmadog där det blir tid att köpa något ätbart innan vi kliver på ångtåget som ska ta oss uppför bergen till Blaenau Ffestiniog. Här möter bussen oss och tar oss längre in i området där man förr bröt enorma mängder skiffer. Vi får en guidad tur djupt ner i en gammal skiffergruva Llechwedd Deep Mine. På vägen tillbaka gör vi ett stopp i Betws-y Coed och ser även Telfords Waterloo Bridge som går över floden Conwy. Bergsbyn Betws-y Coed har varit utgångspunkt för bergsvandrare sedan 1800-talet. Här passerade en gång postvägen till Irland och byns natursköna läge gjorde att den på 1800-talet blev ett populärt tillhåll för viktorianska konstnärer. Gemensam lunch under dagen.

  Ledig kväll i Llandudno, kanske en kvällstur längs den gamla badortens Promenade och middag på egen hand.

 • Dag 5 Llandudno, Pontcysyllte, Llangollen, Cardiff

  Efter utcheckning från hotellet fortsätter vi vår resa till Pontcysyllte för att se den berömda akvedukten och kanske hinna ta en kopp kaffe och sträcka på benen. Åker sedan vidare till den lilla trevliga staden Llangollen, där vi får tid för lunch på egen hand. Denna eftermiddag gör vi ett besök på Ludlow ölbryggeri med rundtur och provsmakning. Framåt kvällen når vi Cardiff, där vi checkar in för två nätter och äter middag tillsammans på hotellet.

 • Dag 6 Cardiff

  Idag åker vi till Blaenavon World Heritage Site (Unesco världsarv) där vi besöker Big Pit National Coal Museum, som var en fungerande kolgruva från 1880 till 1980 och öppnades upp som museum 1983, och Blaenavon Ironworks. Här blir det även lunch på egen hand innan vi åker vidare västerut. Vi kommer under eftermiddagen besöka Penderyn Distillery, där vi får en guidad tur och whiskyprovning. Vi är åter på hotellet framåt kvällen och har sedan vår avskedsmiddag på en närbelägen restaurang.

 • Dag 7 Cardiff, Birmingham - hemresa

  Cardiff är den största staden och blev huvudstad i Wales år 1955, stadens namn på walesiska är Caerdydd. Under förmiddagen får vi en sightseeingtur med bussen och en lokalguide som visar oss staden med omgivningar inklusive Cardiff Bay. Efter utcheckning så fortsätter vi med bussen mot flygplatsen och vi stannar till för en klassisk söndagslunch: Sunday Roast på puben The Mills Race. Avresa från flygplatsen i Birmingham med KLM via Amsterdam till Stockholm, hemkomst sen kväll.

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm, Arlanda
Pris Från 23 950 kr
Enkelrumstillägg 4200 kr
I priset ingår
 • Flyg med KLM Arlanda-Birmingham, via Amsterdam. tur och retur i ekonomiklass inkl flygskatter
 • Resan leds av ciceronerna Erik Mellgren och Kaianders Sempler som medverkar under hela vistelsen
 • Sex nätter på 3-4-stjärniga hotell, del i dubbelrum inkl daglig engelsk frukost
 • Måltider enl program: tre luncher och fem middagar (exklusive måltidsdryck)
 • Variationsrikt program inkl entréer
 • Dricks till chaufför
Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar Europeiska ERV reseförsäkringar avbeställningsförsäkring, tecknas senast 48 timmar efter bokning direkt via Europeiska ERV på 0770-456 900 eller info@erv.se

Resplan

Dag 1. Flyg till Birmingham, Ironbridge
Dag 2. Ironbridge, Coalbrookdale, Llandudno
Dag 3.  Llandudno
Dag 4. Llandudno
Dag 5. Llandudno, Pontcysyllte, Llangollen, Cardiff
Dag 6. Cardiff
Dag 7. Cardiff, Birmingham - hemresa

Bra att veta

Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Här bor vi under resan
Ironbridge: 3-stjärnigt: www.thevalleyhotel.co.uk
Llandudno: 4-stjärnigt: https://stgeorgeswales.co.uk/
Cardiff: 4-stjärnigt: www.jurysinns.com/