Översikt

Albertus Pictor, Västra Aros och Anundshögen

Lär dig om den svenske solkungen Gustav III, möt den medeltida kyrkomålaren Albertus Pictors vackra verk i Härkeberga, se skeppssättningarna från järnåldern vid Anunds hög i Badelunda och de arkeologiska fynden som bevaras i Västmanlands länsmuseum. Vid Frösåkers Brygga vid Mälarens strand gör vi en hisnande tidsresa tillbaka till vikingatid. Resan leds av uppskattade och initierade arkeologen Izabella Donkow, som bl a grävt i Vendel.

Avresa från Cityterminalen kl 08.30. Här möter buss och vår kunniga ciceron Izabella Donkow upp för en resa som är inriktad på järnålderns skeppssättningar och deras historia. Inledningsvis bjuds vi in till den svenske kulturkungen Gustav III:s favoritslott Ekolsund i en vacker landskapspark av engelskt snitt.

Här möter buss och vår kunniga ciceron Izabella Donkow upp för en resa som är inriktad på Västmanlands forntida historia. Inledningsvis bjuds vi in till den svenske kulturkungen Gustav III:s favoritslott Ekolsund i en vacker landskapspark av engelskt snitt. På denna plats låg en gård redan på 1300-talet. Efter Stockholms blodbad skänktes den i gåva till Gustav Vasa år 1542. Ekolsund gick i arv till hans barn och kom så småningom att tillhöra Gustav II Adolf som gav slottet till sin släkting Åke Tott. Stormaktskrigaren och fältmarskalken Tott kallades "Snöplogen" av krigarkungen. Med hjälp av medel från sina krigsbyten i Tyskland omvandlade Åke Tott sin gård Ekolsund till ett storslaget herresäte. 1637 fick den franske arkitekten Simon de la Vallée uppdraget. Sonen Clas Tott lät Nicodemus Tessin d.ä. bygga färdigt slottets södra flygel och ändra de la Vallées park. Efter hans död tillföll slottet den blivande kung Fredrik I, och 1747 köpte den dåvarande kronprinsen Adolf Fredrik Ekolsund. Det var en dopgåva till hans nyfödde son, den blivande Gustav III, och Ekolsund kom att bli Gustav III:s käraste uppehållsort under uppväxttiden och de inledande åren som monark. Här kunde han i lugn och ro ägna sig åt sina intressen, glamorösa fester och jakter. I augusti 1776 ordnade han dessutom ett praktfullt tornerspel.

Reseprogram

 • Dag 1 Ekolsunds slott

  Vi inleder med en visning av Gustav III:s gods, innan vi tar kaffe och hembakat på det nyrenoverade värdshuset.Efter kaffet väntar en visning av parken, med berättelser om dess många gestaltningar genom åren, innan vi fortsätter mot Krägga Herrgård vackert beläget vid vattnet. 

 • Denna smakfulla herrgård serverar oss lunch i ståndsmässig miljö. Efter en stärkande matpaus i vackra omgivningar bär det av mot Västerås.

 • Guldfynd från Tuna Badelunda på Västmanlands läns museum

  På vägen passerar vi Tuna Badelunda, platsen som ligger två kilometer öster om Anunds hög. Här grävdes, under åren 1952-1963, ett järnåldersgravfält med ett nittiotal gravar ut. Gravfältet hade varit i bruk under drygt sjuhundra år (mellan 300- och 1050-talet e.Kr.) och innehöll Sveriges guldrikaste grav. Den tillhörde en kvinna som dog i slutet av 200-talet e.Kr. En halsring, två armringar, två fingerringar samt nålar av guld till en sammanlagd vikt om 337,6 gram har hittats intill den döda, som lades ner i en kammargrav. Gravfältet uppvisade även åtta båtgravar, en typ av grav som var avsedd för välbärgade, prominenta personer. I en båtgrav lades den döde i en båt tillsammans med, ofta mycket värdefulla, föremål som skulle följa med till dödsriket. Båtgravar från vendeltid (550-800 e.Kr.) och vikingatid (800-1050 e.Kr.) har hittats även på andra gravfält runtom Mälardalen. Det som utmärker gravfältet i Tuna Badelunda är att samtliga åtta båtgravar är kvinnogravar. 

 • I Västerås, en av Sveriges äldsta städer, besöker vi Västmanlands länsmuseum för att se guld- och båtgravfynden som kom fram vid utgrävningarna i Badelunda. Innan vi lämnar Västerås tar vi oss tid att besöka stadens domkyrka från 1200-talet. Här vilar bl a Erik XIV i en marmorsarkofag, som Gustav III beställde av sin mycket omtyckte arkitekt Louis Jean Desprez. Vi lämnar Västerås för en halvtimmesfärd mot Frösåkers Brygga

 • Vid Mälaren, på samma plats där den vikingatida hamnen till Västra Aros låg, stannar vi över natten. I denna unika miljö väntar ett möte med forntiden. Vi kan inte undgå att förflytta oss tillbaka i tiden när vi spisar vår middag i en rekonstruerad och rikt utsmyckad, vikingatida långhall. Våra värdar bjuder på en oförglömlig kulinarisk upplevelse i en atmosfär som andas historia

 • Dag 2 Sveriges största gravhög

  Morgonen bjuder på en guidning av Sveriges största flytande skeppsmuseum som består av över tjugo rekonstruerade vikinga- och medeltida skepp. Vi bryter därefter upp och reser till den närbelägna Badelunda socken. 
  Området kring Badelundaåsen har under tusentals år varit ett maktcentrum för hela västra Mälardalen, förmodligen ett kungligt sådant. Här möttes forntidens handelsvägar och vattenleder, här offrade folk till sina gudar och här samlades man till ting ända in på medeltiden. "Den minnesrikaste i Svea rike", så sammanfattade, år 1874, fornforskaren och den svenska nationalsångens upphovsman, Richard Dybeck, denna säregna plats.

 • Skogarna mellan Badelunda kyrka och E18 är fyllda av järnåldersgravar. Den mest kända av dessa gravar är, utan tvekan, Anunds hög. Med sina 9 meter i höjd och 64 meters diameter är den Sveriges största hög. Vi befinner oss i ett sedan länge bebott, folktätt, rikt landskap. 
  Efter lunch, som vi intar på det närbelägna Café Anund, väntar en promenad på fornstigen längs Badelundaåsen, denna viktiga led mot Bergslagen, i riktning mot den gåtfulla förhistoriska labyrinten i Tibble by. Resans sista etapp går mot Härkeberga kyrka, en av landets vackraste och bäst bevarade medeltida kyrkor

 • Möte med Albrekt Målare

  Över ett böljande åkerlandskap reser sig Härkebergas kaplansgård, med kyrkan och klockstapeln i fonden. Vi stannar till vid denna unika kulturmiljö, som sedan 1929 ägs av Stiftelsen Nordiska Museet i Stockholm. Sjutton träbyggnader, anlagda intill en mangård och en fägård, i en traditionell radby, ger en god inblick i levnadsvillkoren, omkring 1840-talet, för en präst som på samma gång var en jordbrukande bonde.
  Härkeberga kyrka är en av de drygt 30 kyrkor som dekorerades av den tyske Albrekt Immenhusens målarverkstad. Han är mer känd under sitt latiniserade namn Albertus Pictor och levde ca 1440 – 1509.
  Den vitkalkade kyrkan dateras till tidigt 1300-tal. Mot slutet av 1400-talet kom vapenhuset och valven till. Samtidigt täcktes de nyslagna valven och väggarna med fresker av Albertus Pictor och medlemmar från hans verkstad.

 • Glansdagrar och livshjul

  Tillsammans bekantar vi oss med denna medeltidskonstens juvel. Kyrkorummet, vars valv aldrig har överkalkats, är ett av dem med bäst bevarade Albertus Pictor-fresker.
  Detaljrikedom, ofta förenad med tillämpningen av 'glansdagrar' – för att få fram en livfullhet och tredimensionalitet hos de porträtterade – anses vara Albertus Pictors utmärkande signum. I Härkeberga finns "Livshjulet", en av de mest storslagna av Albertus' fresker avbildande livets förgänglighet. Fresken "Gregorius' mässa", också den i vapenhusets valv, tros kunna porträttera Albertus Pictor själv. Förlagorna till motiven har, i stor utsträckning, hämtats från Biblia Pauperum, "De fattigas bibel", med illustrationer från Gamla och Nya Testamentet.
  Vi stannar till för en stärkande kaffepaus vid kaplangården, denna unika kulturmiljö som sedan 1929 ägs av Stiftelsen Nordiska Museet i Stockholm. Sjutton träbyggnader, anlagda intill en mangård och en fägård, i en traditionell radby, ger en god inblick i levnadsvillkoren omkring 1840-talet för en präst som på samma gång var en jordbrukande bonde. Mätta på det medeltida freskmåleriets sprakande uttrycksfullhet ger vi oss av mot Stockholm dit vi anländer framåt 18.30.

Resans höjdpunkter

 • Albertus Pictors Härkeberga kyrka och Ekolsunds slott
 • Imponerande Tuna Badelunda med järnåldersgravfälten och guldskatten på Västmanlands länsmuseum
 • Miljön och de vackra nybyggda vikingaskeppen vid Frösåkers brygga, känt för sin gastronomi
 • Initierade guidningar under resans gång av verkliga entusiaster.

Karta

Resfakta

Reslängd 2 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 19/8
Pris Från 5 750 kr
Enkelrumstillägg 400 kr
I priset ingår
 • Buss Stockholm – Ekolsund – Västerås - Frösåker - Tuna Badelunda - Härkeberga – Stockholm
 • Visningar och entréer enligt program.
 • En natt del i dubbelrum på mellanklasshotell Frösåkers Brygga
 • En frukost
 • En middag
 • Två kaffepauser
 • En tvårätterslunch på Krägga Herrgård
 • En lätt lunch, matpaj och sallad
 • Lokala kunniga guider på Ekolsunds slott och Västmanland läns museum
 • Ciceron Izabella Donkows guidning

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Stockholm - Ekolsunds slott - Krägga Herrgård -  järnåldersfälten i Tuna Badelunda - Västmanlands läns museum - Västerås domkyrka - Frösåkers Brygga - Anundshögen - Café Anund - Härkeberga - Stockholm

Boende

En natt på Frösåkers Boutiquehotell utanför Västerås. Läs mer på deras hemsida: https://frosakersbrygga.se/
Deras rum är belägna i olika historiska byggnader och enkelrummen har inte toalett/dusch på rummen utan ett mindre antal rum delar två toaletter.  

Resesätt Buss
Resans karaktär

Vi reser i buss samt promenerar genom historiska miljöer med mycket trappor, grus och ojämnheter. Vana vid långa promenader och hela leder är förutsättningen för en fin resa.  

Deltagarantal

Min 15 personer - max 20 personer

Valbart tillägg
Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Se till att du har en giltig reseförsäkring. Vi rekommenderar också att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag.

Bra att veta

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera om och försöka förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser och maxantal resenärer är 20. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit.

Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med färre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Boka din resa

2021-08-19 2021-08-20 5 750 kr Buss Stockholm 5+ Boka resa