Översikt

Mystiska mord, charmiga byar, tjusiga herresäten och en "nice cup of tea". Följ med på en kultur- och TV-historisk resa till England. Under resan besöker vi platser som används vid inspelningar av Morden i Midsomer, Kommissarie Morse, Harry Potter, Wolf Hall, Shakespeare in love med flera tv-serier och filmer.

Vi får uppleva den lantliga idyllen, de charmiga engelska bygatorna, mysiga och historiska pubar och bor mitt i "Midsomer County" vid foten av Chiltern Hills. Vi får också uppleva tjusiga herresäten och slottsinteriörer vid Blenheim Palace, Broughton Castle, Stonor och Mapledurham House samt universitetsstaden Oxford. Resan leds av Mats Sandberg som är mycket litterärt och historiskt kunnig.

Om Mats Sandberg
Mats Sandberg är ursprungligen gymnasielärare i svenska och engelska från Norrbotten, med ett starkt intresse för historia (särskilt brittisk) och litteratur. Mats har lett många resor till Storbritannien, Baltikum, Kina, Indokina och längs Transsibiriska järnvägen. Mats är en av mycket uppskattad färdledare med brett register och kompetens, i synnerhet när det gäller historia, politik och samhällsförhållanden. Han får högsta betyg av sina resenärer, bl a för sin förmåga att med humor, kunskap och tydlighet levandegöra historiska skeenden och gestalter.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa, Beaconsfield, Aston Rowant

  Flyg från Stockholm till London Heathrow. Vår svenske färdledare Mats Sandberg möter gruppen med buss som tar oss till Oxford. På vägen dit stannar vi till i gamla marknadsstaden Beaconsfield, idag hem för många av Storbritanniens "rich and famous". Litteratur- och filmkopplingarna är många, Enid Blyton (Femböckerna) bodde här och science fiction-författaren Terry Pratchett föddes här. Bondfilmsscener har spelats in här (Åskbollen) och också många avsnitt av Morden i Midsomer. Vi besöker Bekonscot Model Village, världens äldsta miniatyrby med egen miniatyrjärnväg, anlagd 1929, som i en fin parkanläggning visar upp miljöer och byggnader från 1930-talets England fruset i tiden. Ett avsnitt av Morden i Midsomer har spelats in här, och anläggningen förekommer också i en av Enid Blytons böcker.

  Vår välkomstmåltid intar vi på The Royal Standard of England, en av Englands äldsta pubar med över 900 år på nacken, belägen i lantliga omgivningar utanför Beaconsfield. Här ska kung Charles I ha ätit frukost under det engelska inbördeskriget. Efter maten fortsätter vi till vårt hotell för resan, trivsamma Lambert Arms Hotel, ett fd coaching inn, alltså ett värdshus för resande med vagn, beläget längs vägen mellan London och Oxford. Hotellet ligger i lantliga omgivningar vid foten av Chiltern Hills.

 • Dag 2 Aston Rowant, Thame, Oxford

  Vi börjar dagen i den pittoreska marknadsstaden Thame som använts vid inspelningarna av Morden i Midsomer. Resten av dagen ägnar vi helt åt universitetsstaden framför alla andra, Oxford. University of Oxford är den engelsktalande världens äldsta universitet, möjligen grundat kring 1167. Till de speciellt noterbara studenterna vid universitetet hör Margaret Thatcher, Tony Blair, kung Harald av Norge, Indira Gandhi, Benazir Bhutto, Bill Clinton, Lawrence av Arabien, Rupert Murdoch, Stephen Hawking, Hugh Grant, Michael Palin och Dudley Moore och många andra. Under våra strövtåg bland stadsbor och studenter ser vi lärdomsstadens förnämsta attraktioner och vi uppsöker också miljöer som använts i kända filmer och tv-serier. Forskningsbiblioteket Bodleian Library, där Divinity School fungerade som Hogwarts sjukstuga i Harry Potterfilmerna, universitetsaulan Sheldonian Theatre (ritad av berömde Christopher Wren), Christ Church Cathedral samt Christ Church College, vars stora matsal användes som matsalen på Hogwarts trollkarlsskola i Harry Potterfilmerna. Lunch på egen hand.

  På kvällen litterär och akademisk pubvandring, som bl a inkluderar The White Horse (som figurerar i kommissarie Morsefilmatiseringarna), The Bear, en av Oxfords äldsta pubar, från 1242, och The Turf (där det sägs att Bill Clinton "didn't inhale" när han var Rhodes scholar i Oxford). Promenaden avslutas på puben Eagle and Child, stamställe för den litterära diskussionsklubben The Inklings, som kunde räkna CS Lewis och Tolkien till sina medlemmar. Middag på någon av de klassiska pubarna.

 • Dag 3 Aston Rowant, Blenheim Palace, Broughton Castle

  Utflykt till magnifika Blenheim Palace, Storbritanniens enda privata "palats" (alltså den enda högreståndsbyggnaden i landet som inte är bostad för kungligheter eller biskopar men ändå får kallas palats), residens för hertigarna av Marlborough och Winston Churchills födelseplats. Palatset har förekommit i en mängd filmer, bl a i en av Harry Potter-filmerna och i Hamlet. Vi besöker också Broughton Castle, ett medeltida herresäte som bl a använts för som inspelningsplats för filmerna Shakespeare in Love och The Madness of King George samt nyligen prisade tv-serien Wolf Hall. I somras sände också BBC The Antiques Roadshow härifrån. Här får vi också ett klassiskt engelskt afternoon tea. Lunch och middag på egen hand. På kvällen samling för dem som önskar i hotellets pub för en Pub Quiz med brittiskt tema.

 • Dag 4 Aston Rowant, Stonor, Henley-on-Thames, Wallingford

  Utflykt till några byar, herresäten och marknadsstäder i "Midsomer County", alltså platser i Chilternkullarnas natursköna omgivningar där Morden i Midsomer (och många andra filmer och tv-serier) har spelats in: Mapledurham House, högreståndsboning från Tudortiden, fortfarande med levande lantbruk, som också använts för Midsomerinspelningar samt för inspelning av bl a Miss Marple och Örnen har landat, någon av de mysiga småbyar som Turville, Crocker End, eller Ewelme som ofta fått bidra till atmosfären i Morden i Midsomers mordiska idyller. Stonor, familjen Stonors residens sedan 850 år tillbaka, här har bl a Bondfilmen Levande måltavla spelats in, marknadsstaden Henley-on-Thames, känd för sin kungliga regatta och för kopplingar till popstorheter som George Harrisson och Dusty Springfield och för att återkommande fått utgöra kuliss i Midsomeravsnitt, och byn Dorchester-on-Thames, som också den har fått medverka i Morden i Midsomer flera gånger.

  Lunch äter vi på puben Six Bells Inn i Warborough, en halmtakstäckt pub som också den återkommande fått hoppa in för roller i Morden i Midsomer och fått se kommissarie Barnaby höja en pint. Trerätters avslutningsmiddag på vårt hotell på kvällen.

 • Dag 5 Aston Rowant, London Heathrow, hemresa

  Med buss tillbaka till London Heathrow flygplats. Hemresa med SAS från London Heathrow Airport till Köpenhamn kl 12.25-15.20.

Resfakta

Reslängd 5 dagar
Avreseort Stockholm, Sundsvall via Stockholm
Pris Från 13 990 kr
Enkelrumstillägg 3 585 kr
I priset ingår

- Flyg med SAS från Stockolm tur och retur i ekonomiklass inkl flygskatter.
- Resan leds av Mats Sandberg som möter på Heathrow.
- Fyra nätter på The Lambert Arms Hotel, del i dubbelrum inkl daglig engelsk frukost.
- Måltider enligt program (exkl. måltidsdryck), en lunch, en afternoon tea, tre middagar.
- Variationsrikt program inkl entréer.
- Dricks till chaufför.
- EU-moms.

I priset ingår ej

Anslutningsflyg med SAS från Sundsvall

Tillval och utflykter
Reseförsäkring 5 dagar 235 kr
Resplan

Dag 1. Avresa med flyg, ankomst till London Heathrow, buss till Aston Rowant med stopp Beaconsfield, välkomstmåltid på The Royal Standard of England
Dag 2. Aston Rowant, bussutflykt till marknadsstaden Thame, stadsrundtur i Oxford, litterär och akademisk pubvandring
Dag 3. Aston Rowant, bussutflykt till Blenheim Palace och Broughton Castle
Dag 4. Aston Rowant, bussutflykt till Stonor, Henley-on-Thames och Wallingford
Dag 5. Aston Rowant, transfer till London Heathrow, hemresa med flyg

Resesätt SAS
Bra att veta

I Aston Rowant bor vi på The Lambert Arms Hotel

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Fram tills dess är din bokning prelimiär. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.