Översikt

Angkors gåtor med arkeolog Richard Holmgren

”Romarna måste ha byggt det!” Så sa den spanske upptäcktsresanden Marcelo de Ribadeneyra när han på 1600-talet råkade nå fram till de till stora delar övergivna djungelruinerna.

Den franske arkeologen Henri Mouhot, utsänd av The Royal Geographical Society i London, bedömde även han att de anslående templen måste vara jämnåriga med romarriket och jämförbara med Salomos tempel. Ingen av dem kunde föreställa sig att det var förfäderna till de kambodjaner som omgav dem som uppfört de imponerade byggnadskonstruktionerna. Inte heller hade de några kunskaper om det rike, det samhälle och den kultur som byggde djungeltemplen i det inre av Kambodja.
Idag vet vi mycket mer om Angkors tempel. Vi vet att de uppfördes av Angkorväldet, Kambudjadesa, och dess gudakungar under imperiets storhetstid från ca 800 till ca 1400 e Kr. Vi vet att kungarna var starkt påverkade av indisk religion och kultur, och att templen byggdes som helgedomar för framför allt Shiva och Vishnu. Vi vet att riket när det var som störst täckte stora delar av Sydostasien och sträckte sig från dagens södra Vietnam till dagens Thailand, och från nuvarande Laos till Malaysia. Vi vet att avancerade bevattningssystem gav den ekonomiska utveckling som var grunden för tempelbyggandet.

Just nu är med andra ord en mycket spännande tid att besöka Angkor med omgivningar. Nya arkeologiska undersökningar med satellit och drönare planeras, och forskarna försöker finna svaret på frågorna om hur vanligt folk levde. Hur gudarna och kungarna levde vet vi redan en hel del om.


Vår arkeologiska expedition till dagens Kambodja går egentligen till det gamla Angkorväldet när vi reser från imperiets höjdpunkt till dess vagga. Vi ser förstås de världskända monumenten, som självaste Angkor Wat och det centrala stadstemplet Bayon, men tar också del av de allra nyaste arkeologiska rönen och går på jakt efter det försvunna Mahendraparvata. Vi vandrar på Kulenberget, platsen för Angkorväldets tillkomst och för Angkors första huvudstad. Här övernattar vi i lokalt homestay, ser de aktuella arkeologiska utgrävningarna och träffar arkeologer och lokalbefoknng. På vår färd genom det gamla väldet ser vi också det spektakulära klipptemplet Preah Vihear, tempelpyramiden Koh Ker och djungeltemplet Beng Melea. vi söker också upp Angkorväldets tidigare huvudstad, Sambor Preikuk och ser lämningarna av förangkorianska centralorten Angkor Borei. Självklart besöker vi också huvudstaden i dagens kambodjanska kungadöme, Phnom Penh. En unikt innehållsrik och initierad historisk och arkeologiskt resa till en mäktig men till stora delar okänd civilisation. En resa som också ger inblick i dagens expansiva Kambodja och sätter dessa länders utveckling i ett historiskt perspektiv.

Under de senaste åren har vi tack vare ny arkeologisk teknik, laserradarteknik kallad Lidar, fått veta ännu mycket mer om Angkor, en stad som kan ha haft kring en miljon invånare och anses ha varit världens till ytan största urbana centrum före den industriella revolutionen. Framför allt har arkeologerna lokaliserat Angkors föregångare, Mahendraparvata, på berget Kulen nordväst om Angkor. Här inleddes Angkorväldets storhetstid då Jajavarman II år 802 på denna plats lät utropa sig till världshärskare och gudakonung. Runt honom då fanns en nybyggd storslagen huvudstad med palats och tempel, en stad som senare övergavs och togs över av djungeln och försvann. Vår mycket kunnige och vältalige ciceron på resan är arkeolog Richard Holmgren som flankeras av engelsktalande kambodjanska expertguider som kan ge hela bilden av det leende landet. Trevliga måltider med likasinnade bestående av den grönsaks- och smakrika men ändå milda kambodjanska husmanskosten.
Bekvämt mellanklassboende i Siem Reap, Preah Vihear, Phnom Penh samt två nätter på enkelt hemmahos-boende utan egen wc/dusch i outforskade Phnom Kulen.

Reseprogram

 • Dag 1 - 2 Kulturexpeditionen lyfter mot Angkor

  Under dagen reser vi från Sverige och tidig morgon ankommer vi Bangkok där vi byter flyg till Siem Reap – Porten till Angkors palats. Här möter vår svenska expertciceron och engelsktalande kambodjansk licensierade expertguide efter visumhantering och bagageutlämning. Incheckning på hotell. Efter en gemensam lunch väntar de tidigaste templen i Angkorområdet Rolousgruppen. Vi träffas sedan under kvällen för en fin välkomstmiddag

 • Dag 3 En historisk tillbakablick – med tuktuk till Banteay Samré

  Efter vår frukost väntar en genomgång av khmerväldets uppgång och fall, en teoretisk grund till det som vi sedan upplever i fält – från uppkomsten med handelstaten Funan i Mekongdeltat, via Chenla-riket och vidare till Angkorrikets glansdagar och största utbredning under medeltiden. Med hjälp av kartor och modeller går vi igenom den nuvarande arkeologiska situationen i och runt Angkor och den moderna staden Siem Reap tillsammans med Richard och en lokal engelsktalande arkeologexpert.
  Vi går förstås också genom hela resans program, de platser vi ska besöka och vilken roll de spelade i Angkorväldets utveckling. Seminariet fortsätter på Nationalmuseet, där förmiddagens genomgångar visualiseras i museets utställningar. Här ser vi också några framstående skulpturer från Angkors tempel. Därefter är det tid att äta lunch och vi äter hos en khmerfamilj.
  Under eftermiddagen tar vi lokal tuktuk, en traditionell liten fyrtaktsmotorcykel med vagn, ut genom det platta landskapet till det isolerade templet Banteay Samré. Härifrån promenerar vi längs kanten av den Östra Barayen (bassängen) förbi hus tillhörande lokalbefolkningen som fortfarande bor i området, till Banteay Kdei (Munkarnas Citadell) och kommer sedan fram till den kungliga bassängen Sra Srang. Solnedgången avnjuts vid templet Pre Rup. Återkomst till vårt hotell och kvällen på egen hand.

 • Dag 4 Leende ansikten och imponerande världsarvstempel bland lotus och lianer

  Idag väntar oss det mest berömda, det mest storslagna, det mest fulländade av alla de tusentals tempel som uppfördes under Angkorrikets guldålder, självaste Angkor Wat. Templet brukar beskrivas som världens största religiösa byggnad och är Kambodjas nationalsymbol än idag. Vi har gott om tid att se templets alla tre etager och att studera de stenreliefer som dekorerar de gallerier som går runt den nedersta nivån. Här möter oss myter om de hinduiska gudarna och scener från bataljer utkämpade av Angkors kungar.

  Angkorväldets sista huvudstad Yashodharapura är idag mer känt som Angkor Thom. Den 3 x 4 km långa stadsmuren finns fortfarande kvar, men de mänskliga bosättningar som en gång inrymdes där, är sedan länge borta. Här härskar idag djungeln. Alla stentempel finns dock kvar, främst av dem det fantasieggande och mycket vackra Bayon, som var det centrala stadstemplet, uppfört av stadens grundare Jajavarman VII, Angkorväldets störste härskare och främste byggherre. Vi promenerar genom Angkor Thom och ser bl a de kvarvarande ruinerna och pågående restaureringsarbetena av bl a Baphuon, det tidigare stadstemplet, lämningarna av kungapalatset samt den pampiga Elefantterassen, kungens paradplats. Utanför murarna ligger Ta Prohm, det kända djungeltemplet där de tropiska fikusträdens rötter slingrar sig runt stenblock och fallna pelare som jättelika djungelormar. Här har de mest långtgående restaureringsarbetena utförts och dess kulisser använts i mången Hollywoodproduktion.

  Lunch ute i Angkorområdet under dagen, varefter vi fortsätter våra utforskningar med ytterligare besök i Angkorområdet. Solnedgången avnjuts vid ett av templen. När vi kommer åter till vårt hotell i Siem Reap är kvällen på egen hand och vår kambodjanske guide kan rekommendera restauranger. Kanske lockar Raffles Grand Hotel d´Angkor vars portar öppnades för att välkomna det franska kolonialstyrets gäster 1932. Här har man en bra men dyr restaurang och en trevlig bar i Raffles-anda, The Elephant Bar.

 • Dag 5 Mot Gudakungens stad från Kvinnornas rosenskimrande citadell

  Vi lämnar Siem Reap på morgonen och åker till Banteay Sreitemplet som blivit känt bland lokalborna som "Kvinnornas citadell" för dess många väggskulpturer av apsaras (gudomliga danserskor). Templet betraktas som en av Angkorområdets finaste och är från senare delen av 900-talet. Prydd med de allra vackraste figurer som finns i Angkor är Banteay Srei byggt med en unikt gyllenglödande röd sandsten.

  Denna lokala sandsten är osedvanligt lämplig för ändamålet att skulptera figurer och det har man verkligen gjort till fulländning i detta tempel. Vi åker vidare för att på eftermiddagen ta oss upp för det inte så höga berget Phnom Kulen. Området kring berget är platt vilket gör att det ändå ser imponerande ut när bergen tornar upp sig över de kringliggande risfälten. Phnom Kulen anses av historiker vara det historiska ursprunget till Angkorperioden (802–1432). På berget fanns och finns än idag källor med vatten året om.

  Det var på och kring Phnom Kulen khmererna bodde innan de rörde sig ut över norra Kambodja och slätterna mot Tonle Sapsjön. Tack vare nyvunna kunskaper om utdikning och kanalsystem gjordes på kort tid allt mer mark användbar för effektiv risodling och det var detta som gjorde Angkor så rikt och mäktigt. Det var också från detta bergsområde som de stora mängder sandsten kom som under flera hundra år användes i oändliga tempelbyggen flera mil bort.

  Väl uppe i bergsområdet stannar vi till vid de hundratals små lingam (en hinduisk religiös symbol) som är skulpterade ur berget i en flodbädd under vattenytan, en plats känd som Kbal Span. Floden övergår i ett stort vattenfall, där man kan bada, och här intar vi en picknicklunch. I närheten finns också Kambodjas största Buddhastaty. Vi tillbringar två nätter på ett trevligt homestay som nyligen öppnat på Phnom Kulen. Här bor man i traditionell stil i ett hus på styltben.
  Vi får en presentation på engelska av de arkeologer som arbetar på platsen och som för tre år sedan publicerade sina fantastiska fynd med hjälp av laserradarteknik som avslöjade platsen för den mytomspunna huvudstaden Mahendraparvata, med över 30 tempel, intrikata vattentransportsystem och murar uppförda av kung Jajavarman II från sent 700-tal till 800-tal e Kr i s k tidig Angkor-period.

  Under vistelsen här gör vi ett par långsamma vandringar om ca 3 timmar per dag och en stigning om ca 100 meter totalt. Ha gärna badkläder under dina vandringskläder. Det går i mycket långsam takt för att kunna njuta av naturen och de unika historiska fynd som gjorts här. Men underlaget är mycket ojämnt och på sina ställen vasst/halkigt. Det är oftast den tryckande värmen som upplevs som mest ansträngande och kräver att du dricker mycket vatten och har hela leder och bra walkingskor. Vi tar oss rakt in i hjärtat av området till templet Prasat O Pahong omgiven av djungel och ser Poeng Tbal, en stor klippa med ristningar av de hinduiska gudarna Vishnu, Shiva, Brahma och Ganesha. Lunch serveras under dagen och på eftermiddagen återvänder vi till vårt homestay för middag och tidig kväll.

  Vårt homestay; Du har inte eget rum men du får eget myggnät och det finns västerländsk toalett och dusch gemensamt för de boende. Du sover på madrasser på golvet och du tar med fördel med engångslakan och egna sängkläder för att spara tvättvatten. Boendet är ett ekoprojekt som syftar till att ge hållbara inkomster till lokalbefolkningen på Phnom Kulen med hjälp av den arkeologiska organisation som gräver ut dessa nya upptäckter.

   

 • Dag 6 Guden Shiva förkroppsligad bland djungel och cashewnötter

  Angkorväldets hinduiska kungar ansåg sig vara representanter av guden Shiva, som bor på berget Meru. Så när Jayavarman II år 802 efter Kristus utropade sig till gudakonung över khmerernas rike valde han att hålla den ceremonin på berget Kulen, för att påminna alla och envar att han var Shiva förkroppsligad i jordisk gestalt. Kungen lät också bygga sin nya huvudstad Mahendraparvata på berget för att visa på sin koppling till Shiva. Den huvudstaden har varit känd av forskarna sedan 1930-talet, men det exakta läget och omfattningen har varit okänt, så det var en stor sensation i forskarvärlden och internationella media när den återupptäcktes av australiensiska forskare 2013.

  Förmiddagens vandring genom regnskog och cashewnötplantager leder oss till nyupptäckta, eller snarare för mer äventyrliga turister nyöppnade, platser med tempelruiner som i Phnom Kulen ofta är förangkorianska (före 802). Vi gör en paus i djungeln för att beundra platsen för den liggande buffeln, en förangkoriansk skulptur huggen ur en klippa och nyligen öppnad för besökare av den organisation som ansvarar för det arkeologiska arbetet på Kulen. Vi får en föredragning på plats av de franska och lokala arkeologer som arbetar med utgrävningarna.

  Landskapet är varierat med högt "elefantgräs" och lichéskog när vi anländer till den likaledes nyöppnade och verkligt unika platsen Srah Dumrei.
  Vad denna plats har haft för funktion är fortfarande höljt i dunkel. Här finns flera mycket stora stendjur som är huggna direkt ur klipporna, likaså en 6 meter hög huggen sten med okänd funktion. Mest magnifika är en jättestor elefant och två lejon. Vi tar oss sedan tillbaka till vattenfallet där vi kan svalka av oss innan vi vandrar ner för den gamla pilgrimsvägen som leder till ett av de större tempelkomplexen på Mt Kulen. Väl nere väntar vår transport som tar oss vidare till Preah Vihear, där vi checkar in på hotell och får middag.

 • Dag 7 Spektakulärt belägna gränstrakter och djungelövervuxna Beng Mealea

  Tidigt på morgonen tar vi oss upp för berget till klipptemplet Preah Vihear. Det är inte lika stort som Angkor Wat, men frågan är om det inte är lika magnifikt. Åtminstone är läget spektakulärt, på en utskjutande klippa av Dangrekbergen, 525 m ö h, och templet uppfyller därmed i högsta grad idén om att de hinduiska templen ska vara jordiska representationer av gudarnas heliga bergsboning. Det äldsta templet på platsen byggdes redan på 800-talet, men det nuvarande templet är ca 200 år yngre. Templet ligger nästan precis på dagens gräns mellan Thailand och Kambodja. Ända sedan början på 1900-talet har det pågått en konflikt mellan de två länderna om vilket land som egentligen har rätt till templet. En konflikt som emellanåt har lett till våldsamheter, senast 2008, 2010 och 2011. Båda länderna har haft trupp stationerad i området. Internationella domstolen har slagit fast att tempelområdet tillhör Kambodja. Den sista större styrkan av Röda khmersoldater kapitulerade här till regeringen i december 1998.

  Vi äter lunch och fortsätter sedan tillbaka mot Siem Reap. På vägen besöker vi ytterligare två fascinerande tempel, som sällan besöks. Först pyramidtemplet Koh Ker. Tempelanläggningen kring Koh Ker är idag en avlägsen plats, men under en kort period på 900-talet var platsen faktiskt huvudstad för hela Angkorväldet, Lingapura. Huvudtemplet är en 36 meter hög pyramid i sju etager. Närmare 200 mindre tempel och lämningar har återfunnits i den omgivande djungeln. Vi utforskar också djungeltemplet Beng Mealea. Man vet inte särskilt mycket om detta tempels tillkomst, men man tror att det uppfördes på 1100-talet. Templet är fortfarande till större delen orestaurerat och överväxt av djungel, betydligt mindre besökt än mer kända Ta Phrom. När vi anländer Siem Reap äter vi middag och checkar in på vårt hotell för en natt.

 • Dag 8 Kronologisk baklängesresa från Sydostasiens största insjö

  Den stora sjön, Tonle Sap, Sydostasiens största insjö, är förutsättning för såväl dagens Kambodja som den gamla Angkorväldet. Sjön är ett hydrauliskt fenomen, då floden som förser sjön med vatten från den stora Mekongfloden, rinner in i sjön under regnperioden, då vattennivåerna kan stiga med tio meter, men sedan byter kurs och rinner ut från floden under torrperioden. Under Angkorväldet var det vatten från sjön som leddes in i stora bassänger och bevattningssystem som gjorde att man kunde producera flera risskördar per år. Fortfarande är det sjöns skiftande vattennivåer som gör att man i dagens Kambodja i området runt sjön kan producera två risskördar. Trist nog saknar dagens Kambodja i stort sett, de avancerade bevattningssystem som man hade under Angkorväldet.

  Innan vi lämnar Siem Reapområdet gör vi ett besök vid Tonle Sapsjön och byn Kampong Phluk, som är byggd på höga stolpar för att klara de stora skillnaderna i Tonle Sapsjöns säsongsskiftande vattennivåer. Vi börjar sedan vår resa mot dagens huvudstad Phnom Penh, en resa på 32 mil. En bit utanför Siem Reap stannar vi vid den största och bäst bevarade bron från Angkorperioden. Gemensam lunch längs vägen.

  Vår fortsatta resa genom Angkorväldet blir egentligen en kronologisk baklängesresa från väldets höjdpunkt och nedgång på 1100–1400-talen, till khmerkulturens vagga i Mekongdeltat. Men det finns flera hållpunkter på den resan, och idag kommer vi till en av de platser som var rikets centrum innan "Angkor blev Angkor". Vi uppsöker de förangkorianska arkeologiska utgrävningarna vid Sambor Preikuk, som ligger ungefär halvvägs mellan Siem Reap och Phnom Penh. Här låg en av Chenlarikets huvudstäder, 500–800-talen e Kr, en stad känd som Isanapura. Lämningarna här har nyligen klassats som världsarv av Unesco. Mycket är fortfarande oklart och okänt vad gäller de riken som Chenla, som föregick Angkorväldet. Vi får en föredragning på plats av kunskapsläget med deltagande av lokal expert. Under Vietnamkriget bombades området av USA, och minerades av Röda khmergerillan, men området har idag röjts från minor och icke-detonerad ammunition.

  Vidare mot Phnom Penh där vi först äter middag innan vi ankommer hotellet sent.

 • Dag 9 Kungens Phnom Penh vid den mäktiga floden

  Khmererna flyttade sin huvudstad från Angkor, som ansattes av thaitrupper, redan på 1400-talet, och man valde olika platser vid Mekongflodens förgreningar som ny huvudstad. Phnom Penh blir definitivt ny huvudstad först på 1800-talet, då kungen av Kambodja ber kolonialmakten Frankrike om beskydd från de expansiva grannarna Thailand och Vietnam, som höll på att sluka det krypande kambodjanska riket. Frankrike inkorporerade Kambodja i sitt Indokinavälde, men lät kungen av Kambodja sitta kvar i Phnom Penh. Man byggde palats och faktiskt en hel huvudstad åt honom i utbyte mot att han lät fransmännen bestämma över riket. Så förblev det till 1953, då den unge och dynamiske kungen Sihanouk förklarade Kambodja självständigt och började sätta sin egen prägel på sin huvudstad. En huvudstad där han kom att placeras i palatsarrest under de mörka åren 1975–1979 då de röda khmererna under Pol Pot tagit makten i landet för att genomföra sin agrara revolution och tvingade befolkningen ut på landsbygden för kanalgrävande och tungt kroppsarbete, samtidigt som man förföljde och försökte utrota landets intellektuella. År då Phnom Penh i stort sett var en öde spökstad i förfall. Sedan 1998 råder åter fred i landet, och Phnom Penh håller på att återta den roll som "Asiens pärla" som staden en gång hade.

  Vi utforskar Phnom Penh under hela dagen. Först ser vi det Kungliga palatset där den nuvarande kungen huserar. Kanske såg Angkorkungarnas palats ut liknande detta på något vis? Vi får inte glömma bort att dagens kung av Kambodja, Sihamoni anses vara arvtagare till Angkorväldets gudakungar, av landets befolkning. För egentligen gick ju Angkorväldet aldrig under, så dagens Kambodja är faktiskt samma stat. Vi fortsätter med Nationalmuseet som hyser de finaste arkeologiska fynden från hela landet. Vi får en presentation av muséet där lokal expert medverkar.

  Efter lunch studerar vi Kambodjas brutala nutidshistoria under despoten Pol Pot och senare. Det är värt att ha i minnet att när Röda khmererna proklamerade år Noll och kommenderade ut stadsbefolkningen på landsbygden för att gräva kanaler och bevattningssystem, så var det Angkorväldets agrara storhetstid som man ville återupprätta. Också Demokratiska Kampuchea, alltså Kambodja under Röda khmererna, hade Angkor Wats siluett på sin flagga. Vi besöker Röda Khmerernas förhörsfängelse Tuol Sleng S21 och Cheoung Ek, området utanför centrala Phnom Penh som fått namnet "Killing Fields" då det användes som avrättningsplats, idag minnespark och museum. Också besök vid Phnom Penhberget, en liten kulle där huvudstaden en gång tog sin början. Middag på egen hand.

 • Dag 10 På jakt efter handelstaten Funan längs kanalernas Angkor Borei

  Dagens utflykt går åtta mil söder om Phnom Penh på jakt efter den historiska handelsstaten Funans hjärta. Här besöker vi de arkeologiska områdena Angkor Borei och Phnom Da, de äldsta utgrävda områdena i Kambodja som anses vara hela Angkors ursprung med direkta kopplingar till Funan, en tidig statsbildning som omnämns i kinesiska källor. På Phnom Da finns ett tempel från Angkorväldet, från 1000-talet. Det finns idéer om att Funan skulle vara identiskt med det gyllene landet, Suvarnabhumi, som omtalas i indiska källor och ska ha legat någonstans i Sydostasien. Vi gör en båtutflykt längs kanalerna kring Angkor Borei. Återfärd till Phnom Penh och en trevlig avslutningsmiddag där vi har all anledning att summera en unik kunskapsexpedition genom Sydostasiens kanske mest färgstarka historia.

 • Dag 11 Egna strövtåg i Phnom Penh - hemresa

  Ledig förmiddag. Det är en fin upplevelse att uppleva damen Penhs stad - att strosa längs Mekongs vatten, besöka den stora marknaden eller den ryska marknaden som har all möjlig bric á brac, tyger och siden i traditionella mönster, falsk militärmemorabilia, trä- och silversmide . På eftermiddagen reser vi ut till flygplatsen för flyg åter till Sverige via Bangkok.

 • Dag 12 Hemkomst

  Ankomst till Sverige tidig morgon.

Resans höjdpunkter

 • Våra kunniga engelsktalande guider och Richard Holmgrens initierade guidning
 • De många olika templens arkitektur och historia i en suggestiv natur
 • Ett leende lands vänliga och spännande människor, kultur och gastronomi

Karta

Resfakta

Reslängd 12 dagar
Avreseort Stockholm
Avresor 17/11
Pris Från 31 990 kr
Enkelrumstillägg 3 750 kr för sju nätter (det går inte att få för homestay)
I priset ingår
 • Flyg från Stockholm - Siem Reap via Bangkok/Phnom Penh - Stockholm via Bangkok
 • Flygavgifter
 • Transporter, visnigar och entréer enligt program
 • Två nätter ombord på interkontinental flygning med flygmåltider
 • Sju nätter på bra mellanklasshotell
 • Två nätter i flerbäddsrum på homestay i traditionellt khmerhus på styltor med gemensam dusch/WC
 • Nio frukostar
 • Nio luncher
 • Sju middagar
 • Engelsktalande licensierad nutidsguide
 • Svensktalande arkeologisk guide
 • Grunddricks till guider, chaufför och bagagehjälp
 • Skatt
I priset ingår ej

Visumavgift
Måltidsdrycker
Egna utgifter på shopping och ytterligare dricks för den som önskar

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Boende

Två nätter ombord på Thai Airways på ut och hemresa
Tre nätter på Tara Angkor Hotel, Siem Reap
Två nätter på homestay i Phnom Kulen
En natt på Preah Vihear Hotel i Preah Vihear
Tre nätter på Hotel Pasteur 51 i Phnom Penh

Resesätt Thai Airways
Klimat

Kambodja har ett varmt och fuktigt klimat. Regnperioden räknas från slutet av april/mitten av maj till oktober och från november stillas regnen. Dygnets medeltemperaturer har historiskt legat väldigt stabilt kring som lägst 22 grader och som högst 31 grader under november månad.

Visum

Visum krävs för närvarande av svenska medborgare och du kan arrangera visum vid ankomst till flygplatsen i Siem Reap med minst två passfoton i angiven storlek och 30/35 USD.

Resans karaktär

Under två dagar kommer vi att göra vandringar i djungelterräng, i långsamt tempo men på grund av luftfuktighet och värme kan det upplevas som ansträngande. VI räknar med att vara på vandrande fot ca 3-4 timmar under de två dagar vi är på Phnom Kulen och ungefärlig stigning/nedfart är 100 höjdmeter. Under november månad kan det kännas kyligt nattetid. 

Deltagarantal

15-20 personer maximalt

Valbart tillägg
Nu kan du klimatkompensera för din flygresa här »

Avbeställnings- och reseförsäkring
Vi rekommenderar Europeiska ERV 077-045 69 00 eller www.erv.se. Avbeställningsskydd tecknas senast två dagar efter du betalat anmälningsavgiften.

Boka din resa

2020-11-17 2020-11-28 31 990 kr Thai Airways Stockholm 5+ Boka resa