Översikt
Västkustens industriarv - en kultur- och teknikhistorisk resa
I härlig sensommartid väntar Västkusten och nordvästra Skånes spännande industriella arv. Res med Erik Mellgren och Kaianders Sempler på en historisk odyssé med tåg och buss.
Följ med våra ciceroner Erik och Kaianders på en trevlig och intressant teknikhistorisk odyssé från Göteborg och Borås genom vinmarkerna i Halland mot kustens Varberg samt söderut till norra Skånes okända kolgruva. Vi träffas under informationstavlan på Centralstationen på torsdag morgon för att resa med tåget ned till Göteborg.
Under resan besöker vi Göteborgs remfabrik och Volvos nya moderna fabrik i Sörred där vi visas runt med tåg genom tillverkningen. I Borås väntar det textila arvet och en härlig lunch på Yxhammargården byggt med textila rikedomar. Längs Viskan har mycket industri legat och vi besöker det gamla spinneriet i Rydal innan vi ankommer kustens vackra Varberg
I Halland ska vi besöka Grimeton, ett av våra 15 världsarv i välbevarad miljö och här i Sveriges svar på Napa Valley ligger Ästad vingård där vi förevisas vinmakeriet och äter en trevlig lunch.
Bekvämt boende under resan på Borås Scandic Plaza hotell och Hotell Clarion Fregatten i Varberg. Hemresan sker med tåg från Hässleholms Centralstation ca 18.30.
Reseprogram
-
Dag 1 Remmar, bilar och resterna av ett gammalt Jernbruk
Vi färdas med X2000 över slätterna från huvudstaden till Sveriges framsida. Det är bäst att äta lunch ombord på tåget innan vårt program drar igång med en rivstart. Göteborgs remfabrik får inleda vår odyssé genom västkustens industriella arv, ned mot norra Skånes spännande och okända gruvor. I stadsdelen Gårda i centrala Göteborg står Remfabriken, som fortfarande ser ut som när personalen reste sig, stängde av maskinerna och lämnade fabriken 1977. Remfabriken anses vara Skandinaviens absolut bäst bevarade arbetsplats från tiden i början av 1900-talet. Genom privata krafter har dessutom yrkeskunskapen levt kvar och maskinerna hållits igång oavsett hur mycket världen förändrats runt den. Idag upplever vi den spännande blandningen av gammal teknik och ny textil. För nästan 15 år sedan så flyttades dessutom spetsmuseet i Gingris samlingar av maskiner och maskinknypplad spets hit.
-
Vi får en visning av maskinerna och får veta mer om den byggnadsminnesmärkta fabriken där den ursprungliga träfabriken brann ned 1900 och en ny i tegel kunde invigas året därefter. Då drevs maskinerna med ångmaskin, vilka elektrifierades 1914. På 1940-talet ägde de sista moderniseringarna rum med lysrör och vattentoaletter, innan lönsamheten avtog och inga ytterligare investeringar gjordes. Remfabrikens förening tillverkar ett unikt urval av band, spetsar och snörmakerier som säljs i museibutiken.
-
Vi rör oss bokstavligen från dåtid till nutid för nästa besök i den moderna Volvo-fabriken i Sörred. Vi tar oss runt i tillverkningen med ett litet tåg förbi de moderna monteringsmaskinerna och får en guidad visning om ett av Sveriges finaste flaggskepp, idag ägt av kinesiska Geely.
Efter en gedigen guidning kommer vi att färdas från Göteborg ut på den teknikhistoriskt rika landsbygden och ankommer Floda lagom för middagspaus. -
Floda säteri byggdes som adelsgods på 1600-talet och utvidgades under stormaktstiden, men platsen har anor från Erik den heliges tid. Bron vid sjöns utlopp var den enda förbindelsen över ån med herrgårdens kvarn och såg på norra sidan, på den södra sidan anlades ett järnbruk 1738 av Wilhelm von Döbeln. Det var i bruk i 120 år och på 1950-talet köpte Göteborgs sjukhusdirektion upp anläggningarna som vårdavdelning.
I ett av de magasin som tillhörde järnbruket ligger idag Jernbruket, en rustikt stämningsfylld restaurang i historisk miljö. Här väntar mat tillagad över vedeldad grill, med en bit grillat kött från lokala bönder serverade med säsongens grönsaker som, i så stor utsträckning som möjligt, kommer från Jernbrukets egna odlingar. På dryckesmenyn kan du köpa hantverksöl från Qvänum och andra utvalda bryggerier samt personligt utvalda viner.
Härifrån ger vi oss av mot textilindustrins mecka, Borås, för en natt på bekväma hotell Scandic Plaza, bra beläget nära butiker och sevärdheter i Borås. -
Dag 2 Textilier och innovationer från förr och nu
Textilmuseet i Borås har en stolt tradition av att presentera textil kraft, kläder & couture. Men även tematiska, tillfälliga utställningar om allt från mode, design, konst och hantverk till industrihistoria, hållbarhet, tekniska och smarta textilier. Vi skall förevisas de industrihistoriska aspekterna under en visning av de maskiner som användes i produktionen från fiber till färdigt tyg.
Under dagen finns även tid att utforska de fina hantverk och butiker som Borås har att erbjuda och helt tematiskt skall vi avnjuta en sen lunch på Yxhammargården. -
Walborg och Petrus Skoglund lät uppföra Yxhammargården år 1915 och att luncha i ett hus som är en del av Borås textila historia känns trevligt och passande, så det skall vi göra.
Direktör Petrus Skoglunds hem ritades efter förebild av Naddö Herrgård, som en gång var Verner von Heidenstams hem. Allt var noga genomtänkt och inget lämnades åt slumpen med hög kvalitet på specialritade dörrar, fönster och fina ekpaneler. Den stora hallens vackra takmålningar gjordes av den kände Boråskonstnären John Hedaus, skulptören, målaren och grafikern från Västra Tunhems socken. Skräddarsytt, smakfullt och genomtänkt in i minsta detalj. Pengarna kom från Petrus och hans bror Nils trikåvaror på Evedals Trikåfabrik där hundratals rundstolar och vävstolar tillsammans med handvävstolar ute i bygden tillverkade trikå av hög kvalitet och bröderna Skoglund blev en viktig del av staden Borås textila arv. Huset gick i arv och först 2002 gick huset ur släkten.
Vi äter en trevlig lunch innan det är dags för oss att resa söderut längs Viskan mot orten Rydal. -
Den engelska industriella revolutionens uppfinningar som flygande skyttel, "Spinning Jenny" och mekaniska vävstolar skulle bidra stort till Sjuhäradsbygdens framväxt som Sveriges textila hjärta. Längs Viskans strömmande vatten låg mängder av tillverkare under mitten av 1800-talet och ett av dem var Rydals bomullsspinneri som grundades 1853. För nästan fyrtio år sedan blev det ståtliga spinneriet i natursten med vita fogar ett museum. Invändigt förstår vi att, det som nästan minner om ett fint svenskt storgods, uppfördes efter brittisk förebild med höga gjutjärnspelare importerade från Manchester. Vi förevisas den gamla spinnsalens maskinpark som bl a tillverkade effektgarn från 1920-talet ända fram till 2004 och får höra med om textilarbetarnas vardag och teknikhistoriens utveckling.
Nu reser vi ut mot kusten för att anlända till Varberg och en natt på bekväma Clarion Hotel Fregatten inne i staden. Middag på hotellet. -
Dag 3 Världsarv - vin och en gammal kolgruva
Efter en god frukost och utcheckning skall vi lämna Varberg för ett av Sveriges femton världsarv, Grimeton radiostation.
Efter första världskrigets erfarenheter av skadade telegramkablar över Atlanten fanns viljan att få en telegramtrafik som nådde USAs östkust på en mer permanent och säker basis. Telegrafstyrelsen begärde in fem offerter och Radio Corporation of America fick leverera såväl sändarstation i Grimeton, som mottagarstation i Kungsbacka. Sändaren konstruerades av den svenske ingenjören Ernst Alexandersson, känd uppfinnare i USA, och den togs i bruk 1924.
I slutet av 1950-talet kom sändare för TV och FM-rundradio till Grimeton och 10 år senare uppfördes en ny stationsbyggnad för TV och rundradio. Eftersom all ny teknik placerades i denna nya byggnad kunde den gamla stationsbyggnaden bevaras intakt med den utrustning och inredning som funnits här sedan mitten av 1960-talet. -
Så nu skall vi verkligen fördjupa oss i Alexandersonsändaren och dess unika teknik inklusive en sändarstart där någon av stationens skickliga operatörer väcker det gamla maskineriet till liv. Observera att vid sändarstarterna avråds personer med elektroniska implantat från att delta.
Nu är det tid att i tanken resa från Sverige till de böljande vinlandskapen i Napa Valley, eller närmare bestämt till Tvååker i Halland där Ästad Vingård ligger. -
Vi ska äta en trevlig lunch på deras välrenommerade restaurang Logen samt göra en rundvandring på vingården samt provsmaka det mousserande vita vin som de gör här.
Härifrån kan vi säkert behöva göra en liten siesta i bussen på vår väg till Skandinaviens största stenkolsgruva Nyvång nära Åstorp i nordvästra Skåne.
De rika jordarna i området hade bra stenkolslager, sk kolflötser, varvade med lera och sandsten. De gav råmaterial till såväl keramik-, tegel- och stenprodukter vid sidan av kolbrytningen. -
Under 1800-talets senare hälft var de flesta kolgruvor koncentrerade till Höganästrakten, men då öppnades flera nya kolgruvor med tillhörande nya samhällen en bit in på 1900-talet varav flera kombinerade gruvdrift med tegelbruk för eldfast tegel. Nyvångs gruva, strax väster om Åstorp, öppnades 1907-11 med gruvschaktet "Carl Cervin" som nådde ned till 100 meters djup. Gruvan ingick i det nyligen bildade Höganäs-Billesholms AB, som slog samman regionens stenkols- och lerindustri och blev ledare för all kolbrytning i Skåne. Nyvångs utvecklades till Sveriges största kolgruva och dess underjordiska gångar på över 50 mil stod i förbindelse med gruvorna i Gunnarstorp och Bjuv. Under Andra världskriget sysselsattes över 500 man i gruvan som försåg järnvägsnätet med bränsle och totalt bröts 7 miljoner ton stenkol under de 55 år som gruvan var i drift. År 1966 lades gruvan ned och gruvschaktet är numera igenfyllt och plomberat. Kvar reser sig ovan jord en mäktig hög av sandstenskross från gruvbrytningen och ett välordnat och intressant museum som är beläget i den monumentala maskinhallen.
-
Nedanför berget ligger Nyvångs välplanerade gruvsamhälle med föredömligt planerade arbetarbostäder med trädgårdar.
Vi får en fin inblick i gruvarbetarnas tunga liv från de trånga gruvgångarna som under hand underlättades med ny teknisk utrustning och bättre transportsystem. Här rådde en positiv samhällsanda i en välutrustad trädgårdsstad ovan jord och Nyvång blev på flera sätt en förebild för industrisamhällen i Sverige.
Härifrån är det inte långt till Hässleholms Centralstation och kvällen avrundas därför här med ombordstigning på vårt tåg tillbaka till Stockholm.
Resans höjdpunkter
- Med tåg genom Volvos fabrik
- Remfabriken och Rydals bomullsspinneri
- Grimeton
- Okända stenkolsgruvan Nyvång
- Borås textila arv
- Luncher och middagar i trevligt sällskap
Karta
Resfakta
Reslängd | 3 dagar |
---|---|
Avreseort | Stockholm |
Avresor | 24/8 |
Pris | Från 11 990 kr |
Enkelrumstillägg | 1 550 kr |
I priset ingår |
|
Anslutningsort |
|
Resplan |
Dag 1. Göteborgs remfabrik - Volvo - middag Jernbruket Floda - Borås |
Resesätt | Tåg |
Valbart tillägg Avbeställningsskydd Pass och visum |
|
Bra att veta |
Resan innehåller visningar och promenader i makligt tempo men på ojämnt underlag och för bästa reseupplevelse bör du ha normal konditon och fungerande knän och leder. |
Boka din resa
Avresa | Hemkomst | Pris från | Flygbolag | Från | Platser | |
---|---|---|---|---|---|---|
2023-08-24 | 2023-08-26 | 11 990 kr | Tåg | Stockholm | 5+ | Boka resa |