Översikt

Armenien med arkeolog Richard Holmgren

Följ med vår omtyckte arkeolog Richard Holmgren på en resa till det mytomspunna Armenien. Färden går genom hisnande landskap med naturupplevelser, mytologi och spännande utgrävningsplatser - legender och landskap som formats vid foten av berget Ararat. Resan passar såväl historieintresserade som allmänt nyfikna eller de som helt enkelt söker en unik kulturupplevelse. Vi skall icke förglömma landets smakrika kök.

Richard förmedlar det forna Armenien där du bland mycket följer med in i grottan med världens äldsta vintillverkning. Här har han gjort utgrävningar tillsammans med armeniska arkeologer. Er lokale guide introducerar dig i landets traditioner och det moderna Armenien. Du besöker ett av världens vackrast belägna kloster via en av världens längsta linbanor – Tatev, samt grottstaden Khndzoresk. Du lär dig mer om det spännande urartiska riket som givit namnet till det berg där Noa landade med arken. Med jeepfärd söker vi ett uråldrigt meteoritnedslag och tar oss till platser som turisterna sällan får se - svårtolkade megaliter, Armeniens Stonehenge, kristnandets vagga och hednatempel längs den gamla Sidenvägen samt mycket mer! Väl mött till en unik resa!

Vår ciceron på resan är Richard Holmgren, arkeolog som har arbetat ute på fältet i snart 30 år. Med långa erfarenheter från utgrävningar på platser såsom klippstaden Petra, Pompeji och Döda havet, delar han nu med sig av kunskaper från Kaukasus och äventyren kring och på Ararat. Vår omtyckte engelsktalande armeniske guide Jakob berättar om dagens Armenien, seder och bruk.

Reseprogram

 • Dag 1 Över Södra Kaukasus och till Jerevan

  Du reser från Stockholm och landar sedan i Armeniens huvudstad Jerevan under småtimmarna dagen därpå för att sedan checka in på vårt fyrstjärniga hotell Opera Suite som ligger centralt i staden. Vi sover sedan ut och gör oss redo för spännande dagar i Armenien.

 • Dag 2 Kungariket Ararat nu och då

  Efter sen frukost börjar vi lite lugnt med att känna på Armeniens huvudstad från bussen. Er engelsktalande guide kommer att göra dig bekant med det moderna Armenien och många av stadens speciella institutioner och byggnader. Detta gör vi på vägen till en av de befästningar som bevakade det norra urartiska gränsområdet. Erebuni är en sådan plats och var under 700-talet f.Kr. ett betydelsefullt politiskt och ekonomiska centra. Namnet Yerevan kan härledas ur namnet Erebuni - från Erebuni och Erevani till Jerevan. Här finns kilskrifttexter som dateras till tiden för kungarna av Urartu - Argishti och hans son Rusa. Det var förresten på kilskrift som de första mesopotamiska berättelserna om syndafloden nedtecknades, vilka vidare refererar till bergen i Urartu – det vill säga Ararat. Vi äter en lite senare lunch centralt i Jerevan och slår oss ned vid ett långbord och smakar av nya rätter och drycker.

 • Mätta och belåtna väntar sedan en ledig tid i Jerevan. Du får möjlighet att själv lära känna gator och stråk kring hotellet, alternativt slå dig ned i lugn och ro på något av stadens många caféer. På kvällen hittar vi ett ställe för en trevlig middag tillsammans. Då vårt boende i Jerevan ligger centralt så kan man senare möta kvällen med en spatsertur genom ett rikt gatuliv av pubar och kvällsöppna affärer.

   

 • Dag 3 ”Världens äldsta kristna stat och grottan med det äldsta vinet"

  Efter frukost reser vi söderut mot den armeniska provinsen Vayots Dzor. Vi besöker klosterkyrkan Khor Virap för att titta närmare på den historiskt omdanande händelse som år 301 låg till grund för Armeniens antagande av kristendomen. Den som vill kan gå ned i den
  fängelsehåla, numera en krypta, som spelade en viktig roll för omständigheterna kring denna historia. Platsen ligger nedanför berget Ararat och du kommer att befinna dig närmare än någonsin. Efter ytterligare ett par timmar når vi den bördiga Arpaflodens dalgång.

 • Här utforskar vi den spektakulära vin- och kultgrottan Areni-1, där vår ciceron Richard Holmgren har deltagit i utgrävningar av väldens äldsta och mer än 6000 år gamla vinframställning. Man brukar associera Noas planterade vingård till de vattenflöden som rinner ned från Ararats nordöstra sida – här kan du således ta del av de fysiska lämningar
  som kanske inspirerade det Gamla Testamentets författare.

 • Efter lunch fortsätter vi till det vackert belägna Noravank-klostret, positionerat vid sina lodrätta och rosenfärgade klippor. Färden fortsätter österut längs en av de gamla Sidenvägarna för att på kvällen äta middag och somna gott på vårt hotell i staden Goris i sydöstra Armenien.

 • Dag 4 "Från en svindlande klostermiljö till en grottstad"

  Efter frukost gör vi oss redo att göra en färd via Tatevs Vingar. Detta är en linbana som går mellan Halidzor och Tatevklostret. Linbanan är en unik och välbyggd konstruktion från 2010 och är världens längsta i sin kategori. Under färden "flyger" vi över den 320 meter djupa floddalen, Vorotan. Vi äter lunch vid platsen för klostret och därefter väntar en rundvandring i Tatev-komplexet som sedan 800-talet är beläget på en hög basaltplatå nära byn Tatev. Klostret är känt som biskopssätet av Syunik och var ett viktigt ekonomiskt, politiskt och religiöst centrum. Under 13- och 1400-talet inhyste klostret även ett av de viktigaste medeltida universiteten i Armenien. Men, viktigast av allt är upplevelsen i sin helhet - ett vackrare beläget kloster är svårt att finna.

 • Sedan bär det iväg till det dramatiska Khndzoresk. Platsen är känd för sin spektakulära dalgång med pittoreska bergsformationer och sina gamla grottbosättningar. Några av dessa används fortfarande som stall och förråd, men beboddes senast på 50-talet. Här behöver du inte "flyga" över dalgången, men väl traversera en mäktig hängbro med utsikt över den gamla grottstaden. På kvällen äter vi middag i Goris.

   

 • Dag 5 ”Gåtan med de dansande stenarna och sköna vattenfall”

  Ät frukost för att sedan lämna Goris och fara västerut mot den vackert belägna stugbyn Hermon, där vi också äter middag och övernattar för att därifrån fortsätta Sidenvägen norrut. På vägen till Hermon kommer vi att ta oss till det märkliga monumentet Zorats Karer. Detta brukar kallas för "Armeniens Stonehenge" och kanske vittnar de jättelika och resta stenarna om flydda och forna kunskaper om himlakroppar och stjärnhimlen?

 • Vi undersöker och du kommer att få nya svar på en uråldrig tankenöt eftersom er ciceron Richard Holmgren, var med och grävde ut platsen under sommaren 2018. Resultaten förvånade. Ett stenkast från de märkliga stenarna ligger Armeniens kanske mest pittoreska vattenfall – de så kallade Shakifallen. Självklart ser vi till att ta en promenad dit för att senare
  fortsätta mot Hermon för en trevlig middag och,om du vill, sträcka ut benen i platsens inomhuspool.

   

 • Dag 6 ” Sidenväg, Jeepsafari vid förhistorisk nedslagsplats och tusentals stenkors”

  En annorlunda och äventyrlig dag väntar. Njut av frukost innan era ciceroner tar er med mot en av de gamla passagerna för Sidenvägsrutten, Selim-passet. Vi stannar och besöker ett av de medeltida härbärgena från 1300-talet vilket uppfördes längs med leden. En fascinerande plats som ger en bild av hur det gick till när packdjur och handelsmän samsades under ett och samma tak, ibland i isande snöstorm. Vi besöker sedan en plats som under bronsåldern drabbades av något som resulterade i ytterst spektakulära hällristningar. Vi lokaliserar de tusentals år gamla observationerna som kanske kan berätta historien om en nedslagen himlakropp? Utfärden sker över trädgränsen med rysk fyrhjulsdrift till höjder där endast forntiden lämnat sitt avtryck. Kanske är det sol eller ett lätt snöfall som ackompanjerar vårt besök på vulkanisk mark? Vi lär oss mer om Armeniens unika hällristningar och hur viktig bergsgeten var för traktens tidiga människor. Detta blir inte bara en fantastisk naturupplevelse, men här öppnar sig en hel värld av insikter som till exempel hur julbocken kom att hamna under vår julgran.

 • Med friska kinder far vi sedan norrut mot den medeltida begravningsplatsen Noraduz. Platsen pryds av det största klustret av khachkar-stenar i världen. Vad en khachkar är för något, det blir en spännande upptäckt för både kulturhistoria och öga. Lunch sker i form av lunchbox i bergen alternativ vid en fiskrestaurang längs med Sevansjön. Under sen eftermiddag fortsätter vi i brakande men säkra nedförsbackar tillbaka mot den armeniska huvudstaden Jerevan.

 • Där checkar vi åter in på vårt hotell och vilar upp oss. Vi äter en ny spännande middag och känner oss nu mer bekanta med staden. Möt kvällen på stan, kanske vid de spektakulära fontänerna på Republic Square - mötesplatsen som pulserar av vatten och klassisk musik – denna kväll kanske under en klar stjärnhimmel i Södra Kaukasus. Du är långt hemifrån.

 • Dag 7 ” Lansen, hednatemplet och en gammal sko”

  Vi börjar dagen med en tur till det magnifika Geghard-klostret som delvis är uthugget ur det intilliggande berget. En del av klostret leder in i ett naturligt kyrkorum medan nästa port leder till klippan med naturligt framrinnande vatten – ett urtjusigt koncept som elegant sammanfogar natur och kultur. Har vi tur så ljuder dessutom klipp- och kyrkväggarna med eko av armenisk körsång. Klostret har fått sitt namn efter det spjut som stöttes mot Jesus under hans korsfästelse – ett spjut som fördes till platsen av aposteln Judas Taddeus. Efter en lokal guidning, ta er tid att vandra runt på platsen eller bara slå er ned i solen.

 • Sedan hamnar du i Garni eftersom platsen sitter på en alldeles speciell byggnad. Här finns nämligen det enda bevarade monumentet av romersk-grekisk arkitektur i Kaukasusområdet. Templet står på en platå omgivet av djupa raviner med säregna basaltformationer. Vi försöker reda ut templets funktion med hänsyn till både rituella som politiska motiv.

 • Under lunchen äter vi nybakat lavash-bröd som kan fyllas med kryddväxter samt med ost och honung – kanske tillsammans med sval Kilikia-öl, armeniskt vin eller en iskall vodka gjord av frukter och bär från trakten. Väl tillbaka i det närbelägna Jerevan, gör vi ett besök i stadens arkeologiska museum. Här finner vi de viktigaste godbitarna från Armeniens rika förflutna. Fynden är av så pass olika karaktär att det är lätt att glömma dagarna man letade efter en stol på ett museum. Museipersonalen är väldigt duktiga på att förmedla sina samlingar och att visa axplock från de mer betydelsefulla delarna av regionens forna prylkavalkad. Inte minst så får ni även se en välbekant tingest, nämligen världens äldsta lädersko – en sko från den plats som ni besökte tidigare under veckan, i Arenigrottan. Museibesöket är frivilligt och kan ses som en summering av Armeniens historiska drama. Ta sedan lite tid för dig själv innan vi åter ses för middag.

 • Dag 8 "Berg, heliga platser och virke från Noas Ark så klart"

  Efter morgonmåltiden far vi i riktning mot Aragatbergen. Vår lokala guide berättar om olika bysamhällen och landets olika minoriteter, t.ex. folkgruppen Yazidi. Sedan kör vi sakta upp på berget Aragat och till den iögonfallande Amberd-fästningen. Färden går över ett högt bergspass med betesfjäll och djupa dalar som är kantat av snöklädda toppar.

 • Amberd är en armenisk fästning från 600-talet med omgivningar på 2300 meters höjd. Sannolikheten att möta en herde är större än att se "trekkers" längs med vandringslederna. Fästningen med sina torn, ligger mycket vackert på en klippa med utsikt ned över dalgångarna. Vi fortsätter sedan vår färd tillbaka ned i diset och kommer så småningom till vårt lunchställe, som vi denna dag får oss serverad hos en armenisk familj.

 • Nästa besök blir i en av världens äldsta och kristna kyrkor som ligger i Etchmiadzin – Armeniens motsvarighet till Vatikanen om du så vill. Här kan du uppleva en fascinerande resa genom tiden, gå in i katedralen, uppleva pågående ceremoni och beundra de slående samlingarna av bibliska reliker. Här finns även den enda reliken från Noas Ark att beskåda. Jodå, det stämmer. Efter återkomsten till Jerevan följer en angenäm avslutningsmiddag i gott sällskap..

 • Dag 9 "Tidigt farväl till Noas land"

  Efter midnatt gör vi oss redo för vår hemresa och beger oss tillsammans ut till den närbelägna flygplatsen i Jerevan. Förhoppningsvis med minnen, reflektioner och berättelser från en mycket speciell resa!!

Resans höjdpunkter

 • Arkeolog Richard Holmgrens initierade guidning
 • Den makalösa naturen
 • Landets historia

Karta

Resfakta

Reslängd 9 dagar
Avreseort Stockholm/Arlanda
Avresor 29/4
Pris Från 28 990 kr
Enkelrumstillägg 3 530 kr
I priset ingår
 • Flyg från Stockholm till Jerevan, via Warszawa t/r
 • Flygavgifter
 • Transporter, visningar och entréer enligt program
 • Sex nätter på bra mellanklasshotell
 • Två delar av nätter på mellanklasshotell efter/före flygresor
 • Sju frukostar
 • Sju luncher
 • Sju middagar
 • Svensk färdledare/guide
 • Engelsktalande lokal guide.
 • Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans stadspromenader och visningar. Dricks tillkommer på resans pris.
I priset ingår ej
 • Måltidsdryck
 • Dricks
 • Annat som inte uttryckligen står i priset ingår

Anslutningsort
Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg.

Resplan

Dag 1. Flyg till Jerevan, Armenien
Dag 2. Panormanatur Jerevan - Erebuni - ledig tid- middag
Dag 3. Khor Virap - Ararat - Areni-1 - Noravank-klostret - Goris
Dag 4. Tatevs vingar - Khndzoresk - hängbroar
Dag 5. Armeniens Stonehenge - Shaki vattenfall - Hermon
Dag 6. Selimpasset Sidenvägen - Noraduz khachkar-stenar - Jerevan
Dag 7. Spektakulära bergsvyer - Geghard - Garni
Dag 8. Amberd-fästningen - katedral Etchmiadzin - reliker från Noas ark 
Dag 9. Hemresa från Jerevan till Sverige

Boende

En & en halv + tre nätter på fyrstjärniga hotell Opera Suite i Jerevan
Två nätter på mellanklasshotell Hotel Mina i Goris
En natt på mellanklasshotell Hermon Village i Hermon

Resesätt LOT Polish Airlines
Resans karaktär

Resan kräver normal grundkondition och fungerande leder för att kunna njuta av resans stadspromenader och visningar. Dricks tillkommer på resans pris.

Valbart tillägg
Om din flygresa inte är klimatkompenserad kan du välja att själv göra det  här »

Så här bokar du
Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa.

Avbeställningsskydd
Vi rekommenderar att du tecknar en avbeställningsförsäkring i samband med din bokning som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Kontakta valfritt försäkringsbolag. Som resenär ansvarar du för att ha en fullgod sjuk- och olycksfallsförsäkring för hela reseperioden. 

Läsarresor
Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy.

Pass och visum
För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination
Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Bra att veta

Svenska medborgare behöver i dagsläget inte visum till Armenien för kortare vistelse. Det är resenärens egen skyldighet att kontrollera med ambassaden vad som gäller för andra medborgarskap. 

Boka din resa

2024-04-29 2024-05-07 28 990 kr LOT Polish Airlines Stockholm/Arlanda 5+ Boka resa