Översikt

Drakarnas land Cymru Wales - en resa för SvD accent

Två drakar sover djupt under bergen. Den ena är vit, den andra är röd. Ibland väcks de till liv och utkämpar en rasande strid. Vem ska segra, den vita eller den röda draken?

Följ med på en historisk resa i kung Arthurs fotspår, till kelternas sista utpost. Alla legender har en början, ett ursprung och de är i regel kopplade till en plats, ett land. Legenderna om kung Arthur har hört till den västerländska litteraturens och konstens favoriter ända sedan 1100-talet, och inspirerat diktare och konstnärer från Alfred, Lord Tennyson och Mark Twain till Tolkien, Kazuo Ishiguro, Hal Foster (Prins Valiant), Disney och Monty Python. Symboler som svärdet i stenen, den heliga graalen och det runda bordet hör till vårt kulturella allmängods. Få tänker dock på att legenderna om kung Arthur och hans riddare har ett ursprung i Wales (på walesiska Cymru – landsmännens land) och att det var bland Wales dramatiska bergslandskap som man först diktade och berättade om den store keltiske krigsledaren och hans kamp mot invaderade angler och saxare. Krigsledaren blev till kung Arthur, han som förde den röda draken i sitt banér i strid.

Vår resa till Cymru – Wales går i kung Arthurs spår och återbördar myterna om honom till det landskap där de först uppstod. Nära förbundna med Arthurlegenderna är också de brittiska folkens historia – de keltiska folkslag som utvecklades till dagens walesare, irer, skottar och korner. Särskilt lyfter vi fram Wales, för oss till stor del okända, historia. Wales är den av de keltiska nationerna som står starkast idag, med hyfsat starkt eget språk, en rik kultur och en allt tydligare politisk identitet. Vi följer Wales industrihistoria från bronsålders kopparbrytande kelter till industrialismens skiffer- och kolutvinning. Vi följer landets politiska historia och den långa kampen mot engelsmännen, så tydligt manifesterad i den järnring av borgar som engelsmännen tvingades bygga för att underkuva walesarna. Vi ser vacker vild natur: höga berg, vindpinade hedar, gröna kullar, stormpiskade kuster, och välskötta trädgårdar. Vi åker ångtåg, lyssnar på körsång, provsmakar whisky och tar på djupet till oss historia, legender och folkliv i ett av Västeuropas mest okända länder. Och överallt ser vi den röda draken.

Vi bor ståndsmässigt på lokalt förankrade historiska hotell av god klass i Bews-y-Coed, Lampeter och Usk med personlig service samt njuter av trevligt samspråk under måltider i likasinnades sällskap. Vår kunnige ciceron är Wales-experten Mats Sandberg. Mats har en nära koppling till Wales sedan han studerade där och då kom i direktkontakt med den walesiska kulturen. Som lärare startade han ett utbyte mellan sin svenska skola och en skola i Wales, ett utbyte som fortfarande är igång mer än tjugo år senare. Han återkommer ofta till Wales, fascineras ständigt av landets historia och förundras över hur ett litet språk som walesiskan kunnat överleva och blomstra som omedelbar granne till det dominerande världsspråket engelska.

Reseprogram

 • Dag 1 Viktorianska Llandudno vid havet – tram uppför The Great Orme - Snowdonia

  Flyg från Stockholm Arlanda till Manchester. Efter ungefär 40 minuters resa passerar vi gränsen mellan England och Wales. Wales är ett av de fyra länder som utgör Förenade Konungariket Storbritannien och Nordirland och ett land med ett eget språk, en distinkt egen kultur och sedan drygt tjugo år också en egen folkvald, beslutande församling. Idag finns det drygt tre miljoner walesare. Deras rötter går tillbaka till den keltiska befolkning som bebodde Britannien innan anglo-saxarnas invasion på 500-talet.

 • Vårt första mål är den eleganta victorianska badorten Llandudno, vid foten av bergskedjan Snowdonia, med hedlandet The Great Orme (jodå, ordet ”orme” har de vikingar som en gång härjade här lämnat efter sig och syftar på att heden går ut i havet som en lång, gigantisk sjöorm) bakom sig och Irländska sjön framför sig. Lunch på Llandudnos äldsta pub.

  Med kabelspårvägen The Great Orme Tramway från 1902 – den enda kvarvarande i sitt slag i Storbritannien - tar vi oss också upp på The Great Ormes högsta punkt och kan spana ut över Irländska sjön. Här uppe finns 1100-talskyrkan St Tudno, uppkallad efter det helgon som tog kristendomen hit på 500-talet, och också en flock vilda kashmirgetter. Getterna härstammar från ett par som skänktes av shahen av Persien till drottning Victoria. Traditionen bjuder att en av getterna kan få äran att väljas ut av regementet The Royal Welsh att bli deras regementsget, med rank av vicekorpral. Att området för fyra tusen år sedan, under bronsåldern, med dåtidens mått var högindustrialiserat och en del av ett handelsområde som knöt ihop keltiska folkgrupper från Skottland till Sicilien, är idag svårt att märka. Men faktum är att man redan då bröt koppar här uppe, koppar som tillsammans med tenn från Cornwall var en viktig beståndsdel i den legering som blev till brons och därmed ett viktigt bidrag till den tekniska utveckling de brittiska öarna såg under bronsåldern. Koppargruvorna användes också under romarnas tid i Wales. Idag har de grävts ut arkeologiskt och vi gör ett besök för att ta del av fascinerande, tidig industrihistoria. Därefter har vi lite tid att insupa den klassiska badortsatmosfären i LLandudno. Vi strosar en stund längs den gamla badortens Promenade.

 • Vi beger oss så längs floden Conwys dalgång in bland de mytomspunna, dimhöljda bergen i nationalparken Snowdonia, formad kring Englands och Wales högsta berg, Mount Snowdon. Det mäktiga walesiska landskap vi färdas genom skulle mycket väl ha kunnat vara Arthurs sagovärld, och många av filmerna om kung Arthur har följaktligen spelats in här. Vi passerar gamla gruvorter och bergsbyar, platser som en gång beboddes av barder och poeter, idag små centra för bergsklättring och fotvandring. Vårt mål är bergsbyn Betws-y-Coed, som varit utgångspunkt för bergsvandrare sedan 1800-talet. Här passerade en gång postvägen till Irland, och byns natursköna läge gjorde att den på 1800-talet blev ett populärt tillhåll för viktorianska konstnärer. Välkomstmiddag på klassiska familjehotellet The Royal Oak, som började som ett traditionellt coaching inn, och idag är ett bekvämt värdshus.

 • Kung Arthur och Snowdonia

  Förutom att vara ett naturskönt och dramatiskt bergsområde med rika möjligheter till vandring och friluftsliv är Snowdonia – Eryri på walesiska – kärnland för legenderna om kung Arthur och hans riddare. Bland de höga bergen har kung Arthur kämpat med jättar, här framträdde trollkarlen Merlin som ung pojke och här sägs Arthurs svärd Excalibur ha sänkts i en av bergssjöarna. Kanske vilar också kung Arthur själv tillsammans med sina riddare bland de höga bergsmassiven.

  Trots att vi på vår resa är på spaning efter landskap och platser som är förknippade med kung Arthur, så ska vi väl inte hymla om att historikerna fortfarande dividerar om Arthur verkligen funnits eller inte. Den källkritiska historikern konstaterar torrt att det inte finns stöd i källorna för att Arthur levt på riktigt, och inte bara i legenderna. Den mer romantiske framhåller att det finns referenser till en romersk-brittisk krigarhövding, som skulle kunna vara en förebild för Arthur, i tidig walesisk diktning och att också andra källor anspelar på en legendarisk kung som lett de brittiska folken i kampen mot den anglo-saxiska invasionen på 500-talet. Hur som helst låter vi oss förtrollas av de legender om Arthur som växt fram ur walesiska myter under århundraden. Vi kan också konstatera att den man som på 1100-talet verkligen formade berättelserna om Arthur och hans värld, Geoffrey of Monmoth, hade walesiskt ursprung. Wales är definitivt kung Arthurs land.

 • Dag 2 De medeltida borgarnas land – Bodnant Gardens – Gwydir Castle

  Wales är de medeltida borgarnas land, påminnelser om landets krigiska historia. Vi börjar med att bege oss till medeltidsstaden Conwy, magnifikt belägen i skuggan av det mäktiga Snowdonia. Över staden reser sig en medeltida, Camelotliknande borg, Conwy Castle. Borgen är en i det enastående nätverk av starka befästningar som byggdes på order av den engelske kungen Edward I efter att han lagt Wales under sig 1283. (Edward I är idag kanske mest känd för sina strider mot skottarna, som bl a skildras i filmen Braveheart med Mel Gibson.) Här finns också Storbritanniens minsta hus, som är en bevarad walesisk 1800-talsstuga. I Conwy besöker vi också Plas Mawr, känt som Storbritanniens bäst bevarade hus från Tudortiden, en miljö som bjuder på en tidsresa till den första drottning Elizabeths dagar.

 • Därefter besöker vi Bodnant Garden, 80 acres stor, som sägs vara en av Storbritanniens vackraste trädgårdar. Parken har både en mer ”tuktad” avdelning och en vildare del och vi hittar växter och plantor från världens alla hörn. Lunch på Plas Maenan, ett edvardianskt country house byggt på en klippavsats över floden Conwy. Gwydir Castle, beläget på en plats som varit befäst sedan 600-talet, alltså nästan ända tillbaka till kung Arthurs tid, är vårt nästa besök. De äldsta delarna av slottet går tillbaka till 1300-talet, och på 1500-talet kom det i den mäktiga adelsfamiljen Wynns ägo, ättlingar till de medeltida walesiska kungarna av Gwynedd. Under deras tid blev slottet ett kulturellt och politiskt maktcentrum för Wales.

  Återfärd till Betws-y-Coed och middag på egen hand. Byn har ett bra utbud med mindre restauranger och caféer.

   

 • Dag 3 Smalspårig järnväg – Snowdon – Caernarfon Castle – Wales skifferskatt

  Idag ska vi åka tåg! Vi tar nyrestaurerade Welsh Highland Railway, Storbritanniens längsta smalspåriga museijärnväg, från Portmadog till Caernarfon. Järnvägens äldsta delar är från 1860-talet, då den uppfördes för att frakta skiffer från Snowdonias skiffergruvor. Vi åker genom karga bergsområden med spektakulär utsikt och passerar bl a foten av Englands och Wales högsta berg, Mount Snowdon, 1 085 m högt. På tåget färdas vi i ca två timmar. Förmiddagsfika, Welsh cakes och bara briths, serveras ombord innan vi kommer fram till Caernarfon. 

 • Berget Snowdon var den plats där Sir Edmund Hilary tränade inför sin bestigning av Mount Everest, men det är förmodligen också den plats i Wales som har starkast koppling till legenderna om kung Arthur. Snowdon heter på walesiska Yr Wyddfa, vilket betyder gravröset. Själva bergstoppen ska vara det röse som Arthur lät bygga över jätten Rhitta, som han dödat efter en fruktansvärd kamp. Också området runt Snowdon är invävt i Arthurlegenden. Här ska Arthurs sista strid med brorsonen Mordred ha stått. Och har ska den store krigarkungen till slut fallit. Den ås som förbinder Snowdon med granntoppen Y Lliwedd sägs vara den plats där Arthur dog. I en grotta i närheten sover kung Arthurs trogna män tills den dag då de återigen behövs och kallas till strid. Och här ligger också faktiskt tre sjöar, som alla hävdar att de är just den förtrollade sjö där Sir Bedwyr (Sir Bedivere) efter Arthurs död återbördar hans magiska svärt Excalibur (på walesiska Caledfwlch) till Lady of the Lake.

 • Caernarfon, den lilla staden som domineras av den stora borgen, en borg som byggdes av Edward I år 1284 för att engelsmännen lättare skulle kunna kontrollera det Wales de precis erövrat. Tanken var att Caernarfons murar skulle likna Konstantinopels. Här vistades en tid Edward I och hans drottning och deras son, den blivande Edward II, föddes på borgen medan den uppfördes 1284. Den nyfödde lille Edward blev den förste engelske prins som fick titeln prins av Wales. Den nuvarande bäraren av titeln, prins Charles, kröntes 1969 till denna titel av sin mamma drottningen i en ceremoni just i detta slott, trots protester från walesiska nationalister. Området är mycket walesiskt, ca 80 % av befolkningen talar walesiska som första språk. Platsens militära rötter går ännu längre tillbaka, redan romarna hade ett fort här. Caernarfon Castle finns med på Unescos världsarvslista. Innan vi beser den mäktiga borgen äter vi lunch på The Black Boy Inn, traditionell walesisk pub med tjocka ekbjälkar och öppna brasor och ett av Wales äldsta värdshus med ursprungsåret 1522. Här sägs en nunna spöka!

 • Vi återvänder upp i bergen igen genom Llanberispasset, och i gruvbyn Llanberis stannar vi vid National Slate Museum of Wales, som idag finns i de verkstäder som en gång hörde till skifferbrottet i Dinorwic, en gång världens näst största skifferbrott. Vi får här en introduktion i skifferhanteringens konst, och kan bese de industrihistoriska miljöer där skiffret hanterades, en industri som en gång dominerade i norra Wales. Det närbelägna skifferbrottet användes också i senaste filmen om kung Arthur från 2017. Återfärd till Betws-y-Coed och middag på egen hand, i byn finns ett antal bra pubar och restauranger

 • Dag 4 Arthurs sjöar – legenden om drakarna – italienska Portmeirion - manskör

  Idag lämnar vi Snowdonia, och vi gör det genom att passera passet ovanför sjön Gwynant, med en av de mest hänförande utsikterna i Wales. Vyn återfinns också i senaste Arthurfilmen Legend of the Sword, där Jude Law spanar ut över nejden härifrån. Nedanför passet passerar vi Llyn Dinas, en av de sjöar där Excalibur sägs finnas och också den plats där Sir Gwain, en av Arthurs riddare, ska ha fajtats med en jätte. Enligt lokala sägner ligger Merlins skatt begravd i närheten. För området är framför allt förknippat med Merlin, Arthurs magiske mentor, och med Arthurlegendens början. Här berör legender och historia möjligen varandra.

  Vid Dinas Emrys, idag blott en kulle, men egentligen resterna av en befästning från järnåldern, ska den brittiske (walesiske) kungen Vortigern ha byggt en borg för att bekämpa den anglo-saxiska invasionen. Dock raserades hans bygge varje natt, och han fick rådet att hitta en ung pojke ”ej av människa född” att offra för att blidka de magiska krafter som rev hans bygge. En pojke hittades – Merlin – som undvek att offras genom att förklara att under byggplatsen fanns en sjö där två drakar, en röd och en vit, kämpade mot varandra varje natt. Den vita draken symboliserade de saxiska inkräktarna, och den röda representerade de inhemska walesarna. Den vita draken ska vinna i början, men i framtiden kommer den röda draken att triumfera och göra sig fri från inkräktaren. En legend som väl passar in i walesisk nationalism och den röda draken pryder idag Wales egen flagga. Vortigern har förmodligen existerat, hans namn finns på steninskrifter, men har också blivit en del av Arthursagan. Märkligt nog finns det ännu i hans fort vid Dinas Emrys en stor bassäng, där kanske drakar en gång kämpat. Vi passerar också bergsbyn Beddgelert, superpittoresk med sin egen legend, om en furste, en baby och en hund.

 • Under vår vidare färd söderut beskådar vi kustlandskapet mellan norra och mellersta Wales, och utsikten över Irländska sjön. Vi stannar i Portmeirion, en märklig skapelse, för här har vi en italiensk resort mitt i Wales, skapad av Sir Clough Williams-Ellis. Platsen har också gett namn åt ett berömt porslinsmärke. Här äter vi också lunch på Castell Deudraeth. Därefter passerar vi Harlech, också försett med en mäktig medeltidsborg och små, trånga gator uppe på en höjd. Bergsmassivet Cader Idris, också ett naturområde omvävt av myter och legender, ser vi också från bussen. Bensträckare i Corris, vid ett hantverkscentrum. Vi passerar också marknadsstaden Machylleth, en plats odödliggjord i walesisk historia för att den walesiske frihetshjälten Owain Glyndower höll ett självständigt walesiskt parlament här på 1400-talet. Vi lämnar sedan de mer otillgängliga walesiska bergstrakterna och kommer ner mot det böljande, grönkulliga landskapet i mellersta Wales, ett landskap som i regel blir vitprickigt av tusentals betande får. Här passerar vi den lilla universitetsstaden Aberystwyth, en gång känt som Wales Biarritz.

 • Mot eftermiddagen kommer vi fram till Lampeter, en småstad som faktiskt hyser Storbritanniens tredje äldsta universitet efter Oxford och Cambridge. Ett traditionellt walesiskt Afternoon Cream Tea välkomnar oss. Om vi hinner tar vi en liten promenad på det lilla campuset.

  Walesarna är berömda för sin sångartradition och man har producerat många berömda sångare som Bryn Terfel. Denna kväll har vi tillfälle till konsert med en välljudande walesisk manskör. Mötet med kören kan kanske vara ett tillfälle att öva på sin walesiska, för detta gamla keltiska språk är i högsta grad levande i området och talas av många. Testa med ett ”schwmae” (lika med ”hej”)! Övernattning i Lampeter, på fina Falcondale Hotel, uppfört 1859 i italiensk stil som säte för den lokala godsägarfamiljen Harford.

 • Dag 5 Södra Wales skatter – St Davids - strandscener

  Det kustnära, dramatiska scenerierna i sydvästra Wales med vita sandstränder och branta klippor som stupar ner i ett frustande hav, ska vi utforska idag. Vi stannar vid Cilgerran Castle, en borgruin med 800 års historia och en spektakulär placering på en klippkulle ovanför floden Teifi. Den suggestiva ruinen har fångats av många målare, bl a J.M.W Turner. Vi kommer därefter in i Pembrokeshire Coast National Park och passerar Fishguard, varifrån färjor går över till Irland.

 • Vi tar oss förstås också ut till kusten, antingen vid Whitesands Beach, som namnet säger en vit strand populär bland surfare, eller vid Abereiddi Blue Lagoon, en fin strand där ett översvämmat gammalt skifferbrott har blivit attraktivt för dykning och annan vattensport. Lunch i närliggande Porthgain, en gammal utskeppningshamn för skiffer, på Sloop Inn. Återfärd till Lampeter och gemensam middag på hotellet.

 • Dag 6 Brecon Beacons natur – Penderyn Single Malt – kolgruvornas tidevarv

  Denna dag bjuder på mer naturscenerier då vi färdas vidare genom vår tredje nationalpark under resan, Brecon Beacons. Också här har kung Arthur lämnat spår, Craig y Ddinas är en av många platser runt om i Wales där Arthur och hans riddare sägs slumra för att vara redo att väckas till en sista strid.

  Här hittar vi så småningom fram till Penderyn, där man sedan några år tillverkar Wales enda whisky, Penderyn Single Malt. Vi besöker destilleriet, ser deras utställning om whiskyframställning på de brittiska öarna, och får också provsmaka några av de ädla dropparna. Lunch intas på en georgiansk herrgård utanför Brecon, Peterstone Court.

   

 • Färden går sedan vidare, genom ”the valleys”, Wales gröna dalar vars kolproduktion en gång drev stora delar av det brittiska imperiet och den industriella revolutionen. Intresset för det industriella arvet i de här delarna av Wales har nyligen vaknat, och hela gruvstaden Blaenavon har satts upp på Unescos världsarvslista. Mycket intressant är besöket vid The Big Pit National Coal Museum. Här får vi gå ner i själva kolgruvan, bevarad i samma skick som den befanns när de brittiska kolgruvorna stängdes av Margaret Thatchers regering på1980-talet. En av de fd gruvarbetarna berättar om livet och arbetet i gruvgångarna under århundradena. Det intilliggande museet, inrymt i gruvarbetarnas badinrättning, är förstklassigt, och ger fördjupning åt kunskaperna om det värdefulla kolet och de människor som ägnade sina liv åt att bryta det.

  Vår sista natt i Wales tillbringas på ett hotell som inryms i ett restaurerat högreståndshus från Tudortiden, i floden Usks dalgång, nära gränsen till England. Trerätters avslutningsmiddag på kvällen.

 • Dag 7 Hovet vid Camelot – flodern Severn - hemresa

  Just innan vi lämnar Wales passerar vi Caerleon, platsen för ett romerskt härläger, anlagt år 75 e Kr. Här finns ännu en välbevarad amfiteater och romerska legionärsbaracker. Enligt Geoffrey of Monmoth, ska Carleon också ha varit platsen för kung Arthurs legendariska slott och hov Camelot. Också det walesiska diktverket Mabinogion placerar Camelot vid Carleon. Vi korsar bron över floden Severn som tar oss in i England igen. Från London Heathrow flyger vi tillbaka till Sverige.

Resans höjdpunkter

 • Snowdonias magnifika bergslandsskap
 • Wales historiska borgar
 • Den walesiska gästfriheten
 • Legenderna om kung Arthur
 • Walesisk manskör
 • St Davids - Storbritanniens minsta city

Karta

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 16/10
Pris Från 22 990 kr
Enkelrumstillägg 3990 kr
I priset ingår
 • Direktflyg Stockholm - Manchester, London Heathrow - Stockholm t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, entréer och visningar enligt program
 • Sex nätter på fyrstjärniga hotell
 • Sex frukostar
 • En Afternoon Cream tea
 • Fem luncher
 • Tre middagar
 • Svensktalande ciceron
 • Dricks till chaufför
 • Skatt

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Stockholm - Manchester. Llandudno, Betws-y-Coed
Dag 2. Conwy, Bodant Garden, Gwydir Castle
Dag 3. Welsh Highland Railway, Caernarfon, Llanberis
Dag 4. Nant Gwynant Pass, Portmeirion, Lampeter
Dag 5. St Davids, Pembrokeshire
Dag 6. Penderyn, Brecon Beacons, Big Pit, Vale of Usk
Dag 7. Caerleon, London Heathrow - Stockholm

Resesätt SAS
Valuta

Brittiska pund

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Boende

 • The Royal Oak Hotel, Betws-y-Coed

  The Royal Oak Hotel är ett tidigare coaching inn, ett värdshus för resande längs postvägen mellan England och Irland, som idag är ett bekvämt hotell. Hotellet ligger pitoreskt i natursköna Betws-y-Coed. Alla rum har wifi och tv. Hotellet har flera restauranger. Till hemsidan. 

 • Falcondale Hotel, Lampeter

  Falcondale Hotel är en tidigare herrgård i italiensk stil, omgiven av trädgårdsanläggningar och skogsmark, beläget just utanför marknadsstaden Lampeter. Restaurang, terrass och stora sällskapsytor finns. Till hemsidan. 

 • Ramada Resort by Wyndham Cwrt Bleddyn Hotel & Spa, Llangybi, Usk

  Detta herrgårdshotell har rötter i 1500-talet och omges av en stor park. Här finns inomhuspool och spaanläggning. Till hemsidan. 

Inspiration

Boka din resa

2020-10-16 2020-10-22 22 990 kr SAS Stockholm 5+ Boka resa