Översikt

Albertus Pictor och Anunds hög

Lär dig om stormaktstidens slott, möt den medeltida kyrkomålaren Albertus Pictors vackra verk i helt nyrenoverade Härnevi, se skeppssättningarna från järnåldern vid Anunds hög i Badelunda och de arkeologiska fynden som bevaras i Västmanlands länsmuseum. Resan leds av uppskattade och initierade arkeologen Izabella Donkow, som bl a grävt i Vendel.

Avresa från Cityterminalen kl 08.30. Här möter bussen och vår ciceron Izabella Donkow upp för en utflykt till Västeråstrakten med stopp vid den nyrestaurerade Albertus Pictor-kyrkan i Härnevi och Tidö slott.

Här möter buss och vår kunniga ciceron Izabella Donkow upp för en resa som är inriktad på Västmanlands forntida historia. Inledningsvis bjuds vi in till medeltiden för i det grönskande landskapet åtta km norr om Enköping, reser sig Härnevi kyrka.
Den vitkalkade kyrkan är en s.k.salkyrka, dvs. utan ett markerat kor, men med ett rektangulärt kyrkorum med sakristia i norr och vapenhus i söder. 

Reseprogram

 • Härnevi kyrka - möte med Albrekt Målare

  Härnevi är en av de drygt 30 kyrkor som på 1480-talet dekorerades av den tyske Albrekt Ymmenhusens målarverkstad. Han är mer känd under sitt latiniserade namn Albertus Pictor och levde ca 1440–1509. I Härnevi väntar en guidad visning av denna medeltidskonstens juvel som fram tills nyligen har varit stängd p g a en omfattande renovering.

  Kyrkorummet, vars valv aldrig har överkalkats, är ett av dem med bäst bevarade Albertus Pictor - fresker. Detaljrikedom, ofta förenad med tillämpningen av 'glansdagrar',– för att få fram en livfullhet och tredimensionalitet hos de porträtterade – anses vara Albertus Pictors utmärkande signum.

 • Kyrkorummet, vars valv aldrig har överkalkats, är ett av dem med bäst bevarade Albertus Pictor - fresker. Detaljrikedom, ofta förenad med tillämpningen av 'glansdagrar',– för att få fram en livfullhet och tredimensionalitet hos de porträtterade – anses vara Albertus Pictors utmärkande signum.
  Förlagorna till motiven har, i stor utsträckning, hämtats från Biblia Pauperum (De fattigas
  bibel) med illustrationer från Gamla och Nya Testamentet. Helgonet Erasmus, som får sina tarmar uppvindade på en vev samtidigt som han kokas i olja, hör till de mest makabra avbildningarna, medan grisen som spelar orgel avslöjar målarens sinne för humor. Före den guidade visningen väntar förmiddagskaffe som vi intar i Härnevis församlingshem.

 • Stormaktstidens Tidö

  Vi lämnar bakom oss det medeltida freskmåleriets sprakande uttrycksfullhet och fortsätter vår färd sydväst om Västerås mot Tidö Slott. Detta, ett av Sveriges bäst bevarade slott från stormaktstiden, uppfördes 1625-1641 i stram, holländsk renässansstil. Det är inte helt känt vem som ritade slottet men man vet att såväl Simon de la Vallée och Nicodemus Tessin den äldre var inblandade mot slutet av byggtiden. De vackra sandstensportarna hör till exteriörens framträdande drag, ett ypperligt exempel på den monumentalitet som de allra förnämsta inom den svenska adeln eftersträvade för att visa sin makt. En klassisk herremansbostad från 1600-talet med ett stramt kringbyggt palats - ett högslott i tre våningar i fonden och lägre längor runt.

 • Beställaren av bygget var Axel Oxenstierna, Gustav II Adolf rikskansler och drottning Kristinas förmyndare. Hans hustru Anna Åkesdotter Bååt hade 1610 ärvt Tidö efter sin mor Christina Trolle. Då var Tidö ett medeltida stenhus med vallgrav, vars rester ses en bit från dagens slott. Taket är utbytt men i övrigt ser Tidö ut exakt som på Oxenstiernas tid. Tidö är mycket känt för sina drygt 40 intarsiainlagda dörrar – tillverkade på 1630-talet av tyska mästersnickare under en tid då Sveriges makthavare ännu sneglade åt Tyskland för stilideal.

 • Vi visas slottets paradvåningar. I Riddarsalen kan vi se porträttmålningar av ätten Oxenstierna af Södermöre som ägde slottet fram till slaget vid Poltava. Genom ingifte med kvinnliga släktingar kunde slottet stanna i familjerna Oxenstierna, Dohna och Ridderstolpes ägo fram till 1840. Femtio år senare köptes slottet av den nuvarande ägarens anfader Carl David von Schinkel. Här spelades SVTs realityserie "Riket" in 2005. Sedan 1971 är detta privatresidens öppen för allmänheten. Nu väntar en stärkande lunch i denna rogivande och pampiga miljö.

 • Guldfynd från Tuna Badelunda på Västmanlands läns museum

  Två kilometer öster om Anundshög, dit vi kommer senare på eftermiddagen, ligger Tuna
  Badelunda. Här grävdes, under åren 1952-1963, ett järnåldersgravfält med ett nittiotal gravar, ut. På gravfältet, som har varit i bruk under drygt sjuhundra år (mellan 300- och 1050-talet e.Kr.), hittades Sveriges guldrikaste grav.
  Den tillhör en kvinna som dog i slutet av 200-talet e.Kr. En halsring, två armringar, två fingerringar och nålar av guld, till en sammanlagd vikt om 337,6 gram, har hittats intill den döda, som lades ner i en kammargrav.
  Guldfynden förvaras idag på Västmanlands läns museum. Gravfältet uppvisade även åtta båtgravar, en typ av grav som var avsedd för välbärgade, prominenta personer. I en båtgrav lades den döde i en båt tillsammans med, ofta mycket värdefulla, föremål som skulle följa med till dödsriket. Båtgravar från vendeltid (550-800 e.Kr.) och vikingatid (800-1050 e.Kr.) har hittats även på andra gravfält runtom Mälardalen. Det som utmärker gravfältet i Tuna Badelunda är att samtliga åtta båtgravar är kvinnogravar.

 • I Västerås, en av Sveriges äldsta städer Västra Aros, besöker vi Västmanlands läns museum för att få en guidad visning och se guld- och båtgravfynden som kom fram vid utgrävningarna i Badelunda. 
  Innan vi lämnar Västerås stannar vi till vid stadens domkyrka från 1200-talet. Här vilar bl a Erik XIV i en marmorsarkofag, som Gustav III beställde av sin mycket omtyckte arkitekt Louis Jean Desprez. Från Västerås fortsätter vi mot den närbelägna Anundshög.

 • Skeppssättningar och Anundshög

  Resans sista etapp går öster om Västerås, mot Badelunda socken;
  Wid thenna högh hafwer fordom tidh warit Tingsplats (1600-talspastorn Jonas Holstenius).
  Området kring Badelundaåsen har under tusentals år varit ett maktcentrum för hela västra Mälardalen, förmodligen ett kungligt sådant. Här möttes forntidens handelsvägar och vattenleder, här offrade folk till sina gudar och här samlades man till ting ända in på medeltiden."Den minnesrikaste i Svea rike" - så sammanfattade år 1874 fornforskaren och den svenska nationalsångens upphovsman, Richard Dybeck denna säregna plats. 

 • Skogarna mellan Badelunda kyrka och E18 är fyllda av järnåldersgravar. Den mest kända av dessa gravar är, utan tvekan, Anundshög. Med sina 9 meter i höjd och 64 meters diameter är den Sveriges största gravhög. Vi befinner oss i ett sedan länge bebott, folktätt, rikt landskap. Efter eftermiddagskaffet, som vi intar på det närbelägna Café Anund, bekantar vi oss med Sveriges största gravhög, de två skeppssättningar som står i dess närhet och den Eriksgata som under medeltiden passerade förbi högen. Mätta på intryck ger vi oss av mot Stockholm dit vi anländer framåt kl. 20.

Resans höjdpunkter

 • Albertus Pictors Härnevi kyrka och Tidö slott
 • Imponerande Tuna Badelunda med järnåldersgravfälten och guldskatten på Västmanlands länsmuseum
 • Initierade guidningar under resans gång.

Karta

Resfakta

Reslängd 1 dag
Avreseort Stockholm
Avresor 13/5
Pris Från 2 050 kr
I priset ingår
 • Buss Stockholm – Härnevi kyrka - Tidö slott - Västerås - Tuna Badelunda - Stockholm
 • Visningar och entréer enligt program.
 • Två kaffepauser
 • En lunch på Tidö slott
 • Lokala kunniga guider på Tidö slott och Västmanland läns museum
 • Ciceron Izabella Donkows guidning

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Stockholm - Härnevi kyrka - Tidö slott - lunch - Västmanlands museum - Västerås domkyrka -  järnåldersfälten i Tuna Badelunda - Anunds hög - Stockholm

Boende

Endagstur 

Resesätt Buss
Resans karaktär

Vi reser i buss samt promenerar genom historiska miljöer med mycket trappor, grus och ojämnheter. Vana vid långa promenader och hela leder är förutsättningen för en fin resa.  

Deltagarantal

Min 15 personer - max 25 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Boka din resa

2022-05-13 2022-05-13 2 050 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa