Översikt

Världsarvet Engelsberg och Medeltida Norbergs bergslag - Historiebussen med Dag Celsing

Följ med till Bergslagens pärla, vackra Norberg med ett helt unikt världsarv och en högintressant historia. Vi besöker det privatägda världsarvet Engelsbergs bruk ägt av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse. Vår initierade ciceron är industrihistorikern och civilingenjören Dag Celsing, som bott och arbetat i Norberg med dess industriarv. Vi låter oss väl smaka på västmanländska specialiteter och besöker såväl natur som färgstark kultur under två späckade dagar.

"Järnbäraland" är en mycket gammal benämning på Bergslagsområdet.
När Bergslagen blir ett begrepp i lagrum och på medeltida kartor, så beskrivs ett område omfattande östra Värmland, västra och norra Västmanland, norra Närke och södra Dalarna, med mindre områden namngivna som bl a Norbergs bergslag, vilket förklarar den äldre namnformen "Bergslagerna".
Under resan färdas vi i spåren av bergsmannen Engelbrekt från Norberg som ledde ett stort uppror mot kung och fogdar på 1400-talet. Under en tid var han riksföreståndare och ledde Sveriges första riksdag. Engelbrekt har stor symbolisk betydelse och hans namn förekommer i många sammanhang i denna del av Sverige.


Även om Norberg idag omnämns som tätort så känner besökaren att man har hamnat i en medeltida stolt stad. Redan år 1400 hade Norberg eget ting och det var här som man första gången använde ordet bergslag med syftning till ett geografiskt område.
Bergslagens järnutvinning krävde förutom järnmalm även rikligt med vatten och skog. Den tog sin början redan för över 2 000 år sedan. På 1100-talet påbörjades järnframställning ur järnmalm och i Norberg finns landets äldsta kända gruvor från början av 1300-talet. Europas äldsta kända masugn är belägen utanför Norberg, Lapphyttan, som är daterad mellan 1150 och 1225.

Genom sina personliga kontakter kommer vår ciceron Dag Celsing att levandegöra denna framstående bygd som idag hamnat en smula på Sveriges baksida. Vår bas är i charmiga Norberg på det enkelt inredda men mycket trivsamma Värdshus Engelbrekt, där vi även äter gott under vistelsen.

Reseprogram

 • Dag 1 Stockholm - Världsarvet Engelsberg

  Samling och avfärd från Cityterminalen kl 08.00. Här möter buss och vår kunnige ciceron Dag Celsing upp för färden mot Norbergs bergslag.
  När vi närmar oss Västervåla socken kommer vi in i det historiska området Norbergs bergslag, centrum för den medeltida järnproduktionen i Sverige.

 • Här ligger Villa Odensnäs, en av de tre villor som Isak Gustaf Clason ritade i Ängelsberg på 1890-talet. Villans nuvarande ägare hälsar välkommen och vi får kaffe med smörgås.

  Engelsbergs brukspatron bjöd in etablerade konstnärer, målande vänner och släktingar. Ur detta växte konstnärskolonin Engelsbergsmålarna fram, vilket var grunden för det levande konstintresset i staden med flera gallerier, konstutställningar och Skulpturparken. Framgångsrika målare och industrimän kostade på sig magnifika arkitektritade villor och Ängelsberg fick en stilig järnvägsstation på 1880-talet. Byggnadsstilen kopierades av lokala byggmästare vilket gav flertalet hus i Ängelsberg ett eklektiskt och spännande utseende.

 • Därefter väntar en kort panoramatur med buss genom det vackra och intressanta stationssamhället Ängelsberg, som förutom Clasons villor Ulvaklev och Hvilan, kanske mest är känt för den excentriske jordbrukaren Pehr August Ålunds oljeraffinaderi "Oljeön" som anlades på en ö 1875. Vi kommer inte att ta oss ut till ön utan fortsätter genom ett mycket intressant bruksamhälle.  

 • Dag Celsing leder visningen av Engelsbergs bruk med dess många kulturbyggnader. Vi går in i den välbevarade mulltimmerhyttan där hela järnframställningsprocessen är åskådlig.
  Vi äter sedan en lunch på trevliga Nya salongen i stationssamhället. När vi far vidare väntar en mycket vacker privatägd bergsmansgård med välbevarade målningar i dalastil.

 • Erik Brates bergsmansgård i Bråfors

  Vi är hemma hos Erik och Margareta, den sjätte generationens bergsmansfamilj, i en kulturminnesmärkt bergsmansby! Arkeologiska efterforskningar har påvisat att järn framställdes på platsen under 1200-talet.
  Bergsmannen Erik Brate hälsar oss välkommen till Brategården i Bråfors. Visning av den gamla mangårdsbyggnaden med dess väggmålningar i dalastil från 1790-talet. Vi avrundar besöket med uppdukat kaffe med bröd i den gamla ladugården.

 • Brategårdens långa anor visas av omnämnandet i skrifter från 1354. Vi utforskar bergsmansbyns skatter tillsammans med bergsmannen Erik och vår ciceron Dag. Uppdelade i två mindre grupper visar de oss runt bland bergsmansbyns byggnader, gården och dess gamla uthus vid tillhörande omkringliggande betesmark, åker och skog där Erik och hans familj driver ekologiskt jordbruk.
  Vi får en unik inblick i en av Bergslagens bergsmansbyar. Det omkringliggande landskapet har myket att berätta om hur det kan ha sett ut på 1200-talet eftersom de åkrar och ängsmarker som fanns under 1600-talet är ännu idag i bruk.

 • Norberg & skrönor på Värdshuset

  Vi återvänder in till Norbergs centrum för att inkvartera oss på anrika Värdshuset Engelbrekt. Det finns lite tid att utforska Norbergs unika byggnadsmiljö, som Abrahamsgårdens hantverks- och diversehandel. Ån ringlar genom Gamla Norberg och här finns promenadväg förbi yngre bergsmansgårdar, med namn som minner om de mer ståtliga äldre gårdarna som de ersätter samt kyrkan som är från 1300-talet, även den med en föregångare på platsen. Jugendarkitekten Ferdinand Boberg är uppvuxen i Norberg. 

 • Vår middag serveras på vita dukar på värdshuset. Till middagen berättar kulturchef Joachim Stridsberg om Norberg nu och då. Thomas Thomsson från Kärrgruvan berättar även historier och skrönor från förr.

 • Dag 2 Bergslagens Nya Lapphyttan

  Verksamheten i Bergslagen måste ha varit en imponerande syn med hundratals brinnande masugnar, rykande kolmilor och glödande gruvhål med tillmakningseldar.
  Efter frukost väntar en bussutflykt i Norberg och Kärrgruvan. Bergslagen har Europas äldsta masugnar och den enda rekonstruerade masugnen ser du just här på Nya Lapphyttan, - en fullskalig och fungerande rekonstruktion av Lapphyttan, den medeltida masugn som grävdes ut av arkeologer på 1980-talet. Ett veritabelt exempel på medeltida högteknologi vilket gör att många menar att tekniken är utvecklad här och senare förfinades under Louis de Geer och hans valloner. Kring masugnen ser vi kolhus, färskningssmedjor, järnbod och bostadshus. Därefter strövar vi genom hembygdsgården Karlberg.

 • Vi färdas längs Norens västra strand förbi Klackens bergsmansgård till Klackberg för att sedan vandra bland gruvhål och botaniska rariteter i Klackbergs naturreservat. Vi ser Sveriges två enda bevarade gruvlavar i slaggsten och kikar in i den mytiska Blå grottan där ljuset alltid skimrar i blått.

 • Bergsmansbyn Flängan - Mimerlaven

  Vi kör genom Flängan, den kanske finaste av de bergsmansbyar som omger Norberg.
  En intressant och exklusiv visning av Thorshammars verkstad, väntar oss. Verkstaden grundades på 1880-talet och var i drift i närmare hundra år. I den klassicistiska byggnaden av formgjuten slaggsten finns en inredning som i stort sett är helt oförändrad. Vi får se gjuteriet och verkstadsdelen där vi slår igång remtransmissionen som driver svarvar och slipmaskiner.

 • Retur till Värdshuset Engelbrekt för att äta en god lunch samt lasta våra väskor i bussen. Fri tid i Norbergs centrum för några sista intryck och kanske möjlighet till shopping.

 • Eftermiddagen bjuder in till Bergslagens vackra natur med vandring bland trolska, vattenfyllda gruvhål i Mossgruveparken.
  Under ett besök i Norbergs gruvmuseum förtäljer dess samlingar historien om gruvarbetet från medeltiden fram till början av 1900-talet. Här finns även en geologisk samling med mineralprover från Norbergsfälten. Vi kör förbi Spännarhyttan, där Norbergs sista masugn blåstes 1974–1981 och längs Rönningstorpsvägen ligger de gamla gruvarbetartorpen tätt.

 • Mimerlaven är en 65 meter hög konstruktion där malmen uppfordrades ur gruvan, i drift 1960–1981. På 90-talet var anläggningen omstridd. Många ville riva, men gruvlaven fick en ny funktion och är i dag scen för bl.a. Norbergfestival, en elektronisk musikfestival med världsrykte. Vi ser det mäktiga anrikningsverket inifrån.
  Eftersom inget besök i Norberg kan vara komplett utan ett besök på anrika Elsa Andersons konditori, så avrundar vi naturligtvis vår vistelse i Västmanland här.

 • "Att tillverka och till saluhålla tårtor, pastejer och bakelser", nämns i den första kungliga förordningen av 1834 års lag som tillåten verksamhet för välfrejdade kvinnor.
  Det tog Elsa Anderson fasta på, och första dagskassan den 7 maj 1916 var på 75 kronor och 22 öre, hämtat från konditoriets hemsida.
  Elsa Andersson föddes 1884 på en lantgård utanför Vadstena. Via anställning på bageri och utbildning till konditor i Örebro tog kärleken henne till Norberg. Hennes konditori ligger på torget och då den gamla byggnaden brann ned till grunden 2015 beslöt man snabbt att återuppbygga den och nya Elsas invigdes i maj 2017.

 • Här bjuder traditionen att man avnjuter en bit av den glutenfria tangotårtan till sitt kaffe, så det gör vi också.
  Mätta på intryck stiger vi på bussen som tar oss tillbaka längs lite vackra skogsvägar till Stockholm dit vi ankommer ca kl. 20.30

Resans höjdpunkter

 • Vår ciceron Dag Celsings kunskaper och kontaktnät på orten
 • Världsarvet Engelsbergs bruk, ett av endast två privatägda världsarv och visningen av fina Villa Odensnäs
 • Natur, industrihistoria och kultur i ett sommarvackert Bergslagen

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 16/6
Pris Från 4 990 kr
Enkelrumstillägg 390 kr
I priset ingår
 • Busstransporter Stockholm - Norberg - Stockholm
 • Visningar och entréer enligt program
 • En natt på historiskt mellanklasshotell med sparsmakad inredning, del i dubbelrum
 • En frukost
 • Tre kaffe med smörgås eller fikabröd
 • Två luncher med kaffe/te
 • En tvårättersmiddag med kaffe/te
 • Svensktalande ciceron
 • Presentationer av lokala experter
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Villa Odensnäs - Engelsbergs bruk - Bråfors - Norberg
Dag 2. Nya Lapphyttan - Klacksberg - Flängan - Thorshammars verkstad - Mossgruveparken - Norbergs gruvmuseum - Mimerlaven - Elsa Anderssons kondis - Stockholm

Boende

Värdshuset Engelbrekt, Norberg

Resesätt Buss
Resans karaktär

Normal grundkondition samt hela knän och leder borgar för en fin reseupplevelse. Resan innebär en hel del promenader på ojämnt underlag, mjukt såväl som hårt med höjdskillnader. Trappor och naturstigar förekommer också.
  

Deltagarantal

Min 15 personer och max 20 personer.

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera om och försöka att förhindra smittspridning. En förutsättning för att få följa med på resorna är att du är frisk. Vår buss har 55 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

Våra privata guidningar genomförs i mångt och mycket utomhus och när vi rör oss i väldigt små historiska hus delar vi upp oss i mindre grupper. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Boka din resa

2021-06-16 2021-06-17 4 990 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa