Översikt

Mystik, historia, whisky och grönskande landskap har länge varit Skottlands främsta turistikoner. Och det med all rätt, för den besökare som kommer hit just för det lär inte bli besviken. Följ med på en spännande och upplevelserik resa med SvD accent och populära Tina Engström till denna vackra och fascinerande del av Storbritannien med vackra vyer, pittoreska byar, historiska slott, whisky, god mat och mycket mer!

Vi färdas genom Skottlands vackraste dalgång Glencoe i skotska högländerna, genom nationalparken Cairngorms och vidare till Iverness och den berömda sjön Loch Ness. Vi besöker anrika slott och provar nationaldrycken whisky. Resan avslutas i  skottarnas huvudstad Edinburgh. 

Om Tina Engström
Tina Engström har varit bosatt i London och arbetat som auktoriserad guide i mer än 20 år. Hon guidar på många museer, gallerier och andra sevärdheter. Hon har också lång erfarenhet av att leda resor på olika teman till olika delar av Storbritannien. Tina arbetar även som journalist, översättare och lärare i svenska. Hon är intresserad av historia, konst och kultur, språkhistoria och fotografering.

Reseprogram

 • Dag 1 Avresa, Edinburgh, Luss, Loch Lomond & The Trossachs National Park, Glencoe, Fort William, Pitlochry

  Avresa från Arlanda kl 08.45 till Edinburgh med Norwegian, ankomst kl 10.00. Tina Engström möter med buss och vi sätter kurs mot Loch Lomond & The National Park med stopp för lunch i den charmiga orten Luss. Vi fortsäter genom Skottlands vackraste dalgång Glencoe i skotska högländerna till den lilla staden Fort William där det blir lite tid på egen hand. Vi fortsätter sedan till den charmiga orten Pitlochry och checkar in på det viktorianska Fisher's Hotel, där det blir gemensam välkomstmiddag.

 • Dag 2 Pitlochry

  Idag börjar vi med ett besök på Blair Castle från 1269, där vi troligen möts av en säckpipeblåsare i kilt. Vi får sedan uppleva 700 års historia i de cirka 30 rummen som är öppna för allmänheten. Slottet har kopplingar till många kungligheter från den skotska drottningen Maria Stuart till drottning Victoria. Det blir sedan lunch på egen hand i Pitlochry, följt av ett besök på Skottlands minsta whiskydestilleri Edradour där det blir guidad visning och provsmakning av två av deras berömda whiskies. Lite ledig tid i Pitlochry och sedan gemensam middag på hotellet.

 • Dag 3 Pitlochry, Cairngorms National Park, Inverness

  Idag åker vi genom nationalparken Cairngorms och upp till Inverness där det blir tid för lunch på egen hand. Vi följer sedan den berömda sjön Loch Ness söderut, omgiven av vackra landskap. Vi stannar vid Urquhart Castle, ruinen efter ett av Skottlands största slott. Vi får se en liten film om slottets historia innan vi sedan njuter av utsikten och kanske får en skymt av Loch Ness-­‐monstret... Vi fortsätter längs Loch Ness och Loch Lochy och tar en bensträckare vid Commando Memorial till minne av soldater som övade i närheten inför andra världskriget. Minnesmärket är vackert beläget med utsikt mot Skottlands högsta berg, och om vädret är klart kan man se Ben Nevis. Middag på hotellet.

 • Dag 4 Pitlochry, Stirling, Edinburgh

  Vi lämnar Pitlochry och på väg mot den skotska huvudstaden stannar vi i Stirling där det blir tid för lunch på egen hand innan vi besöker Stirling Castle, ett av Skottlands mest berömda slott där många kungligheter bott genom historien. Vi fortsätter mot Edinburgh där vi gör en liten rundtur med bussen innan vi checkar in på vårt centralt belägna hotell. Kort stadsvandring och sedan middag på egen hand, tips ges av Tina.

 • Dag 5 Edinburgh

  Vi tillbringar dagen i Edinburgh och börjar med en gemensam promenad i Old Town med besök på drottningens palats Palace of Holyroodhouse som ligger mitt emot det skotska parlamentet. Efter lite tid för lunch på egen hand, besöker vi Edinburgh Castle där de skotska kronjuvelerna finns och den berömda kröningsstenen Stone of Scone. Middag på egen hand, tips ges av Tina.

 • Dag 6 Edinburgh

  Även denna dag ägnas åt Edinburgh och vi börjar med en gemensam promenad i New Town. Resten av dagen är fri för shopping och egna besök – kanske på något av stadens många intressanta museer eller gallerier. Vi återsamlas på kvällen för en gemensam avskedsmiddag på den skotska restaurangen Stac Polly.

 • Dag 7 Edinburgh, hemresa

  Efter frukost checkar vi ut och åker med buss till hamnområdet Leith, där vi besöker drottningens fascinerande fartyg Royal Yacht Britannia som nu är ett museum. Efter lunch på egen hand på lämplig plats, fortsätter vi mot flygplatsen i god tid före hemresan med Norwegian (via Köpenhamn), avresa kl. 15.00, ankomst Arlanda kl 20.10.

Resfakta

Reslängd 7 dagar
Avreseort Stockholm
Pris Från 17 950 kr
Enkelrumstillägg 3 250 kr
I priset ingår

- Flyg med Norwegian Stockholm-Edinburgh t/r, inkl flygskatter.
- Tina Engström leder resan.
- Sex nätter på 3-4-stjärniga hotell, del i dubbelrum.
- Måltider: 6 frukostar, 1 lunch, 4 tre-rätters middagar, exkl måltidsdryck.
- Innehållsrikt och varierat program skapat särskilt för SvD accent.
- Lokala transporter och för programmet nödvändiga entréavgifter.
- Dricks till chaufför.
- EU-moms.

Resplan

Dag 1. Stockholm Avresa med flyg till Edinburgh, buss till Luss, Loch Lomond & The Trossachs National Park, Glencoe, Fort William och Pitlochry
Dag 2. Pitlochry
Dag 3. Pitlochry, dagsutflykt till Cirngorms National Park, Iverness och Loch Ness, Urqhuart Castle och Commando Memorial
Dag 4. Pitlochry, buss till Sterling och Edinburgh
Dag 5. Edinburgh
Dag 6. Edinburgh
Dag 7. Edinburgh, hemresa till Stockholm med flyg

Resesätt Norwegian
Bra att veta

I Pitlochry bor vi på The Fishers Hotel.
I Edinburgh bor vi på Parliament House Hotel  

Anmälningsavgiften är 3 000:- och ska betalas senast 7 dagar efter bokning. Fram tills dess är din bokning prelimiär. Resterande betalning ska vara oss tillhanda senast 20 dagar före avresa.