Översikt

Vetenskapståget till CERN - med Forskning och Framsteg

Följ med partikelfysikern Sara Strandberg och vetenskapsjournalisten Anna Davour på en resa in bland vår materias minsta beståndsdelar, in bland kvarkar, leptoner och de andra elementarpartiklar som bär upp naturens elementära krafter. Vår resa in i den fascinerande partikelfysiken går med tåg till Genève och CERN, världens största laboratorium för partikelfysik. Large Hadron Collider – världens största partikelaccelerator - finns här, bland annat. CERNs betydelse för den moderna vetenskapen kan inte nog betonas. Det var här som The World Wide Web utvecklades. Flera forskare vid CERN har under åren tilldelats Nobelpris i fysik. Under tre dagar utforskar vi staden i allmänhet, samt CERN och dess anläggningar i synnerhet.

Resan till CERN är således ett fint tillfälle att få se det internationella nätverkscentrumet Génève. Belägen precis vid den franska gränsen är detta Schweiz andra stad, men ändå behagligt liten med ca 200 000 invånare. Genève har en internationell profil som överträffar de flesta. Ingenstans finns väl så många välkända och namnkunniga organisationer som just här: FN:s europeiska högkvarter, FN:s flyktingkommissariat UNHCR, Världshälsoorganisationen WHO, Internationella arbetsorganisationen ILO, Världshandelsorganisationen WTO, Meteorologiska världsorganisationen WMO, Europeiska radio- och TV-unionen EBU, Röda korset och Röda halvmånen. Här finns också säten för en lång rad av miljö- och biståndsorganisationer. Det är mycket lätt att orientera sig och här finns ett stort utbud av hotell, restauranger och shopping. Vi rör oss i staden till fots och med allmänna kommunikationsmedel. 

Viktigast för vårt besök är förstås CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), den europeiska organisationen för kärnforskning. CERN är det ledande laboratoriet i världen för högenergifysik och världens största laboratorium för forskning inom partikelfysik. Organisationen  har 23 länder som medlemmar. Den forskning som bedrivs sker i första hand inom elementarpartikelfysik, men forskning inom fundamental fysik i angränsande områden bedrivs också. Här sysselsätts drygt 2 500 personer. Mer än 10 000 gästforskare från över 113 länder, och mer än hälften av världens partikelfysiker deltar i forskning vid CERN. Mer än 600 forskningsinstitut och universitet runt om i världen använder CERN i sin forskning.

Resan går med dagtåg via Hamburg och vid ankomst till Genève rullar vi väskorna själva från järnvägsstationen till vårt hotell. Bekvämt boende på mellanklasshotell Auteuil i centrala Genève samt första och sista natten på mellanklasshotell i Hamburg på gångavstånd från järnvägsstationen. Under resan fascineras vi av vetenskapen samt av de goda samtalen med likasinnade. Våra kunniga ciceroner är Sara Strandberg och Anna Davour, vetenskapsjournalist vid tidningen Forskning & Framsteg.

Reseprogram

 • Dag 1 Tåg Stockholm - Hamburg

  Vår vetenskapsresa avgår med tåg från Stockholms Central på morgonen. Vi byter tåg i Köpenhamn och är framme vid Hauptbahnhof i Hamburg på eftermiddagen. Vi övernattar en natt på hotell i Hamburg. Hotellet ligger inom gångavstånd från järnvägsstationen, vilket är smidigt, då vi måste ta hand om bagaget själva.

 • Dag 2 Tåg Hamburg - Géneve

  Efter frukost på hotellet åker vi vidare med tåg rakt genom Tyskland via Frankfurt-am-Main eller Zürich. Vi är framme på Genèves centralstation på kvällen och rullar våra väskor ca tio minuter för att checka in på hotell Auteuil för fyra nätter. Välkomstmiddag i närheten av hotellet.

 • Dag 3 Strövtåg i Genève

  Idag skall vi beväpna oss med våra transportkort för att använda de lokala transporterna som i 99% av fallen fungerar helt punktligt till skillnad från vad vi svenskar är vana vid. Vi möter upp vår svensktalande lokalguide som kommer att visa oss runt Genève, de olika delarna som alla har präglats av stadens belägenhet och internationalisering.
  Under tre timmar promenerar vi och reser med buss och spårvagn i en härlig stad som bjuder på sevärdheter vid Lémansjön som världens högsta och kraftfullaste vattenfontän Jet d’Eau – den 140 m höga fontän som är Genèves främsta landmärke och som ligger där Genèvesjön flyter ut i Rhône.

 • Här står de internationella organisationerna på rad bland vackra byggnader i Gamla stan, Vielle-Ville, den vackra gotiska katedralen, Röda korset och Genève-konventionerna, Jean-Jacques Rousseau, reformationsmuren i protestantismens minne, stadshuset och Place de Neuve med de eleganta patricierkvarteren i stadens kulturella och konstnärliga hjärta och dagens eleganta kommersiella distrikt med L'Horloge Fleurie (Blomsterklockan), som celebrerar Schweiz berömda klocktillverkning.

  Vi skall även ta spårvagnen till Carouge, en 1700-talsstadsdel som präglats av piemontesisk-sardinsk kultur och som ibland kallas ibland för Genèves "Lilla Italien" eller Genèves "Greenwich Village". Efter rundturen tar vi lunch på egen hand och har tid till eget förfogande att gå på museer eller besöka andra sevärdheter.

 • Dag 4 Besök på CERN

  Dagen ägnas i sin helhet åt studiebesök på Cern under Sara Strandbergs initierade ledning. Sara Strandberg är docent i elementarpartikelfysik och disputerade 2007 vid Stockholms universitet inom experimentell acceleratorbaserad partikelfysik. Hon har forskat vid Tevatronacceleratorn på Fermilab utanför Chicago. Sara belönades 2018 med Göran Gustafsson-priset av Kungliga Vetenskapsakademin "för sin experimentella forskning om Supersymmetri och dess potentiella roll för den Mörka materian." Idag har hon en viktig roll inom Atlasexperimentet vid Cern, där hon forskar om supersymmetri. I intervjuer har Sara berättat att det var tillvarons stora frågor och fascination inför det totalt okända som drog henne till partikelfysiken: Hur kom universum till? Varför ser världen ut om den gör? Och vad händer egentligen om man ramlar ner i ett svart hål?

  Idag har vi fått tillstånd att göra studiebesök på Cern och vi hoppas få besöka Saras arbetsplats hos ATLAS (ett av experimenten vid LHC – Large Hadron Collider -  partikelaccelerator), WD18 (LHC:s magneter) och AD (Antiproton Decelarator - Antimateria). Inför besöket kan grupperna behöva delas i mindre delar för att göra besöken omlott med engelsktalande guide. Vi äter en lunch på Cern.
  Retur till hotellet med privat buss och kvällen på egen hand.

 • Dag 5 Genève bortom partikelfysiken

  Idag väntar ytterligare en tur utanför staden till en av de mytomspunna vingårdarna i landet - de som sägs tillverka Europas finaste viner men som vi utanför Schweiz aldrig hinner smaka eftersom hela landets vinproduktion konsumeras i landet. Vi får se om detta stämmer när vi gör en vinprovning utanför staden. 
  Tid på egen hand efter återkomst till staden och den som önskar håller kvar det naturvetenskapliga temat och besöker det vetenskapshistoriska museet - Musée d’Histoire des Sciences. 
  Till kvällen samlas vi för en avskedsmiddag.

 • Dag 6 Tåg Genève - Hamburg

  På morgonen anträder vi hemresan till Sverige. Först med tåg från Genève till Hamburg dit vi ankommer på kvällen. I Hamburg övernattar vi på hotell.

 • Dag 7. Tåg Hamburg - Köpenhamn

  Efter frukost promenerar vi med vårt bagage tillbaka till tågstationen för att färdas hem till Stockholm via Köpenhamn från Hamburg. Hemkomst sen kväll.

Resans höjdpunkter

 • Partikelfysikern Sara Strandbergs initierade kunskaper om svarta hål, supersymmetri och kvarkar och andra partiklar, samt hennes erfarenhet av forskning vid Cern.
 • Studiebesöket vid CERN - världens största partikelfysiklaboratorium.
 • Kosmopolitiska staden Genève.

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 15/4
Pris Från 27 990 kr
Enkelrumstillägg 7990 kr
I priset ingår
 • Tåg Stockholm – Géneve, via Hamburg och Zurich t/r
 • Platsbiljetter ombord
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • En + en natt på mellanklasshotell i Hamburg, del i dubbelrum
 • Fyra nätter del i dubbelrum på mellanklasshotell i Génève
 • Sex frukostar/picknickfrukostar
 • Två middagar
 • En enkel lunch
 • Hotellskatt i Géneve
 • Svensktalande vetenskapsciceron
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Tåg Stockholm - Hamburg, en natt på hotell i Hamburg.
Dag 2. Morgontåg till Genève via Zurich, fyra nätter på hotell i Genève.
Dag 3. Stadsrundtur i Genève.
Dag 4. Studiebesök på Cern, i mindre grupper, med lunch.
Dag 5. Utflykt till vingård och egen tid i Genève.
Dag 6. Morgontåg från Genève till Hamburg via Zurich, en natt på hotell i Hamburg.
Dag 7. Morgontåg från Hamburg till Stockholm.

Boende

Mellanklasshotell i Hamburg och Genève.

Resesätt Tåg
Valuta

Schweiziska franc CHF

Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans stadspromenader, promenader med väska till och från tågstationer och visningar. Du ansvarar själv för att kunna lyfta din väska ombord på tågen. 

Deltagarantal

15 - 25

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd och reseförsäkring
Som resenär hos Historiska Resor ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. Vi rekommenderar att du ser över din försäkring och även tecknar en avbeställningsförsäkring hos ditt försäkringsbolag i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Det är viktigt att kontrollera försäkringsvillkoren då det kan ske förändringar.

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal
Deltagarantalet på våra resor är cirka 20 - 30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan. 

Bra att veta

I Genève sker förflyttningar och transporter med allmänna transportmedel. 

Inspiration

Boka din resa

2024-04-15 2024-04-21 27 990 kr Tåg Stockholm 4 Boka resa